Vanjska politika

Vanjska politika je politika koju jedna država vodi prema drugim državama, u cilju zaštite svojih interesa. Kroz vanjsku politiku država nastoji ostvariti sigurnosne i ideološke ciljeve, kao i socijalnu sigurnost.

Vanjska politika jedne države se izražava na više naćina: djelomično je izražena kroz deklaracije i službene izjave od strane onih na vlasti, a djelomično kroz sporazume o obvezama npr. od strane UN-a i EU. Osim toga, postoje i neformalni kanali, koji su jednako važni za odnose između zemalja.

Proces donošenja odluka, koje se tiču vanjske politike, po pravilu se odvija u ministarstvu vanjskih poslova, na čelu s ministrom vanjskih poslova, i upravnog tijela sastavljenog od političkih savjetnika i službenika. U parlamentarnim državama postoji osim toga i organ u parlamentu koji učestvuje u donošenju odluka, ali u principu parlament ne može učestvovati u više procesa donošenja odluka iz praktičnih razloga. U vanjsku politiku se također ubrajaju misije u drugim državama u kojima rade diplomati. Rad veleposlanstava organiziraju poglavar države i vlada države iz koje diplomate dolaze. Međunarodne organizacije u praksi imaju veliko značenje za vanjsku politiku, ništa manje u svrhu lobiranja. Drugi važni čimbenici vanjske politike su mediji i istraživači u nekim akademskim predmetima.

Vidi još

Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država

Državno tajništvo SAD (engl. United States Department of State) je ministarstvo vanjskih poslova u SAD zaduženo za međunarodne odnose Sjedinjenih Država s ostalim državama svijeta. Državno tajništvo utemeljeno je 1789. godine i prvo je stvoreno ministarstvo u Sjedinjenim Državama.

Sjedište Tajništva je u Zgradi Harryja S. Trumana u Washingtonu par ulica dalje od Bijele kuće. Državno tajništvo provodi diplomatske misije SAD u inozemstvu i odgovorno je za provedbu vanjske politike Sjedinjenih Država i diplomatskih nastojanja SAD-a.

Državno tajništvo vodi državni tajnik John Kerry koga je izabrao Predsjednik i odobrio Senat. Državni tajnik je isto tako pripadnik Kabineta Sjedinjenih Država i prvi je službenik Kabineta u redoslijedu i na predsjedničkoj liniji nasljeđivanja.

Ekvador

Ekvador je država u sjeverozapadnom dijelu Južne Amerike na obali Tihog oceana. Graniči na sjeveroistoku s Kolumbijom i na jugoistoku s Peruom.

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković (Bjelovar, 2. kolovoza 1967.), hrvatski je političar, aktualni je predsjednik Hrvatskoga sabora. Bivši je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih poslova i europskih integracija.

Dana 5. svibnja 2017. izabran je za predsjednika 9. saziva Hrvatskog sabora nakon što je njegov prethodnik Božo Petrov podnio ostavku na tu funkciju.

Jandroković je 12. predsjednik Hrvatskoga sabora od njezine neovisnosti.

Hadrijan I.

Hadrijan I., papa od 1. veljače 772. do 25. prosinca 795. godine.

Kolumbija

Kolumbija je država na sjeverozapadu Južne Amerike. Na sjeveru izlazi na Karipsko more, na zapadu na Tihi ocean, a graniči na sjeveroistoku s Panamom, na istoku s Venezuelom, na jugoistoku s Brazilom te na jugu s Peruom i Ekvadorom.

Glavni izvoz: nafta, kava, smaragdi, zlato, tekstil i modne marke, cvijeće, ugljen.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova središnje je tijelo državne uprave nadležno za provedbu utvrđene vanjske politike Republike Hrvatske, neposredno ili putem diplomatskih i konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u inozemstvu. Raniji nazivi bili su Ministarstvo inozemnih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Panama

Panama je najjužnija država Srednje Amerike. Obuhvaća dio kopnenog mosta koji spaja kontinente Sjevernu i Južnu Ameriku i koji zovemo Panamskom prevlakom. Panama graniči s Kostarikom na zapadu i Kolumbijom na istoku. Na jugu izlazi na Tihi ocean, a na sjeveru na Karipsko more.

Strateški položaj Panamske Republike ogleda se u nadzoru važnoga pomorskog i trgovačkog prolaza: Panamskog kanala.

Peru

Peru (španjolski Perú) je država u zapadnom dijelu Južne Amerike koja graniči s Ekvadorom i Kolumbijom na sjeveru, Brazilom na istoku, Bolivijom na istoku i jugu, Čileom na jugu, i s Tihim oceanom na zapadu. U Srednjem vijeku Peru je bio središte čuvenog Carstva Inka.

Popis hrvatskih veleposlanika na Kubi

Republika Hrvatska i Republika Kuba održavaju diplomatske odnose od 23. rujna 1992. Sjedište veleposlanstva je u Madridu.

Popis hrvatskih veleposlanika u Angoli

Republika Hrvatska i Republika Angola održavaju diplomatske odnose od 16. studenoga 1994.. Sjedište veleposlanstva je u Lisabonu.

Popis hrvatskih veleposlanika u Austriji

Republika Hrvatska i Republika Austrija održavaju diplomatske odnose od 15. siječnja 1992.. Sjedište veleposlanstva je u Beču.

Popis hrvatskih veleposlanika u Egiptu

Republika Hrvatska i Arapska Republika Egipat održavaju diplomatske odnose od 1. listopada 1992. Sjedište veleposlanstva je u Kairu.

Popis hrvatskih veleposlanika u Grčkoj

Republika Hrvatska i Helenska Republika održavaju diplomatske odnose od 20. srpnja 1992. Sjedište veleposlanstva je u Ateni.

Popis hrvatskih veleposlanika u Indiji

Republika Hrvatska i Republika Indija održavaju diplomatske odnose od 9. srpnja 1992. Sjedište veleposlanstva je u New Delhiju.

Popis hrvatskih veleposlanika u Italiji

Republika Hrvatska i Talijanska Republika održavaju diplomatske odnose od 17. siječnja 1992. Sjedište veleposlanstva je u Rimu.

Popis hrvatskih veleposlanika u Izraelu

Republika Hrvatska i Država Izrael održavaju diplomatske odnose od 4. rujna 1997. Sjedište veleposlanstva je u Tel Avivu.

Popis hrvatskih veleposlanika u Poljskoj

Republika Hrvatska i Republika Poljska održavaju diplomatske odnose od 11. travnja 1992. Sjedište veleposlanstva je u Varšavi.

Popis hrvatskih veleposlanika u Češkoj

Republika Hrvatska i Češka Republika održavaju diplomatske odnose od 1. siječnja 1993. Sjedište veleposlanstva je u Pragu.

Venezuela

Venezuela (čita se: Venecuȅla), ↓b1 najsjevernija je država Južne Amerike, smještena na obali Karipskog mora. Na zapadu graniči s Kolumbijom, na jugu s Brazilom te na istoku s Gvajanom.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.