Zapad

Zapad je strana svijeta nasuprot istoku. Ako se gleda sa Zemlje, čini se da na njemu Sunce zalazi.

Zapad se također koristi kao sinonim za razvijene zemlje na zapadnoj polutci. Nerijetko se tu ubraja i Australija, iako je na istočnoj polutci.


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Zapad koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Zapad. Za druga značenja, pogledajte Zapad (razdvojba).
Strane svijeta
1. Zagrebačka županijska liga

1. Zagrebačka županijska liga predstavlja ligu 6. stupnja nogometnih natjecanja u Hrvatskoj, te drugi na razini Zagrebačke županije.

Ligu čine 32 kluba podijeljena u dvije skupine - Istok i Zapad, od kojih svaka sadrži po 16 klubova. Prvoplasirani klubovi ulaze u viši rang - Jedinstvenu županijsku Zagrebačku ligu, dok posljednjeplasirani ispadaju u 2. Zagrebačku županijsku ligu.

2. HNL 1994./95.

Druga hrvatska nogometna liga 1994./1995. bila je četvrto izdanje Druge HNL. Liga je bila podijeljena u tri skupine: Jug, Sjever i Zapad. Na kraju sezone, po prva dva kluba iz svake skupine su se kvalificirala u Prvu B HNL.

2. HNL 1995./96.

Druga hrvatska nogometna liga 1995./1996. bila je šesto izdanje Druge HNL. Liga je, kao i prethodne sezone bila podijeljena na tri skupine: Jug, Sjever i Zapad. Zbog izmjene sustava, po prvi put je predstavljala treći stupanj natjecanja, iza Prve HNL i Prve B HNL. Također je promjenjen sustav bodovanja, umjesto 2 za pobjedu se dobivalo 3 boda. U Prvu B HNL su se kvalificirala četiri prvoplasirana kluba iz skupina Sjever i Zapad, te dva iz skupine Jug. Zbog proširenja lige iduće sezone na pet skupina, nijedan klub nije ispao.Duško Šimić je bio najbolji strijelac sa 27 pogodaka

2. HNL 2001./02.

Druga hrvatska nogometna liga sezone 2001./2002. bila je podijeljena u dvije zasebne lige : Sjever-Istok i Zapad-Jug. U svakoj se natjecalo 16 klubova, te se igralo 30 kola.

Pobjednici liga, Vukovar '91 i Istra, kroz kvalifikacije nisu uspjeli osigurati ulazak u Prvu HNL. Iz druge HNL ispalo je po 6 posljednje plasiranih klubova iz svake lige.

2. Savezna liga SFRJ

2. Savezna liga, Druga savezna liga (slovenski: Druga zvezna liga, makedonski: Втора сојузна лига, srpski: Друга савезна лига, albanski: Liga e Dytë te Jugosllavisë) je bila 2. rang natjecanja u nogometnom prvenstvu Jugoslavije.

2. Zagrebačka županijska liga

2. Zagrebačka županijska liga predstavlja 7. stupanj nogometnih natjecanja u Hrvatskoj, te treći na razini Zagrebačke županije.

Ligu u sezoni 2016./17. čini 27 klubova podijeljenih u dvije skupine - Istok i Zapad, dok je ranije bila podijeljena u tri skupine – NS Jastrebarsko Zapad , NS Vrbovec - Skupina A i Skupina B .

Prvoplasirani klubovi ulaze u viši rang - 1. Zagrebačku županijsku ligu, dok nitko ne ispada jer niža liga ne postoji.

U Zagrebačkoj županiji Jedinstvena Zagrebačka županijska liga u naravi predstavlja 5. razred, a dvije 1. Zagrebačke županijske lige u naravi predstavljaju 6. stupanj nogometnih natjecanja u Hrvatskoj.

3. HNL 2007./08.

Treća hrvatska nogometna liga je u sezoni 2007./08. igrana u tri skupine - Istok, Jug i Zapad.

3. HNL 2008./09.

Treća hrvatska nogometna liga je u sezoni 2008./09. igrana u tri skupine - Istok, Jug i Zapad.

3. HNL 2009./10.

Treća hrvatska nogometna liga je u sezoni 2009./10. igrana u tri skupine - Istok, Jug i Zapad.

3. HNL 2014./15.

Treća hrvatska nogometna liga je u sezoni 2014./15. igrana u tri skupine - Istok, Jug i Zapad.

3. HNL 2015./16.

Treća hrvatska nogometna liga je u sezoni 2015./16. igrana u tri skupine - Istok, Jug i Zapad, a sudjelovalo je 50 klubova.

Druga hrvatska rukometna liga

Druga Hrvatska rukometna liga (2. HRL) predstavlja treći rang Hrvatskog rukometnog prvenstva. Tradicionalno se sastojala od tri skupine - Jug, Zapad i Sjever, ali je od sezone 2016./17. uvedena podjela na četiri skupine - Istok, Jug, Zapad i Sjever.

Viši rang za 2. HRL predstavlja 1. HRL, a niži 3. HRL (koja se dijeli u pet skupina). U sezonama između 2001./02. i 2007./08. 2.HRL je predstavljala drugi rang prvenstva.

Jug

Jug je jedna od četiri glavne strane svijeta. Položaj juga u odnosu na sjever, koji se smatra osnovnom stranom svijeta je 180 stupnjeva ili 6 sati. Gledano prema jugu, zapad je 90 stupnjeva desno a istok 90 stupnjeva lijevo. Položaj juga na zemljopisnim mapama je na dnu mape ako nije drugačije naznačeno.

Južna Amerika

Južna Amerika je kontinent koji se nalazi na južnoj polutci Zemlje. Južna Amerika je okružena Tihim oceanom (zapad), Atlanskim oceanom (istok) i Sjevernom Amerikom (sjever). Južna Amerika je povezana sa Sjevernom Panamskim kanalom. Površina joj iznosi 17.938.000 km², a ima 385.742.554 stanovnika, s prosječnom gustoćom stanovništva 21,4 stanovnika po km².

Amerika je dobila ime 1507. g. kada su je kartografi Martin Waldseemüller i Matthias Ringmann nazvali prema Amerigu Vespucciju, prvom europljaninu koji je pretpostavio da novo otkrivene zemlje nisu Indija nego potpuno novi svijet.

Michigan

Michigan je američka savezna država u regiji Srednji Zapad. Michigan se nalazi na dva poluotoka, na obali četiri od pet Velikih jezera, a prema procjeni iz 2008. ima 10.045.697 stanovnika

NK Zagreb

NK Zagreb, nogometni je klub iz grada Zagreba.

Sustav nogometnih liga u Hrvatskoj

Prvenstvo Hrvatske u nogometu čini više liga koje hijerarhijski pripadaju različitim rangovima natjecanja, te među njima postoji princip promocije i ispadanja.

Treća hrvatska nogometna liga

Treća hrvatska nogometna liga, poznata i kao Treća HNL je treći razred nogometnih liga u Hrvatskoj.

Treća liga odvojena je na četiri zasebne lige: Zapad, Istok, Sjever i Jug od kojih se svaka ima između 16 i 18 klubova. Natjecanje se odvija po dvostrukom bod sustavu i to u dvije nogometne sezone, jesen i proljeće. Raspored parova se utvrđuje ždrijebom broja pojedinog sudionika i to predstavlja ključ za primjenu Bergerove tablice, najkasnije 20 dana prije kalendarom predviđenog početka. Posljednja dva i/ili tri kola prvenstva igraju se istog dana i u isto vrijeme.Na kraju sezone, sva tri prvaka ostvaruju direktan plasman u 2. ligu. Posljednjeplasirani klubovi ispadaju u Međužupanijsku nogometnu ligu. "Ako prvoplasirani klub (ili drugoplasirani) određene skupine nije dobio licenciju za Drugu HNL u natjecateljskoj godini 2015/16. iz te skupine neće nitko napredovati. "Posljednjeplasirani klubovi iz ove lige ispadaju u skupine Međuđupanijske lige (također neke i pod nazivom Četvrta nogometmna liga), te iz skupine "Jug" u 1. županijske lige.

Liga je osnovana 1991. godine nakon odvajanja od Jugoslavenske lige.

Zemljopisne koordinate

Zemljopisne koordinate su veličine koje određuju položaj neke točke na Zemljinoj površini, tj. zemljopisna dužina (λ) i zemljopisna širina (φ). Izražavaju se u stupnjevima (˚), lučnim minutama (') i lučnim sekundama ("). Zemljopisna širina označava se od ekvatora na sjever i jug od 0-90˚, a zemljopisna dužina od početnoga podnevnika (meridijana) (Greenwich) na zapad i istok od 0-180˚.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.