Pristupanje Kosova Europskoj uniji

Kosovo, kao i cijeli zapadni Balkan, ima europsku perspektivu.20. travnja 2005., Europska komisija usvojila je Vijeće o Kosovu u Vijeću "Europska budućnost za Kosovo" koje pojačava opredijeljenost Komisije na Kosovu. Europsko društvo sredstvo je ostvarenja europske perspektive zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa pridruživanja i stabilizacije.

Na privremene institucije samouprave - Vlada je usvojila plan djelovanja za provedbu u Europskoj članstva u kolovozu 2006. godine, a ovaj dokument odražava trenutne dinamike rada između Europske unije i PISG.

U ožujku 2007. uspostavljena je nova struktura sektorskih sastanaka pod okriljem Mehanizma za stabilizacijski nadzor u područjima dobre uprave, ekonomije, unutarnjeg tržišta, inovacija i infrastrukture.

Do 2008. održano je četrnaest sastanaka „Mehanizma za stabilizacijski nadzor“, procesa namijenjenog promicanju političkog dijaloga između Europske unije i kosovskih vlasti o pitanjima koja se odnose na pristup Europskoj uniji.

Članice EU koje Kosovo ne priznaju kao neovisnu državu su: Španjolska, Slovačka, Cipar, Rumunjska i Grčka.

Premda je do sada samo 23 od 28 članica Europske unije priznalo Kosovo kao neovisnu državu, službeno se smatra potencijalnim kandidatom za ulazak u Europsku uniju[1], a pripisuje mu "europsku perspektivu" Vijeće Europske unije. Kao što je potvrđeno na samitu u Solunu u lipnju 2003., Kosovo je čvrsto povezano s okvirom procesa stabilizacije i pridruživanja, politikom EU koja se odnosi na Balkan i namijenjena je pripremi potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju su započeli 28. listopada 2013., sporazum je potpisan 27. listopada 2015., a stupio na snagu 1. travnja 2016. Kosovo je prva država čiji se sporazum nije ratificirao u svakoj pojedinoj članici EU.[2][3]

Pristupanje Kosova Europskoj uniji
Status: Potencijalni kandidat
Otvorenih poglavlja: 0
Zatvorenih poglavlja: 0
Službene stranice: {{{Web}}}
European Union Kosovo Locator
EU Kosovo
BDP (PKM) (mlrd $) $14,793.000 $22.154
Površina (km²) 4,324.782 10.908
Stanovništvo 501,259.840 1 739 825

Vidi još

EU on kosovo independence

██ Kosovo

██ Države koje su priznale Kosovo kao neovisnu državu

██ Države koje nisu priznale Kosovo kao neovisnu državu

Izvori

  1. EU Enlargement - Kosovo, Europska komisija (engl.)
  2. EU starts the Stabilisation and Association Agreement negotiations with Kosovo, Europska komisija
  3. Kosovo Launches Crucial SAA Talks With EU, Balkan Insight
Proširenje Europske unije

Europsku uniju osnovalo je 1957. godine šest država kao Europsku ekonomsku zajednicu. Ovoj zajednici prethodila je Europska zajednica za ugljen i čelik koja je osnovana 1952. godine. Danas Europska unija ima 28 zemalja članica koje su postupno pristupale članstvu u šest procesa proširenja. Najveće proširenje bilo je 1. svibnja 2004. kad je uniji pristupilo 10 država. Najnedavnije proširenje bilo je 1. srpnja 2013., kad je članica unije postala Hrvatska.

Trenutačno su u fazi pregovori o članstvu s nekoliko država. Da bi neka država mogla pristupiti Europskoj uniji, mora zadovoljiti određene gospodarske, političke i pravne uvjete (tzv. kopenhagenski kriteriji). U osnovi, od moguće države članice zahtjeva se sekularna demokratska vlast, vladavina prava, te odgovarajuće slobode i institucije. Po Ugovoru o Europskoj uniji svaka država članica kao i Europski parlament moraju posebno pristati na svako proširenje.

Ugovor iz Nice koji je stupio na snagu 2003. nije omogućavao članstvo za više od 27 država. Daljnje proširenje Europske unije omogućio je Lisabonski ugovor koji je stupio na snagu 2009.

Flag of Europe.svg Europska unija
Zastava Europske unije

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.