Kofi Annan

Kofi Annan (Kumasi, Gana, 8. travnja 1938. — Bern, 18. kolovoza 2018.), bio je ganski diplomat, bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Annan je svoju karijeru započeo godine 1962. u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Od 1972. do 1974. godine bio je direktor turizma u Gani. Od godine 1987. držao je neke od najvažnijih položaja u UN-u, uključujući mjesto pomoćnika glavnog tajnika. U 1990-ima je bio zadužen za mirovne operacije, a od listopada 1995. bio je posebni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju.

U to vrijeme Annan je uživao veliku podršku američke administracije Billa Clintona, nezadovoljne dotadašnjim glavnim tajnikom UN-a Boutrosom Boutrosom Ghalijem i njegovom inzistiranju na proceduri prilikom američke vojne intervencije u bivšoj Jugoslaviji. Uz američki diplomatski pritisak, Vijeće sigurnosti UN-a je 13. prosinca 1996. imenovalo Annana glavnim tajnikom. Mandat mu je obnovljen godine 2002.

U posljednjih nekoliko godina Annan je došao u sukob s novom američkom administracijom Georgea W. Busha jer je izrazio protivljenje napadu na Irak. Nakon nekog vremena Organizacija UN došla je pod žestoki udar kritika zbog nesposobnosti, korupcije, seksualnog zlostavljanja te pronevjere sredstava iz iračkog programa "nafta za hranu", u što je navodno umiješan i Annanov sin Kojo.

Kofi Annan
Kofi Annan

7. Glavni tajnik Ujedinjenih Naroda
trajanje službe
1. siječnja 1997. – 1. siječnja 2007.
Prethodnik Boutros Boutros-Ghali
Nasljednik Ban Ki-moon
Rođenje 8. travnja 1938.
Smrt 18. kolovoza 2018.
1. siječnja

1. siječnja (1.1.) 1. je dan godine po gregorijanskom kalendaru.

Do kraja godine ima još 364 dana (365 u prijestupnoj godini).

11. listopada u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 11. listopada u Domovinskom ratu.

1990.- Radnici poduzeća "Naftagas" iz Novog Sada doslovce okupirali benzinske crpke INA-trgovine iz Zagreb u Kninu i Kistanjima.- "Veliki scenaristi" nastoje Sloveniju istjerati iz Jugoslavije da bi se lakše proveo velikosrpski koncept i izvršio daljnji pritisak na Hrvatsku. Slovenija i Hrvatska ostaju, međutim, odlučno na stajalištima da je moguć samo njihov konfederalni odnos s drugim republikama - izjavio dr. Tuđman stranim novinarima.- Na Ličkoj i Unskoj pruzi eksplodirale mine.

1991.- JNA tvrdi da nije ništa potpisala u Haagu, i ne želi se povući iz Hrvatske, a srpski blok jugoslavenskog Predsjedništva odbio najnoviji haški dogovor

- Predsjedništvo EZ-a tvrdi kako usmeni dogovor obvezuje sve strane koje su u njemu sudjelovale, a osim toga postoji i snimka dogovora.

- Vukovar bombardiran, dok je humanitarni konvoj pokušao ući u grad.

- Postignut dogovor o povlačenju JNA iz Zadra. Za to vrijeme žestoko se bombardira Dubrovnik.

1992.

- Nakon pada Bosanskog Broda, u Hrvatsku krenuo novi val izbjeglica iz BiH.

- Najnovija američka poruka srpskim pilotima koji krše zabranu letova nad BiH: "Poletiš li, mrtav si!", tvrdi londonski "Sunday Times".

- Gradačac odolijeva silovitoj srpskoj ofenzivi, a branitelji prijete, da će, bude li novih napadaja agresorovih zrakoplova, upotrijebiti u obrani cisterne s klorom.- Pripadnike francuskog bataljuna UNPROFOR-a u Drnišu, ručnim bombama i strojnicama, napali kninski teroristi, priopćilo zapovjedništvo francuskog bataljuna, te tako odbacilo sve glasine da su to učinili hrvatski branitelji.

1993.

- Ako Srbi u Hrvatskoj i Beograd, koji iza njih stoji, ne pristanu na provedbu svih rezolucija, Vijeće sigurnosti donijet će odluku o "peacemaking" snagama, ili ćemo biti pred odlukom da mirovnim snagama otkažemo mandat - izjavio predsjednik Tuđman na konferenciji za novinare u Zagrebu.- Karlovačko Vojno odvjetništvo podiglo pred Vojnim sudom u Karlovcu optužnicu protiv desetorice pripadnika srpskih postrojba uhićenih u akciji Hrvatske vojske na području Divosela 10. rujna.- Muslimanske snage odbile mogućnost evakuiranja hrvatskih ranjenika iz Nove Bile, uvjetujući njihovo izmještanje novim evakuiranjem samo muslimanskih ranjenika, priopćio Odjel za ljudska prava i humanitarna pitanja HR Herceg-Bosne.- Armija BiH uskoro će osloboditi sve okupirane teritorije od Bihaća do Foče, a što se tiče Neuma i Mostara, to su "povijesno uvijek bili muslimanski gradovi", naglasio Rasim Delić na zboru u Bihaću, javio Radio Cazin.

- Londonski sud odlučio da se račun tzv. Narodne banke Jugoslavije, koji je u procesu raspada SFRJ prisvojila Srbija, ne može koristiti za plaćanje srbijanskih narudžbi u inozemstvu.

1994.

- Talijanski premijer Silvio Berlusconi ocijenio u Rimu da su odnosi Italije i Hrvatske vrlo dobri, te izrazio želju za njihovim daljnjim poboljšanjem.

- Srbijanska vlada odbila zahtjev Međunarodnog suda za ratne zločine da svoj ured otvori u Beogradu.

- Glavni tajnik UN B.B. Ghali zatražio je od NATO-a da u New York uputi jedno izaslanstvo kako bi se raspravilo o novo zatraženim mjerama za zračne udare u BiH.

1995.- Hrvatske snage oslobodile Mrkonjić Grad i time zaustavile srpsku ofenzivu u sjeverozapadnoj Bosni. Armija BiH ušla u Sanski Most.- Bosanski Srbi silovito raketiraju Posavinu, samo na Okučane srpski teroristi iz Bosne ispalili osam "orkana".

- Vijeće sigurnosti UN odobrilo operativne aranžmane u preostalom dijelu mandata UNCRO-a.

- Glavni tajnik UN-a Boutros Ghali izvijestio Vijeće sigurnosti da je Yasushi Akashi, posebni izaslanik UN-a za civilna pitanja u bivšoj Jugoslaviji, razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev. Vijeće prihvatilo ostavku, a Akashijev nasljednik od 1. studenoga bit će ganski diplomat Kofi Annan, podtajnik za mirovne operacije.

1996.

Zastupnički dom Sabora RH usvojio Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

17. prosinca u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 17. prosinca u Domovinskom ratu.

1991.- Ministarsko vijeće EZ prihvatilo u Bruxellesu načela o priznavanju novih država bivše Jugoslavije.- Austrija odlučila priznati Hrvatsku i Sloveniju i sve druge republike bivše Jugoslavije koje to zažele. Odluka austrijskog parlamenta stupa na snagu 15. siječnja 1992.- Po podatcima Glavnog sanitetskog stožera Republike Hrvatske, u Vukovaru je poginulo oko 600 hrvatskih vojnika i oko 2.200 civila.

1992.

- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu lorda Owena i Cyrusa Vancea, te Aliju Izetbegovića. Dogovoreno da se sudionici razgovora 28. i 29. prosinca sastanu s Boutrosom Ghalijem u Ženevi.- Ministri KESS-a jasno u Stockholmu definirali agresiju na BiH i Hrvatsku kao agresiju Srbije i njezine vojske.

- Analize pokazuju da JNA nije bila spremna na rat protiv Slovenije, u Hrvatskoj su pripreme bile uspješnije i na kraju u ratu protiv BiH pokazala je svu svoju izrođenost, izjavio predsjednik Slovenije Milan Kučan u intervjuu za "Večernji list".

- Banda četnika Bore Živanovića najavljuje protjerivanje 24 hrvatske obitelji iz Kneževih Vinograda, a do Nove godine potpuno etničko čišćenje Baranje.

- Europski parlament u Strasbourgu zatražio da se sistematska silovanja u BiH tretiraju kao ratni zločini i da se počiniocima sudi.

- SAD su ponovno spremne preispitati u Vijeću sigurnosti UN embargo na isporuku oružja BiH, izjavio u Ženevi američki državni tajnik Eagleburger.

- Ministar inozemnih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granić založio se u Generalnoj skupštini UN za proširenje mandata UNPROFOR-a, uključujući i upotrebu sile na području bivše Jugoslavije.

1993.

- Nakon gotovo tri dana čekanja u Rami, konvoj od 87 kamiona pomoći za Novu Bilu, kojemu će se priključiti i onaj za Maglaj kreće na odredišta, jer on je dobiveno jamstvo Armije BiH.

- Predstavnici 60.000 Hrvata prognanih iz Bosanske Posavine, smještenih u 416 izbjegličkih centara u RH, na konferenciji za novinare u Zagrebu iznijeli su svoje zahtjeve da se okupator povuče s okupiranog posavskog prostora i da se vrate kućama.

1994.

- Malezijski premijer dr. Muhamad Mahatir održao u Zagrebu novinsku konferenciju u kojoj je najavio ukidanje viza između Malezije i Hrvatske i prijedlog osnivanja konzorcija u kojem bi zajednički sudjelovale tvrtke Hrvatske, Malezije i BiH.

1995.U Izbjegličkom kampu "Kuplensko" još uvijek se nalazi više od 18.000 muslimanskih stradalnika iz Velike Kladuše.

- Rusija ponudila utočište i novu karijeru osumnjičenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, piše britanski "Sunday Times".

1996.- Hrvatska neće popustiti pritiscima onih koji je žele vratiti na Balkan ili u regiju jugoistočne Europe, istaknuo predsjednik Tuđman na sjednici Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti u Zagrebu.

- Ganski diplomat Kofi Annan izabran za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

2001.

2001. je bila godina prema gregorijanskom kalendaru koja nije bila prijestupna, a započela je u ponedjeljak. Ova godina je prema kriterijima gregorijanskog kalendara bila početak 21. stoljeća i 3. tisućljeća.

Ova godina bila je obilježena kao:

Međunarodna godina dobrovoljaca.

UN-ova godina dijaloga među civilizacijama.

26. studenoga u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 26. studenoga u Domovinskom ratu.

1990.- Okružno javno tužilaštvo u Gospiću podnijelo krivičnu prijavu protiv Sime Dubajića iz Kistanja, zbog organiziranja srpskog terorizma.

1991.

- JNA započela povlačenje iz najveće zagrebačke kasarne "Maršal Tito", a također bi trebalo biti započeto povlačenje iz obližnje raketne baze.

- Šesnaestorica. novinara su ubijeni, 27 ranjeno, a petorica su nestala od početka izbijanja rata u Hrvatskoj.- Jugoslavenski ambasador pri UN-u poslao pismo u kojem zahtijeva slanje mirovnih snaga UN-a na teritorij bivše Jugoslavije.

- Predsjednik Hrvatskog olimpijskog komiteta primio potvrdu od Međunarodnog olimpijskog komiteta i Juan Antonia Samarancha da će Hrvatska sudjelovati na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.

1992.

- Bilanca sedmomjesečnog boravka "plavaca" u istočnoj Slavoniji, uz prividan mir, cementiranje je postojećeg stanja i dovršenje etničkog čišćenja, koje su Srbi proveli usprkos prisutnosti "plavih kaciga", rekli u Osijeku čelnici Osijeka, Vinkovaca, Belog Manastira i Vukovara uvrijeđenoj predstavnici UNPROFOR-a Francis Blondine Negga, koja je napustila sastanak.

- Nasilje srpskih neregularnih formacija u istočnoj Slavoniji i Baranji je u porastu, one djeluju kao klasične bande koje teroriziraju stanovništvo, rekao novinarima u Zagrebu Cedric Thornberry, direktor za civilne poslove UNPROFOR-a.- Srpska narodna stranka zatražila od glavnog tajnika UN Boutrosa Ghalija i supredsjedatelja mirovne konferencije lorda Owena i Cyrusa Vancea da osiguraju uvjete za demokratske izbore u tzv. republici krajini po izbornom zakonu Republike Hrvatske.

- Visoki komesarijat za izbjeglice upozorava Srbe da će im ukinuti pomoć ukoliko ne propuste konvoje Muslimanima u Goražde i Srebrenicu.

- "Banja Luka, metropola etničkog čišćenja", piše francuski "Liberation".

1993.

- Osobni izaslanik dr. Tuđmana Franjo Gregurić i Jeljcinov predstavnik Vitalij Čurkin razgovarali u Moskvi iza zatvorenih vrata.

- Ne znači da će već prvi ženevski; sastanak donijeti rezultate, ali bitno je da smo probleme UNPA zona uspjeli vezati s rješenjem bosanske krize, izjavio predsjednik Tuđman na Brijunima uoči odlaska na Ženevsku konferenciju.

- Za dvije godine rada Vladina Ureda za prognanike i izbjeglice, kroz Hrvatsku je prošlo oko 1,5 milijuna prognanika i izbjeglica, od čega je gotovo polovica njih ostala a za zbrinjavanje beskućnika do sada je utrošeno 1,4 milijarde dolara, izjavio potpredsjednik hrvatske Vlade dr. Ivica Kostović na konferenciji za novinare u Zagrebu.- Članak u The Timesu, "Hrvati pretvorili zarobljenike u žive bombe od 25. studenog, koji je prenijela i francuska štampa, nije vjerodostojan, stoji u priopćenju hrvatskog veleposlanstva u Parizu, u kome se također navode vjerodostojni dokazi, javlja HINA.

1994.

- Zrakoplovi NATO-a nadlijetali nekoliko puta područja oko Bihaća, no nisu bombardirali nijedan cilj zbog mraka, iako su gađani protuzrakoplovnim raketama, izjavio u Sarajevu podtajnik UNPROFOR-a Kofi Annan i dodao da su se svi sigurno vratili u baze.

- Papa Ivan Pavao II promaknuo za člana kardinalskog zbora biskupa vrhbosanskog Vinka Puljića.

1995.

- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić ponovno pozvao na "pregovore ili razjašnjenje", izjavivši kako bi taj sporazum mogao Sarajevo pretvoriti u europski Bejrut.

- Kardinal Puljić smatra da je daytonski mir u BiH nepravedan, jer je ozakonio etničko čišćenje.

- Nekoliko tisuća građana bosanske Posavine sudjelovalo na prosvjednom skupu u Slavonskom Brodu, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo Daytonskim sporazumom, prema kojem je najveći dio vjekovne hrvatske zemlje izdvojen iz Federacije BiH.

1996.

- Posmrtni ostaci pilota Rudolfa Perešina, čiji je zrakoplov srušen u akciji "Bljesak" kod Bosanske Gradiške, bit će isporučeni hrvatskoj strani, izjavio predsjednik jugoslavenske Komisije za nestale osobe Pavle Todorović.

28. listopada u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 28. listopada u Domovinskom ratu.

1991.

- Konvoj mira na čelu s trajektom "Slavija" krenuo iz Rijeke za Dubrovnik.

- Srpski teroristi i JNA zauzeli brdo nad Dubrovnikom s kojeg mogu s lakoćom gađati središte grada.

- Hrvatski predsjednik odgovorio na planove za povlačenje JNA, te predložio deblokiranje zračnog i morskog prostora.

- Ministarsko vijeće EZ-a poslalo ultimatum Srbiji za prihvaćanje mirovnog plana jer će se u protivnom Mirovna konferencija nastaviti bez njih, a Srbiji će biti nametnute sankcije.- Avioni JRV bacili kasetne bombe na mađarsko selo Barcs, dok se srbijanski ministar vanjskih poslova nalazio u službenom posjetu Budimpešti.

1992.

- U silovitoj eksploziji u Bosanskom Brodu srušena katolička crkva Sv. Ilije.

- Nakon britanske emisije o zlodjelima Željka Ražnatovića Arkana, TV-optužnica poslana u Ujedinjene narode.

- U Ženevi predstavljen tekst Nacrta ustava BiH, kojim je odbijen model triju zasebnih, etničko-vjerski utemeljenih država.

1993.

- Podnijet ćemo konkretne prijedloge zavedenim Srbima u okupiranim područjima da im se osiguraju građanska i etnička prava, da im dokažemo da mogu živjeti u miru i skladu s hrvatskim narodom, rekao predsjednik Tuđman prigodom posjeta Koprivničko-križevačkoj Županiji.- Monsignor Santarossa, vikar vojnog biskupa i glavni kapelan za sjeveroistočnu oblast talijanskih oružanih snaga, uputio pismo kardinalu Kuhariću i ispravak agenciji ANSA, u kojem navodi da su neke njegove rečenice iz općirnog teksta zapažanja s puta po Hrvatskoj uzete iz konteksta.- U Rastovcu pokraj Novog Travnika pronađeno sedam mrtvih tijela staraca i djece koje je proteklog utorka mučki pogubila diverzantska skupina mudžahedina, kada je upala u selo, priopćilo zapovjedništvo Zbornog područja HVO Vitez.- HVO je razorio Stupni Do kraj Vareša, tvrdi UNPROFOR, dok Ured predsjednika HR BH tvrdi da se radi isključivo o obrani Hrvata u Varešu, javlja HINA.- Lord Owen u svom izvještaju ministrima EZ optužio Hrvatsku za komadanje BiH, dok je, prema njegovu mišljenju, Srbija suglasna da se BiH sačuva, piše njemački "Suddeutsche Zeitung".

1993.

- Kninski četnici "čuvaju" preostale Hrvate u rezervatima, smještaju ih u kuće koje ne smiju napuštati, svjedoči 13 staraca iz okupiranih prominskih sela stiglih preko bojišnice kod Otočca na slobodni teritorij.- Istekao ultimatum zapovjednika 5. korpusa Armije BiH Ramiza Drekovića HVO-u u AP Zapadna Bosna, u kojem se zahtijeva smjena svih zapovjednika HVO-a koji na tom području kontroliraju oko 50 km bojišnice prema srpskim položajima, javlja HINA.- Ministrica "SRJ" Margit Savović opovrgava navode Memoranduma Udruge Hrvata izbjeglih iz Vojvodine, da ih se iselilo čak 30,000, već "priznaje" "samo" 6,000 obitelji.

1994.

- U pismu B.B. Ghaliju dr. Granić sa žaljenjem konstatira da u nekim područjima UNPROFOR nije u stanju održati snagu zakona, da ne poštuje odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ili režim sankcija, te da mirno gleda dok se provodi etničko čišćenje.

- Postrojbe 5. korpusa Armije BiH oslobodili Kulen Vakuf, mjesto na cesti Bihać-Bosanski Petrovac.

- Predsjednik HDZ-a BiH Dario Kordić upozorio da se nastavlja iseljavanja Hrvata s područja Federacije BiH, - prema najnovijim podacima s područja Federacije BiH koje nadzire Armija BiH iselilo se više od 27.000 Hrvata, a istodobno se na prostore koje nadzire HVO vratilo više od 7.000 Muslimana.

- SAD još jednom zatražile od Vijeća sigurnosti UN da ukine embargo na oružje za Bosnu i Hercegovinu.

1995.

- U cijeloj Hrvatskoj započela, pred sutrašnje izbore za Sabor RH, izborna šutnja. Glasovat će moći 3 601.313 birača u Hrvatskoj i 364.951 hrvatski državljanin u inozemstvu. U utrci za zastupničke mandate je 31 stranka.

- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima u oproštajni posjet posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Yasushija Akashija.

- Novi posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Kofi Annan stiže u Zagreb 2. studenog, izvijestio zagrebački stožer UNCRO-a.

- Nakon pet sati čekanja, pregovori s pobunjenim Srbima u Osijeku nisu održani, jer je srpska strana odbila doći, vjerujući da time odugovlači potpisivanje najavljenog sporazuma.

- Rusija i SAD dogovorile se djelomično o slanju zajedničke postrojbe u BiH, priopćili američki ministar obrane Perry i njegov ruski kolega Gračov u Fort Rileyju.

- Američka strana na posrednim pregovorima u Daytonu podnijet će sudionicima sastanka nacrte šest sporazuma za mir u BiH: nacrte mirovnog sporazuma, sporazuma o ustavnim pitanjima, izborima, razdvajanju snaga, izbjeglicama, te o obnovi, rekao je u Washingtonu glasnogovornik State Departmenta Nicholas Burns.

- Hrvatski veleposlanik pri UN-u Mario Nobilo poslao pismo Vijeću sigurnosti, zatraživši da poduzme mjere kojima bi se međunarodnim promatračima omogućio pristup na područje Banje Luke, odakle je nestalo oko 3.000 Muslimana i Hrvata.

1996.

- Izaslanstvo Sabora Republike Hrvatske, na čelu s njegovim predsjednikom Vlatkom Pavletićem, u posjet Kini.

5. studenoga u Domovinskom ratu

Domovinski rat po nadnevcima: 5. studenoga u Domovinskom ratu.

1991.

- Srbijanski predsjednik nije se složio s planom kojeg je predložila EZ na plenarnoj sjednici Mirovne konferencije u Haagu, što je navelo predsjedatelja lorda Carringtona da otkaže konferenciju na neodređeno vrijeme.

- Hrvatske vlasti preuzele kontrolu nad obalnom opremom potrebnom za sigurnu navigaciju.

- Prema riječima zapovjednika vukovarske obrane, Hrvatska vojska uspješno odgovorila na napade JNA, pri čemu je poginulo 1.000 neprijateljskih vojnika, te uništeno 8 aviona i 20 tenkova.

- Započelo povlačenje JNA iz kasarni u Karlovcu i Delnicama.

- Specijalni izaslanik UN-a Cyrus Vance na putu ta Beograd. Lord Carrington odbio putovati jer je srbijanski predsjednik Milošević odbio mirovni plan.

1992.

- Vojni promatrači UNPROFOR-a i Promatračke misije EZ od 3. studenog nadgledaju aerodrome u Hrvatskoj i "SR Jugoslaviji", a od danas i četiri aerodroma u BiH, rečeno na konferenciji za novinare UNPROFOR-a u Zagrebu.

- Ujedinjeni narodi objavili kako su tisuće ljudi u opasnosti zbog mina postavljenih pod branom Peruča i traže od lokalnih srpskih vođa hitnu pomoć u njihovu uklanjanju.

- Visoki komesarijat UN, nakon Zagreba i Splita, otvorio svoju bazu i u Metkoviću.

- Izrael i Hrvatska uspostavit će u prosincu diplomatske odnose, doznaje "Večernji list" iz dobro obaviještenih izvora.

- Predsjednik Arbitražne komisije za bivšu Jugoslaviju Robert Badinter, prilikom posjeta sjedištu UN u Ženevi, podržao stvaranje Europskog kaznenog suda za najteže zločine.- "Le Monde" kritizira francusku politiku na Balkanu, koja je i dalje privržena Srbima.

1993.- Nakon pada Vareša, na "križni put" egzodusa krenulo 20.000 Hrvata očekuje se da će u prvom valu pravcem Stolac-Čapljina stići između 7.000 i 9.000 prognanika, Srbi na Palama, Ilidži i Sokolcu prihvatili oko 10.000, oko 3.000 Hrvata zbrinuto je u Kiseljaku, a ostali se još kriju po šumama i traže put spasa, javljaju dopisnici hrvatskih medija s terena.- Pripadnici Armije BiH u selu Borovice nedaleko Vareša ubili su sedam (7) Hrvata.

- Muslimanska diverzantska skupina u Viništu kraj Zavidovića zaklala invalida Matu Knezovića, a izmasakrirala Momčila Lučića, no strahuje se da je broj žrtava veći, javlja Glavni stožer HVO središnje Bosne.- Prva istraživanja c međunarodnih stručnjaka pokazala da je srpsko-crnogorski agresor na dubrovačkom području ubio 82 civila a i 150 ih ranio. No, u Dubrovniku se ma da je taj broj znatno veći jer su izvan grada ubijeni civili i ispred svojih kuća s uzdignutim rukama, a mnogi su odvedeni u logore u Hercegovini i Crnoj Gori.

1994.

- Primajući posebnog izaslanika predsjednika Clintona veleposlanika Charlesa Thomasa i veleposlanika SAD u Zagrebu Petera Galbraitha, predsjednik Tuđman izrazio nadu da će skupina Z-4 u svom radu poduprijeti hrvatska mirovna stajališta koja su utemeljena u hrvatskom Ustavu, Ustavnom zakonu i Mirovnoj inicijativi predsjednika Tuđmana od 1. studenog 1993.

- Neoprostivo je širiti glasine o "šurovanju" Hrvata iz Herceg-Bosne s četnicima na štetu muslimanske strane, izjavio dopisniku "Večernjeg lista" u Kupresu načelnik Glavnog stožera HVO-a general-bojnik Tihomir Blaškić.

1995.

- Ganski diplomat Kofi Annan doputovao u Zagreb gdje je službeno zamijenio Yasushija Akashija na dužnosti posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a za područje bivše Jugoslavije.

- Središnjom smotrom na stadionu NK Zagreb Prva gardijska brigada Hrvatske vojske "Tigrovi" proslavila petu obljetnicu postojanja.

- U Dayton doputovali, na poziv, gradonačelnici zapadnog i istočnog Mostara i Hans Koschnik, europski upravitelj grada.

1996.

- Predsjednik Tuđman primio talijanskog ministra Lamberta Dinija, a Granić i Dini potpisali Sporazum o manjinama i Sporazum o zaštiti ulaganja.

- Predsjednik Tuđman primio izaslanstvo Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve, na čelu s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Jovanom Pavlovićem.

- Snage NATO-a ostat će u BiH sve do pune primjene daytonskih sporazuma, izjavio u Rimu tajnik NATO-a Javier Solana.

Butros Butros-Gali

Butros Butros-Gali (arapski: بطرس بطرس غالي); Kairo, 14. studenog 1922. – Kairo, 16. veljače 2016.) bio je egipatski diplomat.

Envera Selimović

Envera Selimović je poznata bosanskohercegovačka novinarka. Diplomirala je politologiju na Fakultet političkih znanosti u Sarajevu. Po završetku studija radila je kao novinar-volonter na Televiziji Sarajevo. Nakon toga zaposlila se na kultnom sarajevskom Radiju 202, a zatim na prvom programu Radija Sarajevo.

1992. godine, vratila se na televiziju i skoro tri godine radila kao urednica i voditeljica središnje informativno-političke emisije, TV Dnevnika. Od kraja 1994. godine, obnašala je dužnost šefa dopisništva Televizije Bosne i Hercegovine (TV BiH) u New Yorku i Washingtonu.

Kao stipendistica američke vlade magistrirala je međunarodnu politiku na The Paul H. Nitze School of Advanced International Studies - SAIS (Visoka škola za međunarodne odnose) na sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu.

U Sarajevo se vratila krajem 1999. godine, gdje je više od tri godine na TV BiH radila emisiju pod nazivom Intervju, koju se zapamtilo ekskluzivnim i vrlo oštrim razgovorima sa ondašnjim najpoznatijim državnicima iz zemlje, regije, ali i cijelog svijeta. U emisiji je također ugostila brojne prominentne intelektualce i filozofe.

U ožujku 2003. godine odlazi u Tbilisi obnašati posao glasnogovornice UN-ovog izaslanstva u Gruziji (UNOMIG). Ondje je ostala do listopada 2006. godine, kada ju glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Kofi Annan šalje na novu dužnost u Baku, gdje ju je imenovao predstavnicom Informacijskog odjela pri UN-ovom uredu Azerbejdžanu .

Proglašena je najboljom bh. novinarkom 2001. godine.

Tečno govori engleski i ruski jezik.

Fredrik Bajer

Fredrik Bajer (Vesteregede, 21. travnja 1837. - Kopenhagen, 22. siječnja 1922.), danski političar i pisac.

Bio je liberal i gorljivi pobornik pacifizma. Godine 1882. osnovao je Dansko društvo za mir, a 1891. godine Međunarodni mirovni ured u Bernu. Godine 1908. dobio sa Šveđaninom Arnoldsonom Nobelovu nagradu za mir.

Nedovršeni članak Fredrik Bajer koji govori o dobitniku Nobelove nagrade za mir treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Fridtjof Nansen

Fridtjof Nansen (Store-Froen kod Osla, 10. listopada 1861. - Lysaker, 13. svibnja 1930.), norveški istraživač, zoolog i diplomat.

Fridtjof Nansen, jedan od najpoznatijih svjetskih polarnih istraživača, stekao je svjetsku slavu svojim ekspedicijama preko Grenlanda i putovanjem brodom Fram preko Arktičkog oceana. Bio je izniman znanstvenik, kasnije profesor zoologije i oceanografije, ali i sposoban skijaš, što mu je bilo od velike koristi u polarnim istraživanjima.

Godine 1888. je bio prvi koji je na psećim saonicama istražio unutrašnjost Grenlanda. Sjeverno polarno more je istraživao od 1893-96. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1922. godine. Pridonio je potpisivanju ženevskog protokola o izbjeglicama za koje je uvedena putovnica nazvana njegovim imenom "Nansen-putovnica". Na čelu Visokog povjerenstva za izbjeglice koje je vodio, zbrinuo je na stotine tisuća izbjeglica.

George Marshall

George Catlett Marshall, Jr. (Uniontown, Pennsylvania, 31. prosinca 1880. - Washington, DC, 16. listopada 1959.) je bio američki general i političar koji je služio kao vrhovni zapovjednik američke vojske, Državni tajnik, te Ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država. Dobivši naziv "organizator pobjede" od Winstona Churchilla zbog svog vodstva savezničkih pobjeda u Drugom svjetskom ratu, Marshall je postao vrhovni general američke vojske i osobni savjetnik predsjednika Franklina Delana Roosvelta. Kao Državni tajnik pomogao je u stvaranju američkog plana za poslijeratnu obnovu Europe, danas poznatog kao Marshallov plan. Zbog tog plana, George Marshall je 1953. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda

Glavni tajnik je na čelu Glavnog tajništva Ujedinjenih naroda. Glavnog tajnika imenuje Glavna skupština na prijedlog Vijeća sigurnosti na mandat od 5 godina.

Dosadašnji glavni tajnici UN-a bili su:

Trygve Lie,

Dag Hammarskjöld,

U Thant,

Kurt Waldheim,

Javier Pérez de Cuéllar,

Boutros Boutros-Ghali,

Kofi Annan,

Ban Ki-moon,

António Guterres

Henri Dunant

Jean Henry Dunant (Ženeva, 8. svibnja 1828. - Heiden, 30. listopada 1910.), švicarski filantrop, osnivač Crvenog križa

Krvavo iskustvo bitke kod Solferina navelo ga je da 1864. predloži konvenciju koja je usvojena i prema kojoj se u ratu moraju poštedjeti svi bolesni i ranjeni vojnici, te sanitetsko osoblje. Godine 1901. dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Henry Kissinger

Henry Alfred Kissinger (Fürth, 27. svibnja 1923.), američki diplomat i političar njemačkog porijekla.

Kvekeri

Kvekeri (poznati i kao Društvo prijatelja) su kršćanski vjerski pokret bez svećenstva i obreda. Pojavio se u Engleskoj sredinom 17. stoljeća i brzo proširio po današnjem SAD-u iz kolonije Pennsylvanije, koju je osnovao kveker William Penn, dobivši 1681. kraljevskom poveljom zemljište. Danas u svijetu ima oko 600.000 kvekera.

Godine 1947. dobili su Nobelovu nagradu za mir.

Osnivač je George Fox. Ubrajaju se u povijesne crkve mira.

Obično se dijele na programiranu i neprogramiranu zajednicu. Zvali su se svakako, najčešće Vjersko društvo prijatelja, a naziv kveker prvi put se spominje 1650. kad propovjednika Georgea Foxa privode na sud zbog blasfemije.

Vjersko društvo prijatelja je ustaljeni naziv iz 18. stoljeća.

Oni iz Velike Britanije su ostali ujedinjeni, dok su se drugdje podijelili.

1827. nastaje prvi raskol, a drugi dolazi 1842. godine.

Ne priznaju sakramente ni pastora. Na njihovim sastancima se ne govori.

Zbog doktrinarnih sumnji bilo je sukoba, ali poštuju Krista i Bibliju.

Ne vjeruju u teologe.

Usmjereni su na časni i kršćanski način života.

Ne smatraju se pripadnicima niti jednog od tri glavna ogranka kršćanstva, nego predstavljaju novi pogled na kršćanstvo.

Ne nose oružje i česti su "prigovarači savjesti". Vjenčanje se obavlja u krugu svjedoka.

Nedovršeni članak Kvekeri koji govori o kršćanstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Lech Wałęsa

Lech Wałęsa (Popowo, 29. rujna 1943.), poljski političar i državnik.

Od 1980. do 1990. bio je predsjednik sindikata Solidarność. Prvi je predsjednik demokratske Poljske (1990. - 1995.).

Godine 1983. dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Poziv Wałęse je bio električar.

Linus Pauling

Linus Carl Pauling (Portland, 28. veljače 1901. - Big Sur, 19. kolovoza 1994.), američki kemičar, fizičar, borac za mir i nobelovac, počasni član HAZU

Dvostruki je dobitnik Nobelove nagrade:

1954. - Nobelova nagrada za kemiju

1962. - Nobelova nagrada za mir

Nedovršeni članak Linus Pauling koji govori o dobitniku Nobelove nagrade za mir treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Nedovršeni članak Linus Pauling koji govori o dobitniku Nobelove nagrade za kemiju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Šimon Peres

Šimon Peres (heb.: שִׁמְעוֹן פֶּרֶס ), (Wiszniew, Poljska, sada Višneva, Bjelorusija, 16. kolovoza 1923. - Tel Aviv, Izrael, 28. rujna 2016.), izraelski političar, bivši predsjednik vlade pa predsjednik države Izraela.

Glavni tajnici UN-a
Flag of the United Nations.svg
Dobitnici Nobelove nagrade za mir

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.