Ryū Kyū

Ryū Kyū (琉球諸島, Ryūkyū-shotō) odnosno luk Ryū Kyū (琉球弧 Ryūkyū-ko) je otočje jugozapadno od Japana u zapadnom dijelu Tihog oceana. Ime na okinavskom za ove otoke je Ruuchuu (ルーチュー).

Pripada otočju Nanseiju ((南西諸島, Nansei-shotō).

Ryū Kyū obuhvaća dva otočja: Okinawu i otočje Sakishimu.

Pruža se oko 650 km između Taiwana i Japana, dijeli Istočno kinesko more od Filipinskog mora. Upravno pripadaju dvjema prefekturama: Kagoshimi i Okinawi.

Najveći otok je Okinawa.

Location of the Ryukyu Islands
Otočje se pruža između Japana i Tajvana

Povijest

Godine 1372. Okinawu je zauzeo kao vazalno područje osnivač kineske dinastije Ming. Dva stoljeća nakon osvojili su ju i opustošili Japanci, ali su onda dopustili njenim žiteljima nastaviti plaćati danak Kini. Taj jedinstven dvostruki vazalni odnos održao se do 1875. godine, kada je Hirohitov djed car Meiđi poslao jednu napadačku flotu osvojiti cijelo otočje Ryū Kyū. Otočje je nakon četiriju godina i formalno pripojeno. Kralj Okinawe svrgnut je i zamijenjen japanskim namjesnikom, a japanski je postao službeni jezik. Okinawa je bila kolonija od oko 450 000 stanovnika, mahom naseljenih u južnom dijelu otoka. Pučanstvo se pretežno bavilo ratarstvom.

Još prije izbijanja Rata na Pacifiku Okinawa je postala sastavni dio Japanskog Carstva, šaljući u Tokio zastupnika i predstavljavši jednu od 47 japanskih prefektura. Za Okinawu jedinstven običaj je porculanske statue kućnih bogova, lavova fantastična oblika, izrađene u bezbrojnim položajima pričvršćivati na krovove kako bi štitile obitelj od svakog uljeza. Prvih triju godina Rata na Pacifiku na otočju nije bilo istodobno stacionirano više od 600 japanskih vojnika, a pripreme za bitku sa SAD-om otpočele su 1. travnja 1944. godine, stacioniranjem triju cjelovitih divizija i jedne brigade.[1]

Izvori

  1. John Toland-Uspon i pad Japanskog Imperija, IV/IV, Centar za informacije i publicitet, Zagreb 1982., str. 22.-23.


Solta satelite.jpg Nedovršeni članak Ryū Kyū koji govori o otoku ili otočju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Gusuku

Gusuku (japanski: 御城, okinavski: gushiku) ili samo suku (jap. 城, ok. shiku) je posebna vrsta okinavskog dvorca ili utvrde. Pet ovih građevina na japanskom otočju Ryū Kyū su upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji. Oni su upisani zajedno s dva utaki luga, mauzolejom Tamaudun i vrtom Shikinaen, kao spomenici Kraljevstva Ryukyu čiji je jedinstveni spoj kineske i japanske kulture imao ključan gospodarski i kulturni utjecaj na nekoliko susjednih država.

Kratersko jezero

Kratersko jezero je jezero koje se formiralo u vulkanskim kraterima ili kalderama kao što je maar ili rjeđe u udarnim kraterima nastalih udarom nekog nebeskog tijela, pretežito meteorita, te umjetnim udubljenjima koje je napravio čovjek.

Kyūshū, regija

Regija Kyūshū (japanski: 九州方 Kyūshū-chihō) je regija na Kyūshūu, najvećem otoku države Japana, otočju Ryū Kyū, otoku Tsushimi, otočju Gotō, otočju Daitōu i otocima Satsunan. Regija obuhvaća osam prefektura: Fukuoku, Kagoshimu, Kumamoto, Miyazaki, Nagasaki Oitu, Okinawu i Sagu.

Lysiteles miniatus

Lysiteles miniatus, vrsta pauka porodice Thomisidae red Araneae, razred Arachnida. Klasificirao ga je Ono, 1980. Živi na otočju Ryū Kyū

Pacifički vatreni prsten

Pod nazivom Pacifički vatreni prsten, koga zovu i Tihooceanski vatreni pojas no najpoznatiji je pod engleskim imenom Ring of Fire, misli se na pojas vulkana koji okružuje Tihi ocean. Tu se nalazi 40% svih aktivnih vulkana koji uz to, kao stratovulkani ili sivi vulkani, imaju ogromnu eksplozivnu snagu.

Pacifički vatreni prsten se najvećim dijelom sastoji od niza otočnih lukova kao što su Aleuti, Kurili ili japanski otoci Ryū Kyū. Samo na nekoliko zapadnopacifičkih otočnih lukova otpada 45% svih vulkana na svijetu.

Nastavlja se preko Marijanskih otoka, Filipina, Nove Gvineje, Solomonskih otoka i Novih Hebrida.

Pojas vulkana nastavlja se i na zapadnim obalama Sjeverne i Južne Amerike a proteže se i na Antarktiku, primjerice, Mount Erebus. Na zapadnim obalama obaju Amerika odvija se 17% svih svjetskih vulkanskih događanja.

Taj pojas živih vulkanskih aktivnosti obuhvaća gotovo cijelu pacifičku tektonsku ploču. Duž njenih rubova uslijed tektonike ploča dolazi do subdukcije koje stvaraju slaba područja u litosferi koja pogoduju izlasku tekuće magme.

Rat na Pacifiku

Rat na Pacifiku počeo je u Aziji izbijanjem Drugog kinesko-japanskog rata, 7. srpnja 1937. Iako se okvirno može gledati kao sukob u sukobu, rat na Pacifiku imao je važan utjecaj na poslijeratno stanje ne samo na prostoru Pacifika nego i čitavog svijeta. Okončan je 1945. godine, bacanjem atomskih bombi na japanske gradove bez gospodarskog ili vojnog značaja te smrću velikog broja civila u veoma kratkom roku.

Yakushima

Yakushima (japanski: 屋久島, što znači "otok Yaku") je najveći otoka u otočju Osumi (dio Ryū Kyū otočja) koje pripada prefekturi Kagoshima (Japan). Tjesnac Kaikyō ga dijeli od drugog najvećeg otoka Osumija, Tanegashime, koji se nalazi odmah ispod najjužnijeg glavnog japanskog otoka, Kyushua. Najviša točka na otoku je vrh Miyanoura-dake visine 1.935 metara. Otok je najpoznatiji po gustom šumskom prekrivaču u kojemu raste jako staro sugi drveće (Cryptomeria) i veličanstveni rododendroni.

Upravno otok Yakushima pripada istoimenom gradu u kojemu se nalazi i zračna luka. Više od 50% električne energije na otoku se dobiva od vodika jer se na otoku nalazi Hondin pogon za istraživanje automobilskog pogona na vodik.

Cijeli otok pripada Nacionalnom parku Kirishima-Yaku, a od 1980. godine UNESCO je njegovih 18.958 hektara proglasio Rezervatom biosfere, da bi 1993. godine 10 ha njegove obale (Nagata-hama) Ramsarskom konvencijom bilo proglašeno za zaštićeno vlažno područje kao posljednje mrijestilište morske kornjače u sjevernom Pacifiku. God. 1993., 12,9 km² u njegovom nedirnutom središtu (Yakusugi) gdje uopće nema dokaza sječe drveta, upisano je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji kao "jedinstven primjer prašume umjerenog pojasa.

Yakushima je, s 4-10.000 mm kiše godišnje po m², najvlažnije područje u Japanu, ali i jedno od najvlažnijih na svijetu. Postoji izreka koja kaže:

Jedini suhi dani su u jesen i zimu, dok su najkišniji dani u proljeće i ljeto, praćeni velikim klizištima tla. Yakushima je također i najjužnije područje Japana u kojemu sniježi, dok temperatura mora nikada ne pada ispod 19°C.

Prašumu Yakusugi svake godine posjeti oko 300.000 posjetitelja, a vjeruje se kako je ona inspirirala scenografiju slavnog japanskog animiranog filma Princeza Mononoke .

Zhejiang

Zhejiang (kin: 浙江, pinyin: Zhèjiāng; transliteracija: Džeđang), raniije poznata kao Chekiang, je primorska pokrajina na istoku Narodne Republike Kine. Površina pokrajine iznosi 101.800 četvornih kilometara, gdje je 2004. god. živjelo 54 milijuna ljudi. Glavni grad je Hangzhou.

Pokrajina je dobila ime po starom imenu za rijeku Qiantang, što je značilo Kriva rijeka.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.