Tiberias

Tiberias (magyarosan: Tibériás, modern héberül: טְבֶרְיָה Tverya, Tiveria; arabul: طبرية Tabarīya) település Izraelben, a Kineret-tó nyugati partján. Egyike a judaizmus négy szent városának.

Tiberias
Dover tverya17
Tiberias címere

Tiberias címere
Héber neve: טְבֶרְיָה
Arab neve: طبرية
Közigazgatás
Ország Izrael
Népesség
Földrajzi adatok
Időzóna IST, UTC+2
Elhelyezkedése
Tiberias (Izrael)
Tiberias
Tiberias
Pozíció Izrael térképén
é. sz. 32° 47′, k. h. 35° 32′Koordináták: é. sz. 32° 47′, k. h. 35° 32′
Tiberias weboldala

Földrajz

Tiberias a Galileai-tenger dombos partvidékén fekszik, -200–200 méteres magasságon.

Éghajlat

A város éghajlata mediterrán és félsivatagi. Az éves csapadékmennyiség 400 mm körüli. A nyár jellemzően forró, a tél igen enyhe.

Tiberias (1981–2010) éghajlati jellemzői
HónapJan.Feb.Már.Ápr.Máj.Jún.Júl.Aug.Szep.Okt.Nov.Dec.Év
Átlagos max. hőmérséklet (°C)18,119,323,127,833,236,538,038,035,931,625,720,029,0
Átlagos min. hőmérséklet (°C)10,410,112,015,119,122,525,025,223,320,816,312,117,7
Átl. csapadékmennyiség (mm)10790561840001175293437
Forrás: WMO (World Weather Information Service)[1]

Története

A várost Heródes Antipász, Galilea és Perea negyedes fejedelme alapította 20 körül Tiberius római császár tiszteletére. A legenda szerint a város a bibliai Rakkat zsidó település romjaira épült. A település alapítását követően Galilea fővárosaként hamarosan olyan fontos várossá nőtte ki magát, hogy a Galileai-tengert is Tiberias-tóként kezdték emlegetni. A város szervezete kezdetben hellenisztikus volt.

Zidani mosque front
Zidani mecset

A II-III. századtól a zsidóság szellemi központja lett: itt szerkesztették a Misnát, a jeruzsálemi Talmudot és itt készült a maszoréta szöveg. Később bizánci és arab fennhatóság alá került. 1099-ben a keresztesek kezére jutott, a Galileai Fejedelemség központjaként működött, míg Szaladin szultán 1187-ben el nem foglalta. A 13. század közepétől a 16. század elejéig a város mamlúk, majd 1516-tól a 20. századig török uralom alatt állt.

Tiberias Izrael állam létrejötte óta többségében zsidók lakta város.

Tiberias from air
A város a levegőből
גן לאומי חמת טבריה.בית כנסת העתיק
Ókori mozaik

Látnivalók

A városban található Méír Káháná rabbi sírja.

Jegyzetek

  1. Tiberias 1981-2010 Climate Normals. World Weather Information Service. (Hozzáférés: 2017. május 13.)

Külső hivatkozások

Córdoba (Argentína)

Córdoba egy nagyváros Argentína földrajzi középpontjában, Buenos Airestől közúton 700 km-re északnyugatra. A hasonló nevű tartomány székhelye. Lakosainak száma 1 310 000 fő volt 2008-ban, ezzel az ország 2. legnagyobb városa.

Püspöki székhely. A városban működik a legrégebbi argentin egyetem. A főváros után a 2. legjelentősebb kulturális központ, fontos közlekedési csomópont, továbbá ipari központ.

A városban autókat (Renault Argentina, Fiat), textilféléket, élelmiszert gyártanak. Az azonos nevű tartomány szójabab, búza, kukoricatermésének feldolgozó központja.

Córdoba földrajzi fekvéséből adódóan élvezi a hegység nyújtotta erőforrásokat (ásványi anyag, építőanyag, folyóvíz) és a megművelt pampának élelmiszerekben való gazdagságát.

David Stevens

David Stevens (Tiberias, Palesztina, 1940. december 22. – Whangarei, Új-Zéland, 2018. július 17.) ausztrál filmrendező, forgatókönyvíró.

Hácór

Hácór (héber: תל חצור Tel Hacor) ókori város a mai Izrael északi részén. Romterülete 6 km-re fekszik Ros Pinnától (רֹאשׁ פִּנָּה), a Ros Pinna-Tiberias út mellett. 2005 óta az UNESCO kulturális világörökségének része.

II. Júda

II. Júda (? – 270 körül) ókori zsidó nászi (fejedelem) körülbelül 235-től haláláig.

III. Gamáliel fia és utóda volt a tisztségben. Működési területe Tiberias volt. Házasságjogi és vallási döntéseit a Jeruzsálemi Talmud említi, főképp az Abóda Zárá traktátusban. Júda kortársa volt Órigenész keresztény egyházatyának. A feljegyzések szerint Órigenész Gamáliel tanítványai közé tartozott, és később vallási kérdésekről vitákat is folytatott vele.

Kineret-tó

A Kineret-tó (Galileai-tenger, Tiberiás tava, a Bibliában Genezáreti-tó) Izrael legnagyobb édesvízű tava. 2000 óta a Világörökség várólistáján szerepel a „Jézus és az apostolok galileai útvonala” gyűjtőelnevezésen belül.A Föld legalacsonyabban (209 méterrel a tengerszint alatt) fekvő édesvizű tava. (Az abszolút rekordtartó a közeli, sós vizű Holt-tenger).

Hossza mintegy 21 kilométer, legnagyobb szélessége 13 kilométer. Kerülete 53 kilométer, területe 166 km², legnagyobb mélysége kb. 43 méter, vízmennyisége körülbelül 4 km³, de a 2010-es évek aszályos időjárása miatt vízmennyisége folyamatosan csökkent.

Menahem Golan

Menahém Golan (Tiberias, 1929. május 31. – Jaffa, 2014. augusztus 8.) izraeli filmrendező, producer, forgatókönyvíró.

Mennyei királyság

A Mennyei királyság (eredeti címe: Kingdom of Heaven) 2005-ös brit-német-amerikai-spanyol-marokkói történelmi kalandfilm. Rendezője és producere Ridley Scott, írta William Monahan. A főbb szerepekben Orlando Bloom, Eva Green, Ghassan Massoud, Jeremy Irons, Liam Neeson, David Thewlis, Csókás Márton és Brendan Gleeson láthatók.

Milwaukee

Milwaukee az Amerikai Egyesült Államok Wisconsin tagállamának legnagyobb városa. Lakosainak száma 600 155 fő (2015). +/-

Montpellier

Montpellier (kiejtés: mɔ̃pəˈlje, mɔ̃pɛˈlje) (okcitánul: Montpelhièr) nagyváros Franciaországban, Languedoc-Roussillon régió központja, Hérault megyében.

A Földközi-tenger partjának közelében, a Languedoc dombvidékre épült nagyváros fontos gazdasági és tudományos központ, több mint hat évszázados orvostudományi egyeteme világhírű, Rabelais is a diákja volt. A Montpellier-ben folyó orvosi és gyógyszerkutatások országos jelentőségűek. A dombvidéken fekvő város bortermelő vidék központja.

A város légvonalban alig 10 km-re van a tengerparttól. A part előtt keskeny földsáv húzódik végig, e mögött belső tavak alakultak ki. A földnyelven az elmúlt évtizedekben népszerű üdülőtelepek épültek: Palavas-les-Flots, Maguelone, La Grande-Motte, Port-Camargue.

Mozaik

A mozaik olyan művészeti technika és annak eredménye, amelynél kicsiny méretű színes üveg-, kő- vagy kavicsdarabokból állítják össze a képet vagy mintázatot (néha más anyagokat is használnak). A mozaikdarabokat cementtel, gipsszel rögzítik, esetleg a még nedves vakolatba nyomják bele. A mozaik szó a görög muszeion szóból eredeztetett latin opus musivum (múzsákhoz közelálló) kifejezésből származik. A művészeti ág múzsákkal való kapcsolatba hozása azt jelenti, hogy a mozaik igen megbecsült műfaj volt.

Az első mozaikok fehér és fekete (világos és sötét) színű kavicsokból készültek, később színesebb kavicsokat is alkalmaztak. A mozaikok jellemzően a különböző épületek padlózatának díszítésére szolgáltak. A mozaiktechnika fejlődésével a különböző színű kőzeteket megmunkálták, kicsiny hasábokat készítettek belőlük. Az ilyen mozaiknak a neve „opus tessalatum”, azaz „kockás mű”. A négyszögletes, de nem négyzetes hasábokból készült mozaik neve „opus sectile”. A sík felületű mozaikszemekből egységesebb felületet lehetett kialakítani, a padlódísz pedig alkalmasabbá vált a rajta való járásra. Amikor a mozaikszemeket színezett üvegből kezdték készíteni, a színskála jelentősen kibővült, és még alkalmasabbá vált a képszerű megjelenésre. Az üvegmozaik padlómozaikként már nem volt használható, alkalmas volt viszont arra, hogy a falakra kerüljön. Így alakult ki a festészetet utánzó mozaik. A boltozatokra, kupolákba, ívelt felületekre kerülő mozaikoknak külön nevük van: „opus vermiculatum”, de így hívják a kígyózó szalag mintáját követő síkmozaikot is. A mozaikművészet a bizánci korban jutott fejlődése csúcsára, majd átmeneti hanyatlás után a historizmus és a szecesszió fedezte fel újra, és a modern művészetben is történtek komoly kísérletek a feltámasztására.

Muhammad ibn Tugdzs al-Ihsíd

Abu Bakr Muhammad ibn Tugdzs – arab betűkkel أبو بكر محمد بن طغج (Abū Bakr Muḥammad ibn Ṭuġǧ) – (Bagdad, 882. február 5. – Damaszkusz, 946. július 24.), akit röviden a kalifától kapott al-Ihsíd (arab betűkkel الإخشيد [al-Iḫšīd]) tiszteleti néven szokás emlegetni, középkori muszlim fejedelem, az Egyiptomot, Palesztinát, Dél-Szíriát és a Hidzsázt uraló Ihsídida-dinasztia alapítója volt.

Török katonacsalád sarja volt. Apja az Egyiptomban függetlenedő Túlúnidák oldalán futott be fényes karriert a 9–10. század fordulóján, de élete végén bebörtönözték. Vele együtt fia is fogságba került, majd szabadulását követően részt vett az Ibn al-Mutazz-féle felkelésben. Ezután Egyiptomba ment, ahol a helyi kormányzó és a központi hadsereg vezetője jóvoltából egyre jelentősebb pozíciókat tölthetett be a szír-palesztin térségben. Bár már korábban kinevezést kapott (amit a bagdadi hatalmi viszályoknak köszönhetően rövid úton felülírtak), 935-ben vált csak önálló egyiptomi uralkodóvá. A Fátimidák támadásának kivédésével sikerült megszilárdítania pozícióját, és az anarchikus évtizedek után a béke, a rend és a prosperitás időszakát hozta el a Nílus-völgyi tartomány számára. Független helytartósága alatt igyekezett távol maradni a bagdadi intrikáktól, de mindvégig elismerte a tényleges hatalmukat elvesztő abbászida kalifák főségét, amit azok előbb a tiszteleti név megadásával, utóbb pedig helytartóságának örökletessé tételével honoráltak. Uralkodása jelentős részében különféle, Mezopotámiából érkezett ellenségek ellen kellett harcolnia Egyiptom védelmében, de a tartományon kívül – a küzdelemben pedig inkább a megvesztegetés, a lefizetés és a területi engedmények eszközeire hagyatkozott, mintsem katonai erejét kockáztatta volna. Ennek köszönhetően stabil, erős államot hagyott utódaira, érdemeit azonban a kortársak és az utókor szemében elhomályosították ambiciózusabb, pazarlóbb és felelőtlenebb kortársai.

Romkert (Kecskemét)

Kecskemét főterén, a Városháza előtt, a Szent Miklós-templom mellett található a „romkert” nevű kőépítmény és az azt körülvevő kis füves terület.

Saint-Raphaël

Saint-Raphaël város Franciaországban, Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban, Var megye területén, a francia riviérán. Lakossága 34 ezer fő volt 2012-ben.

Saint Paul (Minnesota)

Saint Paul, röviden St. Paul az amerikai Minnesota állam székhelye és második legnépesebb városa. Nagyobbrészt a Mississippi folyó északi partján, a Minnesota-folyóval való összefolyása alatt fekszik. A vele szomszédos Minneapolisszal, az állam legnépesebb városával alkotja az „ikervárosok”-nak (Twin Cities) is nevezett Minneapolis – Saint Paul városrégiót. Saint Paul a központja Minnesota legkisebb és legsűrűbben lakott megyéjének, Ramsey megyének.

A kereskedelmi és közlekedési központként alapított település akkor tett szert nagyobb jelentőségre, amikor 1849-ben Minnesota terület központja lett. Bár Minneapolis országos szinten jelentősebb, Saint Paulban jelentős intézmények koncentrálódnak, és ez az állam politikai életének központja is.

Szentföld

A Szentföld (latinul: Terra Sancta, héberül: ארץ הקודש) kifejezés a Közel-Kelet azon régiójára utal, amelynek igen komoly vallási jelentősége van az ábrahámi vallásokban, azaz a keresztény és a zsidó vallásban, az iszlámban és a bahái hitben. A mai határokat figyelembe véve a Szentföld a mai Izrael teljes területét foglalná magába, valamint Jordánia és Libanon egyes részeit. A Szentföld legfontosabb része a „Szent város”, Jeruzsálem, mely mind a zsidó vallás, mind a kereszténység legszentebb helye, valamint az iszlám harmadik legszentebb városa (Mekka és Medina után). A Szentföld vallási jelentősége volt a keresztes háborúk mozgatórugója is; a terület már a biblikus idők óta fontos zarándokhely.

Tudela (Navarra)

Tudela, baszkul: Tutera, település Spanyolországban, Navarra autonóm közösségben. Lakosainak száma 35 593 fő (2018). +/-

Tulsa

Tulsa város az Amerikai Egyesült Államokban, Oklahoma államban, Tulsa megye székhelye. Az Amerikai Egyesült Államok 46. legnagyobb városa.

Vuhszi

Vuhszi (Wuxi) (kínai nyelven: 无锡; pinjin átírásban: Wúxī; másképpen Wu-shi vagy Wushi) a Kínai Népköztársaság Csiangszu (Jiangsu) tartományának ősi városa.

Worms (település)

Worms (németül: Worms) „megyei jogú város” Rajna-Pfalz tartomány délkeleti részén, a Rajna nyugati partján. A város Rajna–Neckar háromszögnek egyik fontos központja. A várost a kelták alapították, Kölnnel, valamint Trierrel vetekszik a Németország legidősebb városa címért.

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.