Kopenhagen

Kopenhagen (danski København, od "Købmandshavn" – trgovačka luka) je glavni i najveći grad Danske. Ima oko pola milijuna ljudi.

Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Kopenhagen. Za druga značenja, pogledajte Kopenhagen (razdvojba).
Kopenhagen
København
Grad i znamenitosti
Grad i znamenitosti
Grb Kopenhagena

Grb
Koordinate: 55°43′N 12°34′E / 55.717°N 12.567°EKoordinate: 55°43′N 12°34′E / 55.717°N 12.567°E
Država Flag of Denmark.svg Danska
Regija Hovedstaden
Prvi spomen 11. stoljeće
Osnivanje 1167.
Status grada 13. stoljeće
Nazvan po danski: "Købmandshavn" – trgovačka luka
Vlast
 - Gradonačelnik Frank Jensen
Površina
 - Grad 88,25 km2
 - Urbano područje 455,61 km2
Stanovništvo (1. siječanj 2008.)
 - Grad 509.861
 - Gustoća 5.777 stanovnika/km2
 - Urbano područje 1.153.615
 - Područje utjecaja 2.501.094
Vremenska zona CET (UTC+1)
 - Ljeto (DST) CEST (UTC+2)
Svetac zaštitnik Lucije I.
Službena stranica kk.dk
Zemljovid
Položaj Kopenhagena u Danskoj

Položaj Kopenhagena u Danskoj

Zemljopis

Kopenhagen leži na istočnoj obali otoka Zeland (dan. Sjælland) i dijelom na otoku Amager. Od godine 2000. Øresundskim mostom spojen je sa švedskim gradom Malmöm. Na užem gradskom području živi oko pola milijuna ljudi, a u cijeloj gradskoj aglomeraciji oko 1,2 milijuna.

Povijest

Kopenhagen su oko 1000. godine osnovali danski kralj Sven I. i njegov sin Knut II. Veliki. Do polovice 12. stoljeća bio je malo ribarsko mjesto, a na važnosti je počeo dobivati 1167. godine, kada je postao biskupsko sjedište. Odlična prirodna luka pogodovala je razvoju trgovine i obrta i dala ime gradu. Grad je u tom razdoblju bio izložen napadima Hanzeatske lige, a 1254. je dobio gradska prava te 1536. postao prijestolnicom Danskog kraljevstva.

Promet

Kopenhagen je najveća danska luka s brodskim vezama sa Švedskom, Norveškom, Njemačkom, Poljskom i Velikom Britanijom. Na otoku Amager nalazi se jedna od najvećih europskih i najveća skandinavska zračna luka – međunarodni aerodrom Kastrup. Otok Sjælland spojen je s kopnom nizom mostova preko kojih vode željezničke i cestovne veze Kopenhagena s ostatkom Danske i Europe.

Osobe povezane s Kopenhagenom

Gradovi prijatelji

Vanjske poveznice

Ostali projekti

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Kopenhagen
Aage Niels Bohr

Aage Niels Bohr (Kopenhagen, 19. lipnja 1922. – Kopenhagen, 9. rujna 2009.), danski fizičar. Sin Nielsa Bohra. Diplomirao (1946.) na Sveučilištu u Kopenhagenu. Profesor na Sveučilištu u Kopenhagenu (od 1958. do 1981.) i ravnatelj Instituta za teorijsku fiziku (od 1963.do 1970.). Započeo istraživati model strukture ljusaka u atomskoj jezgri s M. Goeppert-Mayer i H. D. Jensenom. U suradnji s Benom Royem Mottelsonom razvio je nuklearni model kvadrupolnih kolektivnih gibanja, model vezanja čestica i titranja te rotacijski model deformiranih jezgara. Za otkriće povezanosti između kolektivnoga i čestičnoga gibanja u atomskim jezgrama i za razvoj teorije nuklearne strukture koja počiva na toj povezanosti dobio Nobelovu nagradu za fiziku (1975.) s B. R. Mottelsonom i J. Rainwaterom. U jednom od ključnih radova surađivao s hrvatskim fizičarom G. Alagom te tijekom tri desetljeća pomagao razvoj hrvatske teorijske fizike. Bio je dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ili HAZU (ondašnji JAZU) od 1977. A. N. Bohr je odrastao je među fizičarima kao što su W. Pauli i W. Heisenberg, pa je i sam postao istaknut atomski fizičar. Bohr je 1948. u Kopenhagenu radio s B. R. Mottelsonom i J. Rainwaterom na monografiji s pregledom tadašnjih spoznaja o atomskoj strukturi. Prvi svezak, Kretanje pojedinačnih čestica, izdan je 1969., a drugi svezak, Atomske deformacije, 1975.

August Krogh

Schack August Steenberg Krogh (Grenaa, 15. studenog 1874. - Kopenhagen, 13. rujna 1949.), danski profesor na Sveučilištu u Kopenhagenu na odjelu zoofiziologije od 1916.-1945. Doprinio je brojnim otkrićima unutar nekoliko područja fiziologije.

Brøndby IF

Brondby IF je danski nogometni klub iz Brondbya, predgrađa Kopenhagena.

Danska

Danska - najmanja nordijska zemlja. Danska je dio Skandinavije, na sjeveru Europe, graniči s Njemačkom.

Danska Superliga

Danska Superliga je najviša nogometna liga u Danskoj. U ligi se natječe 14 klubova, te se igra 28 kola u regularnom dijelu sezone, nakon čega se klubovi dijele u skupinu za prvaka i skupinu za ostanak. Dva posljednjeplasirana kluba na kraju sezone izravno ispadaju u Prvu nogometnu ligu Danske.

Najuspješniji klub Superlige je Kopenhagen, sa 12 naslova prvaka, Brøndby ima 6, a Aalborg 4.

F.C. København

Football Club København (eng. Football Club Copenhagen), poznat i kao FCK, danski je nogometni klub iz Kopenhagena. Domaće utakmice igra na stadionu Parken. Klub je nastao 1992. godine, spajanjem Kjøbenhavns Boldkluba (KB) i Boldklubbena 1903 i u svojoj kratkoj povijesti osvojio je 10 naslova prvaka Danske i 5 danska kupa. U kratkom vremenu postao je najbolji i najuspješniji danski klub. Također, FCK je dvostruki osvajač ugašenog natjecanja Royal League koje je obuhvaćalo najbolje klubove skandinavskih zemalja. Prvo pojavljivanje u grupnoj fazi Lige Prvaka dogodilo se sezone 2006./07. kada je F.C. København završio kao posljednje plasirana momčad skupine, unatoč niti jednom porazu u domaćim utakmicama. Istaknuti treba pobjede u grupnoj fazi nad Celticom (3:1) i Manchester Unitedom (1:0).

Stadion Parken prima 38.050 gledatelja i osim FC Københavna, utakmice na istome igra i Danska nogometna reprezentacija

FC København je jedan od klubova osnivača Europskog udruženja klubova.

Hafnij

Hafnij je kemijski element koji u periodnom sustavu elemenata nosi simbol Hf, atomski (redni) broj mu je 72, a atomska masa mu iznosi 178,49(2).

To je metal visokog srebrnog sjaja otporan na koroziju. Pošto je mekan, može se izvlačiti, valjati i kovati.

Na izloženoj površini stvara se oksidni film. Otporan je na lužine i kiseline (osim HF). Metalni se prah sam zapali i gori na zraku. Njegova gustoća i tvrdoća iznose 13310 kg/m3, 5,5. Hafnij je zastupljen u zemljinoj kori u količini od 5,3 ppm (en. parts per million). Spojevi hafnija toliko su slični spojevima cirkonija da ih je skoro nemoguće značajnije odvojiti. Najvažniji mineral hafnija je: alvit (Hf,Th,Zr)SiO4• x H2O

Legira se s mnogim metalima. Hafnijev karbid i nitrid ubrajaju se u izrazito vatrostalne materijale.

Hafnij su 1923. godine otkrili Dirk Costner (Nizozemska) i Georg Karl von Hevesy (Mađarska). Ime je dobio po latinskom nazivu za Kopenhagen - Hafnia.

Hans Christian Ørsted

Hans Christian Ørsted (Rudkøbing, 14. kolovoza 1777. – Kopenhagen, 9. ožujka 1851.), danski fizičar i kemičar. Doktorirao (1799.) na Sveučilištu u Kopenhagenu gdje je od 1806. bio profesor. Godine 1820. primijetio je da se magnetna igla zakreće okomito na smjer žice kojom teče istosmjerna struja i tako otkrio magnetski učinak električne struje. Iste godine izdvojio je alkaloid piperin iz papra, a 1825. prvi je dobio aluminij iz oksida. Osnovao je (1824.) društvo za popularizaciju znanosti, koje od 1908. danskim fizičarima dodjeljuje Ørstedovu medalju za značajna postignuća, a 1829. utemeljio je Kraljevski politehnički Institut u kojem je bio prvi ravnatelj. Po njem je 1932. bila nazvana jedinica za jakost magnetskoga polja, ersted, u danas napuštenome CGSm-sustavu. Član Kraljevske švedske akademije znanosti od 1822. U starijim je izvorima njegovo prezime zapisano kao Oersted ili (rjeđe) Orsted. Ørstedov rad nadahnut je razmišljanjima Immanuela Kanta. Najpoznatiji je po tome što je otkrio vezu između elektriciteta i magnetizma, danas poznatu kao elektromagnetizam.

Heinrich Louis d'Arrest

Heinrich Louis d'Arrest (* 12. kolovoza 1822., Berlin – † 14. lipnja 1875., Kopenhagen, Danska) bio je njemački astronom i jedan od znanstvenika koji je otkrio planet Neptun.

Njemu u čast je jedan Mjesečev krater dobio ime te jedan od kratera na Fobosu. Njegovo prezime nosi i mali planet 9133 d'Arrest.

Hovedstaden

Hovedstaden je danska regija koja obuhvaća prostor glavnog grada Kopenhagena s okolicom (sjever otoka Zelanda) i otok Bornholm. Bornholm pripada Danskoj iako se nalazi izvan prostora Danskog arhipelaga (nalazi se u Baltičkom moru između Švedske i Poljske). Kopenhagen, Bornholm i grad Frederiksborg su do 2007. imali posebnu samoupravu, a tada su nakon reforme državne uprave u Danskoj uključeni u novostvorenu regiju Hovedstaden.

Hovedstaden se nalazi vrlo blizu švedske obale uz morski prolaz Øresund. Daleko najveći grad pokrajine je Kopenhagen, ali je glavni grad Hillerød. Ostali veći gradovi su Frederiksborg i Helsingør (poznat po Hamletovom dvorcu).

Johannes Andreas Grib Fibiger

Johannes Andreas Grib Fibiger (Silkeborg, 23. travnja 1867. - Kopenhagen, 30. siječnja 1928.), danski znanstvenik koji je 1926. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu.

Fibiger je tvrdio da je otkrio organizam Spiotoptera carcinoma, koji uzrokuje tumor kod miševa i štakora. Kasnije se ustanovilo da dotični organizam nije primarni uzrok tumora. Zbog toga podatka neki stručnjaci smatraju da Fibiger ne zaslužuje Nobelovu nagradu, dok drugi mu pripisuju zasluge za dokazivanje da vanjski uzroci mogu inducirati rak.

Jørn Utzon

Jørn Utzon (9. travnja 1918., Kopenhagen, Danska - † 29. studenog 2008., Kopenhagen) je bio danski arhitekt, najpoznatiji kao autor Sydneyske opere.

Kopenhagen (općina)

Kopenhagen je općina u danskoj regiji Hovedstaden.

Niels Ryberg Finsen

Niels Ryberg Finsen (Torshavn, Ferojski otoci, 15. prosinca 1860. - Kopenhagen, 24. rujna 1904.), islandsko/dansko/ferojski liječnik i znanstvenik, prvi (1903.) danski dobitnik Nobelove nagrade.

Dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu kao priznanje za doprinos u liječenju bolesti, posebno tuberkuloze kože posebnog oblika (lupus vulgaris), pomoću svjetlosnih zraka, čime je otvorio novi put u medicini.

Pjesma Eurovizije 1964.

Eurovizija 1964. je bila 9. Eurovizija održana 21. ožujka 1964. u Tivolis Koncertsalu, Kopenhagen, Danska. Danska je bila domaćin Eurovizije nakon prošlogodišnje pobjede Grethe & Jørgen Ingmann. Švedska se nije natjecala zbog bojkota pjevača. Njihov predstavnik je trebao biti Franco & Salazar s pjesmom København, ali nije nastupio. Italija je pobijedila prvi put s Gigliolom Cinquetti koja je pjevala pjesmu Non ho l'età. Njemačka, Portugal, Švicarska i Jugoslavija su osvojile nula bodova po prvi put. Ovo je prvi put da je država koja je debitirala osvojila nula bodova.

Pjesma Eurovizije 2001.

Eurovizija 2001. je bila 46. natjecanje za Pjesmu Eurovizije. Održala se 12. svibnja 2001. na Parken Stadionu, Kopenhagen, Danska. Voditelji su bili Natasja Crone Back i Søren Pilmark. Pobijedili su Tanel Padar, Dave Benton i 2XL koji su predstavljali Estoniju s pjesmom "Everybody". Prije natjecanja su na Parken stadionu izradili krov. Bilo je to prvi put u 36 godina, da je Danska domaćin Eurovizije, zahvaljujući Olsen Brothersima koji su pobijedili prethodne godine u Stockholmu.

Popis hrvatskih veleposlanika na Islandu

Republika Hrvatska i Island održavaju diplomatske odnose od 30. lipnja 1992. Sjedište veleposlanstva je u Kopenhagenu.

Popis hrvatskih veleposlanika u Danskoj

Republika Hrvatska i Kraljevina Danska održavaju diplomatske odnose od 1. veljače 1992. Sjedište veleposlanstva je u Kopenhagenu.

Søren Kierkegaard

Søren Aabye Kierkegaard (Kopenhagen, 5. svibnja 1813. - Kopenhagen, 11. studenog 1855.), danski filozof, teolog i književnik. Utemeljitelj egzistencijalizma. Tvrdi da je jedina stvarnost egzistencija pojedinca.

Europski glavni gradovi kulture

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.