A Brit Birodalom Rendje

A Brit Birodalom Rendje (The Most Excellent Order of the British Empire) 1917. június 4-én V. György király által alapított brit lovagrend. A rendnek öt polgári és katonai fokozata van, a legmagasabb rangútól a legalacsonyabbig ezek a következők:

  • Knight Grand Cross (GBE) vagy Dame Grand Cross (GBE) – lovag nagykereszttel
  • Knight Commander (KBE) vagy Dame Commander (DBE) – lovagparancsnok
  • Commander (CBE) – parancsnok
  • Officer (OBE) – tiszt
  • Member (MBE) – tag.

Csak a két legfelsőbb fokozat jár a lovagi cím megszerzésével, mely megtiszteltetés lehetővé teszi a kitüntetettnek a neve előtt a „Sir” (férfi esetén) vagy „Dame” (nő esetén) előtag használatát. A Nemzetközösséghez nem tartozó állampolgárok tiszteletbeli lovagi címeket kapnak, mely lehetővé teszi számukra a nevük utáni rövidítések használatát, de nem a nevük előtti címet. Ezek a tagok a rend tiszteletbeli tagjaként vannak számontartva és nem számítanak bele az egyes fokozatokhoz tartozó létszámkorlátba, ahogy a teljes tagok.

Létezik egy kapcsolódó British Empire Medal (Brit Birodalom Érdemérme), melynek kitüntetettjei nem tagjai a rendnek, de mégis hozzá köthetők. Ezt az érdemérmet többé már nem adományozzák az Egyesült Királyságban és alárendelt területein, de a Cook-szigeteken és néhány más nemzetközösségi országban igen.

A rend jelmondata „Istenért és a Birodalomért” („For God and the Empire”). Ez a legújabb a brit lovagrendek közül, s több tagja van, mint bármely másiknak.

Ster Orde van het Britse Rijk
A Knight vagy Dame Grand Cross fokozattal járó csillag a Brit Birodalom Rendjében.

Története

V. György király alapította a rendet, hogy megszüntessen egy lyukat a brit kitüntetési rendszerben: a Bath Rend kizárólag magas rangú tisztek és közszolgák kitüntetésére; a Szent Mihály és Szent György Érdemrend diplomaták kitüntetésére szolgált; míg a Királyi Viktória Rend azokat tüntette ki, akik személyesen szolgálták a királyi családot. V. György azt a sok ezer embert szerette volna kitüntetni, akik nem harci állásokban szolgáltak az első világháborúban. Eredetileg kizárólag egy osztálya volt, azonban 1918-ban az alapítása után nem sokkal szét lett bontva katonai és polgári fokozatokra.

Ez a lovagrend demokratikusabb jellegű, mint a zártkörűbb Bath Rend vagy a Szent Mihály és Szent György Érdemrend, és a kezdeti időkben ezért nem kapott nagy megbecsülést. (A „CBE” kezdőbetűkről gúnyosan azt tartották a „Covers Bloody Everything”, körülbelül „Mindent fenét lefed” a helyes fordítása.) Ez azonban időközben megváltozott.

Összetétel

A brit uralkodó a rend vezetője, s ő nevezi ki a rend összes többi tagját. (A szokásjog alapján a kormány tanácsára.) A második legmagasabb rangú személy a nagymester, belőlük három volt: Eduárd, walesi herceg (1917–1936), Mária királyné (1936–1953) és a jelenlegi nagymester, Fülöp edinburgh-i herceg. (1953)

A rend létszáma korlátozva van 100 nagykeresztes lovagra (Knight, illetve Dame Grand Cross), 845 lovagparancsnokra (Knight, illetve Dame Commander), és 8960 parancsnokra (Commander). Nincs megkötés a negyedik és ötödik fokozatba tartozók összlétszámára, de évente 858 tisztnél (Officer) és 1464 tagnál (Member) több nem nevezhető ki. A kinevezések az Egyesült Királyság és néhány Nemzetközösségi birtok kormányának tanácsára történik. A hagyomány alapján Anglia és Wales Legfelsőbb Bíróságának női bírái a rend lovagparancsnokai (Dame Commander) lesznek kinevezésük után. A férfi bírák azonban a Knight Bachelor – lovagrenden kívüli lovag – címet kapják.

Bár a Brit Birodalom Rendjének van nagyságrendileg a legtöbb tagja a brit lovagrendek közül, kevesebb lovagi kinevezés történnek, mint más lovagrendeknél. A legtöbb férfi lovagparancsnok (Knight Commander) tiszteletbeli tag vagy külföldön élő brit alattvaló, csak kevesen az Egyesült Királyság lakói. Másfelől a női lovagparancsnok (Dame Commander) a leggyakoribb női lovagi fokozat (és a legalacsonyabb rangú) a brit kitüntetési rendszerben, amit olyan körülmények közt adományozzák, amikor egy férfi Knight Bachelorré lenne ütve.

A legtöbb tag az Egyesült Királyság vagy más Nemzetközösségi birtok polgárai. Más országok polgárait is fel lehet venni a rendbe tiszteletbeli tagként. Ők nem számítanak bele a létszámkorlátokba, és a GBE, KBE és DBE fokozatúakat sem illeti meg a „Sir” vagy a „Dame” megszólítás. Később teljes jogú tagokká válhatnak, ha a Nemzetközösségi birtokok egyikében letelepednek.

A rend megalapításakor a Brit Birodalom Érdemrendje Érmet is létrehozták. 1922-ben átkeresztelték A Brit Birodalom Érdemérme névre. Azok, akiknek odaadományozzák érdemérmet, s nem tagjai a rendnek magának, a polgári és katonai osztályokba csoportosítják. Csak az alacsony rangú kormánytisztviselők és katonatisztek kapják, a magasabb rangú tiszteket közvetlenül a rendbe nevezik. Az Egyesült Királyság kormány 1992 óta nem tanácsolta az érdemérem odaítélését, ugyanakkor néhány nemzetközösségi tag folytatja a gyakorlatot.

A rendnek hat tisztviselője van: a prelátus, az esperes, a titkár, az irattáros (Registrar), a címerkirály és a szertartásmester. A londoni érsek, az anglikán egyház egyik magas rangú érseke szolgál a rend prelátusaként. A Szent Pál-székesegyház esperese hivatalból a rend esperese is. A rend címerkirálya nem tagja a College of Armsnak, mint más címertani tisztviselők. A szertartásmester Gentleman Usher of the Purple Rod címen is ismert, ő a térdszalagrendi párjával, a Gentleman Usher of the Black Roddal szemben nem tölt be semmilyen szolgálatot a Lordok Házában.

Fordítás

Angela Lansbury

Dame Angela Brigid Lansbury (London, 1925. október 16.) CBE, Oscar-díjra jelölt brit színésznő, énekesnő, akinek munkássága elismeréséül II. Erzsébet királynő 1994-ben A Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatát adományozta.

Első filmszerepe az 1944-ben készült George Cukor rendezte Gázláng, amelyért Oscar-díjra jelölték. További jelentős filmszerepei A mandzsúriai jelölt (The Manchurian Candidate, 1962), a Disney-féle Ágygömb és seprűnyél (Bedknobs and Broomsticks, 1971) és A Szépség és a Szörnyeteg (Beauty and the Beast, 1991).

Az 1950-es években művészi tevékenységét kiterjesztette televíziós és színpadi fellépésekre (a Broadway-n). Az utóbbi időben Lansbury nevét elsősorban a Vidám kísértet (Blithe Spirit) c. színdarab felújításában játszott Madame Arcati szerepéről, illetve a Gyilkos sorok (Murder, She Wrote) című sorozat főszereplőjeként ismerik a legtöbben, mely utóbbiban a regényírónőt, Jessica Fletchert alakította, és amely 1984–1996-os időtartamával az egyik leghosszabb ideig futó detektívsorozat volt. Szerepelt több Agatha Christie regény filmadaptációjában is.

Művészi munkájának elismeréseként Lansbury öt Tony-díjat, hat Golden Globe-díjat nyert, illetve számos további jelölést szerzett, köztük háromszor jelölték a Legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára, és tizennyolcszor Emmy-díjra.

Claire Williams

Claire Williams (Windsor, 1976. július 21. –) A Williams Formula-1-es csapatának helyettes csapatvezetője, Frank Williams lánya.

Emlyn Hughes

Emlyn Walter Hughes OBE (Barrow-in-Furness, 1947. augusztus 28. – Sheffield, 2004. november 9.) válogatott angol labdarúgó.

Az angol válogatott tagjaként részt vett az 1970-es világbajnokságon és az 1980-as Európa-bajnokságon.

Eric Clapton

Eric Patrick Clapton (Ripley, 1945. március 30. –) a Brit Birodalom Rendje (CBE) kitüntetés tulajdonosa, becenevén „Slowhand” („Lassúkezű”), Grammy-díjnyertes brit gitáros, énekes és zeneszerző. A rock-korszak egyik leginkább megbecsült és legnagyobb hatású gitárosa, akit egyedülálló módon háromszor is beiktattak a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Bár karrierje során többször váltott stílust, zenéje megőrizte a blues hagyományait. Pályája több szakaszában is újítónak tartották, ezek közül kiemelkedik a blues rock (The Yardbirds és John Mayall & the Bluesbreakers) és a hard rock (Cream) terén nyújtott teljesítménye. Különböző stílusokban is komoly sikereket ért el: delta blues (a Robert Johnson tiszteletére megjelent Me and Mr. Johnson című album), pszichedelikus rock ("Sunshine of Your Love"), pop ("Change the World") és reggae ("I Shot the Sheriff").

George MacDonald Fraser

George MacDonald Fraser (Egyesült Királyság, Carlisle, 1925. április 2. – Man sziget, Douglas, 2008. január 2.) angol író és forgatókönyvíró. Magyarországon kevéssé ismert az irodalmi munkássága, a forgatókönyvei alapján készült filmeket azonban a hazai közönség is láthatta. Katonai szolgálatai elismeréseként 1999-ben megkapta a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatát (OBE). 1949-ben vette feleségül Kathleen Hetheringtont. Lányuk, Caro Fraser szintén író, valamint két fiuk is született.

Jet Harris

Jet Harris basszusgitáros volt, az egyik legelső az elektromos basszusgitárosok közül.

1959-ben lépett be Cliff Richard kísérő zenekarába, a Driftersbe, aminek nevét aztán Harris javaslatára The Shadowsra változtatták.

1962-ben kikerült a zenekarból alkoholizmusa miatt.

Ezután volt pár jelentős sikere, mint például az örökzöld Bésame mucho feldolgozása. Egy idő után már nem talált társakat összeférhetetlen viselkedése miatt. Kénytelen volt hétköznapi munkákat vállalni. Volt földmunkás, portás és kalauz is. A 80-as évektől sikerült ismét muzsikálnia.

2010-ben a A Brit Birodalom Rendje lovagi kitüntetést kapott.

Julie Andrews

Dame Julie Andrews (Surrey, 1935. október 1. –) többszörös Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas angol színésznő, a A Brit Birodalom Rendje (DBE) birtokosa. Híressé olyan Broadway musicalszerepei tették, mint például a My Fair Lady és a Camelot, valamint musicalfilmek, köztük A muzsika hangja és a Mary Poppins, amiért Oscar-díjat kapott. A filmtörténelem egyik kiemelkedő egyénisége.

Kate Winslet

Kate Elizabeth Winslet (Reading, 1975. október 5. –) Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas angol színésznő. Legismertebb filmjei: Mennyei teremtmények, Titanic, Egy makulátlan elme örök ragyogása, A felolvasó. A Brit Birodalom Rendje lovagrend tagja parancsnoki (CBE) rangban.

Knight Bachelor

A Knight Bachelor rang a brit kitüntetési rendszer része, olyan férfira utal, akit az uralkodó lovaggá ütött, de nem mint valamelyik szervezett lovagrend tagjaként. A Knight Bachelorök a legősibb fajtája a brit lovagoknak, mely már III. Henrik uralkodása alatt (1207. október 1. – 1272. november 16.) is létezett, ugyanakkor a különböző rendek alatt helyezkedik el a hierarchiában. A rangnak nincs női megfelelője a kitüntetést megérdemlő nőket a Brit Birodalom Rendje Dame-jének (DBE) nevezik ki.

Medgyes Péter

Medgyes Péter (Budapest, 1945. augusztus 6. –) nyelvtanár, nyelvkönyvíró, alkalmazott nyelvész, diplomata, a neveléstudomány doktora, az ELTE professor emeritusa. A magyarországi nyelvtanárképzés megreformálója, a nemzetközileg is elismert hároméves intenzív angoltanárképzés koncepciójának megalkotója, a Világ-Nyelv program és a Nyelvi Előkészítő Év elindítója. Eddig egyetlen magyar szerzőként nyerte el a Duke of Edinburgh könyvpályázat fődíját, egyedüli magyarként birtokosa A Brit Birodalom Rendje Parancsnoki Fokozatának, valamint Magyarországon elsőként szerzett akadémiai doktori (D.Sc.) fokozatot nyelvpedagógiából.

Michael York (színművész)

Michael York (Fulmer, Buckinghamshire, Egyesült Királyság 1942. március 27. –) angol színész. Eredeti neve: Michael Hugh Johnson. Az 1960-as évek második felében vált ismertté filmszínészként, és a következő évtizedben számos világsikerű alkotásban játszott vezető szerepet. Különösen otthonosan mozgott a kosztümös kalandfilmek világában, de színészi skálája ennél jóval szélesebb. Két magyar érdekeltségű filmben is szerepelt, és járt Magyarországon is. Hazájában megkapta a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata (OBE) kitüntetést.

Nigel Short

Ez a cikk a sakkjátszmák algebrai lejegyzését alkalmazza.Nigel David Short (Leigh, (Anglia), 1965. június 1. –) angol sakkozó, nemzetközi nagymester, világbajnoki döntős (1993), háromszoros brit és egyszeres angol bajnok, háromszoros brit nemzetközösségi bajnok, csapatban háromszoros olimpiai ezüstérmes, egyéni aranyérmes; csapatban kétszeres világbajnoki bronzérmes, az Európai Unió bajnoka (2006), csapatban Európa-bajnok (1997), BEK-bajnok (1990), U20 junior világbajnoki ezüstérmes, U16 korosztályos csapatvilágbajnok; sakkújságíró, edző és kommentátor. A Brit Birodalom Rendje (MBE) kitüntetettje.

2005-ben a Nemzetközösségi Sakk Szövetség főtitkárává, 2006-ban elnökévé választották, amely tisztet 2008-ig töltötte be.Jelenleg Görögországban él görög feleségével, a drámaterapeuta Rhea Argyro Karageorgiouval. Két gyermekük van.

Pat Rice

Patrick James „Pat” Rice (Belfast, 1949. március 17. –) északír labdarúgó és edző.A A Brit Birodalom Rendje lovagrend tulajdonosa.

Ray Cooney

Raymond George Alfred Cooney (London, 1932. május 30.–) angol színész, vígjátékíró, forgatókönyvíró, a Brit Birodalom Rendje tisztje. Legnagyobb sikerét a Run For Your Wife című darabjának a londoni West Enden kilenc egymás utáni évben való színre állításával aratta, leghosszabb rekordját érve el vele. Eddig 17 színművét vitte színre ugyanazon a színpadon.

Ross Brawn

Ross Brawn (1954. november 23. –) brit üzletember, a Formula–1 sportszakmai igazgatója, a Mercedes AMG F1 Formula–1-es csapat volt résztulajdonosa, csapatfőnöke. A Formula–1-ben dolgozott a Ferrarinál, a Hondánál és saját csapatánál, a Brawn GP-nél is, melynek többségét eladta a Mercedesnek, mindháromnál vezető pozícióban. 2010-ben a A Brit Birodalom Rendje kitüntetést kapta.

Spike Milligan

'Spike Milligan, Terence Alan Patrick Seán Milligan (Ahmednagar, Brit India, 1918 április 16. – Rye, East Sussex, Anglia, 2002 február 27.) ír származású komikus, író, zenész, költő, színész.

Stanley Matthews (labdarúgó)

Sir Stanley Matthews CBE (Hanley, 1915. február 1. – Stoke-on-Trent, 2000. február 23.) angol válogatott labdarúgó, az angol labdarúgás egyik legmeghatározóbb, legelismertebb személyisége, az első játékos, aki Aranylabdát és FWA az év labdarúgója díjat nyert.

Stephanie Shirley

Dame Vera Stephanie Shirley, ismert nevén Steve Shirley (Dortmund, 1933. szeptember 16. –), brit üzletasszony, úttörő az információtechnológia területén, filantróp. A Brit Birodalom Rendje lovagparancsnoki fokozatának tulajdonosa, mellyel együtt jár a dame cím és megszólítás.

Terry Pratchett

Sir Terence David John Pratchett (Beaconsfield, Buckinghamshire, Anglia, 1948. április 28. – Broad Chalke, 2015. március 12.) angol fantasy- és science fiction-író. Leginkább Korongvilág-regényeiről ismert. Más művei többek között a Johnny Maxwell Trilógia, és a Manák Trilógiája. Az íráson felül szorosan együttműködött könyveinek játékokba és színdarabokba való átültetésében. A Brit Birodalom Rendje tisztje (OBE), Knight Bachelor.13 évesen kezdett írni, és 15 éves volt első műve publikálásakor. Első regénye, The Carpet People, 1971-ben jelent meg, majd az első Korongvilág regénye, The Colour of Magic, 1983-ban került az angol könyvesboltok polcaira - A mágia színe magyar fordítása 1992-ben jelent meg -, és azután évente egy-két könyvet írt.

1990-ben az Egyesült Királyság bestseller szerzője; 2007 februárjára hozzávetőleg 50 millió könyve kelt el világszerte, 33 nyelven vált olvashatóvá. Jelenleg a második legolvasottabb író az Egyesült Királyságban, és hetedik legolvasottabb nem amerikai író az USA-ban.

1998-ban A Brit Birodalom Rendje tisztje (OBE) lett, „az irodalom érdekében tett szolgálataiért” (for services to literature). Regénye, The Amazing Maurice and his Educated Rodents 2001-ben Carnegie Medal-díjat nyert mint legjobb gyermekkönyv. Pratchett és könyvei körül rajongói valóságos kultuszt alakítottak ki.

2007 decemberében hozta nyilvánosságra, hogy Alzheimer-kórt állapítottak meg nála. Ezt követően nagy összegekkel támogatta az ezzel kapcsolatos kutatásokat, és a BBC egy filmes naplót is készített róla. 2011-ben bemutatták „Terry Pratchett: Choosing to Die” címmel.

2009 újévétől hivatalosan a „Sir” megszólítás járt neki, mivel az irodalomért tett szolgálataiért a királynő a lovagi címmel tüntette ki.

Más nyelveken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.