Gáza

Gáza (arabul: غزة) (más néven: Gázaváros) a Palesztin Autonóm Területek Gázai övezetének legnagyobb települése és székhelye. Kikötőváros, Tel-Avivtól kb. 65 km-re délre. Lakossága 2012-ben 515 550 volt.[2] Az emberek legnagyobb része a szunnita iszlám vallás követője.

Gáza (غزة)
Gaza City
Közigazgatás
Ország Palesztina
Kormányzóság Gáza
Testvérvárosok
Lista
Népesség
– agglomeráció515 000 fő
Földrajzi adatok
Tszf. magasság30 m
Terület55 km²
Időzóna
 • UTC+02:00
 • UTC+03:00
Elhelyezkedése
Gáza (Palesztina)
Gáza
Gáza
Pozíció Palesztina térképén
é. sz. 31° 31′, k. h. 34° 27′Koordináták: é. sz. 31° 31′, k. h. 34° 27′
Gz-map
Gáza weboldala

Története

Gáza története mintegy 5000 évre nyúlik vissza, így az egyik legrégebbi ismert város a világon.[3] Neve már a Teremtés könyvében[4] említve van, mint kánaáni város, illetve az Amarna-levelekben is. A karavánutak fontos állomása volt a Via Maris vonalon, amely Egyiptomot és Mezopotámiát összekötötte.

Kr. e. 13. században a filiszteusok telepedtek itt le, és Gáza az egyik városkirályságuk és Dágon pogány isten központi kultuszhelye volt.

A zsidó honfoglalás idején Józsué ezt a várost Júda törzsének juttatta,[5] amely később elfoglalta,[6] majd ismét a filiszteusok vették be.[7] A legendás erejű Sámson itt döntötte romba Dágon isten templomát.[8]

Kr. e. 10-11. században Dávid zsidó király uralkodása alatt újra zsidó megszállás alatt állt.

Az asszírok hódítása idején III. Tukulti-apil-Ésarra Gáza felé tört seregével.[9] A város elesett, és uralkodója Egyiptomba menekült, ám később vazallus irányítóként visszatért, a város asszír uralom alatt élt tovább.

II. Nékó fáraó alatt egyiptomi uralom alá került. A Kr. e. 6. századra a filiszteusok, mint külön népcsoport eltűntek, asszimilálódtak a környező népekbe.

Gáza utána perzsa, majd görög fennhatóság alá került. A rómaiak alatt a Júdeai tartományhoz csatolták, Pompeius szabad várossá (civitas libera) emelte. Majd bizánci, később - már a középkorban - iszlám uralom következett.

A város mellett zajlott le 1244-ben az egyesült szír-keresztény seregek, illetve a Hvárezm Birodalom felől betörő nagyobbrészt türk, s mellettük mongol, valamint perzsa lovashadak és velük szövetséges egyiptomiak közötti gázai csata. Az Ajjúbida dinasztia alatt a mongolok teljesen elpusztították Gázát. Majd az egyiptomi Bahri mamlúkok, utána a török Oszmán Birodalom uralma alá került egészen a 20. század elejéig, amikor is brit fennhatóság alá került Palesztina.

A II. világháború után egyiptomi, majd izraeli megszállás következett, egészen azok 2005-ös kivonulásáig. Az izraeli kivonulást követően a gázai-övezetben a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vette át a hatalmat, fegyveres erővel szorítva ki onnan ellenfelét, a Fatahot. A Hamász hatalomátvételét követően rendszeresen támadott rakétákkal izraeli célpontokat, így az izraeli hadsereg 2008 óta blokád alatt tartja az övezetet és időnként légitámadásokat hajt végre az övezet települései, elsősorban Gáza városa ellen.

Kapcsolódó szócikkek

Jegyzetek

 1. Localities in Gaza Governorate by Type of Locality and Population Estimates, 2007-2016. Palestinian Central Bureau of Statistics. (Hozzáférés: 2013. október 20.)
 2. "Localities in Gaza Governorate by Type of Locality and Population Estimates, 2007-2016". Palestinian Central Bureau of Statistics (PCBS). Hozzáférés ideje: 2013-10-20.
 3. Dumper et al., 2007
 4. Mózes 1. könyve 10 : 19.
 5. Józsué 15:47
 6. Bírák 1:18
 7. Bírák 13:1
 8. Bírák könyve 16. rész
 9. Edwards 1969: 330

Források

 • Gecse Gusztáv: Bibliai kislexikon
 • Klaus Vogt: Stuttgarti Bibliai kislexikon, 1970.

Fordítás

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a History of Gaza című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
1516

Évszázadok: 15. század – 16. század – 17. század

Évtizedek: 1460-as évek – 1470-es évek – 1480-as évek – 1490-es évek – 1500-as évek – 1510-es évek – 1520-as évek – 1530-as évek – 1540-es évek – 1550-es évek – 1560-as évek

Évek: 1511 – 1512 – 1513 – 1514 – 1515 – 1516 – 1517 – 1518 – 1519 – 1520 – 1521

Abdelatif Bahdari

Abdelatif Bahdari (Gáza, 1984. február 20. –) palesztin labdarúgó, a jordán élvonalbeli Al-Wehdat hátvédje.

Dejr el-Balah kormányzóság

Dejr el-Balah kormányzóság (arabul محافظة دير البلح [Muḥāfaẓat Dayr al-Balaḥ]) Palesztina tizenhat kormányzóságának egyike. A Gázai övezet középső részén fekszik. Északkeleten Gáza kormányzóság, délkeleten Izrael, délnyugaton Hán Júnisz kormányzóság, északnyugaton pedig a Földközi-tenger határolja. Központja Dejr el-Balah városa. Területe 85 km², népessége a 2007-es népszámlálás adatai szerint 216 494 fő.

Dunkerque

Dunkerque (németül: Dünkirchen, angolul: Dunkirk, hollandul: Duinkerke, flamandul: Duynkercke vagy Duunkerke) város Franciaország északi részén, Nord-Pas-de-Calais régióban, Nord megyében.

A város közelében a flandriai tengerpart homokos, dűnés, csak néhány helyen alkalmas kikötőnek. Dunkerque, amelynek flamand neve a dűnék templomát jelenti, ma Franciaország harmadik legnagyobb tengeri kikötője.

Filiszteusok

A filiszteusok mediterrán eredetű, kora vaskori nép. Szerepelnek az ókori Keletet végigdúló tengeri népek között, azok második inváziójában („második tengeri koalíció”). Az egyiptomi dokumentumok pršt.w vagy plśt.w néven nevezik őket, a törzsnév valószínűleg paleszet volt (lásd Palesztina). Eredeti nyelvük ismeretlen, de valószínűleg nem sémi, hanem indoeurópai volt; később átvették a kánaáni dialektust és írást.

Nevükből származik a kulturálatlan, földhözragadt embert, nyárspolgárt jelölő filiszter szó, valamint abból – a Pilistina, Philistina szavakon át – eredeztethető a Palesztina név is. Vespasianus császár a 70-es hadjárata, a jeruzsálemi szentély lerombolása és a zsidók elűzése után önálló provinciává szervezte a területet.

Gát (bibliai város)

Gát vagy Get (héber: (Gat) גַּת, jelentése: ’szőlőprés’; latin: Get; akkád: Gimtu, Ginti): az öt fő filiszteus város (Gáza, Askelón, Asdód, Ekron és Gát) egyike, neve gyakran szerepel a "filiszteusok Gátja"- (גַת־פְּלִשְׁתּ֗ים, Gat-Pelištîm-) összetételben. Északnyugat-Palesztinában, Ekrontól délre feküdt, minden testvérvárosánál közelebb Júdához. Általában Tell-es-Safi dombjával azonosítják. A Héber Bibliában mintegy negyvenszer jelenik meg, emellett ugariti szövegek, és az El-Amarna-levelek is említést tesznek róla.

Gáza kormányzóság

Gáza kormányzóság (arabul محافظة غزة [Muḥāfaẓat Ġazza]) Palesztina tizenhat kormányzóságának egyike. A Gázai övezet északi részén fekszik. Északkeleten Észak-Gáza kormányzóság, délkeleten Izrael, délnyugaton Dejr el-Balah kormányzóság, északnyugaton pedig a Földközi-tenger határolja. Központja Gáza városa. Területe 74 km², népessége a 2007-es népszámlálás adatai szerint 524 001 fő.

Gázai övezet

A Gázai övezet egy part menti földterület a Földközi-tenger kelet-délkeleti részén. Délnyugat felől határos Egyiptommal, délkelet és északkelet felől pedig Izraellel. A Gázai övezet Palesztina egyik területe (Ciszjordánia a másik). Az övezet 41 kilométer hosszú, szélessége 6 és 12 kilométer között változik, területe megközelítőleg 360 négyzetkilométer. Az övezetet nem minden ország ismeri el önállónak, hanem Izrael részének, azon belül a Palesztin Nemzeti Hatóság fennhatósága alá tartozó területnek. A 2007-es gázai csata után a Hamász a Palesztin Hatóságot kiszorította a hatalomból és de facto ellenőrzi az övezet területét, amely izraeli blokád alatt áll.

Haytham Theeb

Haitham Dheeb (arabul: هيثم ذيب; Gáza, 1986. december 3. –) palesztin labdarúgó, a ciszjordániai területi élvonalban szereplő Hilal Al-Quds hátvédje.

Hesham Salhe

Hesham Salhe (Gáza, 1987. november 8. –) palesztin labdarúgó, a Hilal Al-Quds középpályása.

Ismail Al-Amour

Ismail Al-Amour (arabul: إسماعيل العمور; Gáza, 1984. október 2. –) palesztin labdarúgó, az élvonalbeli Jabal Al Mukaber középpályása. Ismert cseleiről.

Január 18.

Január 18. az év 18. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 347 (szökőévekben 348) nap

van hátra.

Névnapok: Piroska + Aténa, Aténé, Athena, Atina, Beatrix, Fausztia, Fausztina, Gyöngy, Lizandra, Margit, Margita, Margitta, Margó, Özséb, Pál, Palmer, Pável, Pírea, Piri, Pirit, Piros, Pósa, Színes, Szinta, Trixi

Mousa Abu Jazar

Mousa Abu Jazar (Gáza, 1987. augusztus 25. –) palesztin válogatott labdarúgó, az élvonalbeli Shabab Al-Khaleel hátvédje, de középpályásként is bevethető.

Nagy Szent Barszanophiosz

Nagy Szent Barszanophiosz (? – kb. 540 vagy 563) palesztinai szerzetes, ókeresztény író.

Egy Gáza melletti kolostor lakója volt. Egy János nevű szerzetessel közös gyűjteményében 396 (Jánosnak 446) aszketikus lelkipásztori levele maradt fenn. A levélgyűjteményben 100 levél Gázai Szent Dorotheosz nevére szól.

Negev-sivatag

A Negev-sivatag, más néven a Negeb, (héberül: נגב „a Száraz”, a Bibliában a déli irányt is jelölte) mintegy 12 000 km² területével Izrael Állam közel 60%-át elfoglalja, a népességnek azonban alig tíz százaléka él itt.

Nyugatról az egyiptomi országhatár és a Gázai övezet, keletről az Arava-alföld, északon pedig a Gáza-En Gedi vonal és a Holt-tenger határolja.

Raed Fares

Raed Fares (arabul: رائد فارس; Gáza, 1982. december 6. –) palesztin labdarúgó, az élvonalbeli Hilal Al-Quds hátvédje. A válogatottban a jobb szélen Roberto Bishara távollétében mutatkozott be. 2011. októberében mutatkozott be egy barátságos meccsen. Részt vett a 2011-es pánarab játékokon és a 2011-es Challange-kupán.

Saeb Jendeya

Saeb Jendeya (arabul: صائب جندية; Gáza, 1975. május 13. –) palesztin labdarúgóedző, hátvéd, a palesztin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Mióta 1998-ban az ország csatlakozott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez, Jendeya 70 meccset játszott. 1999-től 2009-es visszavonulásáig a válogatott szövetségi kapitánya volt, ez válogatott viszonylatban az egyik legtöbb. Egy gólt lőtt, Líbia ellen az 1999-es pánarab játékok 2–2-re végződött meccsének hosszabbításában. A góllal továbbjutottak, végül 3. helyen zártak.

A 2012-es tengerparti Ázsia-játékokon a bronzérmes palesztin strandlabdarúgó-válogatott csapatkapitánya volt.

2014. szeptember 11-én nevezték ki a válogatott élére ideiglenesen Jamal Mahmoud helyett.

Sykes–Picot-egyezmény

A Sykes–Picot-egyezmény vagy Sykes–Picot–Szazanov-egyezmény egy titkos szerződés volt Franciaország és Nagy-Britannia között 1916-ban, melyben – az Orosz Birodalom egyetértésével – felosztották egymást között az összeomlás szélén álló Oszmán Birodalom egy részét.

Ez alapján az angolok kapták volna a mai Jordánia és Dél-Irak, valamint Haifa területét (a Gáza–Kirkuk-vonal alatt), a franciáké lett volna Anatólia délkeleti része (Kilikia, Kurdisztán), Észak-Irak, Szíria és Libanon. Palesztina közös felügyelet alá került volna. Egyes területek sorsáról Oroszországgal való egyeztetés után döntöttek volna.Az 1917-es oroszországi forradalmak után a szovjetek visszaléptek a követeléseiktől és 1917. november 23-án közzétették az egyezmény szövegét az Izvesztyija és a Pravda újságokban, aminek következményeképp az arabok hite megingott a szövetségesek céljait illetően.Anglia és Franciaország azonban később a Népszövetség segítségével bizonyos módosításokkal ugyan, de érvényt szerzett az egyezményben foglaltaknak, így az a 21. század elején is fennálló határok alapja lett. A szíriai polgárháború nyomán megerősödött iszlamista szervezetek, különösen az úgynevezett ISIS kalifátus egyik célja ennek a status quónak a teljes érvénytelenítése.

Észak-Gáza kormányzóság

Észak-Gáza kormányzóság (arabul محافظة شمال غزة [Muḥāfaẓat Šamāl Ġazza]) Palesztina tizenhat kormányzóságának egyike. A Gázai övezet északi részén fekszik. Észak- és délkeleten Izrael, délnyugaton Gáza kormányzóság, északnyugaton pedig a Földközi-tenger határolja. Központja Dzsabálija városa. Területe 61 km², népessége a 2007-es népszámlálás adatai szerint 290 843 fő.

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.