Húsleves

A húsleves állati eredetű húsból és csontból készített leves.[1]

A húsleves a magyar gasztronómia általánosan ismert vasárnapi és ünnepnapi étele, a lakodalmi vacsora első fogása. Készülhet marha-, sertés-, kacsa-, kakas- vagy tyúkhúsból. Teljesen különálló ízvilágot képviselnek a füstölt húsból készült levesek.

Húsleves gazdagon
Húsleves
Készül a húsleves
Húsleves hozzávalói
Yangroupaomo3
Szűrt húsleves tálaláshoz előkészítve

Magyarországon

A magyar étkezési szokások közé az 1700-as években kerülhetett be, mivel a 16–17. századból fennmaradt étlapokból hiányzik. A vándorló Szepsi Csombor Márton 1620-ban még csodálkozott Strasbourgban a leveseken: „én még ezideig oly szupponos várasra nem találtam vala, mint ez”. Apor Péter szerint az ő korában történt az a változás, hogy az étkezés levessel kezdődik: „Amint most levest esznek elsőbben, akkor főtt, sós [=savanyú] káposzta vala az első étek, akiből ettenek”. A 18. század elején azonban már Magyarországon is elterjedt a leves, először a főúri, majd a polgári ünnepi étkezéseknél.[2]

A húst hideg vízben teszik oda főzni; egyes vidékeken a hús mellé májat vagy csontot is tesznek. Főzés közben a habot leszedik. Miután a hab elfőtt és a hús félig megpuhult, különféle megtisztított zöldségeket tesznek hozzá: sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, burgonyát, kelkáposztát, vöröshagymát stb. és sóval és borssal ízesítik. A főzés 3-4 óra hosszat tart, alacsony lángon. A megfőtt levest leszűrik és cérnametélttel, egyéb levesbetéttel vagy grízgaluskával tálalják.[3] Ízesítésként gyömbért, a szép sárga szín eléréséhez sáfrányt is szoktak hozzáadni.

A magyar irodalomban

Magyar népmesékben is megtalálható a húsleves, Mátyás és az anyóka műben.

A világban

Az Egyesült Királyságban a húsleves olyan levest jelöl, amelyben hús- vagy haldarabok találhatóak, zöldségekkel vegyesen. A levest alapléből vagy ivóvízből készítik, melybe hús- vagy haldarabokat tesznek, felforralják és később zöldségekkel gazdagítják.[4][5]

Kelet-Ázsiában gyakran használnak kombu (barna moszat) alapú levesalapot (dasi) a húslevesek készítéséhez. Koreában a húsból készült levesek összefoglaló neve komguk vagy komthang.[6]

Jegyzetek

  1. Broth is Beautiful. (Hozzáférés: 2014. október 23.)
  2. Magyar néprajz, nyolc kötetben, főszerkesztő Paládi-Kovács Attila, Budapest, Akadémiai Kiadó, 1988- , ISBN 963-05-4922-0[1]
  3. Magyar Elek: Az ínyesmester nagy szakácskönyve, Gondolat, Budapest, 1991, ISBN 963-282-498-9
  4. Spaull, Susan. Leith's Techniques Bible. Bloomsbury Publishing Plc, 38 Soho Square, london W1D 3 HB: Bloomsbury, 661. o. (2003). ISBN 0-7475-6046-3
  5. Barham, Peter. The Science of Cooking. Springer-Verlag, Berlin/Heidelberg: Springer, 127. o. (2001). ISBN 3-540-67466-7
  6. GOM-TANG. Trifood.com. (Hozzáférés: 2013. április 2.)

További információk

Besbarmak

A besbarmak vagy bisbarmak Közép-Ázsia nomád türk népeinek eledele, mely főtt tésztából és birka- vagy lóhúsból (ritkábban más húsfajtákból) készül, hagymaszósszal. Nevének jelentése „öt ujj”, mivel tipikusan kézzel ették. Variációi léteznek a baskír, tatár, nogaj, kazak, türkmén, ujgur és az üzbég konyhában is. Baskír elnevezése bisbarmak vagy kullama (бишбармаҡ, куллама); kazakul besbarmak, beszbarmak (бешбармақ, бесбармақ), illetve et (ет). Levest tálalnak hozzá, az adott nép konyhájától függően csíkokra vágott, vagy a magyar lebbencshez hasonló nagyobb darabokból álló tésztával szolgálják fel. Népszerű vendégváró étel.

Csernus Imre

Csernus Imre (Verbász, Jugoszlávia, 1966. március 2. –) magyar pszichiáter. A Viasat 3 televíziós csatornán sugárzott Bevállalja? című műsorral lett az ország közismert „kiabálós” pszichiátere.

Czernina

A czernina, czarnina, czarna polewka, czarna zalewajka (a czarny, fekete szóból) lengyel levesféle, melynek alapvető összetevői a húsleves és a kacsa, a csirke vagy a nyúl, ritkábban a sertés kifolyatott és összegyűjtött vére. Régebben libavért is felhasználtak hozzá.

Egy fejjel kisebb vagyok

Az Egy fejjel kisebb vagyok című album a Voga–Turnovszky-duó első nagylemeze, mely 1986-ban jelent meg hanglemezen és kazettán. A dalok még nem paródiákat, hanem többnyire saját dalokat tartalmaz, melyet minimális hangszeres kísérettel vettek fel.

Fekete bors

A fekete bors (Piper nigrum) a trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza csonthéjas termését. Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer. Amikor a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban van, leszüretelik a szemeit, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el sötét vagy fekete színüket. A fekete bors a legcsípősebb borsfajta; a paprika után a magyar konyha legnagyobb mennyiségben használt fűszere. Egészben, frissen, durvára törve vagy őrölve használjuk.

Főzés

A főzés egy olyan konyhatechnológiai hőközlési művelet, melynek során az előkészített nyersanyagot valamilyen folyadékban (víz, tej, csontlé, húslé, bor stb.) vagy gőzben forráspontig hevített folyadékban, hosszan tartó hő hatásának tesszük ki, mely folyamat a nyersanyagok puhulását eredményezi. A Harvard Egyetem kutatói szerint a főzés mintegy fél millió évvel ezelőtt vált elterjedtté az ételek elkészítésénél.A főzést kezdhetjük:

a) hideg folyadékban, ha célunk az alapanyagban lévő ízanyagok, vitaminok és ásványi anyagok minél jobb kioldása (pl. húsleves, erőleves), illetve a kemény, durva rostozatú nyersanyag felpuhítása (pl. füstölt sonka, száraz hüvelyesek) és

b) forrásban lévő folyadékban, ha célunk az, hogy az íz- és tápanyagok ne oldódjanak ki, illetve megőrizzék jellemző állományukat (pl. tészták főzése).

Grúzia

Grúzia vagy Georgia (grúz nyelven: საქართველო / kiejtése✩ Szakartvelo) állam Kelet-Európában, a Fekete-tenger keleti partján. A 3,7 milliós népességű ország demokratikus, félelnöki köztársaság. 1922-től 1991-ig az egykori Szovjetunió egyik tagállama volt, ma az Európa Tanács, a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés, a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, a WTO tagja és integrációra törekszik az Európai Unióval, valamint a NATO-val.

A grúz kultúra gazdag és ősi gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza az időben. A bor termelése Grúziában a történelem előtti időkben kezdődött, és máig az ország gazdaságának fontos részét képezi. Az ország évezredeken keresztül nagyhatalmak határvidéke volt, a grúz nép mégis fennmaradt, sőt, a 12. század környékén Grúzia maga is regionális nagyhatalmi státuszra tett szert. Lakóinak túlnyomó többsége ortodox keresztény.

Északi szomszédja Oroszország, délről Törökország és Örményország, keletről Azerbajdzsán határolja. Területe földrajzi-éghajlati szempontból igen változatos, egyaránt vannak hegyvidéki és szubtrópusi éghajlatú részei.

Hasmenés

A hasmenés (lat. diarrhoea) nagyobb mennyiségű híg, gyakori székletürítést jelent. Önmagában nem betegség, de számos betegség tünete lehet.

Gyakran társul hozzá hascsikarás (görcsös alhasi fájdalom) vagy a végbél feszülő fájdalma (tenezmus). A széklet többnyire vizes-nyákos, de előfordul gennyes, illetve véres széklet is. Az akár napi 15-20 székletürítés kiszáradáshoz vezethet, ezért igen fontos az elveszített folyadék és elektrolit pótlása. A gyerekek fokozottan érzékenyek a kiszáradásra.

Különböző hasi betegségek tünete lehet. Leggyakoribb okai:

emésztési zavar (csecsemőknél)

fertőző betegségek (bélhurut)

egyes ételekkel szembeni túlérzékenység (allergia)

idegesség, stressz

hipertireózis

gyógyszerek

mosatlan gyümölcs

hirtelen túl sok gyümölcs, vagy zöldség fogyasztása

szorbit

a magnézium, vagy a C-vitamin túladagolásaA hasmenés kezelésében az alapbetegség megszüntetésére kell törekedni. A legtöbb hasmenés 1-2 napos koplalásra, keserű tea itatására megszűnik. 4-5 napig ajánlott a tej, a tejtermékek, a nehéz, fűszeres, zsíros ételek kerülése, az alma, banán, főtt krumpli, főtt rizs, főtt és párolt hús, gyenge húsleves, keksz, pirítós fogyasztása. A kiszáradás megelőzése érdekében teát, szűrt gyümölcslevet, szénsavmentes ásványvizet, vagy elektrolit oldatot kell inni. Ha a hasmenést a víz váltotta ki, akkor csak főtt ételek fogyaszthatók, és csak teát lehet inni. A bélflóra probiotikus készítményekkel állítható helyre. Az aktív szén megköti a méreganyagokat, így segíti a gyógyulást.

A hasmenés lehet heveny, idült vagy visszatérő. Kísérheti láz, hányinger, hányás, hascsikarás, fokozott bélgáztermelés, bágyadtság, elesettség. Az idült hasmenés veszélyesebb bántalmakat is okozhat, így esetében mindenképpen orvoshoz kell menni. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a kiszáradás tünetei észlelhetők, a széklet véres, vagy fekete (a megemésztett vértől), láz esetén, vagy ha többször is kiújul. Kiszáradás esetén a folyadékot infúzióval pótolják.

Krími tatár konyhaművészet

A krími tatár konyhaművészet a Krím-félszigeten élő krími tatárok gasztronómiáját öleli fel. Alapját a volgai tatárok konyhaművészete képezi, azonban lényeges különbségek alakultak ki, például a krími tatárok nem fogyasztanak lóhúst és kumiszt. Amikor a krími tatárokat a második világháború során Üzbegisztánba kényszertelepítették, számos üzbég eredetű ételt vettek át, például a szamszát, a lagmant (üzbég: lagʻmon), a nánt (oroszul лепёшка, lepjoska; lángos, lepény) vagy a plovot, melyeket ma már krími tatár ételekként árulnak az útszéli kifőzdék.

Kuk

A kuk (hangul: 국, latin betűkkel: guk), illetve thang (hangul: 탕, latin betűkkel: tang) a koreai levesek elnevezése. A kuk (guk) olyan levesekre vonatkozik, amelyeket több lével készítenek; a gazdagabb, sűrűbb, hosszabb ideig főtt, általában éttermekben felszolgált levesekre a thang (tang) szót használják. Ezen felül létezik még a leveses ragu, a ccsige (jjigae) is. A levesek fontos részét képezik a koreai étkezésnek, még reggeliként is fogyasztják, általában rizzsel. A meleg és hideg levesek egyaránt népszerűek, a koreaiak egyik kedvence például a hedzsangguk (haejangguk) (해장국), melyet másnaposság ellen fogyasztanak.

Leves

A leves „a szilárd tápszereknek híg alakban való elkészítése a célból, hogy könnyebben emészthetők legyenek; a hígító anyag a viz, mely feloldja s magába veszi a tápanyag legértékesebb részeit.”

A levesnek amellett, hogy segíti az emésztést, étvágygerjesztő hatása is van, ezért áll a legtöbb nép konyhájában az étkezések előtt, mintegy bevezetve azt. Nem ajánlatos azonban csupán levessel jóllakni (ideális mennyiség 2-2,5 dl, ha nem egytálételről van szó), mivel nem tartalmaz annyi vitamint, rostot, fehérjét és ásványi anyagot, mint a szilárd ételek. Fontos a leves jó megválasztása a főétel jellegéhez mérten – így egy tartalmasabb fogást könnyedebb levessel, míg egy kevésbé laktató fogást tartalmasabb levessel vezethetünk be (a leves telítettségét rántással, tésztabetéttel vagy különböző zsiradékokkal – tejszín, tejföl, vaj, szalonna – fokozhatjuk).

A levesek legáltalánosabban fehér- és barnalevesekre oszthatjuk fel. A fehérlevesek sűrítés nélkül készülnek (húsleves, erőleves, csontleves), a barnalevesek pedig sűrítéssel.

Magyarok

A magyarok Közép-Európában, a Kárpát-medencében élő nép. A magyar anyanyelvűek száma a világon mintegy 14 millió – ebből kb. 9,5 millióan élnek Magyarországon, kb. 2,5 millióan a Magyarországgal szomszédos országokban és kb. 2 millióan szerte a világban. A magyarok voltak a Magyar Királyság államalkotó és legnagyobb létszámú népe. A királyság felosztása (trianoni békeszerződés, 1920) óta a magyarság egy része nemzeti kisebbséggé vált a Magyarországgal szomszédos országokban. A magyarság ma is a Kárpát-medence legnagyobb létszámú népe.

Orvosi körömvirág

Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó növényfaj. Egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer-, és gyógynövényeknek. Egyéb nevei: gyűrűvirág, kenyérbélvirág.Dél- és Kelet-Európából származó egyéves növény. A szárazságot jól tűri, a kisebb fagyokat elviseli. A vidéki kertek kedves, sokrétű gyógyhatásáról ismert, de ételek színezésére és kozmetikai szerek alapanyagaként is használt növénye.

Papp Zoltán (színművész)

Papp Zoltán (Budapest 1944. január 31. –) magyar színész, író, 1982-ben a Budapesti Katona József Színház alapító tagja.

Rámen

A rámen (ラーメン; Hepburn: rāmen) japán tésztaleves. Kínai típusú búzalisztből készített tésztát, húsból (vagy alkalmanként halból) készült alaplevet tartalmaz, melyet gyakran ízesítenek szójaszósszal vagy miszóval. Feltétként legtöbbször disznóhúst (チャーシュー, csású), szárított tengeri moszatot (海苔, nori), kamabokót, illetve zöldhagymát tesznek rá. Japán szinte minden régiójának megvan a saját rámenváltozata, a tonkocu típusútól (sertéscsontleves-alap) Kjúsú vidékén, a miszóalapú Hokkaidó szigetén népszerű.

A rámentésztát a kínai (日式拉面, zsisi lamien (rìshì lāmiàn)) és a koreai konyhaművészet (라면, ramjon (ramyeon)) is használja.

Szőke András (filmrendező)

Szőke András (Szentes, 1962. október 11. –) Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész, az underground filmkészítés legismertebb alakja.

Varjú

Varjú alatt a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozó fekete tollú, nagy testű madarakat szokás érteni.

Zselatin

A zselatin (a francia gélatine-ból) egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet az állatok kötőszövetéből kivont kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítanak elő. Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fényképezésben és a kozmetikumokban széles körben alkalmazzák. A zselatintartalmú, vagy hasonló állagú anyagokat is zselatinnak nevezik. Élelmiszerekben E441 néven emulgeálószerként, valamint zselésítő anyagként használják.

Örményország

Örményország (örmény nyelven: Հայաստան, Hajasztán vagy Հայք, Haik) kis hegyvidéki ország Ázsiában, Kis-Ázsiától keletre. Területének északkeleti – kisebb – részét a Kis-Kaukázus, nagyobb részét az Örmény-felföld teszi ki. Északon Grúzia, keleten Azerbajdzsán, északnyugaton Törökország, délnyugaton az Azerbajdzsánhoz tartozó exklávé (a Nahicseván Autonóm Köztársaság), délen pedig Irán Kelet-Azerbajdzsán tartománya határolja.

A Szovjetunió 1991-es felbomlása után Azerbajdzsán és Törökország lezárta az örmény határait, így azóta Örményországot csak Grúzia és Irán felől lehet megközelíteni.

Magyar ételek
PalóclevesLecsó

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.