Pomoravlje

Pomoravlje (bugarski: Поморавие) je povijesni kraj koji zauzima gotovo pola Srbije. [1]

Ovo je područje uz i oko rijeke Morave od Ibarske odvodnje u Zapadnoj Moravi. Rijeka nosi povijesno ime Bugarska Morava, za razliku od Srpske Morave. [2]

Taj je teritorij bio dio Prvog bugarskog carstva. Tada se u Bizantu zove teme Bugarska. Za vrijeme Drugog bugarskog carstva ušlo je i u granice Bugarske. [3][4]

Nakon osvajanja Beograda od strane Osmanlija 1521. godine, stanovništvo je raseljeno u Carigrad, gdje obližnja šuma nosi bugarsko ime - Belgradska gora. [5]

50-tih godina 19. vijeka Vuk Karadžić je pod austrijskim pritiskom na to područje nametnuo naziv "Stara Srbija". [6] Ovo je ime usvojila i velikosrpska propaganda.

Na ovom teritoriju, koji se naziva i srbijanskim, matični govor je torlačko narječje (bug u-govornici?).

S. Srbija.pdf
Podrijetlo stanovništva u Kraljevini Srbiji, prema Jovanu Cvijiću.

Izvori

  1. Марковић, Јован (1995). Географске регије Југославије (Србија и Црна Гора), Београд: Савремена администрација
  2. РЕКА С ИМЕТО “БЪЛГАРИЯ”
  3. Политическа география на средновековната българска държава; Първа част от 681 до 1018 г.
  4. Политическа география на средновековната българска държава; Втора част (1186—1396)
  5. Belgrad Ormanı
  6. Стефановић-Караџић 1852, str. 54, 118, 592, 737.
Bugarska (tema)

Bugarska tema je bila bizantska upravna jedinica, tema koja se najvećim dijelom nalazila na području istočne Srbije. Prostirala se područjem današnje Srbije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Grčke i Albanije.

Postojala je u 11. st. sve do mađarskih osvajanja. Sjedište joj se nalazilo u Skoplju. Danas je tematsko područje u Srbiji poznato pod nazivom Pomoravlje. Većina današnje Bugarske ušla je u druge vizantijske teme.

Makedonska vojno-inspekcijska oblast

Makedonska oblast ili Makedonska vojno-inspekcijska oblast (bug. Македонска военноинспекционна област) je oblast formirana tijekom Prvog svjetskog rata od okupiranih dijelova Srbije od Bugarske na prostorima Vardarske Makedonije, Kosova i Metohije .

Moravica

Golijska Moravica, povijesno Srpska Morava, je rijeka u Srbiji na zapadnom dijelu države u regiji Stari Vlah i Pomoravlje. Izdiže se na obroncima planine Golije i protiče sjeverno od grada Ivanjice sve do ušća rijeke Zapadne Morave nedaleko od Požege. Duga je 98 km.

Pećka patrijarhija

Pećka patrijarhija je pravoslavna crkva stvorena da dovrši pokrštavanje srba i njihovo uključivanje u pravoslavlje.

Nastala je u razdobljima 1346-1463 i 1557 i 1766 godina.

Titula patrijarha je "otac srba i bugara", jer se u biskupiji crkve nalaze bugarske zemlje, uključujući i Manastir Rila.

Srbija

Srbija (srp. Србија), službeni naziv: Republika Srbija (srp. Република Србија), europska je kontinentalna država smještena u jugoistočnoj Europi. Teritorijem obuhvaća dio Panonske nizine na sjeveru, te je djelomice srednjoeuropska država. Duljina granica Srbije je 2.114,2 km. Na sjeveru graniči s Mađarskom, na zapadu s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, na jugozapadu sa Crnom Gorom, na istoku s Rumunjskom i Bugarskom te na jugu s Makedonijom i Kosovom. Zemlja ima nešto više od 7.000.000 stanovnika. Površina države iznosi 77.474 km2 (bez Kosova) što Srbiju svrstava u države srednje veličine. Preko teritorija Srbije prelaze sve važnije kopnene prometnice. Kako cestovni tako i željeznički promet iz sjeverne, zapadne i centralne Europe prolazi kroz Srbiju na putu do jugoistoka Europe i jugozapada Azije. Moravsko-Vardarska i Moravsko-Nišavska dolina imaju najveći značaj u kopnenom prometu. Glavni je grad Beograd koji je političko, kulturno, znanstveno i gospodarsko središte Republike Srbije.

Slijedeći slavenske migracije na jugoistok Europe Srbi nastanjuju ova područja sa drugim narodima poslije 6. stoljeća, uspostavili su nekoliko država u ranom srednjem vijeku. Prvotnom srpskom državom vladaju Vlastimirovići prva poznata vladajuća dinastija srednjovjekovne srpske države. Srbi su, pored Hrvata, jedini donijeli svoje ime iz prapostojbine, dok su ostali južni Slaveni svoja imena dobijali po zemljopisnim nazivima regija koje su naseljavali. Na početku 7. stoljeća na teritoriju Bizantskog carstva Srbi osnivaju Rašku. Raška je postala kraljevina 1217. godine, kada je srpski kralj Stefan Prvovjenčani, sin velikog župana Stefana Nemanje, okrunjen krunom koju mu je poslao rimski papa. Već 1219. godine i Srpska pravoslavna crkva je dobila neovisnost od strane Vaseljenskog patrijarha. Najveću moć srpska država imala je u vrijeme Stefana Uroša IV. Dušana koji granice Srbije širi na jug nekadašnjeg Bizantskog područja te se proglašava carstvom "Srba i Grka". Nakon Dušanove smrti osvojeni krajevi se osamostaljuju pod vodstvom lokalnih velikaša, no u to vrijeme započinju i provale Turaka na balkanski poluotok koji ubrzo pobjeđuju Bugare na rijeci Marici, a potom i Srbe u bitki na Kosovu. Do sredine 16. stoljeća, cijela suvremena Srbija pada pod vlast Osmanlija , s vremena na vrijeme prekinute od strane Habsburške Monarhije , koja se širi prema centralnoj Srbiji s kraja 17. stoljeća, zadržavajući uporište u suvremenoj Vojvodini . Početkom 19. stoljeća, srpska revolucija utemeljila je nacionalnu državu kao prvu ustavnu monarhiju regije koja je kasnije proširila svoj teritorij. Nakon katastrofalnih žrtava u Prvom svjetskom ratu i kasnije ujedinjenja bivše Habsburške krune Vojvodine i drugih regija sa Srbijom , zemlja je utemeljila Jugoslaviju s drugim južnoslavenskim narodima. Tijekom raspada Jugoslavije , Srbija je formirala zajednicu s Crnom Gorom koja je mirno riješena 2006. godine, kada je Srbija ponovno uspostavila svoju neovisnost. Prema Ustavu Republike Srbije, u sastavu Srbije nalaze se autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo i Metohija. Kosovo je 2008. godine proglasilo neovisnost, što je priznalo 85 zemalja članica OUN, čemu se službeni Beograd protivi.

U Srbiji je službeni jezik srpski.

Prema političkom ustroju Srbija je parlamentarna Republika. Srbija je članica Ujedinjenih naroda, Vijeća Europe, Partnerstva za mir te Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. Srbija je i službeni kandidat za članstvo u Europskoj uniji.

Srbijanci

Srbijanci, Srbijanac ili Srbijanka su termini kojim se označavaju ljudi koji žive u Srbiji, ili su porijeklom iz Srbije.

U 11. stoljeću ovaj je teritorij bio dio bugarske teme.

Povijesno su taj teritorij križari nazivali Velika bugarska gora (latinski: Silva Magna Bulgarica), a danas - Pomoravlje.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.