Gibea

Gibea (héberül: גבעה , angolul: Gibeah) több ókori település neve Palesztina területén. A Benjámin törzse területén fekvő, "Saul Gibeája" (גִּבְעַת שָׁאוּל) nevű egykori város helyét a mai Tell el-Ful területén azonosították, Jeruzsálem központjától kb. 5–6 km-re északra.

Saul Gibeája a zsidó honfoglalás idején már lakott hely volt, majd azok betelepülése után, a bírák idején elpusztult.[1] Később a filiszteusok egy várnagyának székhelye.[2] Saul király szülőhelye, akinek később székhelye lett és aki várat emelt itt. Amikor a közeli Jeruzsálem lett a főváros jelentőségét elvesztette. A Kr. e. 8-6. században Jeruzsálem külső katonai támaszpontja és őrtornya. Kr. e. 597-ben Nabukodonozor hódításai idején feltehetőleg elpusztult, majd Kr. e. 500 körül végleg elhagyatottá vált.

Az 1960-as években Husszein jordán király itt kezdte el építeni egyik palotáját, de az építkezés az 1967-es hatnapos háború alatt megszakadt és azóta sem fejeződött be.[3]

Gibea
ארמון חוסיין ב תל אל פול
Névváltozatok גבעה
Ország Izrael
Tszf. magasság838 m
Elhelyezkedése
Gibea (Izrael)
Gibea
Gibea
Pozíció Izrael térképén
é. sz. 31° 49′ 24″, k. h. 35° 13′ 52″Koordináták: é. sz. 31° 49′ 24″, k. h. 35° 13′ 52″

Jegyzetek

  1. Bír. 20, 29-48
  2. 1. Sám. 10,5 ; 13,3
  3. http://www.jpost.com/Middle-East/Work-halted-on-King-Husseins-old-summer-villa-in-Jlem

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gibeah című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források

  • Stuttgarti bibliai kislexikon, 1974
Az ókori Izrael törzsei

Izráel törzsei, vagyis a 12 törzs az Ószövetségben, Mózes könyveinek leírása alapján Jákob 12 fiának leszármazottaiból formálódtak.

A 12 törzs: Rúben · Simeon · Lévi · Júda · Dán · Gád(wd) · Naftali · Áser(wd) · Izsakhár · Zebulon · József · Benjámin

Miután Lévi leszármazottai, az úgynevezett léviták a papi szolgálatokat látták el és az izraelita honfoglalás idején nem kaptak külön földterületet - de hogy a törzsi létszám 12 maradjon - József két fiának leszármazottai: Manassze (Manassé) és Efraim emelkedhettek törzsi rangra.

Az Ószövetségben említett héber "ezer" szó jelentését sokan vitatják, és ez magyarázatot adhat a Mózes könyveinek szokatlanul magas népszámlálási számadataira.

Benjámin (Biblia)

Benjámin (héberül: בִּנְיָמִין) bibliai személy, Jákob utolsó és Ráchelnek a második fia. Anyja az ő születésekor meghalt. Mivel Jákob leginkább szeretett feleségének a fia volt, József eltűnése után ő hozzá ragaszkodott a legjobban a fiai közül. Története a Bibliában összefonódik József egyiptomi történetével.

Saul zsidó király

Saul zsidó király (Kr. e. 1079 – Kr. e. 1007) Benjámin törzsének tagja, Kr. e. 1047–1007 között Izrael első királya.

Az Ószövetség története

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.