Wight-sziget

Az Egyesült Királysághoz tartozó Wight-sziget (ejtsd: vájt) a Brit-szigettől 3-6 km-re délre, a La Manche csatornában található. Legnagyobb városa Newport. Southsea-ből légpárnás járművel közelíthető meg a legkönnyebben.

1995-ig saját kormányzója volt.

Wight-sziget
A Wight-sziget zászlaja
A Wight-sziget zászlaja
Közigazgatás
Ország  Egyesült Királyság
Országrész  Anglia
Régió Délkelet-Anglia
Egységes hatóság Wight-sziget
Legnagyobb településNewport (Whight-sziget)
Népesség
Newport (Whight-sziget) népességeismeretlen
Földrajzi adatok
Fekvése La Manche
Szigetcsoport Brit-szigetek
Terület384 km²
Legmagasabb pont St Boniface Down (241 m)
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Isle of Wight OS OpenData map
Wight-sziget (Anglia)
Wight-sziget
Wight-sziget
Pozíció Anglia térképén
é. sz. 50° 41′, ny. h. 1° 17′Koordináták: é. sz. 50° 41′, ny. h. 1° 17′
A Wight-sziget weboldala

Főbb városok

  • Brading
  • Cowes
  • Newport
  • Ryde
  • Sandown
  • Shanklin
  • Ventnor
  • Yarmouth

Jegyzetek

  1. https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/populationandmigration/populationestimates/datasets/populationestimatesforukenglandandwalesscotlandandnorthernireland
Adelheid löwenstein–wertheim–rosenbergi hercegnő

Adelheid löwenstein–wertheim–rosenbergi hercegnő (németül: Adelheid von Löwenstein-Wertheim-Rosenberg; Kleinheubach, 1831. április 3. – Ryde, Wight-sziget, 1909. december 16.), német hercegnő, Konstantin löwenstein–wertheim–rosenbergi örökös leánya, a trónfosztott I. Mihály portugál király feleségeként Portugália címzetes királynéja.

Albert Midlane

Albert Midlane (Carisbrooke, Wight-sziget, Anglia, 1825. január 23. – 1909. február 27.). 19. századi keresztény énekszerző.

Angantyr dán király

Angantyr (latinul Ongendus) dán király volt i. sz. 710 körül. Ő volt az első dán uralkodó, akit korabeli források név szerint említettek, de tevékenysége egyébként inkább legendák tárgya.

Anglia közigazgatása

Angliát közigazgatásilag az érvényes törvények négy szintre bontják.

Anglia shire megyéi

A shire megye Angliában az a megyei szintű egység, amely nem nagyvárosi megye. Ezeknek a megyéknek a neve általában – de nem mindig – „shire” végződésű (Kent például kivételt képez). A shire megyék lélekszáma 109 ezer és 1,4 millió között mozog.

A shire megye nevet néha szűkebb értelemben csak azokra a közigazgatási megyékre használják, amelyek kétpilléres közigazgatásúak, tehát van megyei tanácsuk és nem nagyvárosi kerületi tanácsaik. Így ebben a körben nem szerepelnek az egységes hatóságok, köztük például Herefordshire és Rutland. Wight-sziget nem-nagyvárosi megye, de egyben egységes hatóságú terület, mert kerületi tanácsát megszüntették.

Az angol „shire county” („shire megye”) szókapcsolat valójában tautológia, hiszen első fele francia, második fele szász eredetű és mindkettő megyét jelent. A szókapcsolatot mégis megőrzik, mert így különböztetik meg a shire megyéket másfajta megyéktől (a nagyvárosi megyéktől, illetve az egységes hatóságoktól).

35 olyan megye létezik, amelynek több kerülete van:

Bedfordshire, Berkshire, Buckinghamshire, Cambridgeshire, Cheshire, Cornwall, Cumbria, Derbyshire, Devon, Dorset, Durham, East Sussex, Essex, Gloucestershire, Hampshire, Hertfordshire, Kent, Lancashire, Leicestershire, Lincolnshire, Norfolk, Northamptonshire, Northumberland, North Yorkshire, Nottinghamshire, Oxfordshire, Shropshire, Somerset, Staffordshire, Suffolk, Surrey, Warwickshire, West Sussex, Wiltshire, Worcestershire

Mindnek, Berkshire kivételével, van megyei tanácsa. Néha a shire megye fogalmába nem is értik bele Berkshire-t, mert nincs megyei tanácsa. (Kerületei egységes hatóságok, de nincs megyei státuszuk).

Formálisan a legtöbb egységes hatóság is nem-nagyvárosi megye.

A „nem-nagyvárosi megye” fogalmát néha alkalmazzák arra a nyolc walesi megyére is, amelyeket az 1972-es Local Government Act (önkormányzati törvény) hozott létre. (Formálisan ez az 1994-es Önkormányzati törvény Wales alapján nem helyes.)

Aristosuchus

Az Aristosuchus (jelentése 'legjobb krokodil', az ógörög ąριστον / arioton 'legbátrabb', 'legjobb', 'legnemesebb' és σουχος / szukhosz szavak összetételéből) kis méretű két lábon járó, madárszerű, húsevő dinoszaurusz volt, melynek maradványait az angliai Wight-sziget kora kréta kori, körülbelül 125 millió éves kőzeteiben találták meg. Hasonló leleteket találtak még Romániában, amelyek lehet, hogy szintén ebbe a nembe tartoznak.

Barremi

A geológiai időskálán a barremi a kora kréta kor egy korszaka. 130,0 ± 1,5 millió évvel ezelőtt kezdődött és 125,0 ± 1,0 millió évvel ezelőtt ért véget. A barremi a hauterivi korszakot követte és az aptit előzte meg.A barremi emelet a kréta részét képező, de az ICS által már nem használt galliai korhoz tartozik. Átfedi az időnként a nyugat-európai sztratigráfusok által használt urgoni emelet alsó részét. Észak-Amerikában a késő coahuli és a komancsi emeletek felelnek meg a barremi emeletnek. Új-Zélandon a mokoiwi részét képezi, Japánban pedig a késő aritai emeletnek felel meg.

Cerdic wessexi király

Cerdic (467. – 534.) az angliai Wessexi Királyság alapító uralkodója volt.

A legfontosabb forrás személyéről az angolszász krónika; azonban ezt jóval a megtörtént események után írták, az ott leírtakból sok minden ellenőrizhetetlen, avagy csak legenda.

Cerdic a szászok egyik vezetője volt, amely népcsoportnak a késő ókorban az Északi-tenger partján volt a szállásterülete, és az 5. század folyamán a szomszédos angolokkal és jütökkel útra keltek a Brit-szigeteket meghódítani, melyet a rómaiak 400 után hátrahagytak. Eleinte, 450 körül a brit szigetek legközelebb eső része, azaz Kent volt a cél, amelyet a hagyomány szerint Hengest és Horsa hódítottak meg.

Cerdic származásáról semmit sem tudunk. Egy szász sereg vezetője volt (a krónika szerint ők voltak a gewissák), akik 495-ben a mai Hampshire-ben, valószínűleg a mai Bournemouth környékén szálltak partra, és hamarosan az ottani romanizált britek ellen stabil hídfőt tudtak képezni. Mivel ez a terület a szászok eddigi partraszállásaitól nyugatra feküdt, meghonosodott a Wessex név (West - nyugat). Hogy Cerdic csapatai mennyire bonyolódtak bele a mons badonicusi csatába – ha az egyáltalán történelmi tény –, nyitott marad. Kimutatható legalábbis, hogy Cerdic emberei a wiltshire-i Salisbury-síkság irányába nyomultak előre, és azt követően belső Hampshire felé terjeszkedtek, mielőtt Cerdic 519-ben, a krónika tanúsága szerint a britek fölötti győzelme után Charfordnál, megkapta a királyi koronát, ezért ez az év számít Wessex királyság alapítási évének. Feltehetőleg fontos szerepet játszott a hódításban Cerdic fia Cynric wessexi király is, de unokaöccse Stuf és Wihtgar is, akik a Wight-sziget meghódítása után ott Cerdic nevében uralkodtak. A krónika történelmi valósága vitatott. Cerdic halálakor mindenesetre királysága a brit sziget déli részén már jelentős hatalom volt, sőt még terjeszkedni is tudott tovább északra.

Érdekes, hogy Cerdic neve brit eredetű, ami eleinte összezavar, ezt néhány történész azzal magyarázza, hogy anyja brit lehetett. Másrészt nem lehet kizárni, hogy Cerdic érkezésekor már eleve voltak a szigeten szász telepesek. A pontos körülmények, valamint a bizonytalan mons badonicusi csatával való összefüggés azonban már a múlt homályába vesznek.

Coburg (Bajorország)

Coburg település Németországban, azon belül Bajorországban. Lakosainak száma 40 994 fő (2013. december 31.). +/- Coburg Coburg járás községgel határos.

Didier Pironi

Didier Pironi (Villescresnes, 1952. március 26. – Wight-sziget, 1987. augusztus 23.) francia Formula–1-es autóversenyző. 1978-ban megnyerte a Le Mans-i 24 órás autóversenyt.

Eotyrannus

Az Eotyrannus (jelentése 'hajnali zsarnok') a tyrannosauroidea theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta időszakban élt, az Egyesült Királyságbeli Wight-sziget délnyugati partján, a Wealden Csoporthoz tartozó Wessex Formáció területén. A (MIWG1997.550 jelzésű) feltehetően fiatal vagy fiatal felnőtt típuspéldány egy növénydarabokat tartalmazó agyagmederből került elő, és a részét képezi egy koponya, egy axiális csontváz valamint a függelékes elemek, melyekről Steve Hutt és szerzőtársai készítettek leírást 2001 elején.Egyetlen ismert faja, a fosszília felfedezője után elnevezett E. lengi.

Az Eotyrannus egy 4 méter hosszúságú theropoda volt, amely a következő tyrannosauroidea jellemzőkkel rendelkezett: recés, D keresztmetszetű premaxilláris fogak, aránylag hosszú sípcsontok és lábközépcsontok. A Tyrannosauroidea öregcsalád kezdetleges jellemzői a meghosszabbodott nyakcsigolyák és a hosszú, jól fejlett mellső lábak, valamint az arckoponya felső részének sima felszíne, ami eltér a jóval fejlettebb tyrannosauridákétól. Ez az állat azonban az arányokat tekintve a leghosszabb mellső végtagokkal rendelkezők közé tartozik az eddig ismertté vált theropodák közül.

Valószínűleg ragadozó volt, és olyan növényevő dinoszauruszokkal táplálkozott, mint a Hypsilophodon és az Iguanodon.

Az E. lengi megerősíti azt a feltételezést, ami szerint a korai tyrannosauroideák karcsú, hosszú hátsó lábakkal és háromujjú fogókarokkal rendelkező állatok voltak, melyek talán az evolúciójuk kezdetén váltak nagyméretűvé, bár az is lehet, hogy ez a nem a klád többi tagjától függetlenül vált ekkorává. Ezen európai nem felfedezése az észak-amerikai Stokesosaurus és a szintén európai Aviatyrannis mellett érdekes kérdéseket vet fel a csoport feltételezett ázsiai eredetével kapcsolatban, arra utalva, hogy a tyrannosauroideák biogeográfiája jóval összetettebb lehet, mint ahogy azt eredetileg gondolták.

Gibraltári labdarúgó-válogatott

A gibraltári labdarúgó-válogatott Gibraltár nemzeti csapata, amelyet a gibraltári labdarúgó-szövetség (angolul Gibraltar Football Association) irányít.

Isle of Wight megye (Virginia)

Isle of Wight megye az Amerikai Egyesült Államokban, azon belül Virginia államban található. Megyeszékhelye Isle of Wight, legnagyobb városa Smithfield. Lakosainak száma 35 656 fő (2013. július 1.). +/- Isle of Wight megye Newport News, Suffolk, Franklin, Southampton és Surry megyékkel határos.

Jeremy Irons

Jeremy Irons (Cowes, Wight-sziget, Anglia, 1948. szeptember 19. –) Oscar- és Golden Globe-díjas angol színházi, film- és televíziós színész. Karakteres hangja több dokumentumfilmben és rajzfilmben hallható, de hangoskönyv-felolvasóként is ismert.

John George Lambton

John George Lambton (London, 1792. április 12. – Cowes, Wight-sziget, 1840. június 18.) Durham első grófja, angol államférfi.

Mantellisaurus

A Mantellisaurus az iguanodontia dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta korban élt a mai Anglia területén. Eredetileg az Iguanodon egyik fajaként Iguanodon atherfieldensis néven azonosították, de 2007-ben Gregory Paul új nemet hozott létre a számára. Paul szerint könnyebb felépítésű volt az Iguanodonnál és közelebbi rokonságban állt az Ouranosaurusszal, amivel az Iguanodont parafiletikussá tette. Több teljes és majdnem teljes csontváz alapján ismert. Paul a nemet az Iguanodon felfedezője, Gideon Mantell tiszteletére nevezte el.

A Mantellisaurus kisebb volt az Iguanodon bernissartensisznél, a tömege a becslés szerint 750 kilogramm lehetett. A mellső lábai aránylag rövidebbek voltak az I. bernissartensis megfelelő végtagjainál. A Mantellisaurus mellső lábai fele olyan hosszúak voltak, mint a hátsók, melyek hossza az I. bernissartensis hátsó végtagjainak 70%-át érte el. Paul a mellső lábak és a test rövidsége miatt arra következtetett, hogy elsősorban két lábon járt és csak akkor ereszkedett négy lábra, amikor megállt vagy lassan mozgott.A típuspéldányt Reginald Hooley fedezte fel Dél-Angliában, 1917-ben. A faj számára az Iguanodon atherfieldensis nevet adta. Atherfield a Wight-sziget délnyugati partján álló falu neve, melynél a fosszíliát megtalálták. Lehetséges, hogy a Heterosaurus, a Sphenospondylus és a Vectisaurus a Mantellisaurus szinonimái, de Paul (2007-ben) nem határozta meg a státuszukat. E nevek mindegyike megtalálható az egykori I. atherfieldensis szinonimái között az Iguanodontia áttekintésében, a The Dinosauria 2004-es (második) kiadásában.

Phil Miller

Phil Miller (Barnet kerület, Wight-sziget, 1949. január 22. – 2017. október 18.) angol progresszív rock/jazz gitáros, aki a canterburyi szcéna egyik alakja volt.

Wessex Football League

A Wessex Football League Berkshire, Dorset, Hampshire, Wiltshire megyéinek és a Wight-sziget csapatainak részére fenntartott amatőr liga. A liga bajnokságai az angol labdarúgó-bajnokság kilencedik és tizedik szintjét képviselik.

Legfelsőbb osztálya a Premier Division, amely alatt a tizedik osztályt képviselő Division One helyezkedik el. A diviziók összesen 43 klub részvételét biztosítják a ligában.

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.