Kajmanski otoci

Kajmanski otoci su grupa otoka u Karipskom moru i prekomorski posjed Ujedinjenog Kraljevstva.

Kajmanski otoci
Cayman Islands
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: "He hath founded it upon the seas"
Himna: God Save the Queen
Položaj Kajmanskih otoka
Službeni jezik nema ga; nacionalni: Engleski
Glavni grad George Town
Vlada Britanski prekomorski teritorij
 - Kraljica Elizabeta II.
Površina 206. po veličini
 - ukupno 260 km2
 - % vode 1,6 %
Stanovništvo 208. po veličini
- ukupno (2005.) 45.017
 - gustoća 139,5/km2;
Valuta Kajmanski dolar
Vremenska zona UTC -5
Internetski nastavak .ky
Pozivni broj 1 345

Zemljopis

Otoci su dobili ime po jednoj vrsti guštera koje su Europljani u početku zabunom smatrali kajmanima, potporodicom iz porodice aligatora. Otočna se skupna sastoji od tri otoka: Veliki Kajman, Mali Kajman i Kajman Brac, a leži oko 750 km južno od Miamija na Floridi odnosno oko 300 km sjeverozapadno od Jamajke. Otoci se prostiru na površini od oko 260 km² pri čemu najveći dio od 198 km² otpada na Veliki Kajman. Otoci su zapravo vrhovi podvodnog grebena koji se proteže sve do Kube. Karibi ovdje nude najbolje mogućnosti za ronjenje, rajske plaže i mogućnosti ribolova na otvorenom moru na najvišem nivou.

Sva tri otoka imaju zračne luke.

Stanovništvo

Oko 90% ukupno 27.000 stanovnika žive na najvećem otoku, Velikom Kajmanu. Stoljeća zajedničkog života na otocima iznjedrila su šaroliko stanovništvo, vrlo ponosno na kvalitetan suživot bez obzira na različito porijeklo pojedinih grupa otočana. Običaji i navike stanovništva još su uvijek pod snažnim utjecajem useljenika iz 18. stoljeća, koji su došli s Britanskih otoka.

Otočani su kršćani.

Jezik

Na kajmanskim otocima govori se engleski kao nacionalni jezik, 20.000 (2002)[1].. Imigrantski jezici su haitski [hat] i španjolski [spa]

Povijest

Kolumbovi brodovi su 10. svibnja 1503. skrenuli sa željenog kursa i naišli na ove otoke. Nazvani su "Las Tortugas" po jednoj vrsti kornjača koje su živjele na otocima. Međutim, otoci su naseljeni tek u 17. stoljeću s Jamajke. Kad je veliki susjedni otok postao neovisan, stanovnici Kajmanskih otoka odlučili su drugačije: postali su kolonija britanske krune i dobili guvernera. Od 1962. Kajmanski otoci imaju status krunske kolonije s unutarnjom samoupravom.

Gospodarstvo

Kajmanske otoke zovu još i "Karipska Švicarska"; sve svjetske banke imaju ovdje najmanje jednu svoju ispostavu. Taj su status stekli kao područje bez poreza. Kao rezultat takve liberalne fiskalne politike financijsko tržište glavnoga grada George Towna postalo je peto po veličini u svijetu.

Znamenitosti

Sve znamenitosti George Towna mogu se obići u jednom popodnevu: među njima su zvonik kralja Georgea V., zgrada suda i glavna pošta. Na šetnici uz obalu je Cayman Maritime and Treasure Museum s najrazličitijim izlošcima. U McKeeovom Muzeju izloženi su različiti predmeti izronjeni iz brodova potopljenih u 16. i 17. stoljeću. U blizini je i Kajmanska farma kornjača, jedina te vrste sa zelenim kornjačama. U Bodden Townu, ranijem glavnom gradu, nalazi se sustav podzemnih spilja koje su u 18. stoljeću služile kao piratsko skrovište.

Ljubitelji prirode ne bi smjeli propustiti odlazak na najmanji otok, Mali kajman. To je jedno od zadnjih nedirnutih mjesta na Karibima, pribježište nesita i kormorana.

Pored Kajman Braca nalazi se godine 1996. potonuli ruski ratni brod, prekršten u MV Capt. Keith Tibbetts, s 4 topa na palubi. To je jedini ruski ratni brod na zapadnoj polutki do kojeg se može roniti, što dodatno obogaćuje ionako fantastični podvodni svijet Kajman Braca.

Kupovina

George Town je omiljeno mjesto za bescarinsku kupovinu: skupocjena roba i nakit svih svjetski poznatih marki kao i nakit od mjesnih materijala, kao što su crni koralji, mogu se ovdje kupiti izuzetno povoljno. Neizostavno treba posjetiti draguljarnicu "Black Coral", koja je, kao što i ime kaže, specijalizirana za nakit od crnih koralja kojih ima još samo na Kubi.

Sport i druge aktivnosti

Veliki je Kajman poznat po svojim izuzetnim koraljnim grebenima koji su od 1978. zakonski zaštićeni. Ovaj predivni podvodni svijet može se posjetiti, osim roneći, i s dvije podmornice. U svakom hotelskom kompleksu na Velikom Kajmanu nude se i druge mogućnosti aktivnog odmora, a ne samo kupanje i sunčanje. Mali Kajman je osobito pogodan za šetnje jer ima nedirnutu prirodu. Posebno privlačan za ronjenje je Kajman Brac, oko 143 km udaljen od Velikog Kajmana. To je ravan otok s jednom liticom visokom 46 m, mnogo spilja i spektakularnim podvodnim svijetom.

Izvori

  1. Languages of Cayman Islands
.ks

.ks je vrhovna internetska domena (country code top-level domain - ccTLD) za Republiku Kosovo. Domenom upravlja Information and Communications Technology Authority.

Domena još nije u uporabi.

.ky

.ky je vrhovna internetska domena (country code top-level domain - ccTLD) za Kajmanske otoke. Domenom upravlja Information and Communications Technology Authority.

Britanska prekomorska područja

Britanska prekomorska područja (službeni puni naziv: Prekomorska područja, o čijim međunarodnim interesima brine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske; raniji naziv je bio krunske kolonije) je zajednički naziv za posjede Ujedinjenog kraljevstva izvan Europe.

To su:

Angvila

Bermudi

Britanski Djevičanski otoci

Britanski Antarktički teritorij

Falklandski otoci (Malvinski otoci)

Gibraltar (iako je na europskom kontinentu)

Kajmanski otoci

Montserrat

Pitcairn

Sveta Helena (uključuje Otok Ascension i Tristan da Cunha)

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Britanski indijskooceanski teritoriji (Otoci Chagos)

Otoci Turks i Caicos

Britanski Hong Kong

CONCACAF

CONCACAF (eng. the Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) je najviše izvršno tijelo za Sjevernu, Srednju Ameriku i Karibe. Uz to tu su i tri južnoameričke zemlje: Gvajana, Surinam i francuski departman Francuska Gvajana. CONCACAF je osnovan 1961.

Cayman Brac

Cayman Brac je drugi po veličini otok Kajmanskog otočja te najviši sa svojih 43 m.

Cydonie Mothersill

Cydonie Mothersill (19. ožujka 1978.) je atletičarka s Kajmanskih otoka. Sudjeluje u utrkama na 200 m. Najveći dosadašnji uspjeh joj je osvajanje srebrne medalje na Panameričkim igrama 2003. godine.

George Town

George Town je glavni grad britanskog prekomorskog posjeda Kajmanskih otoka. Nalazi se na otoku Grand Cayman i sa svojih 27 704 stanovnika najveće je naselje u britanskim prekomorskim posjedima. Središte je financijske industrije Kajmanskih otoka. U njemu se nalazi više od 600 banaka. Većina njih su male tvrtke koje se nalaze u jednoj sobi, a neke se fizički ni ne nalaze na otoku. Grad također nudi i razne usluge kao što su krstarenje, prijevoz, luka za pretovar tereta, hard rock cafee, kao i nekoliko trgovačkih centara. Zgrade uprave Kajmanskih otoka smještene su u George Townu. Ovdje su skupština, sud i zgrade vladinog ureda. U vladinim zgradama uredi su predsjednika i članova vlade, guvernera i drugih državnika i službenika. U gradu se nalaze i sveučilišta.

Grand Cayman

Grand Cayman najveći je i najnaseljeniji otok u Kajmanskog arhipelaga, na kom se nalazi i glavni grad George Town.

Grb Kajmanskih otoka

Grb Kajmanskih otoka sastoji se od štita, nad kojim je zelena kornjača na smotku konopa, a iza nje je zlatni ananas. Na štitu je zlatni lav na crvenoj podlozi, simbol Ujedinjenog Kraljevstva. Pod njim su plavo-bijeli morski valovi i tri zelene petokrake zvijezde, koje predstavljaju tri otoka: Veliki Kajman, Mali Kajman i Kajman Brac.

U podnožju štita je geslo otočja, He hath founded it upon the seas ("Jer je on osnova nad morima"), citat iz Psalma 24.:

Ovaj se grb, koji datira iz 1958. godine, nalazi i na zastavi Kajmanskih otoka.

Kajmanski dolar

Kajmanski dolar, ISO 4217: KYD je valuta na Kajmanskim otocima. Dijeli se na 100 centi. U domaćem platnom prometu koristi se kratica KY$.

Uveden je 1972. godine, a zamijenio je jamajčanski dolar kao službeno sredstvo plaćanja na Kajmanskim otocima. Od 1. travnja 1974. tečaj je vezan uz tečaj američkog dolara u odnosu 1 KYD za 1.2 USD. Središnja banka izdaje kovanice od 1, 5, 10 i 25 centi, te novčanice od 1, 5, 10, 25, 50 i 100 dolara.

Kajmanski otoci na ZOI 2010.

Kajmanski otoci su nastupali na XXI. Zimskim olimpijskim igrama 2010. u Vancouveru u Kanadi. Ovo im je prvi put da se natječu na ZOI. Predstavljao ih je Dow Travers u veleslalomu.

Krinum

Krinum (lat. Crinum), rod trajnica iz porodice zvanikovki (Amaryllidaceae). Postoji 114 vrsta lukovičastih geofita u tropskim prtedjelima Amerike, Afrike i Azije, te u Australiji.Tipična je C. americanum sa juga SAD-a (od Teksasa do Atlantske obale), Meksika i zapadnih kariba (Jamajka, Kajmanski otoci

Popis zastava pogodnosti

Popis država koje su zastave pogodnosti, prema ITF-u:

Antigva i Barbuda

Bahami

Barbados

Belize

Bermuda (UK)

Bolivija

Burma

Cipar

Curacao

Ekvatorijalna Gvineja

Farski otoci (FAS)

Francuski međunarodni upisnik brodova (FIS)

Gibraltar (UK)

Gruzija

Honduras

Jamajka

Kajmanski otoci

Kambodža

Komorski otoci

Libanon

Liberija

Malta

Maršalovi otoci (SAD)

Mauricijus

Moldavija

Mongolija

Njemački međunarodni upisnik brodova (GIS)

Demokratska Narodna Republika Koreja

Panama

Sveti Toma i Princip

Sveti Vincent i Grenadini

Šri Lanka

Tonga

Vanuatu

Popis zavisnih teritorija

Zavisni teritoriji su teritoriji bez pune političke samostalnosti.

Sjeverna Amerika

Sjeverna Amerika - kontinent na sjevernoj polutci, površine 24,230.000 četvornih kilometara.

Srednja Amerika

Srednja Amerika obuhvaća kopneni most između Sjeverne i Južne Amerike kao i Zapadnoindijske otoke , a zemljopisno i geološki do kopnene prevlake Tehuantepec pripada kontinentu Sjeverne Amerike. Povijesno gledano, Srednja se Amerika može smatrati samostalnim kontinentom. Kopno Srednje Amerike od prevlake Tehuantepec do prevlake Darién na granici između Paname i Kolumbije naziva se Centralna Amerika

Na tom kopnenom mostu pretežno se govori španjolski. Jedina je iznimka Belize gdje se govori engleski. Na otocima u Karibima govori se engleski, francuski, španjolski i nizozemski.

Zastava Kajmanskih otoka

Zastava Kajmanskih otoka je usvojena 1959. Do tada, na otocima se koristila zastava Ujedinjenog Kraljevstva.

Zastava je tamnoplave boje sa zastavom Ujedinjenog Kraljevstva u gornjem lijevom kutu te grbom Kajmanskih otoka. Civilna zastava je crvene boje, a zastava Guvernera Kajmanskih otoka je zastava Velike Britanije s grbom Kajmanskih otoka u sredini.

Ženska košarkaška reprezentacija Kajmanskih otoka

Ženska košarkaška reprezentacija Kajmanskih otoka predstavlja Kajmanske otoke u međunarodnoj ženskoj košarci.

Sastavne države i teritoriji povezani s Ujedinjenim Kraljevstvom
Zastava Ujedinjenog Kraljevstva
Države u Sjevernoj i Srednjoj Americi

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.