UNICEF

UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund) je međunarodni fond za djecu. Skrbi o kvaliteti životnog standarda djece i omladine. Financira se u cijelosti dobrovoljnim prilozima vlada i fondacija, te tvrtki i građana. Brojne osobe iz javnog života pomažu rad UNICEF-a kao veleposlanici dobre volje.

UNICEF je utemeljen 11. prosinca 1946. godine na Osnivačkoj skupštini Ujedinjenih naroda. Iako je 1953. godine ime promijenjeno u Fond Ujedinjenih naroda za djecu (United Nations Children's Fund), zadržan je poznati akronim.

Prvotni naum osnivanja fonda bila je pomoć djeci Europe nakon završenog Drugog svjetskog rata. S godinama UNICEF-ova zadaća se mijenjala. Nakon Europe, UNICEF je usmjerio svoju pomoć na druge dijelove svijeta, kako bi pomogao djeci u Africi, Aziji, Južnoj Americi. UNICEF-ova pomoć je ponovno usmjerena na Europu, i to na njen istočni dio nakon pada socijalizma u tom dijelu Europe.

UNICEF Logo
Logotip UNICEF-a

Vanjske poveznice

11. prosinca

11. prosinca (11.12.) 345. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (346. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 20 dana.

18. rujna u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 18. rujna u Domovinskom ratu.

1991.

- Snage JNA i srpski teroristi nastavljaju napade u svim ratnim zonama Hrvatske usprkos primirju potpisanom u Igalu.- Stanovnici Vinkovaca preživjeli najtežu noć od početka rata. Srpski teroristi zajedno s JNA napadali koristeći sve vrste oružja.

- Srpski teroristi neprestano napadaju Vukovar.

- Srpski teroristi napali Policijsku stanicu u Karlovcu.

- Branitelji Petrinje srušili dva borbena zrakoplova JNA.

- JNA napustila svoje baze u Međimurju.

- Hrvatske snage osvojile bazu - JNA Nabrđe u Đakovu.

1992.

- Za rata nametnuta Hrvatskoj oko 3.600 djece ostalo bez jednog ili oba roditelja, izjavio u susretu s delegacijom UNICEF-a u Zagrebu hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

- Poslije gotovo pet mjeseci borbe oslobođen je sav teritorij općine Goražde, izjavio predsjednik ratnog predsjedništva te općine Hadžo Efendić.- Bosanski Srbi kane ponuditi obustavu vatre u BiH - ali samo Hrvatima, javili iz Beograda dopisnici "Timesa" i "Guardiana".

1993.

- U Ratnoj luci "Lora" u Splitu, u povodu Dana Hrvatske ratne mornarice, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman istaknuo hrvatsku težnju da suverenost na cijelom svom području ostvarimo mirnim, političkim sredstvima uz pomoć međunarodne zajednice, ali smo svjesni da to prije svega ovisi o našoj snazi, spremnosti i sposobnosti da sami oslobodimo svaki pedalj svoje domovine.

- Nedaleko od Bučja u pakračkoj općini hrvatska policija uhitila četvoricu srpskih terorista.

- Hrvatska vojska na drniško-šibenskom bojištu zarobila i ruskog plaćenika, navodnog "zidara" Igora Vasiljeva Guslova, koji je prije godinu i pol iz Tadžikistana stigao u postrojbe pobunjenih hrvatskih Srba.

- Muslimanska vojska, Armija BiH nastavlja napade na svim bojištima u HR Herceg-Bosni, priopćio Glavni stožer HVO-a u Mostaru.- Pripadnici muslimanske Armije BiH počinili su u selu Bobaši nedaleko Viteza još jedan u nizu stravični zločin nad Hrvatima Bosne i Hercegovine - mučki je ubijeno najmanje 13 tamošnjih mještana, civila, Hrvata po nacionalnosti.

1994.

- Vode se silovite borbe između snaga Petog korpusa Armije BiH i Srba iz UNPA-zone na širem području Hrvatske Kostajnice, Gline i Dvora.

- Snage Petog korpusa Armije BiH u posljednja dva dana zadale dosta briga stanovnicima i vojnom vodstvu pobunjenih hrvatskih Srba oko Gline i Kostajnice na okupiranom dijelu Hrvatske, stanovnici navedenih gradova morali su se na znak opće opasnosti preseliti u skloništa.

- Službeni Beograd odbacio optužbe Armije BiH da tzv. SR Jugoslavija i dalje pruža vojnu pomoć bosanskim Srbima.

1995.

- Nastavljaju se borbe u zapadnoj i središnjoj Bosni. Oslobođen Bosanski Novi, a borbe se vode nadomak Prijedoru. Opća opasnost u Jasenovcu i Novoj Gradiški.

- Kolona od oko 50.000 bosanskih Srba na traktorima i s konjskim zapregama krenula cestom koja od Banje Luke vodi prema Derventi, javlja Reuter.

- Ministar obrane SAD William Perry i admiral Leighton Smith, zapovjednik Južnog krila NATO-a, tvrde da su Srbi učinili dovoljan napredak u povlačenju, da im se može odobriti još 72 sata, ali ističu da moraju u potpunosti ispuniti zahtjeve NATO-a.

1996.

- Završeno prebrojavanje glasova za Predsjedništvo BiH - novi predsjedatelj tročlanog Predsjedništva BiH Alija Izetbegović dobio 729.034 glasa, član Predsjedništva Krešimir Zubak dobio 342.007 glasova, a Momčilo Krajišnik dobio 690.373 glasa.- Dokument o "ratnim zločinima Alije Izetbegovića i dr. Safeta Ćibe nad Hrvatima općine Konjic 1993. g." službeno predstavljen javnosti na sastanku Općinskog odbora HDZ-a Konjica održanog u Mostaru.

23. listopada u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 23. listopada u Domovinskom ratu.

1989.

- Tisuće građana Bihaća i Velike Kladuše pozdravilo puštanje Fikreta Abdića, bivšeg direktora "Agrokomerca", na slobodu nakon dvogodišnjeg pritvora.

1990.- Prihvaćenim zakonima i mjerama Srbije potpuno zatvorila svoje tržište za proizvode i usluge iz Hrvatske i Slovenije.

1991.- U Osijeku podignuta optužnica zbog provođenja genocida protiv JNA komandanata u Iloku, te protiv dvojice promatrača EZ-a.- Predsjednik Crne Gore, Momir Bulatović zahtijeva povlačenje crnogorskih rezervista s bojišta u Hrvatskoj.- Nova rezolucija o priznavanju Slovenije i Hrvatske stavljena na dnevni red američkog Kongresa.- Slovenski tjednik "Mladina" objavio dokaze da je admiral JRM Stane Brovet u mladosti bio pripadnik Hitlerjugenda.

1992.

- Četnici na području Bihaća razorili 30 muslimanskih džamija i 3 katoličke crkve.

- UNICEF pokrenuo veliku akciju Tjedna mira za djecu Bosne i Hercegovine, kojoj je na čelu poznata filmska glumica Audrey Hepburn.

- Nezamislivo je da bi se sankcije protiv Beograda mogle ukinuti dok se god Bosna i Hercegovina nasilno dijeli na tri dijela i dok se ne zaustavi etničko čišćenje, drugim riječima genocid, rekao u Ženevi lord David Owen.

- Politika etničkog čišćenja postigla je cilj, izjavio u Ženevi Tadeusz Mazowiecki.

- Salvador priznao Hrvatsku.

1993.

- Treba očekivati da će Srbi u Hrvatskoj shvatiti da im tu nema života ako ne priznaju državu Hrvatsku i nadam se da će Srbi koji žive među nama moći uvjeriti braću u Kninu, da prihvate pruženu im ruku i ostave se oružja... Nažalost, naša briga da pružimo kruha ne samo prognanim Hrvatima nego i muslimanskim izbjeglicama, vratila nam se kroz nezahvalnost, pa čak i oružanom agresijom. No, uvjeravam vas da će sva sporna pitanja biti riješena, rekao predsjednik Tuđman na svečanom obilježavanju Dana hrane u Zagrebu.

- Vjerujemo u skandinavsko rješenje, rekao u Zagrebu supredsjedatelj Konferencije o bivšoj Jugoslaviji Thorvald Stoltenberg u razgovoru s novinarima o rješavanju postjugoslavenske krize.

- Stotine Mostaraca već peti dan čeka pred mostarskim Uredom za razmjenu zarobljenika oslobađanje više od stotinu Hrvata zatočenih u muslimanskim logorima na lijevoj obali Neretve.- Postrojbe Ramske brigade zauzele važne muslimanske položaje na ramsko-usorskom bojištu, na strani Muslimana poginulo dvadesetak vojnika, među kojima i tri mudžahedina, javljaju hrvatski mediji iz Rame.

1994.

- Četnici ponovno, drugi put proteklog tjedna, napali županjsku Posavinu - Županja gađana sa šest razornih projektila, a napad se proširio na susjedne Bošnjake.

- Voditelj ureda "SRJ" u Zagrebu Veljko Knežević izjavio u Beogradu kako vjeruje da će mirovni plan međunarodne zajednice za rješenje problema između Zagrebu i Knina ubrzati i rješavanje hrvatsko srpskih odnosa u cjelini.

1995.

- Razradom 11 točaka o načelima za pregovore o mirnoj reintegraciji okupiranih područja u državnopravni sustav Hrvatske u Osijeku nastavljeni pregovori predstavnika hrvatskih vlasti i pobunjenih Srba iz istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

- Predsjednik Tuđman sastao se u New Yorku sa slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom i ministrom vanjskih poslova Njemačke Klausom Kinkelom.

- Govoreći na Općoj skupštini UN-a američki predsjednik Bill Clinton rekao da će SAD tražiti od zaraćenih strana da postignu mirovni sporazum, a zatim će pomoći u provođenju sporazuma.

- Bosanski Srbi izabrali pregovarače za Dayton. U sklopu izaslanstva "SRJ" njih će predstavljati "potpredsjednik" Nikola Koljević, "predsjednik parlamenta" Momčilo Krajišnik i "ministar vanjskih poslova" Aleksa Buha.

1996.

- U veleposlanstvu SAD u Sarajevu predstavljena prva skupina od sedam časnika (5 Muslimana i 2 Hrvata) Vojske Federacije BiH koja odlazi na uvježbavanje u Ameriku.

- Voditelj UN-ovog specijalnog procesa za traženje nestalih na području bivše Jugoslavije Manfred Nowak kazao u Osijeku majkama nestalih da UN ima podatka da među nestalima ima živih, koji se u tajnosti drže u logorima u Srbiji. U Hrvatskoj se vodi nestalima 2.539 osoba.

- Bez ikakvih teškoća u Mostaru održana sjednica Gradskog vijeća.

24. prosinca u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 24. prosinca u Domovinskom ratu.

1991.

- Uoči Božića, u Zagreb je nakon gotovo četiri mjeseca sletio prvi zrakoplov. Za slijetanje zrakoplova "Southern Air Transporta" s donacijama humanitarne pomoći iz SAD i Njemačke trebalo je 14 dana pregovaranja i 8 sati iščekivanja.

- Oslobođeno zloglasno četničko uporište Bučje u zapadnoj Slavoniji.- Predsjednik Tuđman donio Odluku o ustrojstvu domobranstva kao "posebnom dijelu Hrvatske vojske", koji se ustrojava "na teritorijalnom principu", a čini ga "pričuvni sastav HV".

- Apel osamdeset crnogorskih intelektualaca iz Beograda protiv rata.

- U Zagrebačkom Okružnom sudu ukinut pritvor Mili Dedakoviću Jastrebu. Protiv bivšeg zapovjednika obrane Vukovara otvorena je istraga da je zloupotrijebio položaj i ovlaštenja radi stjecanja materijalne dobiti.

1992.

- Ambasadori Hrvatske i Gvatemale pri UN, dr. Mario Nobilo i Julio Armando Herrera, potpisali zajedničku izjavu o uspostavljanje diplomatskih odnosa.

- Beogradska je hegemonistička politika uporno nastojala pridobiti područja koja su do 1918. bila izvan Srbije, zatrti sve posebnosti i od jugoslavenske države stvoriti veliku Srbiju, izjavio akademik Ljubo Boban na simpoziju u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

1993.- Dopredsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne Dario Kordić izvijestio predsjednika HR HB Matu Bobana da su u sadašnjoj muslimanskoj ofenzivi u središnjoj Bosni poginule 24 osobe a ranjeno 47, samo u području Viteza, Križančevu selu, muslimanske snage izmasakrirale desetak žena i staraca.

1994.

- "Carter nikada nije sreo direktora koji mu se nije dopao", rekao voditelj "Think thanka" na američkoj televiziji. Grlio se s Brežnjevom, osobito je cijenio Tita, rekao je voditelj.

1995.- Hrvatska se zajedno s Kambodžom i BiH nalazi na samom svjetskom vrhu po broju posijanih mina, stoji u podacima objavljenim u publikaciji uz 50. UNICEF-ov rođendan.

- Vukovarci insistiraju na naknadama ratnih šteta zbog uništenje pokretne i nepokretne imovine, a o obnovi neka skrbi Ministarstvo obnove, rečeno na sjednici vukovarskog Gradskog poglavarstva održanoj u Zagrebu.

1996.

- Kupili smo "Airbusove" zrakoplove jer je europska ponuda bila bolja od američke, ali većina vojne opreme bit će američka, rekao u intervjuu za "Večernji list" ministar obrane RH Gojko Šušak.

3. veljače u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 3. veljače u Domovinskom ratu.

1991.

- Naoružani Srbi pritiscima na Muslimane u istočnoj Hercegovini silom i ucjenama žele etnički očistiti te krajeve.

1992.

- U Škabrnji, selu blizu Zadra, četnici zvjerski ubili i masakrirali 52 mještana Hrvata, evidentirano na zadarskoj patologiji.

- Jugoarmija ostavila u benzinskim rezervoarima kasarne "Pleso" u Zagrebu 300 000 komada streljiva i velike količine napalm-praška, koji bi, da su aktivirani, imali posljedice kao da su napalm-bombe bačene na šire područje južnog dijela Zagreba.

- Pod pritiskom četnika i jugovojske, istočnoslavnoski gradić Ilok moralo napustiti 5 000 Hrvata.

- Prema izvješću Glavnog sanitetskog stožera Hrvatske, u ratnim sukobima u Republici Hrvatskoj od 17. kolovoza 1991. do danas poginulo 3 127 a ranjeno 16 863 osobe. U Vukovaru poginulo oko 600 hrvatskih branitelja i oko 1 100 civila.

1993.

- SAD i službeno otkrivaju zlodjela Srba u Hrvatskoj i BiH.

- Potpredsjednici hrvatske Vlade Vladimir Šeks i dr. Mate Granić u pismu upućenom Boutrosu Ghaliju traže njegovo zalaganje za hitno i bezuvjetno oslobađanje svih zatočenika.

- U Vojnom sudu u Splitu počelo suđenje srpskim "novinarima" Ognjenu Tadiću i Milovanu Pejanoviću koje je Hrvatska vojska kod Peruče uhitila s arsenalom oružja.

- Britanski ministar vanjskih poslova Douglas Hurd u Strasbourgu oštrim riječima govorio protiv međunarodne vojne intervencije u BiH.

1994.

- U pismu glavnog tajnika UN Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti optužuje se Hrvatska za vojnu prisutnost u BiH.

- Američki Senat izglasio amandman kojim preporučuje predsjedniku Clintonu da razmotri mogućnost uvođenja gospodarskih sankcija protiv Hrvatske zbog "kršenja suvereniteta BiH i slanja tisuća hrvatskih vojnika u tu zemlju".

- Na konferenciji za novinare u Helsinkiju predstavnik UNICEF-a izjavio da se djeca u BiH koriste kao taoci, da kopaju rovove, a neka su uključena i u borbe.

1995.

- Pariški "Le Monde", pišući o islamizaciji Bosne, ističe da je Izetbegovićeva SDA tijekom rata prisvojila sva ključna mjesta u zemlji, u vladi, u vojsci, u administraciji, u glasilima, samo se grad Tuzla još opire takvoj dominaciji.

- Hrvatski pravni stručnjak dr. Smiljko Sokol izjavio za "Večernji list" kako je Z4 ustvari probni konfederalni balon međunarodne zajednice za Hrvatsku, ali da je predsjednik Tuđman tu jasan: postoji crta preko koje se ne može ići, nema federalizacije Hrvatske niti države u državi.

1996.

- Bosanski Srbi povukli svoje snage iz sarajevskog naselja Grbavica, koje će biti vraćeno Federaciji BiH.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn (Bruxelles, Belgija, 4. svibnja 1929. – Tolochenaz kod Lausanne, Švicarska, 20. siječnja 1993.), filmska i kazališna glumica nagrađena Oscarom, manekenka i humanitarka.

Rođena je kao Audrey Kathleen Ruston u Bruxellesu i bila je jedino dijete Josepha Victora Anthonya Rustona, irskog bankara, i barunice Elle van Heemstra, pripadnice nizozemske aristokracije čiji su preci bili francuski i engleski kraljevi, a otac bivši guverner Francuske Gvajane. Audreyin je otac tek kasnije svojem prezimenu dodao Hepburn. Imala je dva polubrata, Alexandera i Iana Quarles van Ufford, iz majčinog prvog braka s nizozemskim plemićem.

Hepburn je slovila za skromnu, dragu i šarmantnu osobu, kojoj su uvijek drugi bili na prvom mjestu. To je posebno pokazala kad se već bližio kraj njezinog života svojim radom za UNICEF kao veleposlanica dobre volje.

Bojana Gregorić

Bojana Gregorić Vejzović (Zagreb, 17. veljače 1972.) hrvatska je filmska, televizijska i kazališna glumica. Zajedno s Gibonnijem, Majom Vučić i Slavenom Bilićem, UNICEF-ov je veleposlanica dobre volje za Hrvatsku. Kći je poznate hrvatske glumice srpskog podrijetla Božidarke Frajt.

FC Barcelona

Futbol Club Barcelona (također poznat i pod nazivom Barcelona ili jednostavnije Barça) je profesionalni nogometni klub smješten u Barceloni (Katalonija).

FC Barcelonu je 1899. godine osnovala skupina švicarskih, engleskih i katalonskih nogometaša koju je predvodio Joan Gamper, a klub je postao simbol katalonske kulture i katalonizma uz moto "Više od kluba". Službena himna Barcelone je Cant del Barça autora Jaumea Picasa i Josepa Marije Espinàsa. To je drugi najbogatiji nogometni klub u svijetu s prosječnom zaradom od 398 milijuna Eura. Najveći nogometni rival Barcelone je Real Madrid, a njihove zajedničke utakmice poznate su pod nazivom El Clásico.

Sveukupno su španjolsku nogometnu ligu (La Liga) osvojili 26 puta. Uz to 30 puta su bili pobjednici španjolskog kupa (Copa del Rey), 12 puta pobjednici španjolskog superkupa, 3 puta pobjednici kupa Eva Duarte i 2 puta osvajači trofeja Copa de la Liga. U međunarodnim natjecanjima, Barcelona je pet 5 puta bila pobjednik Lige prvaka, rekordnih 4 puta pobjednik Kupa pobjednika kupova, 5 puta UEFA Superkupa i rekordnih 3 puta pobjednik kupa Inter-Cities Fairs te rekordna 3 puta osvajač naslova svjetskog klupskog nogometnog prvaka.Barcelona je jedini europski nogometni klub koji je od 1955. godine igrao barem jedno međunarodno natjecanje svake godine i jedan od tri španjolska kluba koji nikad nije ispao iz prve lige (uz Athletic Bilbao i Real Madrid). Godine 2009. Barcelona je postala prvi klub u Španjolskoj koji je osvojio trostruku krunu: naslov španjolskog prvaka, naslov španjolskog kupa i naslov Lige prvaka. Te iste godine također je postao i prvi nogometni klub u povijesti koji je osvojio svih šest nogometnih natjecanja u kojima je nastupio iste godine: uz tri ranije spomenuta, Barcelona je još osvojila i španjolski superkup, UEFA superkup i FIFA-ino svjetsko klupsko nogometno prvenstvo.Barcelona je 2015 god. po drugi put osvojila trostruku krunu što je čini jedinim klubom u Europi sa dvije trostruke krune.

Francesco Totti

Francesco Totti (Rim, 27. rujna 1976.) je bivši talijanski nogometaš. Od početka do kraja profesionalne karijere igrao je za Romu u Seriji A. Kao 33-godišnjak, 2010. proglašen je najboljim aktivnim talijanskim nogometašem u anketi koju je provela La Gazzetta dello Sport.Trenutni direktor A.S. Rome

Honduras

Honduras je država u Srednjoj Americi, graniči s Gvatemalom i Salvadorom na zapadu i s Nikaragvom na jugu. Izlazi na Tihi ocean na jugu i na Karipsko more na sjeveru (Honduraški zaljev).

Kontrola rađanja

Kontrola rađanja upravljanje je jednom ili više radnji, uređaja ili lijekova koji slijede određeni red da bi se namjerno spriječila ili smanjila mogućnost trudnoće ili rođenja djeteta. Postoje tri glavna načina sprječavanja ili prekida trudnoće: sprječavanje oplodnje jajne stanice spermijem (kontracepcija), sprječavanje implantacije blastocita (kontragescija), te kemijska ili kirurška indukcija pobačaja razvijajućeg embrija, odnosno kasnije fetusa. U učestaloj uporabi izraz „kontracepcija“ koristi se i za kontracepciju i kontragesciju.

Kontrola rađanja često se rabi pri planiranju obitelji.

Povijest kontrole rađanja počela je otkrićem veze između snošaja i trudnoće. Najstariji oblici kontrole rađanja uključivali su prekid snošaja, pesare, te konzumaciju bilja za koje se vjerovalo da je kontracepcijskog i aborcijskog djelovanja. Najstariji zapis o uporabi kontrole rađanja potječe iz starog Egipta, a sastoji se od niza uputa za stvaranje pesara.

Različite metode kontrole rađanja imaju različite karakteristike. Prezervativi ili kondomi, primjerice, jedina su metoda koja osigurava značajnu zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Kulturalni i religijski pogledi na kontrolu rađanja međusobno se razlikuju.

Lech Wałęsa

Lech Wałęsa (Popowo, 29. rujna 1943.), poljski političar i državnik.

Od 1980. do 1990. bio je predsjednik sindikata Solidarność. Prvi je predsjednik demokratske Poljske (1990. - 1995.).

Godine 1983. dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Poziv Wałęse je bio električar.

Marcel Desailly

Marcel Desailly (Accra, 7. rujna 1968.) – francuski nogometaš ganskog podrijetla.

Rodio se kao Odenke Abbey u Accri, glavnom gradu Gane. Promijenio ime i prezime, kada se njegova majka udala za voditelja francuskog konzulata u Gani. S 4 godine otišao je u Francusku. U početcima karijere puno mu je pomogao stariji polubrat Seth Adonkor, također nogometaš, koji je rano poginuo u prometnoj nesreći.

Od 1986. do 1992., igrao je za Nantes. Jednu sezonu igrao je za Olympique Marseille s kojim je osvojio Ligu prvaka 1993. i europski Superkup 1994. Igrao je za talijanski Milan od 1993. do 1998. U 164 nastupa postigao je 7 golova. Već u prvoj sezoni, ponovno je osvojio Ligu prvaka. Prvi je nogometaš kojemu je to uspjelo dvije godine zaredom u dvama različitim klubovima. Dao je gol u finalu. Osvojio je dva talijanska prvenstva 1994. i 1996.

Prešao je u engleski Chelsea 1998. i igrao do 2004. U 156 nastupa na poziciji braniča postigao je 7 golova. Igrao je odlično s u tandemu s Francuzem Frankom Leboeufom. Osvojio je dva engleska kluba 2000. i europski Superkup 1998.

Karijeru je završio u katarskoj ligi. S klubom Al-Gharafom osvojio je katarsko prvenstvo 2004., a sljedeće godine 2. mjesto s klubom Qatar S.C.

Bio je jedan od najboljih braniča u 1980.-im i 1990.-im. U Gani je postao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje.

Za francusku nogometnu reprezentaciju igrao je od 1993. do 2004. U 116 nastupa postigao je 3 gola. Odigrao je važnu ulogu u osvajanju naslova svjetskih prvaka na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj, europskih prvaka na Europskom prvenstvu 2000. u Belgiji i Nizozemskoj te pobjednika Kupa konfederacija 2001. Bio je kapetan reprezentacije poslije europskog prvenstva 2000. Bio je rekorder po broju nastupa za francusku nogometnu reprezentaciju od 2003. do 2006., kada ga je prestigao Lilian Thuram.

Pete Wentz

Peter Lewis Kingston Wentz III (5. lipnja 1979.) poznatiji kao Pete Wentz, američki je glazbenik najviše poznat kao basist i glavni tekstopisac za američki rock sastav Fall Out Boy, kojeg je osnovao zajedno s prijateljem Joe Trohmanom početkom 2001. Sastav je tijekom prve 2 godine postojanja izdao nekoliko manjih albuma, a prvi studijski album Take This to Your Grave izdali su 2003. godine, nakon čega je formirana trenutna postava koju čine Wentz, Patrick Stump, Joe Trohman i Andy Hurley. Nakon što je sastav objavio stanku krajem 2009. godine, svi članovi su se okrenuli svojim projektima ili su se pak pridružili projektima drugih izvođača. Wentz je formirao electropop grupu Black Cards. Osim glazbe, Wentz se upustio i u druge projekte kao što su pisanje, snimanje i moda, a tijekom 2005. godine osnovao je tvrtku Cladenstine Industries. Također je i vlasnik izdavačke kuće Decaydance Records, za koju su potpisali sastavi poput Gym Class Heroes i Panic! at the disco. Osim toga vodi i tvrtku filmske produkcije pod nazivom Bartskull Films. Wentz je veliki filantrop, trenutno surađuje sa udrugama Invisible Children i UNICEF, a također sudjeluje u UNICEF-ovom Tap Projektu koji se bavi prikupljanjem sredstava koji će pomoći donijeti čistu pitku vodu za ljude širom svijeta.

Toše Proeski

Todor Toše Proeski (Prilep, 25. siječnja 1981. – Nova Gradiška, 16. listopada 2007.), bio je makedonski pjevač pop i narodne glazbe.

Zvali su ga "makedonskim Pavarottijem" i "makedonskim Oliverom".

UNICEF-ov popis veleposlanika dobre volje

Ovo je popis UNICEF-ovih veleposlanika dobre volje. Veleposlanici za Hrvatsku su Zlatan Stipišić - Gibonni, Bojana Gregorić, Maja Vučić i Slaven Bilić.

Ujedinjeni narodi

Ujedinjeni narodi ili skraćeno UN, je međunarodna organizacija za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku suradnju, širenje tolerancije i promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka. Do današnjih dana ova je univerzalna i sveobuhvatna svjetska organizacija ostala najveća i najznačajnija međunarodna organizacija i zajednica država.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata osnovno pitanje budućeg razvoja svijeta bilo je kako očuvati svjetski mir i sigurnost, poboljšati međunarodnu suradnju i prijateljske odnose među narodima. Ti su ciljevi zapisani u osnivačkoj Povelji Organizacije ujedinjenih naroda koja je potpisana 26. lipnja 1945. godine u San Franciscu, a stupila na snagu 24. listopada 1945. nakon što ju je prihvatila 51 država. UN je zamijenio neučinkovitu Ligu naroda, osnovanu 1919.

UN ima 193 države članice (2011.). Gotovo sve međunarodno priznate države su članice. U članstvu nisu Tajvan, Palestinski teritoriji, Vatikan, DAR Sahara. Sjedište Ujedinjenih naroda je u američkom gradu New Yorku.

Glavni organi UN su: Opća skupština, Vijeće sigurnosti, Ekonomsko i socijalno vijeće, Međunarodni sud i Tajništvo na čelu kojeg je Glavni tajnik UN-a. U sastavu UN-a djeluje 18 organa, fondova i programa kao npr. UNICEF, UNHCR, FAO i UNESCO.

UN je osnovan nakon Drugog svjetskog rata od pobjedničkih sila u nadi da će spriječiti buduće sukobe i ratove među narodima. UN na neki način i dalje podsjeća tko ga je osnovao jer su pet glavnih zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta: SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina (prije Tajvan) i Rusija (prije SSSR). Osnovana je 1945. godine, nakon Drugog svjetskog rata. Vijeće sigurnosti sastoji se od 5 stalnih članica (Francuska, Kina, Rusija, SAD i UK) i još 10 članica koje se mijenjaju svake 2 godine.

Veleposlanik dobre volje

Veleposlanik dobre volje je popularna osoba iz svijeta estrade, umjetnosti ili športa koju je imenovao UNICEF u cilju promicanja njegovih aktivnosti. Svojom popularnošću veleposlanik dobre volje nastoji pripomoći skupljanju donacija i pružanju pomoći djeci čija je kvaliteta življenja ugrožena.

Dobitnici Nobelove nagrade za mir

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.