Malakiás próféta

Malakiás Kr. e. 5. századi héber próféta. Aggeus és Zakariás prófétai szolgálatának a folytatója. Ő utánuk mintegy 80 évvel szolgált.

Tissot Malachi
James Tissot: Malakiás

Működése

Működésének idején a jeruzsálemi templom építését már befejezték és a régi istentiszteletet helyreállították, de a vallásos buzgóság fokozatosan elhalt. A messiási kor beköszöntését váró nép megfáradt, elfásulttá lett, meglanyhult a hitbeli buzgóság.

Isten azzal a feladattal bízta meg a lévitákat, hogy tanítsák az igazságra a népet és járjanak elöl jó példával.[1] A papok azonban nemcsak hogy nem mutattak rá a bűnökre, hanem inkább ők voltak azok, akik félrevezették a népet. Malakiás próféta emlékeztette az embereket, hogy Isten mit vár el tőlük és hirdette az Úr napjának közeledtét. Utána közel 400 évig nem volt hallható Isten hangja próféta szájából.

Prófétai könyve

Könyve az a bibliai Ószövetségben és egyben a kispróféták írásaiban az utolsó.

Kapcsolódó szócikkek

Jegyzetek

  1. Mal. 2:6-8

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Malachi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források

Bibliai személyek listája

Ez a szócikk kizárólag a Wikipédián szócikkel rendelkező ó- és újszövetségi bibliai személyek listáját tartalmazza. A lista nem tartalmazza a Bibliában szereplő istenségeket (vagy természetfölötti lényeket), sem a fiktív, vagy a később kitalált, vagy a szövegből egyértelműen nem adatolható személyeket.

A, Á B C Cs D Dz Dzs E, É F G Gy H I, Í J K L Ly M N Ny O, Ó Ö, Ő P Q R S Sz T Ty U, Ú Ü, Ű V W X Y Z Zs

Malakiás

A Malakiás héber eredetű férfinév, jelentése: küldöttem, hírnököm.

Módis László (református teológus)

Módis László (Gacsály, 1903. december 9. – Debrecen, 1972. április 14.) az Ószövetség és a sémi nyelvek kutatója, református lelkipásztor, könyvtárigazgató. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára és tanszékvezetője volt, könyvtárigazgató helyettes a Debreceni Egyetemi Könyvtárában, valamint a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának igazgatójaként működött. Vezérigéje az első zsoltárból vett „Mint folyóvíz mellé ültetett fa” (Zsolt. 1,3).

Ortodox szentek listája

Az alábbi lista az Ortodox (görögkeleti) kereszténység által évszázadokon át tisztelt (illetve néhány "új") embereinek egy részét tartalmazza naptár szerint. A kelet-európai területeken (Szerbia, Bulgária, Románia, Görögország, Oroszország), Grúziában és a Közel-Kelet bizonyos helyein egészen a 20. század elejéig (és részben néhol napjainkban is) nagy befolyással rendelkezett az ortodox egyház. A római katolikus egyházhoz hasonlóan itt is nagy szerepe volt a szentek napjainak, mivel az egyszerű emberek az életüket ezek alapján szabályozták, a felsőbb rétegek pedig a politikai, irodalmi, művészeti, gazdasági és teológiai alkotásaikban hivatkoztak sokszor a szentek tetteire. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a szentek példamutató életükkel joggal tekinthetők minden korok útjelzőinek – felekezetre való tekintet nélkül.

Mivel ilyen lista eddig nem készült magyar nyelven, ezért több tekintetben pontatlan lehet.

A legtöbb szentnél a görögös, itáliai/római szenteknél a latinos, néhány esetben a magyaros névváltozat van megadva.

A származási, születési/halálozási adatok is pontatlanok lehetnek.

A római itáliait jelent a listában.

Egyes naptárak között kisebb-nagyobb különbségek szoktak lenni a szentek tiszteletei idejét tekintve, illetve, egyes naptárak a régi Julián naptár szerint adják meg a napokat.

A listában szerepelnek katolikus szentek is a skizma (egyházszakadás, 1054) előttről.

A listában nem (vagy csak közös tisztelet esetén) szerepelnek egyéb, magukat ortodoxnak tekintő miafizita egyházak (örmény, szír, kopt, indiai és etióp), illetve az ugyancsak keleti nesztoriánusok szentjei.

A lista két angol honlap alapján lett összeállítva, de egy magyar nyelvű oldal is foglalkozik a témakörrel, ld. alul.

Az azonos napokhoz tartozó szentek időrendi sorrendben szerepelnek.

Az ismertebb, híresebb szentek – legyenek azok magyarok vagy külföldiek – félkövér betűvel lettek szedve.

Szarovi Szent Szerafim

Szarovi Szent Szerafim/Szerafin, oroszosan Szerafim Szarovszkij (oroszul: Серафим Саровский), (1759. július 19. – 1833. január 2.) minden idők egyik leghíresebb orosz sztarece.

Az Ószövetség története

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.