Otok Man

Disambig.svg Man preusmjerava ovdje. Za grad u Obali Bjelokosti pogledajte Man (Obala Bjelokosti).

Otok Man
Ellan Vannin
Isle of Man
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: "Quocunque Jeceris Stabit"
Himna: Nacionalna himna otoka Mana
God Save the Queen (kraljevska himna)
Položaj otoka Mana
Službeni jezik manski, engleski
Glavni grad Douglas
Vlada Krunski posjed (UK)
Parlamentarna demokracija (ustavna monarhija)
 - Lord otoka
 - Guverner
 - Premijer
Elizabeta II.
Adam Wood
Tony Brown
Površina 190. po veličini
 - ukupno 572 km2
 - % vode 0 %
Stanovništvo 194. po veličini
- ukupno (2006..) 80.058
 - gustoća 140/km2;
Pripadnost Ujedinjeno Kraljevstvo
Status krunski posjed Ujedinjenoga Kraljevstva
Valuta manska funta 1) (100 penija)
Vremenska zona UTC
UTC + 1 ljeti
Internetski nastavak .im
Pozivni broj +44
1) Manska se funta ne smatra nezavisnom valutom, već jednim od oblika britanske funte koji se koristi na Otoku Man
Isle of Man map-en
Otok Man

Otok Man je krunski posjed Ujedinjenoga Kraljevstva s lokalnom samoupravom, koji se nalazi u središtu Britanskih otoka.

Naziv

Na manskom: Ellan Vannin (MFA: [ˈɛlʲən ˈvanɪn]), b1 inače poznat pod običnijim nazivom Mann (manski: Mannin, MFA: [ˈmanɪn]). Na engleskome: Isle of Man.

Simbol

Simbol otoka je Triskelion, "zvijezda od tri kraka", s time da su krakovi kao tri noge savijene u koljenu, spojene u kuku. Spoj čini središte "zvijezde".

Zemljopisni položaj

Smješten je u nasred Irskog mora, na pola puta između Irske i Velike Britanije.

Glavni grad je Douglas (na manskom: Doolish).

Povijest

Prvo je bio vikinško kraljevstvo od 700. do 900. godine. Potom je bio dio Norveškog kraljevstva Hebrida, do 13. stoljeća, kad prelazi pod škotsku krunu. Od 14. stoljeća je pod engleskom kontrolom i 1765. pada pod britansku krunu. Od 1800. do 1845. godine rad njegove skupštine je bio prekinut.

Upravni ustroj

Man nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, ali je pod britanskom krunom. Dio je Commonwealtha, nije dio Europske unije, ali ima status pridruženog člana.

Njegova skupština se zove "Tynwald", utemeljena je 979. godine, i jedna je od najstarijih svjetskih skupština u neprekidnom postojanju. Dvodomna je, sastoji se od Doma ključâ i Zakonodavnog vijeća. Postoji još i Ministarsko vijeće predvođeno Glavnim ministrom.

Britanski monarh na otoku Man biva nazivan "Lord of Mann" (hrv. lordom Manna). To je bio naslov kojeg su nosili Vikinzi, Škoti i engleski kraljevi i plemići.

Zastupnik britanske krune ima naslov "Lieutenant Governor" (hrv. zamjenik guvernera).

Stanovništvo

Prema popisu iz 2001. godine, otok Man ima 76.315 stanovnika, od kojih 25.347 živi u Douglasu (Doolishu).

Jezik

Stanovnici govore engleski, ali na tome otoku se govorio jedan keltski jezik – manski (manx). Zadnji izvorni govornik, Ned Maddrell, je umro 1974. godine, ali iz izumrlosti su ga izvukle školske akcije za njegovim oživljavanjem, tako da se, primjerice, manski uči u školama, koristi se u Tynwaldu, a nove zakone u njemu čita "Yn Lhaihder" (čitač) i na manskom i na engleskom, a i novorođenu djecu odgajaju roditelji koji su govornici manskoga jezika.

Gospodarstvo

Nekada poljodjelski i ribarski kraj, danas najveći udjel u BDP-u čine bankarske usluge. Pod bankarskim uslugama, valja naglasiti ulogu izvanmatičnog bankarstva (offshore banking).

Trgovina je većinom s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Otok Man izdaje vlastite kovanice i novčanice, koje slobodno kolaju skupa s engleskim i škotskima. Kao što je slučaj sa škotskima, nisu zakonsko sredstvo plaćanja u ostatku Ujedinjenoga Kraljevstva.

Manska pošta izdaje vlastite poštanske marke i značajan prihod joj čini prodaja posebnih izdanja skupljačima.

Man ima vlastitu međunarodnu automobilsku oznaku – GBM. Internetska domena mu je .im.

Valuta je manska funta – po tečaju je 1 : 1 s britanskom funtom.

Zanimljivosti

Manska mačka – vrsta bezrepe mačke.

Od 1999. godine, otok prima izmjeničnu struju preko najduljeg svjetskog podmorskog kabela "Mansko-engleskog Međuspojnika".

Napomene

  • b1  Ellan je manska riječ koja znači otok, a Vannin je genitivni oblik riječi Mannin, koja znači "of Mann" (hrv. pridjev manski).

Vanjske poveznice

   
Portal:Europa
Portal:Europa

Ostali projekti

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: otok Man
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: otok Man
Gnome-globe.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se atlas otoka Mana
.im

.im je vrhovna internetska domena (country code top-level domain - ccTLD) za otok Man. Domenom upravljaju Vlada Otoka Mana i Domicilium.

Barry Gibb

Barry Alan Crompton Gibb (1. rujna 1946. Douglas, otok Man, Velika Britanija), britanski je pjevač, tekstopisac i producent. Zajedno sa svojom braćom Robinom i Mauriceom, osniva Bee Gees, jedan od najuspješnijih pop sastava svih vremena. Svoju glazbenu karijeru počeli su u Australiji, a veliku popularnost su stekli kada su se vratili u Veliku Britaniju. Barry je poznat po svojim velikim vokalnim mogućnostima.

Britanski otoci

Britanski otoci (engl. British Isles, irski Oileáin na Breataine), skupina otoka uz sjeverozapadnu obalu Europe koji obuhvaćaju Veliku Britaniju (Engleska, Škotska i Wales), Irsku (Sjeverna Irska i Republika Irska), otok Man i nekoliko tisuća manjih susjednih otoka. U literaturi vlade Republike Irske ponekad se smatra da Republika Irska nije dio Britanskih otoka (ali se češće smatra da je Republika Irska njihov dio).

Britanski otoci su geografski i ekološki termin, koji se općenito odnosi na čitavo otočje od otočja Shetlanda na sjeveru do otočja Scillyja na jugu, te od otoka Blasket na zapadu do East Anglije na istoku. Britanski otoci okupljaju više od 6000 otoka ukupne kopnene površine 315.134 km².

Oko prefiksa Brit stvorilo se područje nesuglasica. Iako u svojoj originalnoj uporabi prefiks implicira vezu s čitavim otočjem otoka uz sjeverozapadnu obalu Europe (uključujući Irsku), u novije se vrijeme Republika Irska ne uključuje u političku uporabu prefiksa Brit. 'Brit' u geografskom smislu odražava 'tradicionalnu' uporabu za otočje u cjelini (tj. uključujući Republiku Irsku). Termin Britanski otoci može uvrijediti one koji ga interpretiraju politički zbog impliciranja neprekidnog suvereniteta Ujedinjenog Kraljevstva nad Republikom Irskom ili činjenice da je Republika Irska u nekom smislu politički povezana s Ujedinjenim Kraljevstvom. Stoga se u političkoj uporabi prefiks Brit koristi samo za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Douglas, Otok Man

Douglas ili Doolish je glavni grad teritorija pod imenom Otok Man.

Ima 25.347 stanovnika.

Nedovršeni članak Douglas, Otok Man koji govori o gradu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

GBM

GBM (od Great Britain Isle of Man (engl.)), međunarodna registracijska oznaka za cestovna vozila, koju od 1932. godine koristi Otok Man. Oznaka se upotrebljava u cestovnom prometu i mora biti nalijepljena na cestovnom vozilu prilikom ulaska u druge države.

8. studenog 1968. godine u Beču je potvrđen "Međudržavni zakon o razvrstavanju prepoznatljivih oznaka", koji se naknadno dopunjavao nastankom novih država.

Nedovršeni članak GBM koji govori o prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Geli

Geli ili Gaeli su etnolingvistička grupa u Irskoj, Škotskoj i na otoku Manu, čiji jezik pripada gaelskoj (goidelskoj) skupini, dijelu otočkih keltskih jezika.

Riječ "Geli" potječe od staroirske riječi "Goídel" te od riječi "Gaidheal" iz škotskog gaelskog jezika i označava čovjeka, koji živi u planinama (usporediti irski Gaedhealg i staroirski Goídeleg). Izrazi "Gael" ili "Goídeleg", koristili su se kao kolektivni izraz za narode Irske; smatra se da potječu iz velškog "Gwyddel" (starovelški "Goídel"), što znači "pljačkaš", a danas "Irac".

Mnogi stanovnici britanskih otoka, koji ne govore gelski jezik, sebe također smatraju "Gelima" u širem smislu zbog porijekla i kulturne baštine.

Grb otoka Mana

Grb otoka Mana u današnjem obliku datira od 1996. godine. Službeni je naziv grb Njenog Veličanstva na otoku Man.

Kršćanstvo na Manu

Kršćanstvo je najzastupljenija vjera na otoku Manu.

Manska funta

Manska funta je valuta i sredstvo plaćanja na Otoku Man. Označava se simbolom £, a dijeli se na 100 penija. Ova valuta nije nezavisna već je, kao i u Škotskoj, samo lokalni oblik britanske funte. Paritet s britanskom funtom je 1:1. S obzirom na to da nije nezavisna valuta, nema ni međunarodni kod ali se može koristiti oznaka IMP (Isle of Man Pound)

Mansku funtu izdaje otočna banka (Isle of Man Treasury).

Papirne novčanice se tiskaju u apoenima od 1, 5, 10, 20 i 50 funti, a kovani novac u apoenima od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 penija kao i 1 i 2 funte.

Manska mačka

Manska mačka ili manx je prirodno nastala pasmina domaće mačke, koja je nastala na otoku Manu u Irskom moru, prije 200 do 300 godina. Manska mačka je poznata po potpunom ili djelomičnom nedostatku repa.

Manski jezik

Manski (ISO 639-3: glv; Gaelg ili Gailck), isto znan kao manski gaelski, je goidelski jezik govoren na otoku Manu. Pripada indoevropskoj skupini jezika, a oblik je staroirskog i u bliskoj je vezi sa jezikom koji se govori u Ulsteru i sa ostalim gaelskim dijalektima.

Izvornih govornika od 1974 više nema. Govori ga jedino nekoliko stotina ljudi kao drugi jezik, koji su naučili kao odrasle osobe

Maurice Gibb

Maurice Ernest Gibb (Douglas, otok Man, 22. prosinca 1949. - Miami Beach, Florida, 12. siječnja 2003.), britanski je glazbenik i producent snimanja. Kao pjevač i tekstopisac, najpoznatiji je član sastav Bee Gees, kojega je osnovao sa dvojicom svoje braće, Robinom i Barryem Gibbom. Svoju glazbenu karijeru počeli su u Australiji, a veliku popularnost su stekli kada su se vratili u Veliku Britaniju. Bee Gees je postao jedan od najpopularnijih pop sastava svih vremena.

Nogomet na Otočkim igrama

Osvajači odličja u športu nogometu na Otočkim igrama. Nogomet se na istom natjecanju održava od 1989., u muškoj konkureniciji.

Nogomet na Otočkim igrama 2001.

Otok Man je 2001. bio domaćinom sedmog izdanja nogometnog turnira na Otočkim igrama.

Pobijedila je momčad kanalskog otoka Guernseya po prvi puta.

Popis zavisnih teritorija

Zavisni teritoriji su teritoriji bez pune političke samostalnosti.

Religija na Manu

Religija na Man zastupljena je s nekoliko vjerskih zajednica.

Robin Gibb

Robin Hugh Gibb (22. prosinca 1949., - 20. svibnja 2012.), bio je britanski pjevač i skladatelj. Rodio se kao blizanac sa svojim starijim bratom Mauriceom Gibbom (1949.-2003.). Obojica sa svojim starijim bratom Barryem Gibbom osnivaju Bee Gees, jedan od najpopularnijih pop sastava svih vremena. Svoju glazbenu karijeru počeli su u Australiji, a veliku popularnost su stekli kada su se vratili u Veliku Britaniju. Njegov rad u sastavu prepoznavao se po skladanju i pjevanju.

Zastava otoka Mana

Zastava Otoka Man prikazuje triskelion, amblem sa tri ljudske noge, u centru crvene zastave. Tri noge se spajaju na kraju butina i savijene su u koljenu. Kako bi noge bile isto postavljene na obje strane zastave, koristi se dvostrana zastava.

Zastava je bazirana na grbu posljednjeg vikinškog kralja Otoka Man, Magnusa III. Modificiranu verziju grba još uvijek koriste Magnusovi potomci u Norveškoj, obitelj Skanke.

Podrijetlo triskeliona je u drevnom keltskom simbolu Sunca, a koristile su ga i neke druge drevne civilizacije, poput Mikene i Licije. Zastava je vrlo slična sicilskoj.

Kao civilna zastava koristi se crvena sa zastavom Ujedinjenog Kraljevstva u kantonu i triskelionom u polju.

Sastavne države i teritoriji povezani s Ujedinjenim Kraljevstvom
Zastava Ujedinjenog Kraljevstva
Države u Europi

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.