Zastava Europske unije

Zastava Europske unije sastoji se od dvanaest zlatnih zvjezdica smještenih na plavoj podlozi. Iako se zastava najčešće povezuje s Europskom unijom, prvotno je bila zastava Vijeća Europe.

Zastava je prihvaćena od strane Vijeća Europe 8. prosinca 1955., a izabrana je od mnogih prijedloga Arsèna Heitza, kojeg je kako je rekao inspirirala slika iz knjige Otkrivenja u Bibliji. Biblijska slika iz knjige Otkrivenja je sljedeća: "I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda."

Europska zajednica (EZ) prihvatila ju je kao zastavu 26. ožujka 1986. Europska unija, koja je ustanovljena Ugovorom iz Maastrichta 1992., preuzela ju je kao svoju zastavu. Od tada zastavu koriste zajedno i Europska unija te Vijeće Europe.

Dvanaest zlatnih zvjezdica na zastavi izabrano je kao broj koji nema političkih konotacija te kao simbol savršenstva i potpunosti.

   
Portal:Europa
Portal:Europa
Zastava Europske unije
Zastava Europske unije
Uporaba Državna zastava
Omjer 2:3
Usvojena 8. prosinca 1955.
Dizajn Dvanaest zlatnih zvjezdica na plavom polju.
Dizajner Arsène Heitz, Paul Lévy
EU Flag specification
Proporcija zastave EU
8. prosinca

8. prosinca (8.12.) 342. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (343. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 23 dana.

Europska unija

Europska unija (kratica EU), ekonomska je i politička unija, jedinstvena međuvladina i nadnacionalna zajednica europskih država, nastala kao rezultat procesa suradnje i integracije koji je započeo 1951. godine između šest država (Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga i Nizozemske). Europska unija formalno je uspostavljena 1. studenoga 1993. godine stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji (poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta). Europska Unija je jedina organizacija ove vrste na svijetu, i zbog toga ju je ponekad teško definirati. To je organizacija koja stalno mijenja i nadograđuje politike u kojima djeluje. Trenutno se može definirati kao federacija u monetarnim odnosima, poljoprivredi, trgovini i zaštiti okoliša; konfederacija u društvenoj i gospodarskoj politici, zaštiti potrošača, unutarnjoj politici; i kao međunarodna organizacija u vanjskoj politici.

Europska unija danas ima 28 država članica. Prostire se na 4.381.324 km2, a ima oko 508 milijuna stanovnika.

Prva država koja će vjerojatno izaći iz Europske unije je Ujedinjeno Kraljevstvo čija vlada je 29. ožujka 2017., nakon referenduma održanog u lipnju 2016., podnijela zahtjev za razdruživanje Ujedinjenog Kraljevstva od Europske unije.

Europski tjedan

Europski tjedan je manifestacija u Hrvatskoj kojom se obilježava 5. svibnja 1949. godine, dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibnja 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe. Europski tjedan je u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

Europski tjedan svake godine uključuje niz različitih događanja u kojima sudjeluju županijski savjeti za europske integracije, lokalne nevladine udruge i pojedinci, tijela državne uprave, osnovne i srednje škole, kao i vodeća hrvatska poduzeća čiji doprinos i zalaganje u velikoj mjeri pridonose uspjehu cijelog projekta. Svake godine manifestacija sve više dobiva na značenju, a sve više ljudi odlučuje se za doprinos istoj.

Stalna strukturirana suradnja

Stalna strukturirana suradnja (engleski: Permanent Structured Cooperation; PESCO) je strukturalna integracija koju provodi 25 od 28 nacionalnih oružanih snaga država članica Europske unije na temelju članka 42.6 i Protokola 10 Ugovora o Europskoj uniji u sklopu Zajedničke sigurnosne i obrambene Unije (CSDP). Početnu integraciju predstavlja niz projekata koje se planira pokrenuti tokom 2018. Zajedno s Koordiniranim godišnjim pregledom obrane (Coordinated Annual Review on Defence, CARD), Europskim obrambenim fondom (European Defence Fund, EDF), Sposobnostima za planiranje i provedbu vojnih misija s neizvršnim mandatom (Military Planning and Conduct Capability, MPCC), PESCO tvori novi sveobuhvatni obrambeni paket EU. PESCO je sličan EU mehanizmu pojačane suradnje (Enhanced cooperation) u smislu da integracija ne zahtijeva da u njemu sudjeluju sve države članice EU.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.