Minho (rijeka)

Minho (portugalski) Miño (španjolski i galicijski) je najveća rijeka u Galiciji Španjolska duga 300 km. [1]

Rijeka je ime dobila od svog antičkog rimskog naziva Minius. Minho je granična rijeka između Španjolske i Portugala, čije se vode u gornjem toku koriste za rad brojnih hidrocentrala, a u donjem za navodnjavanje poloprivrednih površina.

Minho
Miño
Río miño Tui Galicia
Duljina 300 [1] km
Nadm. visina izvora 750 [1] m
Prosječni istjek 340 m3/s
Površina porječja 16 250 [1] km2
Izvor Pedregal de Irimia, (Lugo, Galicija)
Ušće kod mjesta Caminha u Atlantik (estuariij)
Pritoci Sil
Države Španjolska i Portugal
Gradovi Lugo, Ourense, Tui, Caminha
Slijev Atlanski
Ulijeva se u Atlanski ocean

Zemljopisne karakteristike

Minho River map
Zemljovid sliva rijeke Minho

Rijeka Minho ima površinu porječja od 16 250 km² [1]od toga je 799 km² (5%) u Portugalu, a ostatak u Španjolskoj. [1]Rijeka je ukupno duga oko 300 km od toga 70 km u Portugalu. [1]

Izvor rijeke Minho leži oko 50 km sjeverno od Luga u Galiciji, kod mjesta Pedregal de Irimia. Rijeka teče južno od zidina ovog starog rimskog grada i teče južno kroz kanjone sve do doline sjeverno od grada Ourense. Na tom dijelu njena sliva sagrađena su akomulaciona jezera od Portomarína do Frieire; Belesar 654 m ³, Peares sa 182 m ³, Velle sa 17 m ³, Castrelo sa 60 m ³ i Frieira sa 44 m ³.

Dvadeset kilometara sjeverno od Ourensea kod mjesta Os Peares, Minho prima vode svoje glavne pritoke rijeke Sil. Prolazeći Ourense, rijeka teče u smjeru jugozapada dok ne dosegne portugalsku granicu kod mjesta Melgaço. Tu je izgrađena brana kod mjesta Frieira u blizini grada Ribadavia, koji je poznat po svom vinu Ribeiro.

U svom portugalskom toku Minho dijeli dvije zemlje u duljini od oko 80 km. Kotlina rijeke je bujna, zelena dolina puna obrađenih polja, gdje je svaki kvadratni metar zemljišta koristi se za proizvodnju kukuruza, krumpira, kupusa, ili nečeg drugog - ovisno o godišnjem dobu.

Zatim Minho protječe kroz srednjovjekovne gradiće Melgaço i Monção, zatim razdvaja španjolski Tui i portugalsku Valença do Minho, u kojima su važni cestovni i željeznički mostovi, nakon tog utječe u Atlantik u blizini grada Caminha.

Pritoke

  • Desne pritoke Minha u Proviciji Pontevedra su; Río Tamuxe (zvana i Carballas, Carballo ili Carvallo), Pego, Cereixo da Brinha, Furnia (zvana i Forcadela), Louro, Caselas, Tea, Deva, Ribadil i Cea. U Provinciji Ourense; Avia, Barbantiño i Bubal, u Provinciji Lugo; Asma, Narón, Ferreira, Mera, Narla, Ladra, Támoga i Anllo.
  • Lijeve pritoke Minha u Portugalu su; Rio Mouro, Rio Gadanha, Rio Coura u Provinciji Ourense, Deva, Arnoia, Barbaña, Lonia, Sil, Sardiñeira, Loio, Neira, Chamoso, Robra (zvana i Santa Marta), Lea i Azúmar

Bilješke

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 PHB do Rio Minho. Instituto da Agua (10. 02. 2000) pristupljeno 01. 12. 2011

Vanjske poveznice

Minho

Minho može značiti:

Minho (rijeka), rijeka u Portugalu i Španjolskoj

Minho (pokrajina), povijesna pokrajina u Portugalu (1936.-1976.)

Entre Douro e Minho, povijesna pokrajina u Portugalu (do 1936.)

Rio Minho (Jamajka), rijeka u Jamajci

Minho (pokrajina)

Minho je portugalska povijesna pokrajina.

Utemeljena je 1936., a ukinuta je 1976.. Sastoji se od 23 općine, a glavni grad joj je Braga.

U današnjim mjerilima, obuhvaćala bi okruge Bragu i Vianu do Castelo.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.