Hebron

Hebron (arabul: الخليل, átírva el-Khalīl; héberül: חֶבְרוֹן, átírva Ḥevron) Ciszjordánia legnagyobb városa, Jeruzsálemtől kb. 30 km-re délre, 930 méter átlagos tszf. magasságban. Lakossága több mint 200 ezer fő.

Jellegzetes arab város, amely Ciszjordánia déli részének kereskedelmi központja.

A zsidó vallás második legszentebb városa (Jeruzsálem után).[3] Itt találhatók a bibliai pátriárkák sírjai. Az iszlám vallásúaknak is szent város,[4] akik Ábrahámot szintén az ősatyjukként tisztelik.

Mózes első könyve, 23. fejezetének, 2. versében olvashatunk először Hebron városáról: „Meghalt Sára Kirjat Árbában, vagyis Hebronban”. A Kirjat Árbá magyar jelentése „a négyek városa”. Ez az elnevezés onnan ered, hogy a város négy negyedre oszlik.

Hebron (الخليل)
Hebron172
Hebron címere

Hebron címere
Közigazgatás
Ország Palesztina
Testvérvárosok
Népesség
– agglomeráció250 000 fő
Földrajzi adatok
Tszf. magasság930 m
Terület74,102 km²
IdőzónaEET (UTC+2)
Elhelyezkedése
Hebron (Palesztina)
Hebron
Hebron
Pozíció Palesztina térképén
é. sz. 31° 32′ 00″, k. h. 35° 05′ 42″Koordináták: é. sz. 31° 32′ 00″, k. h. 35° 05′ 42″
Hebron weboldala

Története

Hebron City-1
Hebron
Hebron001
A pátriárkák sírja

A helység több mint ötezer éves. Az ősi Hebron a mai településtől nyugatra feküdt. Ásatások 1964 óta folynak a területen.

A Biblia alapján Ábrahám élt e területen is, amelyet akkor Kirját Árbának neveztek. A települést a kánaániták valószínűleg egy Arba nevű istenségről nevezték el. A feleségével Sárával együtt itt van eltemetve. Utódaik, Izsák és Jákob is itt nyugszik.

A Kr. e. 12.-11. században a kálebita törzsek laktak itt, akik szövetségre léptek a honfoglaló izraelitákkal.

A későbbiekben Dávid királyságának fővárosa volt hét éven keresztül. Absolon innen szervezte meg a lázadást atyja ellen, és innen indult Jeruzsálembe.

A babiloni fogság alatt az edomiták kezébe került és csak Makkabeus Júdás hódította vissza.

A Kr. u. 4. században már csak egy nagy falu.

A bizánci korban a városnak az a tisztelet adott bizonyos jelentőséget, amellyel a keresztények Ábrahám emlékének adóztak.

Az iszlám hódításkor Hebron azok egyik szent városa lett.

A keresztesek idején püspöki székhely és Szent Ábrahám vára néven szerepel az emlékekben.

A későbbi századokban szerepe nem jelentős.

Zsidó telepesek

Hebron központjában mintegy 600 zsidó telepes él egy enklávéban a judaizmus és az iszlám által szent helynek tekintett pátriárkák sírja közelében, az izraeli hadsereg védelme alatt.

Látnivalók

Hebron-(Abraham)-Mosche
Haram el Khalil
  • Haram el Khalil muzulmán mecset

Hebron központjában található. A három monoteista vallás zarándokai látogatják. Itt találhatók a pátriárkák és feleségeik sírjai (Ábrahám és felesége Sára, Izsák és Rebeka, Jákob és Lea).

A Makpela-barlangot körülvevő falak Nagy Heródes korából valók. Valószínű, hogy Heródes nagy síremléket építtetett a falakon belül. Ebből csak a mai mecset alapjai maradtak meg és a barlang, amely a pátriárkák temetkezési helye.

A heródesi építményt bizánci szentély váltotta fel, majd a 8. században a mecset. A keresztesek a mecsetet Szent Ábrahám templomává alakították át, majd ennek a templomnak a belsejét a 14. században rendezték át végleg mecsetté.

1967 óta a Haram egy részében izraelita istentiszteletet tartanak. Előtte azonban tilos volt nem-mohamedánoknak a mecsetbe lépni.

Városkép

Panorámakép a város egy részéről
Panorámakép a város egy részéről

Hivatkozások

  1. https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:z9f98LGZAzgJ:www.hebron-city.ps/pdfs/achievements%2Bbook2009.pdf+Hebron+population+site:hebron-city.ps/&hl=ar&gl=sa&pid=bl&srcid=ADGEESiGg1Z_tKDWG8k47e2GDqzDl7gUqB3uwKHIowKkWCEufgt7LJknFYkvKe-6kenBAqQ8T5Dwog7EQ-E3hCWQXrT2we1IxrGJtW1lHsW2ooKuXXF71_gia9drQY-DVa0ZeyQkq7g7&sig=AHIEtbQdWBXl_Yl7FSbJFGQBxPMHYW6dew
  2. https://docs.google.com/viewer?pid=bl&srcid=ADGEESiGg1Z_tKDWG8k47e2GDqzDl7gUqB3uwKHIowKkWCEufgt7LJknFYkvKe-6kenBAqQ8T5Dwog7EQ-E3hCWQXrT2we1IxrGJtW1lHsW2ooKuXXF71_gia9drQY-DVa0ZeyQkq7g7&q=cache%3Az9f98LGZAzgJ%3Awww.hebron-city.ps%2Fpdfs%2Fachievements%2Bbook2009.pdf%20population%20of%20250%2C000%20site%3Ahebron-city.ps%2F&docid=2a3dfabac239ffc31ae4eefe2485ec68&a=bi&pagenumber=80&w=2000
  3. Scharfstein 1994, p. 124
  4. Aksan & Goffman 2007, p. 97
  • Gyürki László: A Biblia földjén, 1990

Külső hivatkozások

Ahmed Maher

Ahmad Maher Wridat (arabul: أحمد ماهر وريدات; Hebron, 1991. július 22. –) palesztin válogatott labdarúgó, a ciszjordániai területi élvonalban szereplő Shabab Al-Dhahiriya középpályása.

Albert W. Hawkes

Albert W. Hawkes (Chicago, 1878. november 20. – Palm Desert, 1971. május 9.) az Amerikai Egyesült Államok szenátora (New Jersey, 1943–1949).

Albion K. Parris

Albion K. Parris (Hebron, 1788. január 19. – Portland, 1857. február 11.) az Amerikai Egyesült Államok szenátora (Maine, 1827–1828).

Arad (Izrael)

Arad (héber: עֲרָד, arab: عِرَادَ) város Izraelben, a Holt-tengertől nyugatra, a Negev és a Júdeai-sivatag határán. Légvonalban 37, közúton 47 km-re keletre fekszik Beér-Sevától. Lakossága 24 ezer fő volt 2014-ben.1921-ben az I. világháborúból leszerelt katonák egy csoportja próbált itt letelepedni, de vízhiány miatt hamarosan feladták a tervüket. 1961-ben kezdődött a Beér-Seva és Hebron közötti területek fejlesztése, amely szükségesé tette egy központi település építését is. Ez az új település a nevét az innen 8 km-re nyugatra levő Tell Arad neve után kapta, egy régészeti területről, amely az osztrakon leleteiről vált ismertté.

Arad lakosainak nagy része ma a város gyárüzemeiben dolgozik (melyek termelése a közeli földgázmezőkre támaszkodik), továbbá a Holt-tenger melletti üzemekben adódó munkákból és az idegenforgalomból él.

Austin F. Pike

Austin F. Pike (Hebron, 1819. október 16. – Franklin, 1886. október 8.) az Amerikai Egyesült Államok szenátora (New Hampshire, 1883–1886).

Betlehem kormányzóság

Betlehem kormányzóság (arabul محافظة بيت لحم [Muḥāfaẓat Bayt Laḥm]) Palesztina tizenhat kormányzóságának egyike. Ciszjordánia déli részén fekszik. Északon Jeruzsálem kormányzóság, keleten a Holt-tengeren keresztül Jordánia, délkeleten Izrael, délnyugaton Hebron kormányzóság, nyugaton pedig szintén Izrael határolja. Központja Betlehem városa. Területe 659 km², népessége pedig a 2007-es népszámlálás adatai szerint 176 235 fő.

Boone megye (Kentucky)

Boone megye az USA-beli Kentucky államban található. A népesség 2008-ban 115 221 volt. A megyeszékhely Burlington.

Edom

Edom (héber nyelven: אֱדוֹם), később Idumea (görög nyelven: Ἰδουμαία) ókori állam a Közel-Keleten. Az edomiták sémi nép; a Tóra és a Biblia említése alapján Jákob bátyjának, Ézsaunak a leszármazottai voltak.

Egységes Izraeli Királyság

Az egységes Izraeli Királyság egy egykori királyság Izrael földjén. A történészek az állam fennállását kb. Kr. e. 1020 és Kr. e. 930 közé datálják, bár a pontos dátumokban nincsen egyetértés.

A Biblia szerint az egységes királyság előtt a zsidó törzsek konföderációban éltek a bíráknak nevezett ad hoc karizmatikus vezetők irányítása alatt. Kr. e. 1020 körül a környező népektől való erős fenyegetettség hatására a törzsek egyesültek, létrehozva az első Izraeli Királyságot. Sámuel a Benjámin törzséből származó Sault kente fel az első királlyá Kr. e. 1020 körül, de Dávid volt az, aki Kr. e. 1006 körül erős, egységes zsidó királyságot tudott létrehozni.

Dávid, Izrael második (vagy ha Isbósetet is számítjuk harmadik) királya tette 3000 éve Jeruzsálemet az ország fővárosává. Előtte Hebron volt a Dávid-féle Júdeai Királyság, Mahanaim pedig az Isbóset-féle Izraeli Királyság fővárosa, Saul uralkodása alatt pedig Gibeah volt az egységes Izrael központja.

Dávidnak sikerült valóban egyesítenie a zsidó törzseket, és felállítani egy királyi kormányzatot. Sikeres hadjáratokat vezetett Izrael ellenségei ellen, és legyőzte például a filiszteusokat, ezzel biztosítva az ország határait. Uralma alatt Izrael regionális hatalommá fejlődött. Dávid háza alatt az egységes Izraeli Királyság sikeresen fejlődött, és erősebb volt szomszédainál.

Dávid utóda, Salamon uralkodása a békés gyarapodás és a kulturális fejlődés időszaka volt. Számos építkezés volt, többek között ekkor épült az első templom Jeruzsálemben.

Salamon fia, Rehábeám Kr. e. 930-as trónra lépésével azonban az egységes Izrael két részre osztódott: az északi Izraeli Királyságra (Szikem, Peniél, Tirca, majd Szamária fővárossal) és a déli Júdai Királyságra (Jeruzsálem fővárossal). A nem zsidó területek nagy része elveszett.

Férfi műlesiklás az 1968. évi téli olimpiai játékokon

Az 1968. évi téli olimpiai játékokon az alpesisí férfi műlesiklás versenyszámát február 16-án és 17-én rendezték Chamrousse-ban. Az aranyérmet a francia Jean-Claude Killy nyerte meg.

Hebron kormányzóság

Hebron kormányzóság (arabul محافظة الخليل [Muḥāfaẓat al-Ḫalīl]) Palesztina tizenhat kormányzóságának egyike. Ciszjordánia déli részén fekszik. Északkeleten Betlehem kormányzóság, a többi irányból Izrael határolja. Központja Hebron városa. Területe 997 km², népessége pedig a 2007-es népszámlálás adatai szerint 552 164 fő, miáltal egész Palesztina legnagyobb és legnépesebb tartománya.

Lákis

Lákis (akkádul URULakišu vagy URULakiša, héberül: לכיש [lkš]; óegyiptomiul Rkš [Rakes]; görögül: Λαχις; latinul: Lachis) a Hebron-hegy (arabul: جبل الخليل; héberül: הר חברון) és a filiszteus tengerpart közt fekvő település volt a bronzkorban, Jeruzsálemtől 44 km-re nyugatra.

Magyarországi Margit bizánci császárné

Margit magyar királyi hercegnő (1175 – 1229), III. Béla magyar király és első felesége, Châtillon Ágnes legidősebb lánya. Anyai nagyszülei Konstancia antiochiai fejedelemnő és Châtillon Rajnald (Renaud de Châtillon) lovag, a Jordánontúl (Outre-Jourdain) és Hebron nagyura voltak.

Nebraska megyéinek listája

Ez a lista Nebraska állam megyéit sorolja fel.

Palaiseau

Palaiseau település Franciaországban, Essonne megyében. Lakosainak száma 33 114 fő (2015). +/- Palaiseau Igny, Champlan, Massy, Orsay, Saclay, Vauhallan és Villebon-sur-Yvette községekkel határos.

Palesztina

Palesztina vagy Palesztin Autonóm Területek, hivatalosan Palesztin Autonómia jelenleg 127 ország által hivatalosan elismert de jure terület a Közel-Keleten. Területét Ciszjordánia és a Gázai övezet alkotja. Az ENSZ-ben megfigyelőként van jelen.

Az 1967-es hatnapos háború során Izrael kiűzte területéről az egyiptomi és jordán megszálló csapatokat és elfoglalta a területet. Az 1993-as oslói megállapodás óta a Gázai övezet és Ciszjordánia egyes területei felett a Palesztin Nemzeti Hatóságé az ellenőrzés.

Palesztina világörökségi helyszínei

Palesztina területéről eddig három helyszín került fel a Világörökségi Listára, valamint tizennégy további helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre. A világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló nemzetközi szerződést 2016 decemberéig 193 ország képviselői írták alá, köztük Palesztina küldöttei 2011-ben.

Az UNESCO a Veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáján vezeti azon helyek nyilvántartását, amelyeket megsemmisülés vagy rombolás veszélye fenyeget. Az országban uralkodó zavaros politikai helyzet miatt Palesztina mindhárom helyszíne felkerült erre a listára.

A Betlehem, Jézus szülőhelye: a Születés Temploma és a zarándokút helyszínt az UNESCO Világörökség Bizottsága 43. ülésszakán (2019. június 30. – július 10.) törölték a veszélyeztetett helyszínek listájáról.

Szentföld

A Szentföld (latinul: Terra Sancta, héberül: ארץ הקודש) kifejezés a Közel-Kelet azon régiójára utal, amelynek igen komoly vallási jelentősége van az ábrahámi vallásokban, azaz a keresztény és a zsidó vallásban, az iszlámban és a bahái hitben. A mai határokat figyelembe véve a Szentföld a mai Izrael teljes területét foglalná magába, valamint Jordánia és Libanon egyes részeit. A Szentföld legfontosabb része a „Szent város”, Jeruzsálem, mely mind a zsidó vallás, mind a kereszténység legszentebb helye, valamint az iszlám harmadik legszentebb városa (Mekka és Medina után). A Szentföld vallási jelentősége volt a keresztes háborúk mozgatórugója is; a terület már a biblikus idők óta fontos zarándokhely.

Thayer megye (Nebraska)

Thayer megye az Amerikai Egyesült Államokban, azon belül Nebraska államban található. Megyeszékhelye és legnagyobb városa Hebron. Lakosainak száma 5189 fő (2013. július 1.). +/- Thayer megye Fillmore és Republic megyékkel határos.

Az Ószövetség története

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.