Nagrada "Ivan Goran Kovačić"

Nagrada "Ivan Goran Kovačić", godišnja književna nagrada. Dodjeljuje ju hrvatski dnevni list "Vjesnik" za najbolje književno ostvarenje u protekloj godini. Prvi put je dodijeljena 1964. godine.

Dodjeljuje se za najbolju knjigu od lipnja prošle godine do lipnja tekuće godine.[1]

Dosadašnji dobitnici i dobitnice

Vidi još

Izvori

  1. 1,0 1,1 T-portal Tportal/HINA: Dubravka Ugrešić dobila Vjesnikovu nagradu za književnost, 30. svibnja 2011.
  2. Index.hr Dodijeljene Vjesnikove nagrade za umjetnička postignuća, 1. srpnja 2004.
  3. Josip Mlakić, bilješke o autorima, hrvatskiplus.org, preuzeto 9. prosinca 2013.
  4. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske - Iz tiska  -  Ministarstvo kulture u tisku  -  44_ dodjela Vjesnikovih nagrada za umjetnička postignuća, 2004.
Bruno Milić

Bruno Milić (Rijeka, 15. kolovoza 1917. - Zagreb, 8. veljače 2009.), hrvatski arhitekt i urbanist.

Dobitnici Porina 2019.

Porin 2019. je glazbena nagrada Porin za prethodnu 2018. godinu.

Dodjeljuje se za glazbeni rad, a održano je 29. ožujka 2019. godine u centru Zamet u Rijeci.Nagrada je ove godine dodjeljivana u 36 kategorija, 10 u izravnom televizijskom prijenosu na HRT-u te 26 u predprijenosu. Voditelji programa bili su Iva Šulentić i Ivan Vukušić, redatelj TV prijenosa Tihomir Žarn, scenograf Tomislav Hrg, producenti Julijana Filakovity i Ivica Vlašić, a scenarist i redatelj dodjele Mario Kovač.

Dobriša Cesarić

Dobriša (Dobroslav) Cesarić (Požega, 10. siječnja 1902. – Zagreb, 18. prosinca 1980.), bio je hrvatski pjesnik i prevoditelj.

Državna nagrada za šport "Franjo Bučar"

Državna nagrada za šport "Franjo Bučar" najviše je priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj športa u Republici Hrvatskoj. Nagrada od 1991. nosi ime po začetniku hrvatskog športa dr. Franji Bučaru, a nastala je kao sljednica nagrada SR Hrvatske: Majska nagrada fizičke kulture i Republička nagrada fizičke kulture.

Nagrada se dodjeljuje u obliku medalje s likom Franje Bučara, posebne diplome i novčane nagrade. Medalja je rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija. Na licu nosi reljefni portret Franje Bučara, a na naličju nosi grb Republike Hrvatske i natpis Nagrada "Franjo Bučar" ispod kojeg je pet olimpijskih krugova. Pozlaćena medalja dodjeljuje se nagrađenima za životno djelo, a posrebrena dobitnicima godišnje nagrade. Diploma je u crnom kožnom ovitku, na koricama je utisnut grb Republike Hrvatske i natpis Državna nagrada za sport "Franjo Bučar" žuto-zlatnom bojom, a za nagrađene za životno djelo sadrži dodatak "životno djelo".

Dodjeljuje se stručnim i javnim djelatnicima u području športa, športašima, pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju športsku djelatnost, te drugim pravnim i fizičkim osobama zaslužnim za razvoj športa.

Goran Rako

Goran Rako (Imotski, 1959.), hrvatski arhitekt.

Irena Vrkljan

Irena Vrkljan (Beograd, 21. kolovoza 1930.) hrvatska je pjesnikinja, prozaistica, radiodramatičarka, esejistica, prevoditeljica, poznata i kao "hrvatska Virginia Woolf". Djeluje na hrvatskoj književnoj sceni već više od pedeset godina. Dopisna je članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ivan Goran Kovačić (razdvojba)

Ivan Goran Kovačić može značiti:

Ivan Goran Kovačić (1913.-1943.) hrvatski pjesnik

Nagrada "Ivan Goran Kovačić" godišnja književna nagrada od 1964. godine

Studentsko kulturno–umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić" osnovano 1948. godine

Josip Mlakić

Josip Mlakić (Bugojno, 1964.) je hrvatski književnik i scenarist iz Bosne i Hercegovine.

Juraj Denzler

Juraj Denzler (Zagreb, 12. travnja 1896. - Zagreb, 27. rujna 1981.), hrvatski arhitekt.

U početku je pod utjecajem V. Kovačića i bečke škole, a kasnije postaje jedan od nositelja hrvatske moderne arhitekture. Izvodi javne (zgrada Gradske vijećnice na Sušaku), stambene, poslovne i sakralne (crkva Sv. Antuna na Sv. Duhu i kapelica Majke Božje Sljemenske) objekte, a poslije 1945. više konzervatorskih radova i adaptacija.

U suradnji s arhitektom Mladenom Kauzlarićem radi Školu narodnog zdravlja ˝Andrija Štampar˝(Zagreb, 1925.-1928) i Upravnu zgradu gradskih poduzeća (Zagreb 1933.)

Nedovršeni članak Juraj Denzler koji govori o arhitektu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Krešimir Nemec

Krešimir Nemec (Županja, 29. svibnja 1953.), hrvatski književni znanstvenik i redoviti sveučilišni profesor.

Marijan Hržić

Marijan Hržić, (Zagreb, 1944.) hrvatski suvremeni arhitekt i urbanist.

Neven Šegvić

Neven Šegvić (Split, 26. siječnja 1917. - Split, 13. listopada 1992.), hrvatski arhitekt.

Osorske glazbene večeri

Osorske glazbene večeri su glazbeno-scenski festival koji se u ljetnim mjesecima, u srpnju i kolovozu, održava u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osoru na otoku Cresu a ponekad i na drugim lokacijama, poput glavnog osorskog trga ili ruševina benediktinske opatije Sv. Petra. Festival je pokrenut 1976. godine i otada poseban naglasak stavlja na hrvatsku glazbenu baštinu i narudžbu novih djela koja se praizvode u Osoru. Utemeljitelj i doživotni umjetnički ravnatelj festivala bio je Daniel Marušić (1976. – 2009.). Nakon Marušićeve smrti festival su vodili Berislav Šipuš (2009. – 2011.), Ivana Kocelj (2012. – 2015.) te Branko Mihanović (2016. - 2018.). Zbog iznimnog doprinosa nacionalnom stvaralaštvu, festivalu je 2011. godine dodijeljen status nacionalnog.

Tijekom poseljednjih desetljeća na festivalu je praizvedeno gotovo 300 djela hrvatskih skladatelja, među kojima se ističu Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Ivan Brkanović, Miroslav Miletić, Stanko Horvat i ostali. Brojni koncerti su snimljeni, a neki i izdani: Osorska trilogija (Cantus Records, Hrvatska radiotelevizija, Osorske glazbene večeri, 2013.) nagrađena nagradom Porin (nagrada) u kategoriji najbolji album klasične glazbe, te serija od sedam ploča s djelima hrvatskih skladatelj (Jugoton, 1976. – 1984.). Tekstove za festival su pisali ugledni muzikolozi: Nikša Gligo, Eva Sedak, Zdenka Weber, Ennio Stipčević, Zlatko Stahuljak, Erika Krpan i ostali.

Na poticaj festivala postavljen je osorski perivoj skulptura s djelima Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Vanje Radauša, Marije Ujević-Galetović, Tome Rosandića i drugih. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, glavnom koncertnom prostoru, postavljen je Križni put, zbirka djela istaknutih hrvatskih slikara: Vasilija Jordana, Zlatka Kauzlarića Atača, Đure Sedera, Omera Mujadžića i ostalih, te kipara Belizara Bahorića, Ljerke Njerš i ostalih.

Dizajn programskih knjižica, plakata i ostalih izdanja festivala djelo je različitih autora: Branko Vujanović, Zdenka Pozaić, Dragutin Dado Kovačević, studio Parabureau.

Festival Osorske glazbene večeri organizira istomena udruga koja ima svoju skupštinu. Povodom 30. obljetnice festivala, izdan je zbornik Arkadija hrvatske glazbe: 30 godina festivala Osorske glazbene večeri, koji je priredila Dodi Komanov.

Ranko Marinković

Ranko Marinković (Vis, 22. veljače 1913. - Zagreb, 28. siječnja 2001.), bio je hrvatski književnik i akademik.

Slavko Mihalić

Slavko Mihalić (Karlovac, 16. ožujka 1928. - Zagreb, 5. veljače 2007.), hrvatski pjesnik, akademik.

Vesna Krmpotić

Vesna Krmpotić (Dubrovnik, 17. lipnja 1932. - Beograd, 21. kolovoza 2018.), bila je hrvatska književnica i prevoditeljica.

Vjesnik

Vjesnik, politički dnevni list, izlazio je u Zagrebu, od god. 1940. do 2012. Bila je također značajna izdavačka kuća, koja izdaje niz drugih izdanja, a u vrijeme socijalističke Jugoslavije imala je osobito velik značaj.

Vladimir Kranjčević

Vladimir Kranjčević (Zagreb, 21. studenog 1936.), hrvatski je glazbenik, dirigent, pijanist i pedagog. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Ladislava Šabana. Dirigiranje je studirao kod Slavka Zlatića (Zagreb) i Igora Markeviča, a magistrirao 1980. kod Vojislava Ilića.

Zdenko Kolacio

Zdenko Kolacio (Sušak, 1912. - 1987.), hrvatski arhitekt, urbanist i esejist

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.