Sead Lipovača

Sead Lipovača "Zele" (Bihać, 31. kolovoza 1955.), frontmen heavy metal sastava "Divlje jagode" i jedan od poznatijih solo gitarista na području bivše Jugoslavije.

U Zagrebu je studirao spoljnu trgovinu. Svirao je u sastavima Novi Akordi ,Biseri, Selekcija i Zenit, a u travnju 1977. godine s pjevačem Antom Jankovićem i basistom Nihadom Jusufhodžićem, koji su također bili u sastavu Zenit, osniva sastav Divlje jagode.

Grupa Divlje jagode, je aktivna i danas, ali u novoj postavi: Zele Lipovača (gitara), Livio Berak (vokal), Emil Kranjčić (bubnjevi), Damjan Deurić (klavijature), Damjan Mileković (bas gitara).

Lipovača je do sada prodao više od 4 milijuna nosača zvuka, a iza sebe ima deset albuma sa Divljim jagodama i jedan samostalni album. U Zagreb se vratio 2000., a prije toga je živio u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Jedan od najpoznatijih hitova ovog sastava je pjesma Motori, a poznate su i balade poput Krivo je more, Jedina moja, Sarajevo ti i ja. Isto tako obradili su poznatu sevdalinku Moj dilbere.

Divlje jagode su postigle određenu popularnost u Velikoj Britaniji, Finskoj, Italiji, Americi i Australiji i u zemljama bivše Jugoslavije.

Sead Lipovača

Sead Lipovača (lijevo) na gitarijadi 2007.

Sead Lipovača (lijevo) na gitarijadi 2007.
Ime u rodnom listuSead Lipovača
Poznat/a i kaoZele Lipovača
Rođen/aBihać, 31. kolovoza 1955.
Instrumentgitara
AngažmanDivlje jagode
Značajni instrumenti
gitara
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Diskografija

  • Magic Love (1993)
  • Internal Waves of Love (2016)

Vanjske poveznice

Bihać

Bihać je grad i središte istoimene općine u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine te upravni centar Unsko-sanske županije.

Površina općine iznosi 900 km². Do 1995. godine površina općine iznosila je 689 km² da bi, po zaključenju Dejtonskog sporazuma, dio prijeratne općine Drvar bio pripojen općini Bihać.

Prema popisu iz 1991. godine, općina je imala 70.732 stanovnika, a prema službenim podacima broj stanovnika 2003. godine iznosio je 60.707.

Biodinamička ljubav

Biodinamička ljubav jedanaesti je studijski album bosanskohercegovačkog heavy metal sastava Divlje jagode. Album je objavljen 10. prosinca 2013. godine, a objavila ga je diskografska kuća Croatia Records.

Divlje jagode

Divlje jagode su bosansko-hercegovački heavy metal i hard rock sastav koji je 1977. godine osnovan u Zagrebu. Bili su vrlo popularan sastav na teritoriju bivše Jugoslavije i smatraju se začetnicima heavy metal stila na tom prostoru. U svibnju 1977. godine, Sead Lipovača zajedno s Antom Jankovićem, Nihadom Jusufhodžićem, Mustafom Ismailovskim i Adonisom Dokuzovićem kojeg je poznavao još iz Novih akorda, osniva Divlje jagode. Tijekom godina njihovog glazbenog rada, objavili su nekoliko singlova i dvanaest studijskih albuma, a 2006. godine izdaju box set na kojemu se nalazi deset albuma i jedan singl.

Divlje jagode (album)

Divlje jagode prvi je studijski album bosanskohercegovačkog heavy metal i hard rock sastava Divlje jagode, koji izlazi 1979. godine, a objavljuje ga diskografska kuća Jugoton.

Materijal se sastoji od devet skladbi, a njihov producent je Vladimir Delać. Glazbu radi Sead Lipovača, dok tekstove piše prvi vokal sastava Anto Janković. Na albumu se nalazi nekoliko balada koje su popularne i danas a to su "Krivo je more", "Mojoj ljubavi" i "Jedina moja". Skladba "Jedina moja" razlikuje se od već objavljenog singla, po tome što joj je promijenjen uvod i duži gitarski solo. Naslovna i uvodna tema koju je napisao Lipovača, počinje jakom grmljavinom. "Čekam da sunce zađe" i "Vodarica" napisao je Marjan Kasaj, a album zatvara nostalgična balada "Sjećanja".

Konji (album)

Konji sedmi je studijski album bosanskohercegovačkog heavy metal i hard rock sastava Divlje jagode, koji izlazi 1988., a objavljuje ga diskografska kuća Jugoton.

Labude, kad rata ne bude

Labude, kad rata ne bude osmi je studijski album bosanskohercegovačkog heavy metal i hard rock sastava Divlje jagode, koji izlazi 1994., a objavljuje ga diskografska kuća Intakt records.

Mirzino jato

Mirzino jato je bio bosanskohercegovački disco-pop sastav iz Sarajeva. Sastav je nastao krajem 1970-ih pod utjecajem njemačkog disco sastava Boney M. Sastav su činili Mirza Alijagić, Zuzi Zumreta Midžić i Gordana Ivandić. "Mirzino jato" je objavilo dva albuma: "Šećer i med" (1979.) i "Naјslađi rode" (1983). Sve pjesme za sastav napisao je Sead Lipovača iz Divljih jagoda. Hit sastava postala je pjesma "Apsolutno tvoj" s albuma "Šećer i med".

Mirza Alijagić je karijeru nastavio kao bas u sarajevskoj operi, Gordana Ivandić (sestra bubnjara Bijelog dugmeta Gorana Ipeta Ivandića) je postala pjevačica sastava Makadam.

Od neba do neba

Od neba do neba deseti je studijski album bosanskohercegovačkog heavy metal i hard rock sastava Divlje jagode, koji izlazi 2003., a objavljuje ga diskografska kuća Croatia records.

Popularna glazba u SR Hrvatskoj

Popularna glazba u SR Hrvatskoj nastajala je u specifičnim uvjetima. Uz pop i rock glazbu (tzv. "zabavnu") u negdašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj postojala je i narodna glazba, klasična glazba, jazz, itd.

Etabliranje i prvo veliko omasovljavanje rock’n'roll scene zbilo se 1970-ih godina. Rock’n'roll je u početku bio kritiziran zbog zapadnog utjecaja i "skretanja sa svijetlih staza revolucije".

Sto vjekova

Sto vjekova deveti je studijski album bosanskohercegovačkog heavy metal i hard rock sastava Divlje jagode, koji izlazi 1997., a objavljuje ga diskografska kuća Nimfasound.

Vatra (album)

Vatra peti je studijski album bosanskohercegovačkog heavy metal i hard rock sastava Divlje jagode, koji izlazi 1985., a objavljuje ga diskografska kuća Diskoton.

Wild Strawberries

Wild Strawberries šesti je studijski album bosanskohercegovačkog heavy metal i hard rock sastava Divlje jagode, koji izlazi 1987., a objavljuje ga diskografska kuća Logo records.

Čarobnjaci (album)

Čarobnjaci četvrti je studijski album bosanskohercegovačkog heavy metal i hard rock sastava Divlje jagode, koji izlazi 1983., a objavljuje ga diskografska kuća Diskoton.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.