ZZ Top

A ZZ Top (ejtsd: ˌziːziːˈtɒp) egy texasi blues-rock együttes. 1969-ben alapította Billy Gibbons gitáros/énekes. Három tagcsere után egy évvel később csatlakozott a zenekarhoz Dusty Hill basszusgitáros, valamint Frank Beard dobos, és azóta is ebben a felállásban játszanak. Legnagyobb sikereiket az 1970-es és 1980-as években érték el. Lemezeikből több mint 50 millió példány kelt el világszerte,[1] ebből 25 millió csak az USA-ban.[2] 2004. március 15-én a rock and roll halhatatlanjai közé választották őket.

A ZZ Top jellegzetes megjelenéséhez hozzátartozik Gibbons és Hill szinte megszólalásig hasonló külseje: a védjegyszerű hosszú szakállak és a fekete napszemüvegek.

ZZ Top
ZZ Top logo
ZZ Top koncert 2008-ban
ZZ Top koncert 2008-ban
Információk
Eredet Egyesült Államok Flag of the United States.svg
Alapítva 1969
Aktív évek 1969 – napjainkig
Műfaj Blues, rock
Kiadó Eagle Rock, Rhino/WEA, RCA, Warner Bros., London, American Recordings
Kapcsolódó előadók Moving Sidewalks, American Blues
Tagok
Billy Gibbons
Dusty Hill
Frank Beard

A ZZ Top weboldala

Diszkográfia

Stúdióalbumok

 • ZZ Top's First Album (1971)
 • Rio Grande Mud (1972)
 • Tres Hombres (1973)
 • Fandango! (1975)
 • Tejas (1977)
 • Degüello (1979)
 • El Loco (1981)
 • Eliminator (1983)
 • Afterburner (1985)
 • Recycler (1990)
 • Antenna (1994)
 • Rhythmeen (1996)
 • XXX (1999)
 • Mescalero (2003)
 • La Futura (2012)

Koncertalbumok

 • Live from Texas (2008)

Válogatások

 • The Best of ZZ Top (1977)
 • Greatest Hits (1992)
 • One Foot in the Blues (1994)
 • Chrome, Smoke & BBQ: The ZZ Top Box (2003)
 • Rancho Texicano: The Very Best of ZZ Top (2004)

Videók

 • Greatest Hits: The Video Collection (1992)
 • Live from Texas (2008)
 • Double Live Down 1980-2008 (2009)

Filmszerepek

Az együttes Doubleback című száma a Vissza a jövőbe trilógia harmadik részének aláfestő zenéje. A ZZ Top meg is jelenik a filmben, egy vadnyugati táncmulatságon zenélnek akusztikus hangszerekkel. A Doubleback videóklipjében a film jellegzetes képsorai láthatóak, amelyekre rámontírozták a zenészek figuráit. Valamint Billy mellékszerepet kapott a Dr. Csont 1-2-3-4-5-6-7. évadának részeiben, Angela apjaként. Dean R. Koonzt Halottlátó című könyve filmadaptációjának kezdetén a La Grange című szám szólal meg.

Források

 1. Biography. The Rock Radio Network, 2005. május 1. [2011. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 19.)
 2. RIAA – Top Selling Artists. RIAA, 2010. (Hozzáférés: 2010. december 19.)

Hivatkozások

1984-es MTV Video Music Awards

Az 1984-es MTV Video Music Awards díjátadója 1984. szeptember 14-én került megrendezésre, és a legjobb, 1983. május 2-ától 1984. május 2-ig készült klipeket díjazta. Az est házigazdái Dan Aykroyd és Bette Midler voltak. A díjakat a Radio City Music Hall-ban adták át.

Az est legnagyobb győztese Herbie Hancock volt, aki öt díjjal távozott. Őt Michael Jackson követi három győzelemmel. Az est legfontosabb díját azonban a The Cars You Might Think klipje kapta meg. Ez volt az első azon kevés eset közül, amelyben Az év videója kategória győztese nem kapott több díjat.

A jelölések számát figyelembe véve Hancock Rockit és a The Police Every Breath You Take videója vezet, nyolc-nyolc jelöléssel. Az 1984-es év legtöbbször jelölt előadója Cyndi Lauper lett, aki a Legjobb női videó díj megszerzése mellett kilenc további jelöléssel büszkélkedhet (ezeket két videójáért kapta: hatot a Girls Just Want to Have Fun-ért és hármat a Time After Time-ért).

1986-os MTV Video Music Awards

Az 1986-os MTV Video Music Awards díjátadója 1986. szeptember 5-én került megrendezésre, és a legjobb, 1985. május 2-ától 1986. május 1-ig készült klipeket díjazta. Az est házigazdái az MTV műsorvezetői voltak: Downtown Julie Brown, Mark Goodman, Alan Hunter, Martha Quinn és Dweezil Zappa. A díjátadó több helyszínen zajlott, elsősorban a New York-i Palladiumban, valamint a Los Angeles-i Gibson Amphitheatre-ben. A show további részeit Londonban, Miamiban és New Haven-ben tartották.

Az est legnagyobb győztese, és az egyik legtöbbet jelölt előadó a norvég a-ha formáció volt, amely tizenegy jelölésből nyolcat váltott díjra. A Take on Me című dalukhoz készült klip nyolc jelölést kapott, ebből hatszor nyert, beleértve a Közönségdíjat is. A The Sun Always Shines on T.V.-t három díjra jelölték, ebből kettőt meg is kapott.

A másik legtöbbet jelölt előadó a Dire Straits volt, ők a Money for Nothing klipjéért kaptak tizenegy jelölést. Két kategóriában győztek, köztük Az év videója kategóriában. A Money for Nothing az 1986-os VMA legtöbbet jelölt videója.

Alkonyattól pirkadatig (film)

Az Alkonyattól pirkadatig (From Dusk Till Dawn) Robert Rodríguez 1996-ban bemutatott rendhagyó vámpírfilmje. A forgatókönyvet Robert Kurtzmanban alapötlete alapján Tarantino írta, aki az egyik főszerepet is elvállalta. Megtalálható benne mindaz, ami Tarantino filmjeire általában jellemző: szellemes párbeszédek, véres és erőszakos jelenetek, valamint a kiváló szereposztás. A film különböző stílusokat ötvöz, egyszerre tekinthető western- illetve vámpírfilmnek, sok komikus elemmel megfűszerezve.

Billy Sheehan

Billy Sheehan (Buffalo, 1953. március 19.) basszusgitáros. Olyan rocklegendákkal játszott együtt, mint David Lee Roth, Steve Vai, vagy Paul Gilbert. A Guitar Player magazin olvasói már öt alkalommal szavazták első helyre, a legjobb rock-basszusgitáros kategóriában.

Mélyen vallásos, 1971 óta tagja a Szcientológia Egyháznak.

A kétkezes tapping technika mestere.

Blues-rock

A blues-rock egy hibrid zenei műfaj, kombinálva a bluesos improvizációval és a tizenkét-ütemes blues-zal, kiteljesülve a boogie jamekkel és a rock and roll stílussal. Főleg elektromos gitáron, basszusgitáron és dobon játsszák a blues-rockot. Általában az elektromos gitárt egy csöves erősítőn keresztül betorzítva szólaltatják meg.

Az 1960-as években kezdett el fejlődni ez a műfaj Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban, amit zenei kritikusok a következőképpen illettek: „rhythm 'n' blues fehér európai zenészektől”. Az olyan angliai együttesek, mint például a Led Zeppelin, a The Animals, a Cream és a The Rolling Stones az olyan idősebb amerikai blues zenészektől tanultak, mint például Howlin' Wolf, Jimmy Reed és Muddy Waters. A korai blues zenekarok megpróbáltak hosszú, zavaros dzsesszes improvizációkat játszani, de az 1970-es évektől kezdve ez megváltozott és a blues-rock műfaj még keményebb és riff-alapúbb lett. A korai '70-es évektől a blues-rock és a hard rock közötti határvonal egyre jobban elhalványult, ahogyan a zenekarok elkezdtek rock stílusú lemezeket felvenni. Az 1980-as és az 1990-es években a blues-rock zenekarok visszatértek a bluesos gyökerekhez és néhány ilyen előadó, mint például a The Fabulous Thunderbirds és Stevie Ray Vaughan igazi rocksztárságban csillogtak.

December 16.

December 16. az év 350. (szökőévben 351.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 15 nap van hátra.

Névnapok: Aletta, Etelka, Adelaida, Adelheid, Aggeus, Alba, Alett, Alitta, Alvina, Aser, Azár, Beáta, Elke, Euzébia, Fehéra, Fehérke, Heidi, Hófehérke, Nauzika, Özséb, Tihamér

Eliminator

Az 1983-as Eliminator a ZZ Top nyolcadik nagylemeze. Világszerte a listák élére került, gyémántlemez lett, csak az Egyesült Államokban több mint 10 millió példányban kelt el.

Az El Loco zenei világából kiindulva több szintetizátort szerettek volna az albumon, így azt szintetizátor, dobgép és szekvencer segítségével rögzítették. A lemez reklámozására videóklipeket használtak - sikerrel. A Gimme All Your Lovin', Sharp Dressed Man és Legs klipjeit körbe-körbe adták az MTV-n. A klipekben egy átalakított 1930-as Ford coupe látható, ami a lemezborítón is szerepel. Az album megjelenését egy világkörüli turné követte.

A kritikusok kedvelték a lemezt, dicsérték a dalokat és a szintetizátor használatát. Gyakran a ZZ Top legkedveltebb kiadványaként emlegetik, több listán szerepelt. A Rolling Stone Minden idők 500 legjobb albuma listáján a 396. helyre került, míg a 80-as évek 100 legjobb albuma listán a 39. helyet szerezte meg. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Headlong

A Headlong a harmadik dal a brit Queen rockegyüttes 1991-es Innuendo albumáról. Az üteme 4/4-es, D dúrban íródott, és gyors, percenként 144-es a ritmusa. May a gitárjának alsó húrját egy teljes hanggal lejjebb hangolta (Drop D hangolás), így a gitárhangzás keményebb lett, a négyes és hatos húrokon basszushangokat tudott játszani, az első húrokon pedig akkordokat. Bár eredetileg Queen szerzeménynek jelölték, valójában Brian May gitárostól származott az ötlete, aki az Innuendo album Montreux-i felvételeivel párhuzamosan a saját szólódalain is dolgozott. A „Headlong”-ot is a szólólemezére szánta, de az együttes többi tagjának nagyon megtetszett. Mikor May egy alkalommal meghallotta, hogy Freddie Mercury énekli a stúdióban, úgy döntött, hogy „feláldozza” a dalt az együttes számára. Később éppen Mercuryval össze is vesztek a dallal kapcsolatban, mert May túl rockosra akarta venni, teletűzdelve gitárszólókkal, ami Mercurynak nem tetszett. May kompromisszumos megoldásként kénytelen volt visszafogni a gitárszólók számát.Kislemezként először 1991. január 14-én Amerikában jelent meg, ahol az együttes kiadási jogait éppen akkor felvásároló Hollywood Records túl rizikósnak tartotta az „Innuendo”-t kiadni kislemezen, annak hossza s bonyolult szerkezete miatt, és úgy vélték, hogy a „Headlong” jobban be tud törni az AOR piacra. Ennek ellenére a dal nem aratott számottevő sikert, bár meglepetésre a harmadik helyet érte el a Billboard Mainstream Rock Tracks slágerlistán. Az év május 13-án Angliában is megjelent, és a tizennegyedik helyet érte el a slágerlistán. Az itteni kiadáson az együttes egy 1972-ben felvett, de azóta a fiók mélyén heverő száma, a „Mad the Swine” került a B oldalra. A rajongók értékelték a gesztust, a B oldalas dal majdnem akkora figyelmet kapott, mint a „Headlong”.A kritikusok többsége főleg a nyerssége és keménysége miatt kedvelte. A Los Angeles Times kritikusa szerint „a Queen nem felejtette el a rockot – a dallamos »Headlong« a címéhez méltóan olyan, mint egy ZZ Top electro-boogie”, míg a Q azt írta: „Miután végzett a könnyedebb dalokkal, Mercury Heavy Metal Emberré változik. A lendületes »Headlong« úgy támad előre, mintha ez lenne az utolsó dal, amelyet a Queen felvett. Mercury Ian Gillan-stílusa bámulatosan meggyőző.” Az Entertainment Weekly kevésbé volt elragadtatva, a „Keep Yourself Alive” halvány utánzatának tartotta.A dal klipjét az osztrák DoRo rendezőpáros készítette, 1990. november 23-án vették fel a londoni Metropolis stúdióban. Már jó ideje ez volt az első klip, amelyen valóban szerepeltek, mindenféle smink nélkül, és láthatóvá vált, mennyit is öregedtek az évek alatt, hisz már mindannyian betöltötték a negyvenedik életévüket. Mercury energikusnak és boldognak tűnt a klipben, nem látszódott rajta különösebben a betegsége.

It’s Late

Az It’s Late a tizedik dal a brit Queen rockegyüttes 1977-es News of the World albumáról. A szerzője Brian May gitáros volt, aki részben a saját élettapasztalataiból egy háromfelvonásos szöveget írt a dalhoz, amelynek így magyarázta a cselekményét: „Azt hiszem, egyrészt az általam megélt tapasztalatokból áll össze, másrészt olyanokból, amelyeket – azt gondoltam – mások megélnek, de azt hiszem, ettől még nagyon személyes dal; három részből épül fel, az elsőben egy fickó és a barátnője mondjuk otthon vannak. A második részben a fickó egy másik nővel van egy szobában, szereti őt, nem tudja megállni, hogy ne szeresse, az utolsó részben pedig visszamegy a barátnőjéhez.”A dal egyike az együttes nagy ívű, hosszú balladáinak. 4/4-es az üteme, A dúrban íródott, és viszonylag lassú, percenként 56-os a ritmusa. May tapping technikával játszott a dal bizonyos szakaszában, ő maga úgy írta le, hogy két kézzel játszott hammer on stílusban (ami a tapping definíciója). „Egy fickótól lestem el, akit azt mondta, hogy a ZZ Top Billy Gibbonsától nyúlta le. Texasi klubokban játszott, csinálta ezt a hammering dolgot. Annyira izgatott, hogy amikor hazamentem, rengeteget gyakoroltam, és végül használtam az »It’s Late«-ben. […] Lefogtam a húrokat a bal kezemmel, a bal kezem egy ujjával ráütöttem a húrra, majd ugyanúgy a jobb kezem egyik ujjával is.”1978. április 25-én kislemezen is megjelent Amerikában, de nem aratott sikert, mindössze a hetvenkettedik helyet érte el a slágerlistán. A Record Mirror szerint „egy darabig romantikusnak hangzik, aztán a kemény riffek átveszik az irányítást, Mercury éneke pedig meglehetősen nyers”, a The Washington Post szerint „panaszos rockdal egy sikertelen kapcsolatról a Queen tipikus hangzásában, […] szerethető stílusban. […] Ami pedig a Queen egyik nagy problémájának tűnik: nem tudják mikor kéne véget érnie a dalnak, gyakran engednek a kísértésnek, és felesleges effektusokkal nehezítik meg, valamint hajlamosak instrumentális közjátékokkal teletűzdelni a dalokat.” Donald A. Guarisco az Allmusictól azt írta róla: „dübögő, gitárvezérelt támadás, amely ízlésesen közvetíti az extrém érzelmeket.”Az eredeti kiadásakor nem forgattak hozzá videóklipet, csak sokkal később, az 1997-es Queen Rocks album megjelenése alkalmából szerkesztettek hozzá egy javarészt élő felvételekből álló videót. Alig pár alkalommal játszották a koncertjeiken 1977 és 1979 között.

MTV Video Music Award a legjobb csapatvideóért

Az MTV Video Music Award a legjobb csapatvideóért díjat az első MTV Video Music Awardson adták át. 2007-ben Legjobb Csapat néven került átadásra, mivel nem egy adott videót értékeltek, hanem az adott csapat éves teljesítményét. 2008-ban, amikor a VMA visszatért eredeti formájához, a kategóriát megszüntették (annak ellenére, hogy az egyik legfontosabbnak tartották). A díjat legtöbbször (háromszor) a No Doubt kapta meg, míg a legtöbbször (hétszer) a U2-t jelölték. A díjat utoljára a Fall Out Boy kapta meg.

A TLC volt az első és egyetlen lánycsapat, amely kétszer is megkapta a díjat (1995-ben a Waterfalls, 1999-ben pedig a No Scrubs videójáért).

MTV Video Music Award a legjobb művészi rendezésért

Az MTV Video Music Award a legjobb művészi rendezésért egyike annak a díjnak, melyet az első MTV Video Music Awards-díjátadó óta átadnak. A díjat 2007-ben nem adták át. A kategóriában legtöbbször a Red Hot Chili Peppers nyert (1992, 2000 és 2006).

MTV Video Music Award a legjobb rendezésért

Az MTV Video Music Award a legjobb rendezésért egyike annak a díjnak, melyet az első MTV Video Music Awards-díjátadó óta átadnak. 2007-ben Legjobb rendező néven adták át. A legtöbbször díjazott rendező Spike Jonze (3 díjazás), őt David Fincher, a Jonathan Dayton és Valerie Faris páros, valamint Samuel Bayer követik 2 díjazással.

MTV Video Music Award a legtöbbet újító videóért

Az MTV Video Music Award a legtöbbet újító videóért díjat először az első MTV Video Music Awards-on adták át. Utoljára 1987-ben került átadásra, a Legnagyobb áttörés kategória váltotta.

Május 19.

Május 19. az év 139. (szökőévben 140.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 226 nap van hátra.

Névnapok: Ivó, Milán, Aldvin, Alvián, Alvin, Bernarda, Bernardina, Buda, Celeszta, Celesztin, Celesztina, Dukász, Emiliána, Ivonn, Káldor, Milton, Tuzson, Vulkán, Yvonne

Queens of the Stone Age

A Queens of the Stone Age (gyakori rövidítése: QOTSA) amerikai stoner rock, hard rock együttes, amely 1996-ban alakult meg Kaliforniában. Fennállása során gyakori volt a tagcsere, valamint vendégművészek (például: Dave Grohl vagy Billy Gibbons) is zenéltek az együttesben egy-egy album vagy szám erejéig.

Super Bowl XXXI

A Super Bowl XXXI az 1996-os NFL-szezon döntője volt. A meccset New Orleans-i Louisiana Superdome-ban játszották 1997. január 26-án. A mérkőzést a Green Bay Packers nyerte.

The Beer Drinkers

A The Beer Drinkers a brit Motörhead zenekar 1980-ban megjelent mini-albuma. Négy dalt tartalmaz, melyeket a bemutatkozó Motörhead album felvételekor rögzítettek 1977-ben. 1980-as megjelenésekor az EP a brit lemezeladási listán a 43. helyig jutott.

A nyitó "Beer Drinkers and Hell Raisers" egy ZZ Top feldolgozás, amit a Motörhead eredeti gitárosa, Larry Wallis által írt "On Parole" követ. Az "Instro" egy ének nélküli, instrumentális szám, a záró "I'm Your Witchdoctor" pedig egy újabb feldolgozás John Mayall dalából.

A Motörhead album jubileumi 1997-es újrakiadásán mind a négy felvétel megtalálható bónuszként.

The Law

A The Law egy brit rock együttes volt, amelyet 1991-ben alapított a volt The Who és a Faces zenekar dobosa, Kenney Jones és a Free és Bad Company énekese, Paul Rodgers. Azzal az ötlettel alapították meg az együttest, hogy Rogers bármilyen zenészt vendégül hívhat a zenekarba, stílustól függetlenül. Később a csapat kiegészült két stúdiózenésszel, John Staehely gitárossal és Pino Palladino basszusgitárossal, néhány olyan vendéggitárossal társulva, mint David Gilmour, Bryan Adams és Chris Rea. A The Law az egyik National Bowl-béli fellépésével a ZZ Top-ot és Bryan Adams-t támogatta, ahol John Young csatlakozott billentyűn.

Csupán egyetlenegy albumot jelentetett meg a zenekar, amely a Billboard 200 toplistán a 126., az angliai Top 100-on pedig a 61 lett. A lemezről az ötödik, Paul által írt daluk, a Laying Down The Law a Billboard AOR Toplistájának első helyére került. A második számot, a Miss You In A Heartbeat-et eredetileg a Def Leppard gitárosa, Phil Collen írta, amelyet ki is adott az együttes a Retro Active lemezükön és külön kislemezen is. A The Law második albuma, a The Law II bootleg-ként jelent meg, amely néhány kimaradt számot is tartalmaz az első lemezről.

Tres Hombres

Az 1973-as Tres Hombres (spanyolul "három férfi") a ZZ Top harmadik nagylemeze. Ezen az albumon dolgoztak először együtt Terry Manning hangmérnökkel, ami egy sikeres együttműködést eredményezett: a lemez meghozta az együttes számára a kereskedelmi áttörést. A Tres Hombres Top 10-es album lett (8. hely a Billboard 200 listán), míg a La Grange a 41. helyig jutott a kislemezlistán.

2003-ban 498. lett a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

A ZZ Top sikerének csúcsán jelent meg az 1980-as évek elején egy digitálisan felújított CD-kiadás. A kiadvány megosztotta a rajongókat, mivel a hangszerek hangja kicsit eltorzult, főleg a dobé. 20 éven keresztül minden kiadás ezen a változaton alapult, csak 2006. február 28-án jelent meg egy felújított és bővített kiadás, amely az eredeti 1973-as keverést használta fel.

ZZ Top

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.