Szerbia közigazgatása

Szerbia közigazgatását a 2007. december 29-én elfogadott területrendezési törvény szabályozza. Eszerint Szerbia területi egységeit a következő közigazgatási egységek alkotják: községek (összesen 150), városok (23) és Belgrád város mint az ország fővárosa, vagyis 174 helyi önkormányzati egység és autonóm tartományok - mint a területi autonómia alakjai. A városok fel lehetnek osztva még ún. városi községekre (gradska opština) is, ezekre a következő városok vannak felosztva: Belgrád, Újvidék, Niš, Kragujevac és Požarevac.

Districts and Municipalities of Serbia (without Kosovo)
Szerbia körzetei és községei

Községek

Mint sok más országban, Szerbiában is a község a közigazgatási rendszer területi és szervezeti alapegysége. Szerbiában összesen 122 község van, ebből Közép-Szerbiában 83, a Vajdaság Autonóm Tartományban 39.

Városok

Szerbiában összesen 24 városnak van városi rangja (Magyarországon ennek a megfelelője a megyei jogú város lenne). A város képviseli a tágabb környezet gazdasági, közigazgatási, földrajzi és kulturális központját és több mint 100 000 lakosa van, kivételes estekben kevesebb. A város felosztását városi községekre a város statúma határozza meg, a törvénnyel összhangban.

Városi jellegű település

A városi jellegű település (gradsko naselje) olyan település, amely nem rendelkezik olyan állapottal mint a város, viszont több mint 5000 lakosa van.

Kapcsolódó szócikkek

Crna Trava község

Crna Trava (cirill betűkkel Црна Трава) község Szerbiában, a Jablanicai körzetben. Székhelye Crna Trava falu.

Közép-Szerbia

Közép-Szerbia vagy Belső-Szerbia (szerbül Централна Србија / Centralna Srbija) a szerb állam történelmi része. Határa északon a Vajdaság Autonóm Tartomány, nyugaton Bosznia-Hercegovina, délnyugaton Montenegró, délen Koszovó és Macedónia, keleten Bulgária és Románia.

Közép-Szerbia központja és székhelye Belgrád (amely az egész szerb állam fővárosa).

Palilula városi község

Palilula városi község (szerbül Градска општина Палилула / Gradska opština Palilula) Szerbia fővárosának, Belgrádnak az egyik közigazgatási egysége a város északi részén.

Pétervárad

Pétervárad (szerbül Петроварадин / Petrovaradin, horvátul Petrovaradin, németül Peterwardein, latinul Varadinum Petri) város Szerbiában, a Vajdaságban, Újvidékkel szemben, a Duna szerémségi oldalán. Mára már szinte egybenőtt Újvidékkel, bár külön önkormányzata van és külön községet is alkot Újvidék városi községen belül, amelyhez még négy település tartozik.

Szerbia körzetei

A Szerb Köztársaság a következő közigazgatási egységekre bontható fel: autonóm tartományok, körzetek (szerb nyelven:Oкруг, Okrug)., községek. A két autonóm tartománya Vajdaság és Koszovó. 2008. február 17-én Koszovó albán vezetése egyoldalúan kikiáltotta a tartomány függetlenségét, jelenleg az Egyesült Nemzetek Ideiglenes Koszovói Közigazgatási Missziójának (UNMIK) közigazgatása alatt van.

Szerbia kormánya a területén 29 körzetet (+ Belgrád (város és körzet)) ismer el.

Szurcsin városi község

Szurcsin városi község (szerbül Градска општина Сурчин / Gradska opština Surčin) Szerbia fővárosának, Belgrádnak az egyik közigazgatási egysége a város nyugati részén.

Zimony városi község

Zimony városi község (szerbül Градска општина Земун / Gradska opština Zemun) Szerbia fővárosának, Belgrádnak az egyik közigazgatási egysége a város északnyugati részén.

Az európai országok közigazgatási beosztása

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.