Viceadmiral

Viceadmiral je mornarički čin. U kopnenoj vojsci i ratnom zrakoplovstvu odgovara mu čin general pukovnika. Viceadmiral uobičajno je iznad čina kontraadmirala, a ispod čina admirala.

13. lipnja u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 13. lipnja u Domovinskom ratu.

1990.

- Na posljednjoj sjednici Predsjedništva Saveza pisaca Jugoslavije u Beogradu okupili su se samo delegati Srbije i Crne Gore, pa je i formalno konstatirano da Savez više ne postoji.

1992.

- Američki senatori prihvatili Prijedlog rezolucije potpore međunarodnoj vojnoj intervenciji radi zaustavljanja srpskog ratnog divljanja.

- Srbovojska onemogućava bilo kakvu humanitarnu pomoć za 3500 stanovnika okupiranog Cavtata.

- Sedam tisuća žrtava, dosadašnja je bilanca rata u BiH, izvijestio Krizni štab za zdravstvo te republike.

- U novom progonu Hrvata iz benkovačke općine protjerana još 52 Hrvata.

- U Osijeku podignute optužnice protiv 422 hrvatska vojnika koji su se ogriješili o zakon.

- Jugovojska bombardirala klor-alkalni kompleks "Polihema" u Tuzli.

- U središtu Beograda nastrijeljena poznata novinarka londonskog "Timesa" Dessa Trevisan.

1993.

- U srpskom napadu na Sarajevo pet granata pogodilo nadbiskupiju, no nadbiskup vrhbosanski msgr. Vinko Puljić odbio napustiti Sarajevo.- Muslimanska Armija BiH ne prestaje s napadima na i ubijanjima Hrvate u srednjoj Bosni; samo na prostoru općine Kakanj počinili su niz teških ratnih zločina: u selu Drenovik ubili su 16 Hrvata, u selu Kovači/Bradarići ubili su 10, u selu Slapnica ubili su 9, a u selu Veliki Trnovci više od 5 Hrvata.

- Savjetnik za vanjsku politiku HZ Herceg-Bosne Vladimir Pogarčić, uputio pismo Sadako Ogati u kojem skreće pozornost da UNPROFOR-ove krive procjene dovode do ubijanja toga da Muslimani ubijaju Hrvate, te zahtijeva da se pučanstvu omogući evakuacija.

1994.

- U Zagrebu se susreli dr. Ivica Kostović i Yasushi Akashi te ustvrdili kako je opskrba vodom Biograda, Filip Jakova i cijelog tog kraja iz okupiranog crpilišta u Kakmi test vrijednosti cijelog Zagrebačkog sporazuma.

- Posebni izaslanik UN za bivšu Jugoslaviju Yasushi Akashi izrazio duboko žaljenje zbog ispaljenih šest srpskih raketa na područje Brčkog.

- Premijer BiH Haris Silajdžić zatražio od zapovjednika UNPROFOR-a Michaela Rosa zatvaranje granica između BiH i tzv. SR Jugoslavije.

- Ujedinjeni narodi objavili konačan izvještaj svoje Komisije za ispitivanje ratnih zločina na područje bivše Jugoslavije i konstatirali da je "etničko čišćenje" koje su proveli Srbi imalo jasne vojno-političke ciljeve i da nije ništa drugo no genocid.

1995.

- Hrvatska napokon u PHARE programu. Ministarsko vijeće EU ujedno odobrilo početak priprema na Sporazumu o suradnji Hrvatske i Europske unije.

- "To su ljudi koji nemaju ni vjere ni zakona, teroristi", rekao uzvanicima u Elysseu francuski predsjednik Jacques Chirac za bosanske Srbe.

- Bosanski Srbi ne samo što su preuzeli od UNPROFOR-a, po najnovijem dogovoru, konvoje UN-a s hranom za Sarajevo, nego i traže da se polovica tereta iz tih konvoja preda njima.

- Karadžić obznanio oslobađanje 130 talaca, ali i da će zadržati ostalih 15 iz, kako reče, "tehničkih razloga".

- Policajci s amblemom "vojne policije krajine" provode pravu hajku na sve one koji imaju bilo kakve veze s Hrvatskom kako bi popunili vojne postrojbe generala Mile Mrkšića, koje sada ratuju i u BiH, pomažući Karadžićevim Srbima koji trpe poraz za porazom na livanjsko-grahovskom bojištu.

1996.

Američkog admirala Leightona Smitha na dužnosti zapovjednik IFOR-a i cjelokupnog NATO-va Južnog krila zamjenjuje viceadmiral Joseph Lopez, također Amerikanac.

31. svibnja u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 31. svibnja u Domovinskom ratu.

1990.

- Nastavljeno zasjedanje hrvatskog Sabora, Stipe Mesić mandatar za sastav novog republičkog Izvršnog vijeća.

1991.- U Hrvatskom Saboru prihvaćena Deklaracija o kršenju prava hrvatske amnjine u Republici Srbiji i u autonomnim pokrajinama Vojvodini i Kosovu.

- Na cesti od Zagreba prema Zadru, nedaleko Jošana, četnici orobili Petra Suraća, Zadranina koji je već 30 godina u Njemačkoj, otevši mu "mercedes 500 SE", osobne stvari i novac.

- U Zagreb doputovao iz Kanade novoimenovani pomoćni biskup zagrebački mons. Juraj Jezerinac.

1992.

- Poslije polustoljetne okupacije jugomornarica napustila najjužnije jadranske otoke - Vis i Lastovo.

- Na Dubrovačkom bojištu neprijatelj uzmiče, ali grad i dalje pod ubitačnom vatrom barbara.

- Hrvatsko vijeće obrane, u dosad najvećoj bici u BiH, oslobodilo Modriču.

- Poslije oslobađanja Ravnog, postrojbe HVO ušle u Stolac, kojeg su četnici napustili.

- Srpska strahovlada u Prijedoru se nastavlja nesmanjenom žestinom - po gradskim ulicama brojni leševi ubijenih prijedorskih Hrvata i Muslimana te kolona uhićenika na putu ka nekom od obližnjih konclogora.

- U Banjaluci bačen eksploziv na džamiju Arnaudija, koja se nalazi u središtu grada i jedan je od najstarijih objekata islamske kulture u BiH.

- Protiv 325 građana Našica podignute optužnice da su sudjelovali u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske.

- Ministar vanjskih poslova Njemačke Klaus Kinkel podržao prijedlog da se ustanovi sud za ratne zločince, koji bi sudio Srbima odgovornim za pokolje.

- Televizijski intervju s Miloševićem na "TF1" pokazao da je njegovo ime sinonim za teror.

- Saddam Hussein šalje Srbiji oružje, senzacionalno je otkriće britanskog lista "Observer".

- Demonstracije u Beogradu protiv rata i Miloševića.

1993.

- Zadarsko područje pretrpjelo nova razaranja, potpuno razorene kuće nekoliko zadarskih obitelji.

- Napadi Muslimana u srednjoj Bosni sve jači, najgore je u Mostaru gdje su minobacačima gađali prostor oko hotela "Ero", a meta im je bila i vojarna "Tihomir Mišić".

- Press centar Armije BiH zabilježio 18 preleta srpskih helikoptera na liniji Brčko-Pelagićevo, dakle Srbi lete usprkos zabrani UN-a.

1994.

- U intervjuu za ljubljansko "Delo" o imovinskim i financijskim odnosima s Hrvatskom, direktor državne agencije za sanaciju banaka Lojze Deželak izjavio da dugovi Ljubljanske banke u Zagrebu ni u kom slučaju neće ići u javni dug, te da će dug od 900 milijuna njemačkih maraka hrvatskim štedišama biti bitno snižen ili uključen u sukcesiju.

- Na zasjedanju Ustavotvorne skupštine Federacije BiH za predsjednika izabran Krešimir Zubak, a za potpredsjednika Federacije izabran dr. Ejup Ganić.

- Prema pisanju "The Timesa", srpski predsjednik Milošević prosperira usprkos sankcijama koje je UN točno prije dvije godine uveo protiv Srbije i Crne Gore.

1995.

- Bosanski Srbi zatvorili, ili ograničili kretanje za više od 370 "plavih kaciga" i vojnih promatrača UN-a. Njih sedamnaest drže kao ljudski štit na položajima.

- U Jadranu je trenutačno 13.000 američkih marinaca, izvijestio Pentagon. Još 4.000 američkih vojnika je raspoređeno u Italiji.

1996.

- Novi zapovjednik Hrvatske ratne mornarice viceadmiral Vid Stipetić u vojarni "Lora" u Splitu primio dužnost od dosadašnjeg zapovjednika admirala Svete Letice, koji odlazi u mirovinu.

- Zločin nad Srebreničanima nije bio moguć bez izričitog odobrenja Slobodana Miloševića, tvrdi londonski "The Sunday Times", koji piše kako je zločin nad pučanstvom Srebrenice isplaniran i dirigiran izravno iz Beograda.

- U Haagu optuženi Dražen Erdemović priznao svoju krivnju, da je kao pripadnik srpskih snaga sudjelovao u ubijanju pučanstva Srebrenice, jer, kako kaže, "da nije poslušao zapovijed, bio bi i sam ubijen sa žrtvama".

- U aferi vezanoj uz iransko oružje za BiH, pred američkim Kongresom svjedočio veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, rekavši da su SAD znale za isporuke oružja, ali nisu u njima direktno sudjelovale.

Admiral

Admiral je u većini modernih vojski najviši čin u ratnoj mornarici. Često se koristi kao skupni naziv za vrhovni zapovjedni kadar ratne mornarice (admiralitet). U kopnenoj vojsci i ratnom zrakoplovstvu odgovara mu čin generala. Naziv dolazi od arapske riječi amīr al-bahr (امير البحر ), što znači zapovjednik mora.

Admiralski činovi u većini vojska podjeljeni su u nekoliko stupnjeva. U Hrvatskoj ratnoj mornarici postoje pet admiralskih činova:

admiral flote

admiral

viceadmiral

kontraadmiral

komodor.U velikoj većini vojski svijeta, komodor nije admiralski čin, u Hrvatskoj je postao admiralskim činom 1999. godine.

Ante Urlić

Ante Urlić (Drašnice, općina Podgora, 27. ožujka 1956.), hrvatski viceadmiral u mirovini, bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH za planove i resurse te bivši zapovjednik Hrvatske ratne mornarice.Završio je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu 1977. godine. U Oružanim snagama Republike Hrvatske obnašao je dužnosti:

zapovjednika obrane općine Makarska

zapovjednika 156. brigade HV

zamjenika zapovjednika Pomorskog zapovjedništva za srednji Jadran

zapovjednika Pomorskog zapovjedništva za južni Jadran

zapovjednika Vojno pomorskog sektora južni Jadran - Ploče

zapovjednika mornaričkog ešalona na prvom mimohodu HV, 1995. g.

zapovjednika Učilišta HRM "Petar Krešimir IV.", Split

načelnik stožera Zapovjedništva HRM

zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RHGodine 2007. Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske imenovao ga je zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice. Na toj dužnosti ostao je do imenovanja na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH za planove i resurse 1. studenoga 2012. godine. Dne 2. listopada 2014. predao je svoju dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera general bojniku Dragutinu Repincu.

Benko Matulić

Benko Matulić (Bol, Brač, 1. travnja 1914. - Split, 4. siječnja 1976.), hrvatski admiral. Bio je viceadmiral JRM. U ratu je bio politički komesar više partizanskih postrojba. Poslije rata, bio je, među ostalim, načelnik Više vojnopomorske akademije JNA.

C. i kr. mornarička sekcija

C. i kr. mornarička sekcija (njem. k.u.k. Marinesektion) bila je jedan od odsjeka Ministarstva rata Austro-Ugarske s odgovornošću promicanja interesa C. i kr. ratne mornarice. Sastojala se od upravnog ogranka u Beču, podređenog zapovjedništva flote u Puli, najvećoj ratnoj luci tj. glavnom uporištu flote mornarice, te ostalih služba u zemlji i inozemstvu.

Planovima mornarice za osnutak zasebnog Ministarstva mornarice glavna prepreka bila je Austro-ugarska nagodba iz 1867. koja je predviđala samo tri zajednička ministarstva odgovorna za cijelu Dvojnu Monarhiju. Ugarski političari nisu željeli četvrto zajedničko ministarstvo. Mornaričkim poslovima stoga se trebalo upravljati u več postojećem Ministarstvu rata, pa su oni uglavnom bili koncentrirani unutar Mornaričke sekcije. (Sekcija je i danas u Austriji uobičajen termin za organizacijske jedinice u ministarstvu koje su izravno podložne ministru.)

Franz Wimpffen

NJ. E. Franz Emil Lorenz Heeremann Graf von Wimpffen (Prag, Češka, 2. travnja 1797. – Gorica, 26. studenoga 1870.), austrijski cesarski mornarički časnik i viceadmiral, general, vitez Suverenoga malteškog vojnog reda.

Hans Birch Dahlerup

Hans Birch Freiherr Dahlerup (Hillerød, 25. kolovoza 1790. – Kopenhagen, 26. rujna 1872.), časnik Danske ratne mornarice, viceadmiral Austrijske ratne mornarice.

Godine 1848. napustio je dansku mornaricu, pristavši na poziv cara Franje Josipa I. da preuzme zapovjedništvo Austrijske ratne mornarice. Zapovijedao je mornaricom tijekom pomorske blokade i ponovnoga zaposjedanja Venecije 1849. godine. Nakon tih događaja temeljito preustrojava mornaricu uklonivši većinu mletačkoga časničkog kadra. Umjesto talijanskoga jezika uveo je njemački kao službeni jezik. Da bi sveo mletački utjecaj u mornarici na najmanju moguću mjeru odlučuje uvesti uglavnom nordijska i anglosaksonska pravila, te stvara novi naraštaj vojničkih časnika. Godine 1850. upravo na njegov poticaj Pula je odabrana za ratnu luku i sjedište Pomorskog arsenala. Nakon dužnosti zapovjednika postao je savjetnik za mornarička pitanja pri vladi u Beču. Austriju je napustio 1863. godine uoči austrijsko-pruskog napada na Dansku. Umro je u Kopenhagenu 1872. godine.

Horatio Nelson

Horatio Nelson (Burnham Thorpe, 29. rujna 1758. - Trafalgar, 21. listopada 1805.), britanski pomorac i admiral.

U velikoj pomorskoj bitki kod rta Trafalgara, između Gibraltarskih vrata i grada Cadiza, u kojoj je 21. listopada 1805. godine britanska mornarica nanijela katastrofalan poraz udruženoj francusko-španjolskoj floti, poginuo je i proslavljeni britanski pomorac i viceadmiral Horatio Nelson. Pogodio ga je smrtonosan hitac iz muškete sa španjolskog broda “Santissima Trinidad”.

Slavu jednog od najvećih stratega pomorskog ratovanja Nelson je stekao u bitkama protiv revolucionarne Francuske i Napoleona. Njegove pomorske pobjede osigurale su Britaniji prvenstvo na moru za čitavo jedno stoljeće.

Hrvatska ratna mornarica

Hrvatska ratna mornarica (kratica HRM) grana je Oružanih snaga Republike Hrvatske. Njezina uloga i namjena je štititi integritet i suverenitet Republike Hrvatske na moru i s mora. Nositeljica je i organizatorica pomorske obrane Republike Hrvatske.

Hugo Meurer

Hugo Karl August Meurer (Sallach, 28. svibnja 1869. - Kiel, 4. siječnja 1960.) je bio njemački viceadmiral i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 4. eskadrom bojnih brodova.

Ivo Purišić

Ivo Purišić (Muć, 3. travnja 1920. - 1976.), hrvatski admiral. Bio je viceadmiral JRM.Godine 1941. je stupio u NOVJ i sljedeće godine u KPJ. Ratni zapovjednik Osme dalmatinske brigade. Poslije rata bio je zapovjednik pomorske zone, flote, vojnopomorskog područja, eskadre, pomoćnik zapovjednika za zaleđe armade, vojnopomorske oblasti i dr.

Ludwig von Fautz

Ludwig Ritter von Fautz (Beč, 20. kolovoza 1811. – Penzing, danas Beč, 23. veljače 1880.), viceadmiral i zapovjednik austrijske ratne mornarice.

Maximilian von Spee

Maximilian Johannes Maria Hubert Graf von Spee (Kopenhagen, 22. lipnja 1861. - Falklandi, 8. prosinca 1914.) je bio njemački viceadmiral i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je njemačkom Istočnoazijskom eskadrom.

Nacionalna sigurnosna agencija

Nacionalna sigurnosna agencija (eng. National Security Agency, NSA) je američka vladina obavještajna agencija koja nadzire i analizira komunikaciju u državi ali i u inozemstvu. Zadužena je i za zaštitu državnih komunikacija i vladine infrastrukture od sličnih organizacija u svijetu.

Službeno je uspostavljena 4. studenog 1952. godine, kao dio ministarstva obrane. Stvaranje NSA je odobreno u pismu američkog predsjednika Harryja Trumanna 1952. godine. NSA je važna komponenta Obavještajne zajednice Sjedinjenih Država kojom upravlja direktor Središnje obavještajne agencije. Stožer NSA je u Fort George G. Meade, Maryland, oko 16 km od Washingtona. NSA ima svoj izlaz sa autoputa Baltimore-Washington.

Proračun NSA za električnu energiju prelazi 21 milijun dolara godišnje, što NSA čini drugim najvećim potrošačem struje u saveznoj državi Maryland. Agencija ugovara također i poslove sa privatnim sektorom u poljima istraživanja i opreme, budući da posjeduje prvenstveno napredne tehnologije kriptografije i analize, komunikacijskih hardwarea i softwarea i dr.

Unatoč činjenici da je opisuju kao jednog od najvećih poslodavca matematičara, vlasnika najveće pojedinačne grupe superračunala, NSA je bila u anonimnosti sve do kraja 20. stoljeća. Dugo vremena vlada SAD čak nije ni priznavala njeno postojanje. Često je NSA akronim predstavljao riječi "No Such Agency" (Ne postoji takva agencija).

Nadvojvoda Fridrik Ferdinand Austrijski

Nadvojvoda Fridrik Ferdinand Leopold Austrijski (njem. Erzherzog Friedrich Ferdinand Leopold von Österreich; Beč, 14. svibnja 1821. – Mletci, 5. listopada 1847.), član Habsburške kuće i viceadmiral Austrijske ratne mornarice.

Stepan Makarov

Stepan Osipovič Makarov (Mikolajiv, 8. siječnja 1849. - blizina Port Arthura, 13. travnja 1904.), ruski viceadmiral, visoko odlikovani zapovjednik ruske carske mornarice i istaknuti oceanograf.

Poginuo je, zajedno s 600 članova posade, na bojnom brodu Petropavlovsk kada je zašao u japansko minsko polje tijekom Rusko-japanskog rata.

Sylvester Dandolo

Conte Sylvester Dandolo (1766. – 17. studenoga 1847.), austrijski viceadmiral i jedan od osnivača austrijske ratne flote.

U razdoblju nakon 1797. u vojno-političkom životu Venecije važnu je ulogu imao Silvestro (1776.–1847.), viceadmiral i jedan od osnivača austrijske ratne flote. Godine 1821. imenovan je vrhovnim zapovjednikom austrijskoga brodovlja na području Sredozemlja, a potom i vrhovnim zapovjednikom sveukupne Austrijske ratne mornarice.

Zdravko Kardum

Zdravko Kardum (Nunići, 25. veljače 1953.), hrvatski viceadmiral u mirovini i bivši zapovjednik Hrvatske ratne mornarice.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.