Red Britanskog Carstva

Red Britanskog Carstva (engleski: Most Excellent Order of the British Empire) je viteško odlikovanje Britanske monarhije koje se dodijeljuje vojnicima i civilima za promicanje znanosti, umjetnosti, kulture, volonterski i humanitani rad te javno, vojno ili civilno djelovanje. Utemeljio ga je britanski kralj Đuro V. 4. lipnja 1917. u ukupno četiri stupnja za civilne i vojne osobe. Primatelji reda ženskoga spola dobivaju naslov "dame", a muškoga spola "viteza". Najsrodnije državno odlikovanje jest Odličje Britanskoga Carstva, čiji su primatelji najčešće i dobitnici nižih stupnjeva Reda, poput stupnjeva člana i časnika.

Isprva su se imenovanja vršila samo za stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva, ali su se ubrzo proširila i na samoupravne dominione Carstva i britanske kolonije. Tako su osim britanskog kralja, odličje su u kraljevo ime dodijeljivali i potkraljevi Indije, kolonijalni guverneri i časnici u državama Commonwealtha. Unatoč stjecanju neovisnosti brojnih kolonija, odlikovanja se dodijeljuju i u svim članicama Comonwealtha i Britanskim prekomorskim posjedima, koje su kasnije uspostavile i svoje nacionalna odlikovanja poput Australskog i Kanadskog reda te Novozelandskoga reda za zasluge.

Red Britanskog Carstva
središte Ogrlica reda.
Ogrlica reda.
Osnovne informacije
Država Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Dodjeljuje Britanska monarhija
Vrsta viteški red
Dodjeljuje se za
(zasluge)
promicanje znanosti, umjetnosti, humanitarni i volonterski rad, javno i civilno djelovanje
Dodjeljuje se
(nositelji)
britanski državljani ili druge osobe koje su značajno pridonijele ugledu Ujedinjenog Krljevstva
Stupnjevi Vitez/Dama Velikoga križa (GBE)
Vitez/Dama zapovjednik (KBE/DBE)
Zapovjednik/ca (CBE)
Časnik/ca (OBE)
Član (MBE)
Red prvenstva
Sljedeće (više) Kraljevski Viktorijin red
Order of the British Empire (Military) Ribbon
Vojnička vrpca

Order of the British Empire (Civil) Ribbon
Civilna vrpca

Vanjske poveznice

Clare Hollingworth

Clare Hollingworth (Knighton kod Leicestera, 10. listopada 1911. - Hong Kong, 10. siječnja 2017.), engleska ratna izvjestiteljica i publicistkinja, prva ratna izvjestiteljica u povijesti novinarstva. Poznata je i kao prva novinarka koja je objavila početak Drugog svjetskog rata uslijed Invazije na Poljsku.

Tijekom svoje karijere, izvještavala o sukobima u Palestini, Alžiru, Iranu, Egiptu, Pakistanu, Jemenu, Kini i Vijetnamu.

Jiří Bělohlávek

Jiří Bělohlávek (24. veljače 1946. - 31. svibnja 2017.) bio je svjetski poznati češki dirigent. Rođen je u obitelji oca odvjetnika i suca. U svome djetinjstvu učio je svirati violončelo zajedno s Milošem Sádlom. Srednju glazbenu školu pohađao je na Praškom konzervatoriju, a nakon toga završio je i studij dirigiranja na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Pragu. Dirigiranje je bio studirao zajedno s poznatim rumunjskim dirigentom Sergijem Celibidachem.

John Rutter

John Milford Rutter (London, 24. prosinca 1945.), engleski skladatelj, dirigent, glazbeni aranžer, urednik i producent, uglavnom koralne glazbe.

Poznat je po svojim obradama Magnificata, božićnih pjesama Deck the Hall, Joy to the World i We Wish You a Merry Christmas (Mi želimo sretan Božić), operi Bang! i svom glavnom djelu Mass of the children (Dječja misa).

Smatra se "najpoznatijim i najuspjšenijim skladateljem božićnih pjesama (carolsa) u Engleskoj".

Om Puri

Om Puri (Pandžab, 18. listopada 1950. - Mumbai, 6. siječnja 2017.) bio je indijski filmski i televizijski glumac. Poznat je po ulogama u brojnim indijskim, engleskim, američkim i kanadskim filmovima, među kojima se ističu uloge u američkom filmovima Rat Charlieja Wilsona, Vuk i Duh i tama. Jedna je od najveći bollywoodskih zvijezda s kraja 20. stoljeća, ostvarivši uloge u više od trideset filmova i televizijskih serija različitih tematika i žanrova.Rođen je u radničkoj pandžabskoj obitelji. Otac mu je radio na željeznici i služio u Indijskoj vojsci. Nakon srednjoškolskog obrazovanja, 1973. godine diplomirao je glumu pri Nacionalnoj dramskoj školi u New Delhiju, gdje je i započeo studij na Filmskom i televizijskom institutu, ali je ubrzo odustao zbog visoke školarine. Karijeru je započeo glumom sporednih uloga u nekoliko indijskih niskobudžetnih filmova, nakon čega su ga prepoznali i strani redatelji.

Od stranih filmova, najupamćeniji je postao po glavnoj ulozi u britanskoj komediji Istok je istočno za koju je dobio i Nagradu BAFTA za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Nakon uloe u britanskoj komediji Ovo nije nemoguća misija i televizijskoj dramskoj mini-seriji Bijeli zub, u američkom filmu Rat Charlieja Wilsona dobio je ulogu pakistanskog predsjednika i vojnog zapovjednika Muhammada Zia-ul-Haqa, zbog koje je stekao veliku popularnost u Indiji, ali i u Pakistanu, gdje je glumio u nekoliko niskobudžetnih komedija. Za svoj umjetnički rad dobio je indijsko državno odlikovanje Padma Shri i Red Britanskog Carstva.

Robin Harris

Robin Harris (Falmouth, 22. lipnja 1952.), britanski je povjesničar, novinar, pisac i publicist.

Sakari Oramo

Sakari Oramo (Helsinki, 26. listopada 1965.) finski je dirigent i violinist.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.