Jaffa

Jaffa (héberül: יָפוֹ, arabul: يَافَا, latinul: Joppe, görögül: Γιάφα, ógörögül: Ιόππη), egy ókori kikötőváros a Földközi-tenger keleti partján, úgy tartják, egyike a legrégebbieknek a világon. Jaffa napjainkban már Tel Aviv része lett, mellyel az együttes hivatalos neve Tel Aviv-Jaffa, Izrael legfontosabb kereskedelmi központja.

Maga a név valószínűleg egyiptomi eredetű, az Amarna-levelek Yapu-ként említik. Más nevei még: Japho, Joppa a görög "Ιόππη" átírása. A 9. században élt, fiatalon meghalt arab geológus, Al-Muqaddasi a Yaffa névvel azonosítja, amelyet napjainkban is használnak hangszórótölcsérként az arabok.

Számos legenda él a település keletkezésével kapcsolatban. Némelyik úgy tartja, Jáfetről, Noé egyik fiáról kapta a nevét, aki a nagy özönvíz után kezdte meg a település építését. A hellén hagyományok szerint neve Iopeia („Jofeia”), ami Kassziopeia nevére utal, aki Androméda anyja volt. Caius Plinius Caecilius Jopa nevével hozza párhuzamba, aki Aiolosz, a szelek urának lánya volt.

Jaffa
יפו
A „jafoi domb” (Tel Jafo) parti része
A „jafoi domb” (Tel Jafo) parti része
Közigazgatás
Ország Izrael
Körzet Tel-Aviv körzet
Alapítás éveismeretlen, ~Kr. e. 8000
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Időzóna IST, UTC+2
Elhelyezkedése
Jaffa (Izrael)
Jaffa
Jaffa
Pozíció Izrael térképén
é. sz. 32° 03′ 08″, k. h. 34° 45′ 11″Koordináták: é. sz. 32° 03′ 08″, k. h. 34° 45′ 11″

Története

(2691) Tel Aviv
Tel-Aviv látképe a jaffai dombról
Jaffa 1887
Településrészlet egy 1887-es metszeten

Tel Jafo (azaz a „jafoi domb”) 40 méter magas, mely uralja a partvonalat, róla jól belátható az. Katonai szempontból jelentős érv lehetett a település alapításának idején. Maga a domb az idők folyamán csak nőtt a hordaléklerakódások miatt.

Archeológiai kutatások alapján bizonyítható, hogy Kr. e. 7500-ban már lakott település, a bronzkorban már használták Jaffa természetes öblét.

Jaffa nevét már ókori egyiptomi levelek is említik Kr. e. 1470-ból, III. Thotmesz fáraó hódításai nyomán, aki nagy kosarakba rejtetett el katonákat, melyeket a kánaáni város kormányzójának adományozott. Az Amarna-levelekben is szerepel a város, amelyben egyiptomi fennhatóságú Ja-Pho néven említik (Ya-Pu, EA 296, l.33), Kr. e. 800-as évekig egyiptomi vezetés alá tartozott.

A település neve négyszer említődik a Ószövetségben is („Jáfó”-ként hivatkoznak rá – Józsué könyve 19:46; A krónikák második könyve 2:15; Jónás próféta könyve 1:3; Ezra könyve 3:7). A filiszteusi uralom után Dávid király és fia, Salamon király elfoglalta Jaffát, és kikötőjét arra is használta, hogy türoszi cédrusfákat szállítsanak az Első templom építéséhez. A város az izraeli királyság felbomlása után is zsidó fennhatóság alatt maradt. Kr. e. 701-ben Ezékiás király idején a Szín-ahhé-eríba vezette sereg megszállta a jaffai régiót. A babilóniai megszállást követően perzsa uralom alatt Türoszból főníciai kormányzóság alá tartozott. Nagy Sándort és hadait követően hellenizálódott a Szeleukida Birodalom alatt, majd a makabeuslázadók hódították el és alapították meg ismét a zsidó királyságot. A Római Birodalom alatt a római Palestina provincia alá tartozott, a zsidó lázadás alatt hadszíntér, Cestius Gallus visszaveszi a lázadóktól és felgyújtja. A zsidó történetíró Iosephus Flavius A zsidó háború című írásában 8400 helyi lakos lemészárlásáról ír. Később kalózok működtek az újjáépített kikötőből Vespasianus idején, haragjában jószerével lerombolta a várost és egy citadellát emeltetett a helyén, római helyőrséggel.

Az Újszövetség apostolok cselekedeteiben (9:36–43) szintén említést tesznek Jaffa kikötőjéről (itt „Joppé”-ként szerepel). Szent Péternek később itt látomásai lesznek, melyben Isten közli vele (átvitt értelemben), ne tegyen különbséget zsidók és pogányok között (10:10–16).

Források

1134

Évszázadok: 11. század – 12. század – 13. század

Évtizedek: 1080-as évek – 1090-es évek – 1100-as évek – 1110-es évek – 1120-as évek – 1130-as évek – 1140-es évek – 1150-es évek – 1160-as évek – 1170-es évek – 1180-as évek

Évek: 1129 – 1130 – 1131 – 1132 – 1133 – 1134 – 1135 – 1136 – 1137 – 1138 – 1139

A Csillagkapu-sorozatokban szereplő bolygók listája

E szócikkben a Csillagkapu („SG-1”), a Csillagkapu: Atlantisz és a Stargate Universe című sorozatok kitalált bolygói sorolhatóak fel.

A Csillagkapu-sorozatokban szereplő fajok

A Csillagkapu-univerzumban sok idegen faj létezik. Az idegen fajok mellett számos emberi kultúra is előfordul az egyes bolygókon, ahova a Goa'uldok (vagy az Ősök) betelepítették a Földről elvitt embereket. Ezek a kultúrák nagyon különbözőek egymástól, a primitív őskori csoportoktól kezdve egészen a technikailag fejlett népekig (melyek néha fejlettebbek a földieknél is) minden megtalálható.

Ablonczy Balázs

Ablonczy Balázs (Budapest, 1974. június 26. –) magyar történész. Kutatási területe a két világháború közötti Magyarország története. 2011–2015 között a Párizsi Magyar Intézet igazgatója.

Badár Sándor

Badár Sándor (Jászberény, 1964. február 8. –) Karinthy-gyűrűs magyar színész, humorista.

CSK-1

CSK-1 (CsillagKapu Csapat 1) a fő és elsődleges egysége a Csillagkapu Parancsnokságnak a Csillagkapu című sorozatban, amelynek ez a csapat alkotja a főszereplőit.

A Csillagkapu Parancsnokság (vagy "a CSKP"), egy szigorúan titkos katonai bázis, amely irányítja a csillagkapu-t, egy olyan eszközt, mely képes féregjáratokat létesíteni más bolygókon lévő hasonló eszközökkel, lehetővé téve a köztük való utazást. Több CSK csapat is létezik (pl: CSK-2, CSK-3 stb.), ezen csapatok feladata a csillagkapun keresztüli utazás küldetéseik végrehajtására. A csapatokat a bázissal együtt hozták létre, amikor egy idegen faj a Goa'uld fenyegetéssé vált a Föld számára (Az Istenek gyermekei).

A CSK-1 több különböző feladattal rendelkezik, köztük az első kapcsolat felvétele, a felderítés, a harc, diplomácia és kezdeti régészeti felmérés és technológiai besorolás.

A csapat állandó utasításai a következők:

Diplomáciai kapcsolatok megnyitása más világokkal

Technológiák megszerzése, amelyek a Föld segítségére lehetnek a Goa'uld, az Ori és más agresszorok ellen.

Galla Miklós

Galla Miklós (Budapest, 1959. május 18. –) magyar humorista, zenész, a Holló Színház vezetője, a L’art pour l’art Társulat egykori tagja. A GM49 együttes zene- és szövegszerzője, valamint frontembere volt. Napjainkban folytatódik a zeneszínpadi jelenléte a GM több mint 49 formáció által.

I. Amalrik jeruzsálemi király

I. Amalrik (ismert még mint I. Amalrich; latinul: Amalricus I, franciául: Amaury I; 1136 – Jeruzsálem, 1174. július 11.) 1152–1162 között Jaffa és Aszkalon grófja, majd 1162–1174 között Jeruzsálem királya. Courtenay Ágnessel kötött első házassága révén két további jeruzsálemi uralkodó, IV. Balduin és Szibilla, Komnénosz Máriával kötött második házassága révén még egy további uralkodó, I. Izabella édesapja.

Jaffa (Csillagkapu)

A Jaffák ([dʒ'fa:] vagy ['dʒaffa]) a Csillagkapu-univerzum kitalált szereplőinek faja. A fajt genetikai módosításokkal a Goa’uldok hozták létre, hogy szolgálják őket katonaként, illetve a fiatal egyedek, vagyis a szimbióták számára inkubátorként szolgáljanak.

Jehósuá Feigenbaum

Jehósuá Feigenbaum (héberül: יהושע פייגנבוים; Jaffa, 1947. december 5. –) izraeli labdarúgóedző, korábban válogatott labdarúgó.

Magyar Nemzet (napilap, 1938–2018)

A Magyar Nemzet országosan megjelenő magyar közéleti, politikai napilap volt. 1938. augusztus 25-i alapítása, és 2018-as megszűnése között kis híján 80 évet élt, ezzel Magyarország egyik legpatinásabb újságja volt. Történetében számos alkalommal változott, formájában, és politikai kötődésben is.A napilap a 2018-as országgyűlési választásokat követően, 2018. április 11-ével szűnt meg. Munkatársainak egy része még az év májusában megalapította a szellemi utódnak szánt Magyar Hangot. A megszűnt újság nevét 2019 februárjától a Magyar Idők vette fel.

Menahem Golan

Menahém Golan (Tiberias, 1929. május 31. – Jaffa, 2014. augusztus 8.) izraeli filmrendező, producer, forgatókönyvíró.

Soma Mamagésa

Spitzer Gyöngyi, születési nevén Somogyi Gyöngyi Zsuzsanna, művésznevén Soma Mamagésa (Debrecen, 1966. május 29. –) magyar énekes, előadóművész, műsorvezető, újságíró, életszemléleti tanácsadó, spirituális tanító.

Szabó Magda

Szabó Magda (Debrecen, 1917. október 5. – Kerepes, 2007. november 19.) Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Szendi Gábor

Szendi Gábor (Esztergom, 1954. október 29. –) programozó matematikus, forgatókönyvíró, dramaturg, író, publicista, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének egykori tudományos munkatársa. Főként az egészséghez, egészségügyhöz kapcsolódó témák, pszichológia, társadalmi sajátosságok kritikája, konyhaművészet témában jelentek meg könyvei, írásai. A paleolit étrend témában számos könyvet írt.

Tau’ri

A Tau’ri (néha Tau’ri népe) elnevezéssel a Csillagkapu című televíziós sorozatban a Föld lakosait, illetve magát a Föld bolygót illetik. Ezt a megnevezést leginkább a Goa’uld és a Jaffa faj tagjai használják, de a velük kapcsolatba került más idegen népek is ismerik.

Teal’c

Teal’c egy kitalált szereplő a Csillagkapu című kanadai-amerikai katonai sci-fi televíziós sorozatban, melyben katonai csapatok fedezik fel a galaxist egy idegen technológia segítségével, a csillagkapu-hálózaton keresztül. Teal’c egy Jaffa harcos, aki a Chulak nevű bolygóról érkezett. A színész Christopher Judge alakítja. Teal’c külsőleg emberi megjelenésű, de hasában egy erszény van, amiben egy Goa’uld lárva növekszik. A szimbióta lárva megnövekedett erőt, egészséget, gyógyulási ütemet és hosszú életet biztosít a gazdatestének; Teal’c körülbelül 100 éves a sorozat elején és nagyjából 50 évet öregedett a sorozat végéig. A karakter figyelemreméltó külső jegye egy arany tetoválás a homlokán, mely a rendszerúr, Apófisz jele, akit első harcosként szolgált a Parancsnoksághoz csatlakozása előtt.

Teal’c először a sorozat Az Istenek gyermekei című bevezető epizódjában jelent meg. Ezután a 8. évad A megszabadított Prométheusz című részen kívül minden Csillagkapu epizódban szerepelt, beleértve a Csillagkapu: Az igazság ládája és a Stargate: Continuum című, csak DVD-re kiadott filmeket is. Ezek mellett megjelent a Csillagkapu: Atlantisz sorozat 4. évadjának két részében is (Találkozás, Az állomás).

Tel-Aviv

Tel-Aviv-Jaffa (héberül: תל אביב-יפו arabul: تل أبيب Tal-abib)

Izrael második legnagyobb városa; a Földközi-tenger partján fekszik. Az ország gazdasági és kulturális központja.

Ez a központja Izrael legnagyobb agglomerációjának, a "Gus Dan"nak (Dan blokk), melynek teljes lakossága 2006-ban 3,8 millió fő volt, és amely észak-déli kiterjedésében Netánját és Asdódot is magába foglalja.A szűkebb értelemben vett város lakossága 2015-ben 433 000 fő, területe 50,6 km².

Mivel a nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, továbbá Tel-Aviv központi helyzete miatt számos nagykövetség itt működik.

Ungváry Krisztián

Ungváry Krisztián (Budapest, 1969. október 30. –) magyar történész, egyetemi oktató, borász. Kutatási területe a 20. századi had- és politikatörténet, valamint a kommunista időszak titkosszolgálatai és az állambiztonság. Ungváry Rudolf könyvtáros, publicista és Monspart Éva újságíró fia.

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.