Novine

Novine su tiskani mediji koji objavljuju razne vijesti iz društvenog, političkog, kulturnog i športskog života, izvještavaju o dnevnim događajima, donose priče, romane u nastavcima i stripove, objavljuju oglase, reklame itd. Novinari su ljudi koji su za svoj poziv odabrali pisanje za novine. Djelatnost pisanja i izdavanja novina naziva se novinarstvo ili žurnalistika (francuski: journal [žurna'l]= novine)

Hrvatske tiskovine 0707
Hrvatske novine

Vrste novina

Dnevne novine su novine koje izlaze svaki dan. Ponekad se nazivaju i dnevnicima, a jedno od neophodnih obilježja treba im biti ažurnost. Njihova glavna svrha je obavještavanje o bitnim događajima jučerašnjeg dana. Novinska izdanja također mogu izlaziti tjedno, polumjesečno, mjesečno ili godišnje. Učestalost izlaska pojedinog novinskog izdanja ovisi najviše o njegovu sadržaju. Novinska forma tjednika najčešće odgovara političkim, vjerskim ili kulturalnim izdanjima koja tako pokrivaju više zbivanja i daju dublji i složeniji pregled pojedinog događaja, društvene pojave i slično. Forma mjesečnika najčešće obuhvaća razne specijalizirane časopise koji pokrivaju raznorazna područja. U pisanju tekstova za novine, školovani novinari izražavaju se specifičnim oblicima izražavanja, nazvanim novinski rodovi.

Hrvatske novine

Il Regio Dalmata – Kraglski Dalmatin, prve su novine na hrvatskom jeziku. Te hrvatsko-talijanske upravno-političke tjedne novine, službene novine francuske uprave u Dalmaciji, izlazile su u Zadru, svake subote od 1806. do 1810.[1]

Vidi još

Izvori

  1. http://dnc.nsk.hr/Newspapers/LibraryTitle.aspx?id=EC4BD886-2F50-4747-8582-29436F789DE4

Vanjske poveznice


HR-WikinewS-CRO.jpg Nedovršeni članak Novine koji govori o medijima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.