Tristan da Cunha

Tristan da Cunha je otok u južnom Atlantskom oceanu na položaju 37° južne zemljopisne širine i 12° zapadne zemljopisne dužine. Upravno pripada pod Svetu Helenu, koja je zavisni teritorij Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske), od koje je udaljen 2000 km prema jugu. Godine 1961. na otoku se aktivirao vulkan, zbog čega se preselilo cjelokupno stanovništvo otoka (oko sto ljudi) u Veliku Britaniju. Većina se kasnije vratila.

Otok je vrlo teško dostupan, uglavnom je brdovit, a na jedinoj ravnici, na sjeverozapadnoj obali, leži prijestolnica Edinburgh (ili „Edinburgh na sedam mora”). Najviša gora, Vrh kraljice Mary iznosi 2010 m. Po zimi njen vrh prekriva snijeg.

Otoke je 1506. god. otkrio portugalski pomorac Tristão da Cunha i nazvao ih po sebi -Ilha de Tristão da Cunha. Ime se kasnije angliziralo u Tristan da Cunha.

Ime Tristan da Cunha se upotrebljava također za cijelu otočnu skupinu, koju čine otoci:

  • Tristan da Cunha (površina: 98 km2)
  • Otok Inaccessible (10 km2)
  • Otoci Nightingale (2 km2)
    • Otok Nightingale (1,8 km2)
    • Srednji otok (0,1 km2)
    • Stoltenhoff (0.1 km2)
  • Otok Gough (91 km2)
Tristan da Cunha
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: "Naša vjera je naša snaga"
Himna: God Save the Queen
Položaj
Službeni jezik engleski
Glavni grad Edinburgh of the Seven Seas
Vlada monarhija
 - guverner Mark Andrew Capes
Površina
 - ukupno 207 km2
Stanovništvo
- ukupno (2010.) 264
 - gustoća 1,3/km2;
Pripadnost Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske
Status Britansko prekomorsko područje
Valuta Britanska funta
Vremenska zona UTC +0
Pozivni broj 290

Gough i Nepristupačni otok

Gough i Nepristupačni otok

Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Gough i Nepristupačni otok
Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Godina uvrštenja: 1995. (19. zasjedanje)
Prošireno 2004.
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, x
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/740 UNESCO

Otok Gough i Nepristupačni otok (Inaccessible Island) su kao prirodni rezervat divljeg života 1995. god. upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi.

Otok Gough, također u povijesti poznat i kao Gonçalo Álvares ili Diego Alvarez, je vulkanski otok skupine otoka Tristan da Cunha i dio je britanskog prekomorskog područje "Sveta Helena, Ascension i Tristan da Cunha". On je nenaseljen, osim osoblja Vremenske stanice (obično šest osoba) koji održava Južnoafrički državni antarktički program (South African National Antarctic Program) stalno od 1956. god. To je jedno od najudaljenijih mjesta sa stalnim prisutnošću čovjeka.

Nepristupačni otok je ugašeni vulkan veličine 14 km2, 45 km jugozapadno od Tristan da Cunha. On je teritorij Ujedinjenog Kraljevstva, iako tijekom svoje povijesti nije imao stalnog stanovništva. Najpoznatiji je kao dom jako rijetkih ptica.

Gough island top view
Krajolik otoka Gough
Blechnum and Phylica
Blechnum i Phylica na otoku Gough
Gallinula comeri Beintema
Gougška zelenoga tukalica (Gallinula nesiotis comeri)
Inaccessible Island ASTER
Nepristupačni otok
Thalassarche chlororhynchos
Atlantski žutokljuni albatros (Thalassarche chlororhynchos)
TristanDaCunha
Otočje Tristan da Cunha iz svemira

Stanovništvo

Na otoku živi približno 300 ljudi. Govore engleski jezik, po vjeroispovijesti su anglikanci. Imaju zdravstvene teškoće, zbog endogamije - braka među daljnjim rođacima. Skoro svi stanovnici rade za otočku vladu. Uzgajaju krumpir, koji je bitan u prehrani otočana. Svaka tri ili četiri mjeseca dolazi brod, koji dovozi potrebno.

Na otoku nema aerodroma. Postoji mala ribarska luka. Nema časopisa ni televizije.

Na otoku je škola, bolnica, pošta, muzej, kavana, pivnica i bazen. Kad mladi navrše 16 godina, lako nastavljaju daljnje školovanje u Velikoj Britaniji.

Većina prihoda je od prodaje poštanskih marki. Jastoge izvoze u Japan i u SAD.

Otok se spominje u romanu Edgara Allana Poea Pripovijed Arthura Gordona Pyma.

Vanjske poveznice

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Tristan da Cunha
Atlantska burnica

Atlantska burnica (lat. Pterodroma incerta) je morska ptica iz porodice zovoja koja je endem južnog Atlantskog oceana. Gnijezdi se u ogromnim kolonijama na otocima Tristan da Cunha i Goughu, a kreće se i na moru od Brazila do Namibije.

Većinom se hrani lignjama, koje prema nekim znanstvenim istraživanjima zauzimaju 87% njezine prehrane. Nekad se hrani i ribama iz porodice Myctophidae, jer se noću uzdižu na površinu, baš kao i rakovi.

Atlantski ocean

Atlantski ocean, zvan i Atlantik, drugi je najveći ocean na Zemlji i pokriva približno petinu njene površine. Ime oceana potječe iz grčke mitologije i znači "Atlasovo more".

Atlantski je ocean od sjevera prema jugu izduženi bazen u obliku slova S, kojega se u području ekvatorskih protustruja na približno 8° sjeverne širine može podijeliti na sjeverni i južni dio. Na zapadu ga omeđuju Sjeverna i Južna Amerika, na istoku Europa i Afrika, a preko Arktičkog oceana na sjeveru i Drakeovog prolaza na jugu povezan je s Tihim oceanom. Od godine 1914. postoji i poveznica s Pacifikom kroz Panamski kanal. Na istoku granica Atlantskog i Indijskog oceana teče po 20° istočne dužine. Granica s Arktičkim oceanom ide po izlomljenoj crti od Grenlanda do najjužnijih dijelova Svalbarda i natrag na jug do Norveške.

Atlantski ocean pokriva oko 20% površine Zemlje i drugi je po veličini nakon Tihog oceana. Zajedno sa susjednim morima obuhvaća površinu od oko 106.450.000 km²; a bez njih 82.362.000 km². Površina kopna s kojeg se rijeke slijevaju u Atlantski ocean je dvostruko veća od površine kopna koje napaja Tihi i Indijski ocean zajedno. Volumen Atlantskog oceana sa susjednim morima je 354.700.000 km³, a bez njih 323.600.000 km³.

Prosječna dubina Atlantika i susjednih mora je 3.332 m; a bez njih čak 3.926 m. Najdublja točka, 8.605 m, nalazi se u Portorikanskoj brazdi. Širina oceana kreće se od 2.848 km između Brazila i Liberije do oko 4.830 km između SAD-a i sjeverne Afrike.

Obala Atlantskog oceana je razvedena, s brojnim zaljevima i morima, uključujući Karipsko more, Meksički zaljev, Zaljev St. Lawrence, Sredozemno more, Crno more, Sjeverno more, Baltičko more, Norveško more i Weddellovo more. Među otocima Atlantskog oceana ističu se Svalbard, Grenland, Island, Velika Britanija, Irska, Veliki i Mali Antili, Fernando de Noronha, Azori, Madeira, Kanarski otoci, Zelenortski otoci, Bermuda, Karibi, Ascension, Sveta Helena, Tristan da Cunha, Falklandski otoci i Južna Georgia.

Britanska prekomorska područja

Britanska prekomorska područja (službeni puni naziv: Prekomorska područja, o čijim međunarodnim interesima brine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske; raniji naziv je bio krunske kolonije) je zajednički naziv za posjede Ujedinjenog kraljevstva izvan Europe.

To su:

Angvila

Bermudi

Britanski Djevičanski otoci

Britanski Antarktički teritorij

Falklandski otoci (Malvinski otoci)

Gibraltar (iako je na europskom kontinentu)

Kajmanski otoci

Montserrat

Pitcairn

Sveta Helena (uključuje Otok Ascension i Tristan da Cunha)

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Britanski indijskooceanski teritoriji (Otoci Chagos)

Otoci Turks i Caicos

Britanski Hong Kong

Europska unija

Europska unija (kratica EU), ekonomska je i politička unija, jedinstvena međuvladina i nadnacionalna zajednica europskih država, nastala kao rezultat procesa suradnje i integracije koji je započeo 1951. godine između šest država (Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga i Nizozemske). Europska unija formalno je uspostavljena 1. studenoga 1993. godine stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji (poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta). Europska Unija je jedina organizacija ove vrste na svijetu, i zbog toga ju je ponekad teško definirati. To je organizacija koja stalno mijenja i nadograđuje politike u kojima djeluje. Trenutno se može definirati kao federacija u monetarnim odnosima, poljoprivredi, trgovini i zaštiti okoliša; konfederacija u društvenoj i gospodarskoj politici, zaštiti potrošača, unutarnjoj politici; i kao međunarodna organizacija u vanjskoj politici.

Europska unija danas ima 28 država članica. Prostire se na 4.381.324 km2, a ima oko 508 milijuna stanovnika.

Prva država koja će vjerojatno izaći iz Europske unije je Ujedinjeno Kraljevstvo čija vlada je 29. ožujka 2017., nakon referenduma održanog u lipnju 2016., podnijela zahtjev za razdruživanje Ujedinjenog Kraljevstva od Europske unije.

Jamestown

Jamestown jedina je morska luka i glavni grad britanskog prekomorskog teritorija u južnom Atlantiku Sveta Helena, Ascension i Tristan da Cunha od 714 stanovnika (2008.)

Kratersko jezero

Kratersko jezero je jezero koje se formiralo u vulkanskim kraterima ili kalderama kao što je maar ili rjeđe u udarnim kraterima nastalih udarom nekog nebeskog tijela, pretežito meteorita, te umjetnim udubljenjima koje je napravio čovjek.

Neohodgsonia

Neohodgsonia, monotipski rod jetrenjarnica koji čini samostalnu porodicu i red. Jedini je predstavnik N. mirabilis sa Novog Zelanda (Sjeverni i Južni otok) i otoka Tristan da Cunha.

Otok Bouvet

Otok Bouvet (norveški: Bouvetøya) je nenastanjeni sub-antarktički vulkanski otok u Južnom Atlantiku, jugo-jugozapadno od Rta Dobre Nade u (Južnoj Africi). Suverenitet nad njim je proglasila Norveška.

Popis država po stopi plodnosti

Slijedi popis država po stopi plodnosti: time se ukazuje na prosječan broj rođene djece po ženi.

Sveta Helena (otok)

Sveta Helena je naziv za otok i administrativnu jedinicu u južnom Atlantskom oceanu, 2800 km zapadno od obale Angole, te za britanski prekomorski teritorij koji uključuje otok Sv. Helenu i susjedne britanske prekomorske teritorije Ascension i Tristan da Cunha. Ovaj članak opisuje oboje.

Komisija za dekolonizaciju Ujedinjenih Naroda uključila je sv. Helenu na UN-ov popis nesamostalnih teritorija (en:United Nations list of Non-Self-Governing Territories).

Svetohelenska funta

Svetohelenska funta je valuta na otoku Sveta Helena i susjednim britanskim prekomorskim teritorijima Ascension i Tristan da Cunha. Označava se simbolom £, a dijeli se na 100 penija.

Ova valuta nije tečajno samostalna, već je samo lokalni oblik britanske funte. Paritet s britanskom funtom je 1:1. S obzirom na tečajnu nesamostalnost valuta nema međunarodni kôd.

U optjecaju su kovanice od 1, 2, 5, 10, 20, 50 penija, te 1 i 2 funte, i novčanice od 5, 10, 20 funti.

Svjetska baština Ujedinjenog Kraljevstva

Kronološki popis svjetske baštine u Ujedinjenom Kraljevstvu po godini upisa na UNESCO-v popis:

1986. – „Prolaz divova” (Giant's Causeway) i obližnja obala

1986. – Dvorac Durham i Durhamska katedrala

1986. – Korito Ironbridgea, industrijski spomenik

1986. – Kraljevski park Studley i ruševine opatije Fountains

1986. – Stonehenge, Avebury i pripadajući lokaliteti

1986. – Dvorci i gradske zidine kralja Edwarda u Gwyneddu

1986. – Otočna skupina Saint Kilda

1987. – Palača Blenheim

1987. – Grad Bath

1987. – Granice Rimskog Carstva (Hadrijanov zid i Antoninov zid)

1987. – Westminsterska opatija, Westminsterska palača i Crkva sv. Margarete u Westminsteru

1988. – London Tower

1988. – Canterburyska katedrala, opatija sv. Augustina i Crkva sv. Martina u Canterburyu

1988. – Hendersonov otok (Pitcairnovo otočje Južnog mora)

1995. – Edinburgh

1995. – Rezervat divljih životinja na otocima Gough i Nepristupačnom otoku (Tristan da Cunha)

1997. – Kraljičina kuća, Kraljevski opservatorij, Greenwich park i Nacionalni pomorski muzej u Greenwichu

1999. – Spomenici iz mlađeg kamenog doba Neolitski Orkney

2000. – Industrijsko mjesto Blaenavon

2000. – Grad St. George na Bermudima

2001. – Industrijsko mjesto Derwent Valley

2001. – Tvornica tekstila, radničko naselje i park u Saltaireu kod Bradforda

2001. – Industrijsko naselje New Lanark u Škotskoj

2001. – Obale kod Dorseta i Devona (Jurska obala)

2003. – Kraljevski botanički vrtovi u Londonu

2004. – Povijesna luka Liverpoola*

2006. - Rudarska pokrajina u Cornwallu i Devonu

2009. - Akvedukt Pontcysyllte kod Wrexhama, Wales

2015. - Forth Bridge

2016. - Gorhamova špilja

2017. - Engleski Lake District

2019. - Zvjezdarnica Jodrell Bank

Veliki burnjak

Veliki burnjak je vrsta morske ptice iz roda Macronectes iz porodice zovoja. Jedna je od najvećih morskih ptica oceana. Prvi put ju je opisao Johann Friedrich Gmelin 1789. na temelju uzoraka iz Ognjene zemlje i otoka Isla de los Estados. Duga je 86-99 cm, a ima raspon krila 185-205. Visoka je oko 1 m. Mužjak je najčešće težak 5 kg, a ženka 3-8 kg. Ova ptica ima veliki žuti kljun sa zelenim vrhom, a noge su joj sivkastosmeđe. Hrani se lignjama, krilom, kozicama i strvinama. Životni vijek ovih ptica je 30 godina. Pve ptice pomalo sliče na albatrose, ali imaju kraća krila od njih.

Vlado Simcich Vava

Vlado Simcich Vava (Rijeka, 1964.), riječki gitarist, autor, producent, najpoznatiji po činjenici da je bio članom grupe Laufer u njihovu najintenzivnijem razdoblju od 1993. pa do razlaza 1996. godine, kada su i objavljeni svi nosači zvuka.

Žeravac (biljni rod)

Žeravac (pelargonija, lat. Pelargonium), biljni rod u porodici iglicovki sa 250 vrsta trajnica, polugrmova i grmova raširenih po Africi, Australaziji, umjerenoj Aziji i otoku Tristan da Cunha. U Hrvatskoj rastu tri vrste, to su bršljenasti ili štitasti žeravac, puzeći ili padajući grm koji ima dosta kultivara, a znanstveno se zove P. peltatum. Druga vrsta je P. zonale i treća P. × hybridum.

Poznate vrste su i kudravi žeravac (P. crispum), velecvjetni žeravac (P. grandiflorum) i limunski žeravac (P. odoratissimum)

Sastavne države i teritoriji povezani s Ujedinjenim Kraljevstvom
Zastava Ujedinjenog Kraljevstva
Države u Africi
Svjetska baština Ujedinjenog Kraljevstva
Flag of UNESCO.svgZastava UK

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.