A Lama

A Lama település Spanyolországban, Pontevedra tartományban. A Lama Forcarei, Beariz, Avión, Fornelos de Montes, Ponte Caldelas és Cotobade községekkel határos. Lakosainak száma 2430 fő (2018).[1][2] +/-

A Lama
Casa consistorial da Lama
A Lama címere

A Lama címere
Közigazgatás
Ország Spanyolország
Tartomány Pontevedra
Polgármester Jorge Canda Martínez
Irányítószám 36830
Népesség
Népsűrűség21,74 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság478 m
Terület111,8 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
A Lama (Spanyolország)
A Lama
A Lama
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 42° 23′ 49″, ny. h. 8° 26′ 32″Koordináták: é. sz. 42° 23′ 49″, ny. h. 8° 26′ 32″
Situacion A Lama
A Lama weboldala

Népesség

A település népessége az elmúlt években az alábbi módon változott:

Jegyzetek

  1. a b 2018-as spanyol községi regiszter
  2. a b Cifras oficiales de población resultantes de la revisión del Padrón municipal a 1 de enero. National Statistics Institute. (Hozzáférés: 2019)

További információk

Avión

Avión település Spanyolországban, Ourense tartományban. Avión Covelo, Fornelos de Montes, A Lama, Beariz, Boborás, Leiro, Carballeda de Avia és Melón községekkel határos. Lakosainak száma 1806 fő (2018). +/-

Beariz

Beariz település Spanyolországban, Ourense tartományban. Beariz Lalín, O Irixo, Boborás, Avión, A Lama és Forcarei községekkel határos. Lakosainak száma 973 fő (2018). +/-

Benin

Benin, hivatalosan a Benini Köztársaság (1975-ig Dahomey vagy Dahomania, franciául République de Bénin) független állam Afrika nyugati részén. Nyugatról Togo, keletről Nigéria, északról Burkina Faso és Niger szomszédos vele, délen az Atlanti-óceán részét képező Guineai-öböl alkot vele határt. Fővárosa Porto Novo, de a kormányzati székhely az ország legnagyobb városában, Cotonouban található, amely Benin kulturális központja is egyben.

Bitonto

Bitonto város (közigazgatásilag comune) Olaszország Puglia régiójában, Bari megyében.

Az ősi peucetius település a római uralom idején vált jelentőssé, amikor megépült a várost átszelő, és az apuliai városokat Rómával összekötő Via Traiana. A birodalom bukása után osztozott a többi déli település sorsában, előbb gót, majd bizánci, szaracén és longobárd fennhatóság alá került. A 11. században a normannok meghódították Dél-Itáliát, így Bitontót is. Fennhatóságuk alatt élte egyik virágkorát, ekkor épült fel a hatalmas katedrális, amelyet az apuliai romanika egyik legszebb építményének tartanak. 1734-ben a város mellett zajlott le a lengyel örökösödési háború egyik legjelentősebb csatája, amelynek eredményeként a Bourbonok – legyőzve az osztrák csapatokat – megszilárdították hatalmukat a Nápolyi Királyságban. Kikötőjét (Santo Spirito) 1928-ban a szomszédos Barihoz csatolták. A 12. századtól kezdődően jelentős olívaolaj-készítő központ lett, termékeit velencei közvetítéssel juttatta el Európa más vidékeire. Ezt a jelentőségét napjainkban is megőrizte, egyike Olaszország vezető olajtermelő városainak.

Cotobade

Cotobade település Spanyolországban, Pontevedra tartományban. Cotobade Forcarei, A Lama, Ponte Caldelas, Pontevedra, Campo Lameiro és Cerdedo községekkel határos. Lakosainak száma 4290 fő (2016). +/-

Forcarei

Forcarei település Spanyolországban, Pontevedra tartományban. Forcarei Lalín, O Irixo, Beariz, A Lama, Cotobade, Cerdedo, A Estrada és Silleda községekkel határos. Lakosainak száma 3451 fő (2018). +/-

Fornelos de Montes

Fornelos de Montes település Spanyolországban, Pontevedra tartományban. Fornelos de Montes Pazos de Borbén, Soutomaior, Ponte Caldelas, A Lama, Avión, Covelo és Mondariz községekkel határos. Lakosainak száma 1640 fő (2018). +/-

Gravina di Laterza

A Gravina di Laterza egy folyó Olaszország Puglia régiójában. Az azonos nevű szurdokvölgyben (olasz nyelven gravina) folyik, mely átlagosan 200 m mély és 500 m széles. A folyó a Matine Santèramo síkságon ered, átszeli a Puglia és Basilicata régiók között fekvő karsztfennsíkot és a Lama di Laterza folyóba torkollik. A szurdokvölgy nyugati peremén épült fel Laterza óvárosa.

Lama

A Lama az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tevefélék (Camelidae) családjába tartozó típusnem.

Lama di Castellaneta

A Lama di Castellaneta egy folyó Olaszország Puglia régiójának déli részén. A Murgia-fennsík déli részén ered, majd Sant'Andrea Grande mellett a Lama di Laterzával egyesülve a Lato néven folyik tovább.

Lama di Laterza

A Lama di Laterza egy folyó Olaszország Puglia régiójának déli részén. Difesella mellett ered, majd Sant'Andrea Grande mellett a Lama di Castellanetával egyesülve a Lato néven folyik tovább. Legfontosabb mellékfolyója a Gravina di Laterza.

Lato (folyó)

A Lato rövid folyó Olaszország Puglia régiójának déli részén, mely a Lama di Laterza és Lama di Castellaneta folyók egyesülésével keletkezik és a Tarantói-öbölbe torkollik. Torkolatvidékén ornitológiai rezervátum található. Az itt előforduló madárfajok közül megemlítendő a szárcsa, vízityúk és guvat.

Ponte Caldelas

Ponte Caldelas település Spanyolországban, Pontevedra tartományban. Ponte Caldelas Fornelos de Montes, Soutomaior, Pontevedra, Cotobade és A Lama községekkel határos. Lakosainak száma 5491 fő (2018). +/-

Pontevedra (járás)

Pontevedra egy comarca (járás) Spanyolország Galicia autonóm közösségében, Pontevedra tartományban. Székhelye Pontevedra. Népessége 2005-ös adatok szerint 119 981 fő volt.

Pontevedra (tartomány)

Pontevedra egy tartomány Spanyolországban, Galicia autonóm közösségben. Pontevedra A Coruña, Lugo, Ourense tartományokkal és a portugál Viana do Castelo kerülettel határos.

Putorana-fennsík

A Putorana-fennsík (oroszul: плато Путорана [plato Putorana]) középhegység jellegű tájegység, fennsík Közép-Szibériában, a Tajmir-félszigettől délre, kevéssel az északi sarkkörön túl; a Közép-szibériai-felvidék északnyugati, legmagasabbra emelkedő része. Közigazgatásilag Oroszország Krasznojarszki határterületének Evenki- és Tajmiri Dolgan-Nyenyec járásához tartozik. A fennsíkon nincs sem épített út, sem állandó település.

Központi, érintetlen vidéke természetvédelmi terület, melyet 2010-ben felvettek az UNESCO Világörökség listájára. Területén vezet át a tajmiri rénszarvasok vonulási útja, és itt él a Föld egyik ritka emlősállata, a havasi- vagy szibériai juh putoranai alfaja.

A putorana jelentése jukagir nyelven: 'csúcsok nélküli hegyek', evenki nyelven: 'meredek partú tavak vidéke'.

Teve

A teve (Camelus) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tevefélék (Camelidae) családjába tartozó nem.

Ebből az állatnemből két fajt sikerült háziasítani: a dromedárt vagy egypúpú tevét (Camelus dromedarius) és a kétpúpú tevét vagy ázsiai tevét (Camelus bactrianus). Az előbbi Észak-Afrika, Délnyugat-Ázsia, India, és Ausztrália száraz és sivatagos területein él, az utóbbi pedig Közép-Ázsiában. A tevék a tevefélék családjába tartoznak, tehát ahová dél-amerikai rokonaik: a láma, az alpaka, a guanakó és a vikunya.

A latin Camelus név a görög kamelosz szóból származik, az pedig az arab dzsamal vagy a héber gahmal szavakból, melyek mindegyike „tevét” jelent.

Tevefélék

A tevefélék (Camelidae) az emlősök (Mammalia) osztályába és a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe tartozó család. A rend főleg fosszilis fajokból áll, manapság csak 7 faja recens, amit 3 nembe sorolnak.

A lófélékhez (Equidae) hasonlóan a hímet, nőstényt és fiatal állatot a csődör, kanca és csikó szavakkal jelöljük.

Községek Pontevedra tartományban
Flag of Pontevedra

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.