Orijent

Orijent je izraz koji dolazi od latinske riječi oriens koja znači istok, a koristi se za opisivanje Istočnog svijeta, odnosno kultura i zemalja azijskog kontinenta. Pod time se može podrazumijevati Bliski Istok ili Daleki Istok, odnosno Azija u cjelini. To je tradicionalni naziv za sve što pripada Istočnom svijetu ili je na Dalekom istoku, u odnosu na Europu. U engleskom jeziku je metonym što znači da se odnosi na različite dijelove Azije. Izraz se također koristi za označavanje istočnog smjera u povijesnoj astronomiji kao pridjev Orijent.

Orijent obuhvaća prostor jugozapadne i Središnje Azije te Sjeverne Afrike, koji pripada islamskome kulturnom krugu. To je područje u kojemu je u 7. stoljeću nastala nova religija islam, odnosno nova kultura koja se širila i ujedinjavala velika prostranstva od Indije na istoku do Pirinejskog poluotoka na zapadu, te od stepskih područja Srednje Azije na sjeveru do afričkog Sahela na jugu. Širenjem islama razvijali su se i gradovi. Orijent je prostor starih civilizacija s dugom tradicijom urbanizacije, pa je islam nastavio baštiniti razvoj starih, ali i podizati nove gradove. Gradovi u ovom prostoru imaju svoje funkcionalne, socijalne i morfološke specifičnosti te čine poseban kulturno-genetski tip grada koji se naziva orijentalni ili islamski grad.

Vanjske poveznice

1. B HNL 1995./96.

Prva B hrvatska nogometna liga je imala svoje premijerno natjecanje u sezoni 1995./96.

S obzirom da je za sezonu 1995./96. bilo najavljeno smanjenje Prve HNL sa šesnaest na dvanaest klubova, javilo se nezadovoljstvo klubova koji su osvojili svoje skupine Druge HNL, prije svega Hrvatskog Dragovoljca koji su tako morali ostati u Drugoj HNL, s obzirom da za tu sezonu nije bila predviđena promocija. Konačni prijedlog natjecanja za 1995./96. je Hrvatski nogometni savez donio 20. srpnja 1995., netom prije početka sezone te Prvu ligu podijelio u dva jakosna razreda - Prvu A HNL sa dvanaest klubova (prvih 12 momčadi iz 1. HNL 1994./95.) te Prvu B HNL koju je činilo deset momčadi (posljednje četiri momčadi iz 1. HNL 1994./95. te prve dvije momčadi iz svake skupine 2. HNL 1994./95..

Sustav natjecanja u Prvoj B ligi je bio osmišljen tako da momčadi odigraju dvokružnu ligu (18 kola), te se potom prvoplasirana momčad plasira u Ligu za prvaka u 1. A HNL, drugoplasirana momčad u Ligu za A 1. A HNL, dok su preostale momčadi odigrale u drugom dijelu sezone Ligu za B, (14 kola) preuzimajući iz prvog dijela međusobne rezultate.

Naknadnom promjenom natjecanja za sezonu 1996./97., nitko nije ispao iz lige, nego su i Prva A i Prva B liga proširene na po 16 klubova.

2. HNL 1992.

Druga hrvatska nogometna liga 1992. bila je prva sezone Druge HNL. Trebala je biti podijeljena na četiri skupine: Jug, Sjever, Istok i Zapad, no zbog neposredne ratne opasnosti klubovi iz skupine Istok nisu se mogli natjecati. U Prvu HNL su se kvalificirali Radnik, Pazinka, Segesta i Belišće. Budući da se liga iduće godine proširila, nitko nije ispao.

2. HNL 1998./99.

Druga hrvatska nogometna liga sezone 1998./1999. bila je jedinstvena, te se u njoj natjecalo 19 klubova.

U Prvu HNL za sezonu 1999./00. plasirali su se Vukovar '91 i Istra. Iz 2. HNL ispalo je šest posljednjeplasiranih klubova.

2. HNL 1999./00.

Druga hrvatska nogometna liga sezone 1999./2000. bila je jedinstvena, te se u njoj natjecalo 18 klubova (igrala su se 34 kola).

U Prvu HNL za sezonu 2000./01. plasirali su se Marsonia i Čakovec. Iz 2. HNL ispalo je pet posljednjeplasiranih klubova.

2. HNL 2002./03.

Druga hrvatska nogometna liga sezone 2002./2003. bila je podijeljena u dvije zasebne lige : Sjever-Istok i Zapad-Jug. U svakoj se natjecalo 12 klubova, te se liga nakon 22. kola dijelila na Ligu za prvaka te Ligu za ostanak, gdje su klubovi igrali po deset utakmica, sa svim rezultatima iz prvog dijela natjecanja.

U Prvu HNL za sezonu 2003/04. plasirali su se Inker Zaprešić, te Marsonia. Iz druge HNL izravno su ispali Podravac i TŠK Naftaš.

2. HNL 2003./04.

Druga hrvatska nogometna liga sezone 2003./2004. bila je podijeljena u dvije zasebne lige : Sjever i Jug.

U svakoj se natjecalo 12 klubova, te se liga nakon 22. kola dijelila na Ligu za prvaka te Ligu za ostanak, u koje su uračunati i svi rezultati iz prvog dijela.

U Prvu HNL za sezonu 2004/05. plasirali su se Pula 1856, te Međimurje. Iz druge HNL izravno su ispali Sloga i Orijent.

Agatha Christie

Dame Agatha Mary Clarissa Christie (Torquay, 15. rujna 1890. - Winterbrook House, . siječnja 1976.) je britanska spisateljica kriminalističkih romana, a pisala je i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott. Nazivana je i "kraljica krimića", a po njoj se dodjeluje i nagrada Agatha - Nagrada za kriminalistički roman.

Domaći konj

Konj (Equus ferus caballus; Sinonim: Equus caballus) je veliki četveronožni sisavac, pripadnik roda Equus. Konji su odavno bili jedna od najvažnijih domaćih životinja koja se uzgaja u vrlo velikom broju raznih pasmina, a živi širom svijeta.

Taksonomski, domaći konji su domesticirani oblik divljih konja (Equus ferus), i zajedno s magarcima i zebrama spadaju u porodicu konja (Equidae), u red neparnoprstaša.

HNK Orijent 1919

HNK Orijent 1919 hrvatski je nogometni klub sa Sušaka, mjesta koje je upravno dijelom Grada Rijeke. Osnovan je 1919. godine pod imenom Orient. Ime klubu dao je pomorac Franjo Matković po imenu parobroda Orient, i u svojim početcima Orijent je bio klub radničke i đačke mladeži. Godine 1926. klub prestaje s radom, no već 1928. godine obnavlja se i započinje se natjecati u okviru tadašnje I. župe zagrebačkog podsaveza. Nakon Drugoga svjetskog rata klub prvo nosi imena Jedinstvo i Primorac, zatim Primorje dok 1948. godine mijenja ime u Budućnost. Od 1953. godine klubu se vraća staro ime Orijent pod kojim od tada neprekidno nastupa. Trenutačno član je 2. HNL.

HNK Rijeka

HNK Rijeka je hrvatski nogometni klub iz Rijeke. Jedan je od najuspješnijih hrvatskih klubova po tradiciji i značenju u hrvatskom nogometu.

HNK Rijeka u svojim vitrinama ima jedan naslov državnog prvaka, 7 nacionalnih kupova (2 Kupa Maršala Tita te 5 Hrvatskih kupova), jedan Hrvatski nogometni superkup, te Balkanski kup osvojen 1978. godine. Najveći rivali HNK Rijeke su ekipa splitskog Hajduka, zagrebački Dinamo, pulska Istra te gradski rival Orijent. Rijeka je pobjednik 1. HNL u sezoni 2016./17.

Istok

Istok je strana svijeta nasuprot zapadu. Ako se gleda sa Zemlje, čini se da na njemu Sunce izlazi, što znači da se Zemlja rotira prema istoku.

Na kompasu se istok označava slovom E, od engleskog east.

Europljani pod pojmom "istok" ili "Orijent" obično smatraju azijske države, pa tako imamo Bliski istok, Srednji istok, Daleki istok itd.

Nedovršeni članak Istok koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Kup Nogometnog saveza Primorsko-goranske županije

Kup Nogometnog saveza Primorsko-goranske županije je nogometno kup-natjecanje za klubove s područja Primorsko-goranske županije kojeg organizira Nogometni savez Primorsko-goranske županije.

Pobjednik natjecanja stječe pravo nastupa u Hrvatskom nogometnom kupu. U natjecanju ne sudjeluju klubovi koji imaju izravan plasman u Hrvatski nogometni kup po ostvarenom koeficijentu.

Levant

Levant (Levanat; franc. levant, tal. levante istok), u općem značenju Istok, istočne zemlje. U užem smislu skupni naziv za zemlje koje leže uz obale istočnog Mediterana: Grčku, Tursku, Siriju, Libanon, Izrael, Jordan i Egipat; Grčka se kadšto izuzima iz pojma Levanta. On se uglavnom podudara s pojmom Bliski istok. U antičkom Rimu se za Levant upotrebljavao naziv Oriens (istok; od toga je naša riječ Orijent).

Levant je neprecizni geografski termin koji se povijesno odnosio na veliko područje Bliskog istoka južno od planine Taurus. Levant je omeđen na zapadu Sredozemnim morem, a na istoku sjevernom Arapskom pustinjom i Gornjom Mezopotamijom. Levant ne obuhvaća planinu Kavkaz, dijelove Arapskog poluotoka ili Anatolije — iako povremeno uključuje Ciliciju. Sinajski poluotok se također može ubrojiti, ali se najčešće isključuje kao marginalno područje koje tvori kopneni most između Levanta i sjevernog Egipta. Levantinski narodi i kulture povremeno su dominirali regijom između Sinaja i rijeke Nil, ali ta se regija obično isključuje iz geografske definicije Levanta. Za područje koje su domaći i ostali stanovnici nazivali Levant, vidite Imena Levanta.

Termin Levant izvorno je u širem smislu označavao "mediteranske zemlje istočno od Italije." Sama riječ potječe iz srednjovjekovnog francuskog levant, particip od lever "podignuti" — kao u soleil levant "izlazeće sunce" — od latinskog levare. Riječ Levant se stoga odnosi na smjer izlazećeg sunca iz perspektive onih kojih su ga prvi koristili. Po tom značenju jednak je arapskom terminu Mašrek koji označava "zemlju gdje sunce izlazi."

Alternativna etimologija riječi pokazuje da termin potječe od Libanona - španjolski prevodioci s arapskog koristili su b i v naizmjenično kao posljedicu svojeg španjolskog izgovora. Stoga Levant označava područja koja okružuju Libanon, koji sâm potječe od arapske riječi za bijelo prema snijegom prekrivenim libanonskim planinama.

Naziv Levantinac je označavao ljude koji su živjeli u Maloj Aziji tijekom razdoblja Otomanskog carstva, a bili su talijanskog (posebice Mlečani i Đenovljani), francuskog ili nekog drugog mediteranskog podrijetla. Većina njih su bili potomci trgovaca ili stanovnika križarskih država.

Levantinska (levantska) trgovina je ona koju su Europljani u srednjem vijeku vodili sa zemljama Levanta; uglavnom je bila u rukama mediteranskih gradova: Venecije, Genove, Pise, Marseillea, Barcelone i Dubrovnika. Razvila se osobito za križarskih ratova, a europske su zemlje posredovanjem Levanta dolazile do mirodija, pamuka, svile, boje i drugih sirovina. Levantinska trgovina gubi na značenju potkraj 15. i u početku 16. stoljeća.

Kada su Britanci zauzeli Palestinu pri završetku Prvog svjetskog rata, neki novi vladari pejorativno su prilagodili termin za označavanje stanovnika miješanog arapskog i europskog podrijetla ili Europljana (obično Francuza, Talijana ili Grka) koji su se "udomaćili" i prihvatili lokalne običaje i odjeću.

Francuski mandati Sirija i Libanon nazivali su se od 1920 do 1946 levantskim državama. Termin je u to vrijeme postao uobičajen u arheologiji pošto su mnoga važna iskapanja izvršena upravo ondje (Ebla, Mari i Ugarit). Budući da se te države nisu mogle klasificirati kao mezopotamske, sjevernoafričke ili arapske, one su se počele označavati kao "levantinske".

Danas "Levant" najčešće koriste arheolozi i povjesničari kada govore o prapovijesti ili o starovjekovnoj i srednjovjekovnoj povijesti regije (npr. križarski ratovi). Termin se još uvijek povremeno koristi za označavanje modernih ili suvremenih događaja, naroda, država ili dijelova država u istoj regiji koja obuhvaća Izrael, Jordan, Libanon, Palestinu ili Siriju.

RK Orijent Rijeka (žene)

Ženska ekipa Rukometnog kluba "Orijent" iz Rijeke, Primorsko-goranska županija.

Siniša Linić

Siniša Linić (Rijeka, 23. kolovoza 1982.), hrvatski nogometaš

Rođeni Grobničanin, sa karijerom je započeo u Rijeci. Tamo igra prvo do posudbe u NK Orijent do drugog dijela 2002. kada započinje svoj 5 godina dug put kroz redove Rijeke. Već prve prave sezone u Rijeci uspio je sakupiti manju minutažu da bi od sezone 2003./04. postao dio prve momčadi, izmjenjujući se na pozicijama unutar veznog reda. 2006. dobiva poziv nacionalnog izbornika Zlatka Kranjčara za nastup na novogodišnjem turniru Carlsberg Cupu. Nastupio je cijelu utakmicu protiv reprezentacije Hong Konga (4:0). Prije toga nastupao je rijetko za U-21 i U-19 reprezentaciju.

Nakon uspješnih sezona 2004./05. i 2005./06. u kojima završava pri vrhu lige i osvaja dva kupa, slijedi slabija godina nakon koje posvađan sa predsjednikom Ježićem napušta klub. Novi trener Zlatko Dalić htio ga je zadržati kao budućeg kapetana, no Linić, ogorčen načinom kako se s njim postupalo u rodnom gradu odlučuje prijeći u splitski Hajduk. U Hajduku je igrao relativno često, ali su ga s vremenom iz prve postave istisnuli iskusni Andrić i Skoko. Iz redova splitskih bilih Linić je otišao u izraelsku Bnei Yehudu za koju je igrao do ljeta 2010. godine a nakon toga preselio u NK Istru 1961, a potom u FC Koper. Nakon što je završio profesionalnu karijeru, te poslije kratkotrajne stanke, karijeru nastavlja u redovima niželigaša NK Grobničana.

Statistika u Hajduku

Ubojstvo u Orient Expressu

Ubojstvo u Orient Expressu (izdan 1934.), roman "kraljice krimića" s glavnim likom Herculeom Poirotom.

Vlatko Đolonga

Vlatko Đolonga (Split, 30. rujna 1976.) hrvatski nogometaš.

Počeo je igrati nogomet u osnovnoj školi igrajući za NK Split. Nakon jednogodišnje stanke, prošao je probu za juniore Hajduka, te počeo igrati u pomlatku splitskog kluba. Kao junior otišao je na posudbu u Uskok, no, tamo je ozlijedio meniskus i po povratku u Split nisu s njim htjeli potpisati profesionalni ugovor, te je napustio klub i otišao u Solin, pa kasnije Orijent.

Uslijedilo je razdoblje u Hrv. Dragovoljcu iz Sigeta. Tamo se "Đole" dobro snašao, te istaknuo preciznim slobodnjacima i topovskim udarcem, pa je jednom prilikom s centra igrališta pogodio gredu. Dobrim je igrama zaradio inozeman transfer španjolsku Primeru, točnije, Aláves u čijem je dresu zabilježio tek pokoji ulazak s klupe. Čim je sportski direktor Hajduka, Ivica Šurjak otvorio mogućnost da se Đolonga vrati u klub to je i učinjeno.

Narednih nekoliko sezona uspio je biti koliko-toliko standardan. Za vrijeme izbornika Mirka Jozića uspio je zabilježiti 3 ulaska s klupe za reprezentaciju. U Hajduku se isprva iskazao kao dobar lijevi vezni, pa zatim i stoper. Kasnije je za njega bilo osigurano mjesto lijevog braniča. Jednim svojim slobodnjakom riješio je derbi s Dinamom, a kratko je razdoblje pod vodstvom Ćire Blaževića nosio kapetansku traku. Nažalost, vrlo neuspješno jer je to bilo kada je klub potopljen u Ligi prvaka od strane mađarskog Debrecena. S vremenom je izgubio svoje mjesto u momčadi i početkom 2007. počeo tražiti kakav-takav inozemni angažman u Kini, ili odlazak u Zadar. No, ostao je u klubu, napustivši ga na ljeto po isteku ugovora.

Sredinom rujna 2007. postao je igračem drugoligaša Mosora, no, već nakon 2 utakmice raskinuo je ugovor na želju kluba.

Statistika u Hajduku

ŠK Olimpija Karlovac

Športski klub Olimpija je bivši nogometni klub iz Karlovca.

Osnovan je 1908. godine. Osnovala ga je skupina karlovačkih gimnazijalaca, među njima kasniji državni reprezentativac, onda još srednjoškolac Artur Dubravčić.

Početkom Drugog svjetskog rata klubovi Olimpija i Građanski, uz Orijent stvaraju Hrvatski građanski športski klub Tomislav, dok su se glavni konkurenti Karlovac, Viktorija i Primorac spojili u Hrvatski športski klub Velebit.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.