Montserrat

Montserrat je otok u Karibima. To je Britansko prekomorsko područje Ujedinjenog kraljevstva. Smješten je jugozapadno od Antigve a sjeverozapadno od Gvadalupe.

Montserrat
Montserrat
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: "Each Endeavouring, All Achieving"
Himna: "God Save the Queen"
Položaj Montserrata
Službeni jezik engleski
Glavni grad Plymouth 1
Vlada
 - Kraljica
 - Guverner
 - Premijer
Elizabeta II.
Peter Andrew Waterworth
Lowell Lewis
Površina 219. po veličini
 - ukupno 102 km2
Stanovništvo 225. po veličini
- ukupno ([[ ]].) 4,488 (srpanj 2005. procjena)
 - gustoća 44/km2;
Pripadnost Ujedinjeno Kraljevstvo
Status Britanska prekomorska područja
Valuta Istočnokaripski dolar (100 centa)
Vremenska zona UTC -4
Internetski nastavak .ms
Pozivni broj +1 664
1Napušten 1997. nakon erupcije vulkana. Vladine su zgrade trenutno smještene u Bradesu, zbog čega je to de facto glavni grad.

Zemljopis

Ovaj otok je jedan od otoka u malim Antilima i vulkanskog je porijekla. Zadnja veća aktivnost vulkana Soufriere Hills se dogodila, nakon 400 godina mirovanja, 1995. Geolozi misle, da se zadnja velika aktivnost tog vulkana dogodila prije 20.000 godina.

2/3 otoka su, radi erupcije, još uvijek zatvoreno područje. Plovidba vodama oko otoka je riskantna, jer od erupcije pomorske karte više nisu pouzdane, a nove još nisu izrađene. U široj okolici otoka se još uvijek osijeća snažan miris sumpora stanje travnja 2005.

Monserrat ima tropsku klimu sa temperaturama od 23° do 30°C ali bez izraženih kišnih i sušnih razdoblja.

Povijest

Prvi stanovnici otoka bili su Arawak Indijanci koji na njega pristižu sa južnoameričkog kopna između 500 pr. Kr. do 500 n.e., gdje se zadržavaju sve do sredine 1400.-tih kada su ih protjerali agresivni Karibi. Otok su prozvali imenom Alliouagana, 'zemlja bodljikavog grmlja' ="land of prickly bush", prema vegetaciji kojom su bile obrasle njegove obale.

Kristofor Kolumbo je "otkrio" otok 1493. i dao mu ime po poznatom samostanu na brijegu Monserrat u Španjolskoj. Od 1871. do 1956. je Monserrat bio dio federacije otoka zavjetrine, da bi se 1958. priključio Zapadnoindijskoj federaciji. Nakon raspuštanja federacije 1962. stanovnici su na referendumu odlučili da žele ostati Britanska krunska kolonija.

Niz erupcija vulkana Soufriere Hills, koji su počeli u srpnju 1995. opustošili su veći dio otoka. 75% stanovništva je napustilo otok. Dotadašnji glavni grad Plymouth je 1996. i službeno, zbog erupcija vulkana, napušten. Prijelazna vlada je smještena u mjesto Brades, na sjeverozapadu otoka.

Stanovništvo

Etničke grupe

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Etničke grupe Montserrata

Jezici

Na Montserratu se govore 2 jezika, to su nacionalni engleski 100 ljudi (2004) i antigvanski i barbudski kreolski engleski, ovdje nazivan montseratski kreolski engleski, 7.570 govornika (2001)[1].

Politika

Otok je podijeljen na tri upravna područja:

  • Saint Anthony
  • Saint Georges
  • Saint Peter's

Promet

Na otoku se prometuje lijevom stranom.

Literatura

  • Fergus, H.A. (1975). History of Alliouagana. A short history of Montserrat.

Izvori

  1. Languages of Montserrat (16th)

Vanjske poveznice

.ms

.ms je vrhovna internetska domena (country code top-level domain - ccTLD) za Montserrat. Domenom upravlja MNI Networks Ltd.

Antigva i Barbuda

Antigva i Barbuda je otočna država na granici Karipskog mora i Atlantskog oceana. Pripada skupini Malih Antila. Okružena je otocima Gvadalupa na jugu, Montserrat na jugozapadu, Sveti Kristofor i Nevis na zapadu i Sveti Bartolomej na sjeverozapadu.

Po društvenom uređenju Antigva i Barbuda je parlamentarna monarhija u sastavu Commonwealtha.

Barcelona (album)

Barcelona je drugi samostalni studijski album britanskog pjevača rock sastava "Queen" Freddija Mercuryja. Album je nastao kao suradnja sa španjolskom opernom divom sopranisticom Montserrat Caballé. Album je sniman 1987. i 1988. godine, a objavljen je 10. listopada 1988.

Barcelona (singl)

"Barcelona" je singl britanskog rock pjevača sastava "Queen" Freddija Mercuryja i španjolske operne dive sopranistice Montserrat Caballé. Tekst su napisali Freddie Mercury i Mike Moran. Pjesma je objavljena na samostalnom albumu Freddija Mercuryja Barcelona iz 1988. godine.

Mercury je upoznao Montserrat Caballé u kolovozu 1986. godine tijekom nastupa sastava "Queen" u Španjolskoj. Susreli su se u hotelu "Ritz" u Barceloni. Mercury je odsvirao i otpjevao svoju pjesmu "Exercises in Free Love". Caballé se jako svidjela pjesma, te je pratila Mercuryja dok je pjevao i svirao. Tako se rodila ideja da napiše pjesmu koja bi predstavljala njen rodni grad Barcelonu, koja će biti domaćin XXV. Olimpijskih igara 1992. godine.

Na prijelazu iz 1986. u 1987. godinu Mercury je saznao da boluje od SIDE i zbog toga je potpuno zaboravio na pjesmu. Kada ga je Montserrat podsjetila na ideju Mercury i Moran su napisali pjesmu koju su Freddie Mercury i Montserrat Caballé snimili u Londonu u mjesecu travnju 1987. godine. 8. listopada 1987. godine Mercury i Caballé nastupili su na festivalu "La Nit" u Barceloni, koji je bio početak pred olimpijskog razdoblja. Freddie je tada, zbog straha da nešto ne pođe po zlu u posljednji trenutak odlučio pjesmu otpjevati na "playback".

Taj koncert je jedan od posljednjih Mercuryjevih nastupa uživo.

Za pjesmu su snimljena dva glazbena spota. Pjesma nažalost nije doživjela uživo izvedbu na službenom otvorenju XXV. Olimpijskih igara u Barceloni 1992., jer je Mercury preminuo nekoliko mjeseci prije. Stoga je Montserrat Caballé, shrvana njegovom smrću, odbila otpjevati pjesmu s bilo kojim drugim izvođačem. Pjesma je objavljena je na kompilacijama "The Freddie Mercury Album" i "Greatest Hits III".

Britanska prekomorska područja

Britanska prekomorska područja (službeni puni naziv: Prekomorska područja, o čijim međunarodnim interesima brine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske; raniji naziv je bio krunske kolonije) je zajednički naziv za posjede Ujedinjenog kraljevstva izvan Europe.

To su:

Angvila

Bermudi

Britanski Djevičanski otoci

Britanski Antarktički teritorij

Falklandski otoci (Malvinski otoci)

Gibraltar (iako je na europskom kontinentu)

Kajmanski otoci

Montserrat

Pitcairn

Sveta Helena (uključuje Otok Ascension i Tristan da Cunha)

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Britanski indijskooceanski teritoriji (Otoci Chagos)

Otoci Turks i Caicos

Britanski Hong Kong

CONCACAF

CONCACAF (eng. the Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) je najviše izvršno tijelo za Sjevernu, Srednju Ameriku i Karibe. Uz to tu su i tri južnoameričke zemlje: Gvajana, Surinam i francuski departman Francuska Gvajana. CONCACAF je osnovan 1961.

Freddie Mercury

Freddie Mercury (Zanzibar, 5. rujna 1946. - London, 24. studenog 1991.), bio je britanski pjevač, tekstopisac i producent, najpoznatiji kao pjevač britanskog rock sastava Queen.

Grb Montserrata

Grb Montserrata sastoji se od štita, na kojem je Erin, žena u zelenoj halji, koja simbolizira Irsku. Erin drži harfu, koja se nalazi i na grbu Irske, i križ, simbol kršćanstva. Prvi naseljenici otoka bili su Irci, koje je u 17. stoljeću sa Svetog Kristofora i Nevisa izgnala politika Olivera Cromwella.

Ovaj se grb, koji datira iz 1909. godine, nalazi i na zastavi Montserrata.

Istočnokaripski dolar

Istočnokaripski dolar, ISO 4217: XCD, je valuta koja se koristi u sljedećim državama i prekomorskim teritorijima:

Angvila,

Antigva i Barbuda,

Dominika,

Grenada,

Montserrat,

Sveti Kristofor i Nevis,

Sveta Lucija i

Sveti Vincent i Grenadini.Dijeli se na 100 centi.

U upotrebi je od 1965. kada je zamijenio dotadašnji dolar Britanske zapadne Indije. Od 1976. tečaj XCD vezan je za tečaj američkog dolara u odnosu 2.7 XCD za 1 USD.

Istočnokaripska središnja banka izdaje kovanice u apoenima od: 1, 2, 5, 10, 25 centi i 1 dolara, te novčanice u apoenima od 5, 10, 20, 50 i 100 dolara.

Jordi Savall

Jordi Savall (14. siječnja 1942., Igualada, Katalonija, Španjolska), je španjolsko-katalonski violist, dirigent i skladatelj. Jedna je od glavnih osoba s kraja 20. i početka 21. stoljeća, zaslužna za promociju viole kao glazbenog instrumenta.

Repertoar mu se kreće od glazbesrednjeg vijeka, preko renesanse do barokne muzike, a ponekad i dalje preko klasičnog i romantičkog glazbenog perioda.

Počeo je svirati sa šest godina kao član školskog zbora u rodnom gradu. U Barceoloni završava glazbenu akademiju 1965. Potom se specijalizira za ranu glazbu u rodnom gradu, Ars Musicae Barcelona i u Švicarskoj - Schola Cantorum Basiliensis u Baselu (1968.-70.) gdje 1974. postaje i profesor na viloi da gamba.

1974. osniva ansambl Hesperion XX (poslije 2000g. znan kao Hesperion XX) zajedno sa suprugom Montserrat Figueras, Lorenzom Alpertom i Hopkinsonom Smithom.

1987. vraća se u Barcelonu i osniva La Capella Reial de Catalunya koja izvodi glazbu nastalu prije 18. stoljeća.

1989. osniva Le Concert des Nations prvenstveno orjentiran na izvođenje barokne glazbe.

Potom se Savall orjentira na izvođenje glazbe sa svojom ozbitelji gdje uz suprugu Montsserat Figueras nastupaju i kćer Arianna Savall i sin Ferran Savall. Arianna Savall svira na harfi i pjeva kao i njena majka. Ferran Savall svira teorbu (bas lutnja) i pjeva.

Primio je do sda brojne nagrade i priznanja. Primio je Premi d'Honor Lluís Carulla za doprinos kulturi Katalonije. 2006. nagrađen je počasnom titulom Doctor Honoris Causa, Sveučilišta u Barceloni. Iste godine postavljen je i za ambasadora Europske unije za interkulturalni dijalog. U lipnju 2008. Savall i njegova supruga Montserrat Figueras su imenovani Umjetnicima mira od strane UNESCO-a. U veljači 2009. primio je nagradu Prix Georg Friedrich Häendel de Halle i nagradu Nacionalno vijeća glazbe i umjetnosti Katalonije. 2010. prima nagradu Praetorius Musikpreis Niedersachsen and a MIDEM Classical Award za album "Jerusalem – La ville des deux Paix: La paix céleste et la paix terrestre."

Jordi Savall je izvodio glazbu u filmu Tous les matins du monde(1991.) za koju je dobio priznanja i iste snimke prodao u miljunskim primjercima. Osim toga izvodio je glazbu i u filmovima :

(1991.) Tous les matins du monde, Alain Corneau

(1993.) El Pajaro de la felicidad (The Bird of Happiness), Pilar Miró

(1993.) Jeanne la Pucelle I : Les batailles (Joan of Arc: The Battles), Jacques Rivette

(1994.) Jeanne la Pucelle II : Les prisons (Joan of Arc: The Prisons), Jacques Rivette

(1997.) Hosszú alkony( Long Dusk), Attila Janisch

(1997.) Marquise, Vera Belmont

(1998.) Secret defense, Jacques Rivette

Montserrat (planina)

Montserrat je planina u španjolskoj pokrajini Kataloniji, 60 km sjeverozapadno od grada Barcelone. Najviši vrh planine ima 1236 metara nadmorske visine. Na visini od 721 metara nalazi se benediktinska opatija i proštenište Majke Božje Montserratske.

Montserrat Caballé

Montserrat Caballé (punim imenom Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch; Barcelona, 12. travnja 1933. — Barcelona, 6. listopada 2018.) bila je katalonska operna pjevačica. Proslavila se ulogama u operama Rossinija, Bellinija i Donizettija.

Plymouth (Montserrat)

Plymouth je de iure glavni grad britanskog prekomorskog posjeda Montserrata. Grad je četiri stoljeća bio jedina luka na otoku. Između 1995. i 1997. Plymouth je značajno stradao uslijed učestalih erupcija vulkana Soufrière. U kolovozu 1997. niz snažnih erupcija odnio je nekoliko života i primorao stanovništvo iseliti se. Cijelo mjesto prekriveno je slojem vulkanskog pepela debljine 1.5 m. Plymouth je danas grad duhova, ali je i dalje službeno glavni grad Montserrata jer još nije pronađena odgovarajuća zamjena. Upravno središte privremeno je preseljeno na sjever, u selo Brades.

Popis zavisnih teritorija

Zavisni teritoriji su teritoriji bez pune političke samostalnosti.

Samostan

Samostan je nastamba u kojoj žive pripadnici redovničkih zajednica, svećenici i časne sestre. Riječ samostan, doslovan je prijevod grčke riječi "monasterion". Upotrebljava se od XIX. stoljeća u Katoličkoj Crkvi među Hrvatima, umjesto starih sinonimnih naziva manastir (namastir), klaustar (ili kloštar), konvenat, koludrište ili stanište. U samostanima, odnosno manastirima žive kršćanski i budistički redovnici.

Samostan Montserrat

Samostan Montserrat, punim imenom Santa Maria de Montserrat (španjolski: Monasterio de Montserrat) je benediktinska opatija, koja se nalazi na planini Montserrat, u Kataloniji u Španjolskoj. Glavno je svetište u Kataloniji.

Sjeverna Amerika

Sjeverna Amerika - kontinent na sjevernoj polutci, površine 24,230.000 četvornih kilometara.

Srednja Amerika

Srednja Amerika obuhvaća kopneni most između Sjeverne i Južne Amerike kao i Zapadnoindijske otoke , a zemljopisno i geološki do kopnene prevlake Tehuantepec pripada kontinentu Sjeverne Amerike. Povijesno gledano, Srednja se Amerika može smatrati samostalnim kontinentom. Kopno Srednje Amerike od prevlake Tehuantepec do prevlake Darién na granici između Paname i Kolumbije naziva se Centralna Amerika

Na tom kopnenom mostu pretežno se govori španjolski. Jedina je iznimka Belize gdje se govori engleski. Na otocima u Karibima govori se engleski, francuski, španjolski i nizozemski.

Sastavne države i teritoriji povezani s Ujedinjenim Kraljevstvom
Zastava Ujedinjenog Kraljevstva
Države u Sjevernoj i Srednjoj Americi

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.