Otok Ascension

Otok Ascension je otok u Južnom Atlantiku, udaljen oko 1600 km od obale Afrike. Predstavlja pridružen teritorij britanskog prekomorskog posjeda Sveta Helena, od koga je udaljen oko 1287 km na sjeverozapadu. Otok je ime dobio po danu kada je otkriven, po blagdanu Uzašašća.

Najpoznatiji je po aerodromu Wideawake, koji zajednički koriste britansko i američko ratno zrakoplovstvo. Britanske oružane snage dosta su koristile otok za vrijeme falklandskog rata.

Ascension ISS006
NASAina slika otoka Ascension
Otok Ascension
Ascension Island
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna
God Save the Queen
Položaj otoka u Atlantiku
Zemljovid otoka
Glavni grad Georgetown
Službeni jezik engleski
Državni vrh
 - Administrator Michael Hill
Naseljen 1815.
Površina
 - ukupno 91 km2
Stanovništvo
 - ukupno 1.100
 - gustoća 22/km2
Pozivni broj +247
Vremenska zona UTC +0
Internetski nastavak .ac
.ac

.ac je vrhovna internetska domena (country code top-level domain - ccTLD) za otok Ascension. Domenom upravlja NIC.AC, podružnica od

Internet Computer Bureau, baziranog u Velikoj Britaniji.

Britanska prekomorska područja

Britanska prekomorska područja (službeni puni naziv: Prekomorska područja, o čijim međunarodnim interesima brine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske; raniji naziv je bio krunske kolonije) je zajednički naziv za posjede Ujedinjenog kraljevstva izvan Europe.

To su:

Angvila

Bermudi

Britanski Djevičanski otoci

Britanski Antarktički teritorij

Falklandski otoci (Malvinski otoci)

Gibraltar (iako je na europskom kontinentu)

Kajmanski otoci

Montserrat

Pitcairn

Sveta Helena (uključuje Otok Ascension i Tristan da Cunha)

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Britanski indijskooceanski teritoriji (Otoci Chagos)

Otoci Turks i Caicos

Britanski Hong Kong

ICAO aerodromski kodovi

ICAO kodovi zračnih luka ili pokazivač lokacije je četveroslovni alfanumerički kod koji označava pojedinačno svaku zračnu luku širom svijeta. Kodove je definirala Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva a objavljeni su u "ICAO dokumentu 7910: Lokacijski pokazatelji".

ICAO kodovi se koriste u kontroli zračnog prometa i u planiranju leta zrakoplovnih prijevoznika. Različiti su od IATA kodova kojima se susreće javnost a koriste se za red letenja, rezervacije i prijevoz prtljage. Na primjer, putnici koji koriste Zračnu luku Dubrovnik će najvjerojatnije biti upoznati s IATA kodom: DBV. Manje je vjerojatno da će poznavati ICAO kod: LDDU.

ICAO kodovi koriste se i za identifikaciju drugih lokacije, kao što su meteorološke postaje, letačkih servisnih informacija ili oblasnih kontrola leta bez obzira nalazili se oni na zračnoj luci ili ne.

ISO 3166-1 alpha-3

ISO 3166-1 alpha-3 kod je troslovni šifrarnik država, definiran u dijelu ISO 3166 standarda koji je objavila Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO). Šifrarnikom su obuhvaćene države, ovisni teritoriji i područja od posebnog interesa. Nastao je radi boljeg vizualnog povezivanja koda i imena države, za razliku od ISO 3166-2 šifrarnika, kod kojeg je treći znak bio numerički. Šifre su skraćeni oblici država i teritorija, izvedeni iz engleskog jezika.

RAF Mount Pleasant

RAF Mount Pleasant, (IATA kod: MPN, ICAO kod: EGYP) (također poznat kao Zračna luka Mount Pleasant, ili Kompleksi Mount Pleasant ili MPA) je vojna baza Kraljevskog zrakoplovstva - RAF u Britanskim prekomorskim teritorijima na Falklandskim otocima. Baza je dio Britanskih snaga južnoatlanskih otoka (South Atlantic Islands - BFSAI). U ovoj bazi stalno boravi između 1000 i 2000 britanskog vojnog osoblja, nalazi se tridesetak kilometara jugozapadno od Stanleya, glavnog grada otočja Falkland, na otoku Istočni Falkland. To je najduži koridor spojenih objekata na svijetu (1300 km dug) sastavljen je od vojarni, paviljona za odmor i rekreaciju koji tvore bazu. Njezini stanovnici je ponekad iz vica zovu - Death Star (aludirajući na film Ratovi Zvijezda), zbog njezina konfuzna rasporeda.

Vrhovne internetske domene država

Vrhovne internetske domene država su vršne domene neke države, a imaju dva slova. Ovi nastavci odgovaraju oznakama zemalja prema standardu ISO-3166.

Sastavne države i teritoriji povezani s Ujedinjenim Kraljevstvom
Zastava Ujedinjenog Kraljevstva
Države u Africi

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.