Sveta Helena

Sveta Helena (Jelena Križarica, lat. Flavia Iulia Helena Augusta; oko 248. - Konstantinopol, 18. kolovoza, 329.), žena cara Konstancija Klora i majka cara Konstantina Velikog.

Sveta Helena
Jelena Križarica
Relikvija Sv. Helene u Trierskoj katedrali

Relikvija Sv. Helene u Trierskoj katedrali
Rođena 248.
Preminula 18. kolovoza 329.
Konstantinopol
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Anglikanska Crkva
Luteranska Crkva
Istočne pravoslavne Crkve
Spomendan 18. kolovoza
Simboli križ
Portal o kršćanstvu
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Sveta Helena. Za druga značenja, pogledajte Sveta Helena (razdvojba).
Disambig.svg »Sveta Jelena« preusmjerava ovamo. Za druga značenja, pogledajte Sveta Jelena (razdvojba).

Životopis

Sveta Helena je rođena 248., ali se ne zna točno mjesto rođenja. Kao mlada se udala za tribuna Konstancija I. Klora. Dok je putovala Rimskim Carstvom rodila je sina Konstantina. Kada je Konstancije dobio naslov cezara, morao se po zakonu odreći žene pučanke. Tako se on godine 289. odrekao supruge Helene, majke cara Konstantina Velikog i oženio se Teodorom, kćerkom rimskog cara Maksimijana.

Nakon smrti Konstancija Klora 306. godine na njegovo mjesto dolazi sin Konstantin. Na dvoru je Helena proglašena caricom te je kovan novac s njezinim likom. Milanskim ediktom Konstantin I. Veliki službeno okončava vjerske progone u Rimskom Carstvu. Helena je 326. godine pronašla Isusov križ. Prema predaji, tri neizlječiva bolesnika dala je položiti na tri pronađena križa. Onaj na kojem su ozdravili bio je Isusov križ. Za uspomenu na taj događaj podigla je bazilike na Isusovom grobu i na mjestu pronalaska Kristova Križa. Helena je umrla 18. kolovoza, 329. u Konstantinopolu.

Štovanje

U kršćanskoj je predaji osobito čašćena kao zaštitnica kršćana. Nakon Milanskog edikta osobito se zauzimala za obilježavanje mjesta povezanih s kršćanskom vjerom u Svetoj zemlji. Njezinim nastojanjem izgrađene su Bazilika Svetoga groba u Jeruzalemu , Bazilika Rođenja Isusova u Betlehemu i Bazilika "Eleona" na Maslinskoj gori. U hrvatskom narodu često se naziva i Jelena Križarica, jer je po predaji sudjelovala u nalasku drveta križa na kojem je Isus umro. Spomendan joj se obilježava 18. kolovoza.

Izvori

životopis na www.laudato.hr

Vanjske poveznice

Sestrinski projekti

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Sveta Helena
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Sveta Helena
21. svibnja

21. svibnja (21.5.) 141. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (142. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 224 dana.

Atlantski ocean

Atlantski ocean, zvan i Atlantik, drugi je najveći ocean na Zemlji i pokriva približno petinu njene površine. Ime oceana potječe iz grčke mitologije i znači "Atlasovo more".

Atlantski je ocean od sjevera prema jugu izduženi bazen u obliku slova S, kojega se u području ekvatorskih protustruja na približno 8° sjeverne širine može podijeliti na sjeverni i južni dio. Na zapadu ga omeđuju Sjeverna i Južna Amerika, na istoku Europa i Afrika, a preko Arktičkog oceana na sjeveru i Drakeovog prolaza na jugu povezan je s Tihim oceanom. Od godine 1914. postoji i poveznica s Pacifikom kroz Panamski kanal. Na istoku granica Atlantskog i Indijskog oceana teče po 20° istočne dužine. Granica s Arktičkim oceanom ide po izlomljenoj crti od Grenlanda do najjužnijih dijelova Svalbarda i natrag na jug do Norveške.

Atlantski ocean pokriva oko 20% površine Zemlje i drugi je po veličini nakon Tihog oceana. Zajedno sa susjednim morima obuhvaća površinu od oko 106.450.000 km²; a bez njih 82.362.000 km². Površina kopna s kojeg se rijeke slijevaju u Atlantski ocean je dvostruko veća od površine kopna koje napaja Tihi i Indijski ocean zajedno. Volumen Atlantskog oceana sa susjednim morima je 354.700.000 km³, a bez njih 323.600.000 km³.

Prosječna dubina Atlantika i susjednih mora je 3.332 m; a bez njih čak 3.926 m. Najdublja točka, 8.605 m, nalazi se u Portorikanskoj brazdi. Širina oceana kreće se od 2.848 km između Brazila i Liberije do oko 4.830 km između SAD-a i sjeverne Afrike.

Obala Atlantskog oceana je razvedena, s brojnim zaljevima i morima, uključujući Karipsko more, Meksički zaljev, Zaljev St. Lawrence, Sredozemno more, Crno more, Sjeverno more, Baltičko more, Norveško more i Weddellovo more. Među otocima Atlantskog oceana ističu se Svalbard, Grenland, Island, Velika Britanija, Irska, Veliki i Mali Antili, Fernando de Noronha, Azori, Madeira, Kanarski otoci, Zelenortski otoci, Bermuda, Karibi, Ascension, Sveta Helena, Tristan da Cunha, Falklandski otoci i Južna Georgia.

Britanska prekomorska područja

Britanska prekomorska područja (službeni puni naziv: Prekomorska područja, o čijim međunarodnim interesima brine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske; raniji naziv je bio krunske kolonije) je zajednički naziv za posjede Ujedinjenog kraljevstva izvan Europe.

To su:

Angvila

Bermudi

Britanski Djevičanski otoci

Britanski Antarktički teritorij

Falklandski otoci (Malvinski otoci)

Gibraltar (iako je na europskom kontinentu)

Kajmanski otoci

Montserrat

Pitcairn

Sveta Helena (uključuje Otok Ascension i Tristan da Cunha)

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Britanski indijskooceanski teritoriji (Otoci Chagos)

Otoci Turks i Caicos

Britanski Hong Kong

Dedina

Dedina je naselje u Hrvatskoj u sastavu općine Svetog Petra Orehovca. Nalazi se u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Državna cesta D10

Državna cesta D10 (bivši naziv: Autocesta A12) je brza cesta u Hrvatskoj u izgradnji od čvorišta Sveta Helena (A4) preko Vrbovca, Križevaca i Koprivnice do graničnog prijelaza s Mađarskom Gola.

Jamestown

Jamestown jedina je morska luka i glavni grad britanskog prekomorskog teritorija u južnom Atlantiku Sveta Helena, Ascension i Tristan da Cunha od 714 stanovnika (2008.)

Napoleon Bonaparte

Napoleon I. Bonaparte (Ajaccio, 15. kolovoza 1769. – Sveta Helena, 5. svibnja 1821.), bio je francuski vojskovođa, državnik i car.

Kao dijete siromašnog korzikanskog plemića školovao se na francuskoj vojnoj akademiji i francusku revoluciju dočekao s činom topničkog satnika. U francuskim je revolucionarnim ratovima brzo napredovao do čina generala i godine 1796. dobio zapovjedništvo nad francuskim snagama koje su jug zemlje trebale braniti od Austrijanaca iz Italije. Zahvaljujući svom britkom umu u nizu je bitaka i vještih manevara porazio nadmoćne austrijske kolonije, osvojio sjevernu Italiju i prisilio Austriju na sklapanje mira u Campo Formiu 1797.

Njegovi vojni uspjesi i naglo stečena popularnost učinili su ga favoritom političara i narodnih masa koji su željeli stabilnost nakon godina revolucionarne anarhije i nasilja. Godinu dana nakon pohoda u Egipat, Napoleon je godine 1799. izveo državni udar poslije kojega se proglasio prvim konzulom i zaveo osobnu diktaturu. Godine 1804. proglasio se francuskim carem.

Napoleonova vladavina bila je obilježena sukobom Francuske s Velikom Britanijom, koji je trajao od godine 1793. do mira u Amiensu 1802. Godinu dana kasnije sukob je ponovno eskalirao i Napoleon se, nakon poraza u pomorskoj bitci kod Trafalgara i kraha planova za invaziju Britanskog otočja, morao obračunati s britanskim kontinentalnim saveznicima. Godine 1805. u bitci kod Austerlitza porazio je i pokorio Austriju, godine 1806. nakon bitke kod Jene isto je učinio s Pruskom te formalno okončao Sveto Rimsko Carstvo, da bi nakon pobjede nad Rusima kod Friedlanda 1807. godine sklopio savez s ruskim carom Aleksandrom I. i ustanovio tzv. Kontinentalni sustav, čiji je cilj bio ekonomskim embargom poraziti Britaniju.

U tom trenutku Napoleon je bio na vrhuncu moći, ali je samo godinu dana kasnije sebi dopustio da bude umiješan u dinastijski sukob u savezničkoj Španjolskoj. Francuska vojna intervencija i postavljanje Napoleonova brata za kralja dovela je do svenarodnog otpora, pojave španjolske gerile i prvih ozbiljnih francuskih poraza. Godine 1809. ohrabrena je Austrija Francuskoj objavila rat što je dovelo do kratkog ali vrlo krvavog pohoda tokom kojeg je u bitci kod Asperna Napoleon po prvi put potučen na bojnom polju. Iako je Napoleon taj rat na kraju dobio, nastojao se od sličnih problema u budućnosti osigurati ženidbom s austrijskom princezom Marijom Lujzom koja mu je rodila sina.

U međuvremenu je Rusija sve teže trpjela ekonomske posljedice Kontinentalnog sustava pa ju je godine 1812. Napoleon napao s najvećom vojnom silom dotada skupljenom. Pohod se krajem godine pretvorio u katastrofu tijekom koje je izgubljen veći dio Napoleonove Velike Armije. U proljeće 1813. Napoleon se suočio sa svenarodnim ustankom u Njemačkoj i dotadašnjim saveznicima koji su se okrenuli protiv njega. U odlučnoj bitci kod Leipziga Napoleon je poražen i prisiljen na povlačenje u Francuskoj gdje je morao abdicirati i otići u izgnanstvo na otok Elbu gdje je postavljen za formalnog vladara.

Novi režim kralja Luja XVIII. pokazao se tako nepopularnim da je Napoleon nakon samo godinu dana sa šačicom pristaša uspio preuzeti vlast i započeti vladavinu poznatu kao Sto dana. To je razdoblje završilo u lipnju 1815. godine nakon poraza u bitci kod Waterlooa. Napoleona su zarobili Britanci i zatočili na otoku Sveta Helena gdje je umro šest godina kasnije.

Godine 1840. njegovi su posmrtni ostaci vraćeni u Francusku gdje je pokopan u pariškom Domu invalida. Njegov se pogreb smatra jednim od najvećih i najveličanstvenijih u povijesti.

Zbog svoje kratke ali burne vladavine Napoleon je i danas predmetom velikih kontroverzi. Jedni ga smatraju beskrupuloznim tiraninom i militaristom čija je vanjska politika izazvala krvoproliće i pustošenje koje se u Europi nije ponovilo sve do doba Adolfa Hitlera. S druge se strane navode njegova manje spektakularna, ali za razvoj europske ekonomije i kulture daleko važnija dostignuća na polju unutrašnje politike, odnosno cijeli niz liberalnih reformi kojima je staro feudalno uređenje postupno zamjenjivano modernim kapitalizmom oličenim u Napoleonovu zakoniku poznatom kao Code civile.

Otok Ascension

Otok Ascension je otok u Južnom Atlantiku, udaljen oko 1600 km od obale Afrike. Predstavlja pridružen teritorij britanskog prekomorskog posjeda Sveta Helena, od koga je udaljen oko 1287 km na sjeverozapadu. Otok je ime dobio po danu kada je otkriven, po blagdanu Uzašašća.

Najpoznatiji je po aerodromu Wideawake, koji zajednički koriste britansko i američko ratno zrakoplovstvo. Britanske oružane snage dosta su koristile otok za vrijeme falklandskog rata.

Popis zavisnih teritorija

Zavisni teritoriji su teritoriji bez pune političke samostalnosti.

Pupavci

Upupidae, porodica ptica kojoj uz vrstu Upupa epops sa 8 podvrsta pripadala i izumrla vrsta Upupa antaios koja je živjela na otoku Sveta Helena, a izumrla je ubrzo nakon otkrića i kolonizacije otoka 1502. godine.

Nekompletni kostur na Svetoj Heleni otkrio je 1975. godine paleontolog Storrs L. Olson.

Sveta Helena (Križevci)

Sveta Helena je gradsko naselje Križevaca. Selo je smješteno podno Kalnika i udaljeno je 7 kilometara od grada Križevaca.

Selo ima oko 70 kuća. Ima i područnu školu Ljudevita Modeca, koju pohađa oko 30 djece koju vode 2 učiteljice.

Sveta Helena (Sveti Ivan Zelina)

Sveta Helena je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji.

Sveta Helena (otok)

Sveta Helena je naziv za otok i administrativnu jedinicu u južnom Atlantskom oceanu, 2800 km zapadno od obale Angole, te za britanski prekomorski teritorij koji uključuje otok Sv. Helenu i susjedne britanske prekomorske teritorije Ascension i Tristan da Cunha. Ovaj članak opisuje oboje.

Komisija za dekolonizaciju Ujedinjenih Naroda uključila je sv. Helenu na UN-ov popis nesamostalnih teritorija (en:United Nations list of Non-Self-Governing Territories).

Sveta Helena (razdvojba)

Sveta Helena može značiti:

Sveta Helena, bizantska carica i majka Konstantina Velikog

Sveta Helena (otok), otok i administrativna jedinica u južnom Atlantskom oceanu

Sveta Helena (Križevci), gradsko naselje Križevaca

Sveta Helena (Sveti Ivan Zelina), gradsko naselje Svetog Ivana ZelineVidi i:

Sveta Jelena (razdvojba)

Sveta Jelena (razdvojba)

Sveta Jelena može značiti:

Sveta Helena ili sveta Jelena, svetica

Sveta Jelena (Međimurje), povijesni lokalitet u Međimurskoj županiji

Sveta Jelena (Mošćenička Draga), naselje u općini Mošćenička Draga

Sveta Jelena (Senj), gradsko naselje SenjaVidi i:

Sveta Helena (razdvojba)

Sveti Ivan Zelina

Sveti Ivan Zelina je grad u Hrvatskoj.

Svetohelenska funta

Svetohelenska funta je valuta na otoku Sveta Helena i susjednim britanskim prekomorskim teritorijima Ascension i Tristan da Cunha. Označava se simbolom £, a dijeli se na 100 penija.

Ova valuta nije tečajno samostalna, već je samo lokalni oblik britanske funte. Paritet s britanskom funtom je 1:1. S obzirom na tečajnu nesamostalnost valuta nema međunarodni kôd.

U optjecaju su kovanice od 1, 2, 5, 10, 20, 50 penija, te 1 i 2 funte, i novčanice od 5, 10, 20 funti.

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha je otok u južnom Atlantskom oceanu na položaju 37° južne zemljopisne širine i 12° zapadne zemljopisne dužine. Upravno pripada pod Svetu Helenu, koja je zavisni teritorij Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske), od koje je udaljen 2000 km prema jugu. Godine 1961. na otoku se aktivirao vulkan, zbog čega se preselilo cjelokupno stanovništvo otoka (oko sto ljudi) u Veliku Britaniju. Većina se kasnije vratila.

Otok je vrlo teško dostupan, uglavnom je brdovit, a na jedinoj ravnici, na sjeverozapadnoj obali, leži prijestolnica Edinburgh (ili „Edinburgh na sedam mora”). Najviša gora, Vrh kraljice Mary iznosi 2010 m. Po zimi njen vrh prekriva snijeg.

Otoke je 1506. god. otkrio portugalski pomorac Tristão da Cunha i nazvao ih po sebi -Ilha de Tristão da Cunha. Ime se kasnije angliziralo u Tristan da Cunha.

Ime Tristan da Cunha se upotrebljava također za cijelu otočnu skupinu, koju čine otoci:

Tristan da Cunha (površina: 98 km2)

Otok Inaccessible (10 km2)

Otoci Nightingale (2 km2)

Otok Nightingale (1,8 km2)

Srednji otok (0,1 km2)

Stoltenhoff (0.1 km2)

Otok Gough (91 km2)

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.