Oton

Marcus Salvius Otho (Marko Salvije Oton), rimski car, vladao je u razdoblju koje je u povijesti ostalo poznato kao Godina četiri cara (15. siječnja - 16. travnja 69.), rođen 25. travnja 32.

Prethodnik: Rimski carevi Nasljednik:
Galba (68. - 69.) Vitelije (69.)


She-wolf suckles Romulus and Remus.jpg Nedovršeni članak Oton koji govori o antičkom Rimu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Oton. Za druga značenja, pogledajte Oton (Ervenik), selo u općini Ervenik, Hrvatska.
17. travnja

17. travnja (17.4.) 107. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (108. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 258 dana.

19. svibnja

19. svibnja (19.5.) 139. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (140. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 226 dana.

23. siječnja

23. siječnja (23.1.) 23. je dan godine po gregorijanskom kalendaru.

Do kraja godine ima još 342 dana (343 u prijestupnoj godini).

7. prosinca

7. prosinca (7.12.) 341. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (342. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 24 dana.

7. svibnja

7. svibnja (7.5.) 127. je dan godine po gregorijanskom kalendaru (128. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 238 dana.

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

Akademija likovnih umjetnosti (kraticom: ALU) je dijelom Sveučilišta u Zagrebu.

Kraljevina Grčka

Kraljevina Grčka (grčki: Βασίλειον τῆς Ἑλλάδος, Vasílion tis Elládos) bila je monarhija koja je ustanovljena 1832. na osnovi zaključaka Londonske konferencije 1832. od strane velikih sila (Velike Britanije, Francuske i Ruskog carstva). Međunarodno priznanje stekla je na osnovi Mira iz Konstantinopolisa 1832., kojim je također potvrđena njena potpuna neovisnost od Osmanskog carstva. Tako je Kraljevina Grčka postala prva potpuno neovisna država Grka od pada Bizanta pod Osmansko carstvo sredinom 15. stoljeća.

Kraljevina Grčka je bila pravni slijednik Privremene grčke vlade osnovane tijekom Grčkog rata za neovisnost, egzistirala je sve do 1924. godine, kada je ukinuta monarhija, a namjesto toga ustanovljena Druga Grčka republika. Kraljevina Grčka obnovljena je 1935., te je trajala sve do 1974., kada ju je Vojna hunta ukinula.

Oton Franjo Austrijski

Otto Franz Joseph Karl Ludwig Maria, carski princ i nadvojvoda austrijski, kraljevski princ mađarski i češki (21. travnja 1865. – 1. studenoga 1906.) bio je drugi sin nadvojvode Karla Ludovika (mlađega brata cara Franje Josipa) i njegove druge žene princeze Marije Anuncijate od Bourbon-Obiju Sicilija. Bio je otac Karla I., posljednjeg austrijskog cara.

Oton I. Veliki

Oton I. (njemački Otto I.) (* 23. studenog 912. u Wallhausenu; † 7. svibnja 973. u Memlebenu), saski vojvoda i rimsko-njemački kralj (936. - 962.), rimsko-njemački car (962. - 973.). Česti naziv Oton Veliki potječe od srednjovjekovnog povjesničara Otta von Freisinga i nije suvremen.

Oton II., car Svetog Rimskog Carstva

Oton II. (njemački Otto II.) (* 955.; † 7. prosinca 983. u Rimu)

saski vojvoda i rimsko-njemački car (973. - 983.)

Sin cara Otona I. i Adelaide (Adele) Burgundske.

Oton III., car Svetog Rimskog Carstva

Oton III. (njemački Otto III.) (* sredina srpnja 980. u Kesselu, Nizozemska; † 23. ili 24. siječnja 1002. u Paternu, Italija).

Sin cara Otona II. i bizantske princeze Teofano; rimsko-njemački kralj od 983., rimsko-njemački car (996. - 1002.).

Oton Iveković

Oton Iveković (Klanjec, 17. travnja 1869. - Klanjec, 4. srpnja 1939.), hrvatski slikar historicizma.

Oton Kučera

Oton Kučera (Petrinja, 31. prosinca 1857. - Zagreb, 29. prosinca 1931.), profesor, prirodoslovac, astronom, najveći hrvatski popularizator tehnike i prirodoslovlja, književnik, predsjednik Matice hrvatske te autor nekoliko udžbenika iz fizike za srednje škole te niza znanstveno-popularnih djela iz fizike, astronomije i elektrotehnike. Studirao u Beču matematiku, fiziku i astronomiju, usavršavao se u astronomiji na Bečkoj zvjezdarnici. Djelovao je kao profesor u gimnazijama u Vinkovcima, Požegi i Zagrebu te bio nastavnik matematike na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavio se poviješću egzaktnih znanosti i u tom je području izradio doktorsku disertaciju o M. Getaldiću. Potaknuo je osnivanje Zvjezdarnice Hrvatskoga prirodoslovnog društva na Popovu tornju u Zagrebu i bio njezinim ravnateljem od 1903. do 1913. i od 1920. do 1925. Bio je djelatan u društvenom životu kao član i predsjednik Matice hrvatske, Hrvatskoga prirodoslovnoga društva, predsjednim prvoga radiokluba u Zagrebu, predsjednik društva srednjoškolskih profesora te urednik Almanaha Bošković.

Oton Postružnik

Oton Postružnik (Maribor, 26. ožujka 1900. - Zagreb, 21. siječnja 1978.), hrvatski slikar.

Školovao se u Pragu i Zagrebu, a usavršavao u Parizu u atelieru A. Lhota. Bio ja profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suosnivač je likovne grupe Zemlja. Najveća inspiracija mu je priroda, a služi se apstraktnom formom. Bavio se keramikom.

Na njegovom je djelu doktorirala hrvatska povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski.

Oton iz Pule

Oton iz Pule (Pula, 13. stoljeće - 14. prosinca 1241.), franjevac, karizmatik i blaženik.

Otonska renesansa

Otonska renesansa je razdoblje preporoda za vrijeme vladavine prva tri cara Otonske dinastije. Sva trojica nosili su ime Oton: Oton I. (936.–973.), Oton II. (973.–983.), i Oton III. (983.–1002.), a razdoblje procvata uvelike je ovisilo o njihovom pokroviteljstvu.

Otonska renesansa započela je nakon Otonovog vjenčanja s Adelaidom (951.) kad su ujedinjena kraljevstva Italije i Njemačke čime je došlo do približavanja Zapada i Bizanta, što je nadalje povelo ka kršćanskom (političkom) jedinstvu predstavljenim njegovom carskom krunidbom 962.godine.

Ovo se razdoblje ponekad proširuje i na vladavinu Henrika II. a rjeđe i na Salijsku dinastiju. Općenito se termin ograničava na imperijalnu dvorsku umjetnost provođenu na latinštini u Njemačkoj.

Otonska renesansa naročito je prepoznatljiva u umjetnosti i arhitekturi, ojačana obnovljenim kontaktima s Konstantinopolom, što se ogleda u oživljavanju katedralnih škola (radionica). To je vidljivo primjerice u radu Bruna iz Kölna, u proizvodnji iluminiranih rukopisa iz nekoliko elitnih pisarnica poput Quedlinburga, utemeljenoga od Otona 936. godine, kao i u političkoj ideologiji.

Carski dvor je postao centar religioznog i duhovnog života kojega su predvodile žene-uzori iz kraljevske obitelji poput Matilde od Ringelheima, literarne majke Otona I., njegove sestre Gerberge od Saksonije, njegove supruge Adelaide, ili carice Theophano.

Nakon carske krunidbe Otona I. godine 962., pojavila se obnovljena odanost ideji Carstva u Otonovom najbližem krugu kao i u reformiranoj Crkvi, što je stvorilo razdoblje velikoga kulturnog i umjetničkog zanosa.

Otonska je umjetnost prvenstveno bila dvorska umjetnost, stvorena da bi potvrdila direktnu svetu i carsku liniju kao izvor legitimne moći proizašle od Konstantina i Justinijana.

U takvoj atmosferi, remek-djela su spajala tradiciju na kojoj se temeljila nova umjetnost: slike kasne antike, karolinško razdoblje, i umjetnost Bizanta.

Na ovaj način, termin se koristio kao analogija karolinškoj renesansi koja je popratila krunidbu Karla Velikog godine 800.-te.

Mala grupa otonskih samostana primala je direktno sponzorstvo cara i biskupa, što je omogućilo stvaranje veličanstvenih srednjovjekovnih iluminiranih rukopisa - ujedno najcjenjenije umjetničke forme toga doba.

U samostanu Corvey nastali su neki od najranijih rukopisa, za kojima su uslijedili radovi pisarnice u Hildesheimu nakon 1000. godine.

Najpoznatija otonska pisarnica je ona otočkoga samostana Reichenaua na jezeru Constance, čije su minijature najizrazitije oblikovale sliku otonske umjetnosti.

Jedan od najznačajnijih radova iz Reichenaua jest Codex Egberti koji sadrži narativne minijature s prikazom Kristovog života, što je ujedno najraniji takav ciklus, a koji u sebi spaja utjecaje karolinške umjetnosti kao i tragove otočkih i bizantskih utjecaja.

Drugi poznati rukopisi su Reichenauski Evangelistar, Liuther Codex, Pericopes Henrika II., Bamberška Apokalipsa i Hitda Codex.

Izraz vremena očituje se u stvaralaštvu redovnice Hroswithe iz Gandersheima, čije su drame i stihovi bazirani na radovima antičkih pisaca.

Arhitektura ovog razdoblja također je bila inovativna te prethodi kasnijoj romaničkoj arhitekturi.

U politici su se razvijale teorije kršćanskoga jedinstva i carstva, kao i oživljavanje klasičnih ideja o carskoj moći na zapadu.

Supruga Otona II. bila je Grkinja Theophano, uslijed čega je bizantska ikonografija postala prisutna u zapadnoj umjetnosti.

Globus s križem (globus cruciger) postao je simbol kraljevske moći, a sveti rimski carevi prikazivani su kao okrunjeni od Krista u bizantskom stilu. Na pokušaj povratka slavi carskoga Rima ukazuje činjenica da je Oton III. svoju prijestolnicu smjestio u Rim te uključio grčko-rimsku modu u dvorskim ceremonijama.

Sveto Rimsko Carstvo

Sveto Rimsko Carstvo (njem.:Heiliges Römisches Reich , lat. Sacrum Romanum Imperium) je zajednica teritorija u središnjoj Europi tijekom srednjeg vijeka i ranog novog vijeka kojom je vladao rimsko-njemački car. Prvi car je bio Oton I, okrunjen 962. Posljednji Franjo II. koji je abdicirao i razriješio Carstvo 1806. tijekom Napoleonovih ratova.

Teritorij carstva se mijenjao tijekom vremena, na vrhuncu je uključivao Kraljevinu Njemačku, Kraljevinu Italiju i Kraljevinu Burgundiju; ta područja obuhvaćaju današnje Njemačku (osim južnog Schleswiga), Austriju (osim Gradišća), Lihtenštajn, Švicarsku, Belgiju, Nizozemsku, Luksemburg, Češku, Sloveniju (osim Prekomurja), kao i znatne dijelove moderne Francuske (Artois, Alsace, Franche-Comte, Savoju i Lorenu), Italije (Lombardiju, Pijemont, Emilia-Romagna, Toskana i Južni Tirol) kao i Poljsku (Šleska i Pomeranija). Većim dijelom povijesti carstvo se sastojalo od stotina malih dijelova, kneževina, vojvodstava, grofovija, slobodnih carskih gradova i ostalih domena. Unatoč svome imenu većim dijelom svoje povijesti carstvo nije obuhvaćalo i grad Rim.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.