Plébánia

A plébánia a köznapi nyelvhasználatban (és a régebbi egyházjogi értelmezésben) a katolikus egyháznak, közelebbről az egyházmegyének területi/igazgatási egysége, melyhez az adott területen élő hívek tartoznak, élén a hívek szolgálatára és vezetésére kijelölt pappal, azaz a plébánossal (vagy ritkábban: papi közösséggel).

Az újabb egyházjogi meghatározás szerint: „A plébánia (latinul: parochia) a krisztushívőknek a részegyházon belül tartós jelleggel alapított közössége, melynek lelkipásztori gondozását a megyés püspök felügyelete alatt egy plébánosra bízták, aki annak saját pásztora”.

Az újabb egyházjogi értelmezés szerint tehát a plébánia meghatározásában, bár van területi vonatkozása, nem a területi egységen van a hangsúly, hanem a közösségen.

Minden hívő ahhoz a plébániához tartozik, ahol a lakhelye van.

Kis számban ugyan, de vannak úgynevezett személyi plébániák, amelyek nem valamely területhez kapcsolódnak, hanem bizonyos rítusú, nyelvű, nemzetiségű vagy más szempont alapján meghatározott hívők közösségét fogják össze.

Plébánia alapítása, módosítása vagy megszüntetése a megyés püspök jogkörébe tartozik. Hasonlóképp a megyés püspök joga a plébános kinevezése.

A plébános kötelessége többek között a plébániai anyakönyvek (születési, házasságkötési, halotti anyakönyvek) vezetése és őrzése, a plébániai levéltár gondozása.

A püspök – a szükségletek és lehetőségek szerint – a plébános segítségére rendelhet más papi személyt, kisegítő, illetve helyettesítési feladattal. A magyar katolikus nyelvhasználatban az ilyen feladatot betöltő papi személyt nevezik káplánnak.

Egyházközség: a múlt századi egyházjog szerint egyházközségnek nevezték egy-egy plébánia vagy plébániarész összes híveinek jogilag szervezett csoportosulását, gyakorlatilag az adott plébánia vagy plébániarész híveinek összességét. A mai egyházjog nem tesz különbséget plébánia és az egyházközség között.

A plébános munkáját segíti a hívek köréből megválasztott egyházközségi képviselő-testület, ezen belül lelkipásztori munkában az úgynevezett plébániai pasztorális tanács (létrehozása nem kötelező), a gazdasági kérdésekben pedig a kötelezően megalakítandó plébániai gazdasági tanács.

A bizánci szertartásban a plébánia megfelelője a parókia. Az egyházmegyén (eparchia) belüli közösség gondozását fölszentelt pap, a parókus látja el.

Forrás

További információk

241-es busz (Budapest)

A budapesti 241-es jelzésű autóbusz a Savoya Park és a Lomnici utca között közlekedik. A vonalat a Budapesti Közlekedési Zrt. üzemelteti. A járműveket a Kelenföldi autóbuszgarázs állítja ki.

241A busz (Budapest)

A budapesti 241A jelzésű autóbusz a Városház tér és a Lomnici utca között közlekedik. A vonalat a Budapesti Közlekedési Zrt. üzemelteti. A járműveket a Kelenföldi autóbuszgarázs állítja ki.

251-es busz (Budapest)

A budapesti 251-es jelzésű autóbusz a XXII. kerületben a Kelenföld vasútállomás és a Savoya Park között közlekedik. A vonalat a Budapesti Közlekedési Zrt. üzemelteti. A járműveket a Kelenföldi autóbuszgarázs állítja ki.

A járat csak munkanapokon közlekedik, hétvégén nem jár.

251A busz (Budapest)

A budapesti 251A jelzésű autóbusz a Kelenföld vasútállomás és a Városház tér között közlekedik. A vonalat a Budapesti Közlekedési Zrt. üzemelteti. A járműveket a Kelenföldi autóbuszgarázs állítja ki.

Agliè

Agliè (piemonti nyelven Ajé) egy észak-olaszországi község (comune) a Piemont régióban, Torino megyében, 35 kilométerre Torinótól.

Brdovec

Brdovec falu és község Horvátországban Zágráb megyében. Közigazgatásilag Donji Laduč, Drenje Brdovečko, Gornji Laduč, Harmica, Javorje, Ključ Brdovečki, Prigorje Brdovečko, Prudnice, Savski Marof, Šenkovec, Vukovo Selo és Zdenci Brdovečki települések tartoznak hozzá.

Dojutrovica

Dojutrovica falu Horvátországban, a Karlovác megyében. Közigazgatásilag Ozalyhoz tartozik.

Donje Jesenje

Donje Jesenje falu Horvátországban Krapina-Zagorje megyében. Közigazgatásilag Jesenje községhez tartozik.

Gornje Jesenje

Gornje Jesenje falu Horvátországban Krapina-Zagorje megyében. Közigazgatásilag Jesenje községhez tartozik.

Gornji Oštrc

Gornji Oštrc falu Horvátországban Zágráb megyében. Közigazgatásilag Zsumberkhez tartozik.

Javorje (Brdovec)

Javorje falu Horvátországban Zágráb megyében. Közigazgatásilag Brdovechez tartozik.

Jesenje

Jesenje község Horvátországban Krapina-Zagorje megyében. Közigazgatásilag Brdo Jesenjsko, Cerje Jesenjsko, Donje Jesenje, Gornje Jesenje és Lužani Zagorski tartozik hozzá.

Nart Savski

Nart Savski falu Horvátországban Zágráb megyében. Közigazgatásilag Rugvicához tartozik.

Novo Selo Okićko

Novo Selo Okićko falu Horvátországban Zágráb megyében. Közigazgatásilag Klinča Selához tartozik.

Prozorje

Prozorje falu Horvátországban Zágráb megyében. Közigazgatásilag Dugo Selóhoz tartozik.

Rakov Potok

Rakov Potok falu Horvátországban Zágráb megyében. Közigazgatásilag Szamoborhoz tartozik.

Repišće

Repišće falu Horvátországban Zágráb megyében. Közigazgatásilag Klinča Selához tartozik.

Rukavac (Matulji)

Rukavac (olaszul: Ruccavazzo) falu Horvátországban, a Tengermellék-Hegyvidék megyében. Közigazgatásilag Matuljihoz tartozik.

Župa Srednja

Župa Srednja falu Horvátországban Split-Dalmácia megyében. Közigazgatásilag Zagvozdhoz tartozik.

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.