Južna Georgia

Južna Georgia ili Južna Georgija je gorovit vulkanski otok u južnom Atlantiku.

Uz otok je prvi pristao James Cook 1722.

LocationSouthGeorgiaAndSouthSandwichIslands
Položaj Južne Džordžije i Otoka Južni Sendvič u odnosu na Južnu Ameriku
South Georgia and South Sandwich Islands
Karta
South Georgia NASA
Satelitska snimka Južne Georgije

Zemljopis

Nalazi se oko 1,300 kilometara istočno istočno od Falklanda. Danas teritorijalno pripada britanskom prekomorskom području Južna Džordžija i Otoci Južni Sendvič (eng. South Georgia and the South Sandwich Islands).

Površine je 3755 km². Na otoku se svojom visinom ističe Mount Paget sa 2,934 m visine u gorju Allardyce Range.

Flora i Fauna

Južna Georgija je poznato stanište tuljana i gnijezdilište pingvina i albatrosa. Ima i nešto sobova koji su ovamo dopremljeni u ranom 20. stoljeću .

Od 100% otočne površine, gotovo sva je prekrivena permanentnim ledom i snijegom, osim nešto malo vegetacije (trava, mahovina i lišajevi). Na sjevernoj obali nalazi se nekoliko većih zaljeva pogodnih za sidrenje.

Gospodarstvo

Godine 1904. osnovana postaja za preradu kitova koja se zatvorila 1966. Godine 1992. otvara se povijesni muzej u Grytvikenu kojega danas vode Tim i Pauline Carr koji su prije nekoliko godina ovamo prispjeli na svojoj jahti "Curlew", dok su za marinu i poštu zaduženi Pat i Sarah Lurcock.

Albatrosi

Albatrosi (Diomedeidae) su najčešće ptice subpolarnih voda Antarktike, iako ih se može sresti u umjerenim, pa i u tropskim morima.

Najveći među njima je albatros lutalica, koji može imati raspon krila i do 3,60 m. Manje vrste mogu imati raspon krila do 2,50 m. Svi albatrosi grade gnijezda u obliku humaka od zemlje i trave, i to uglavnom na vjetrovitim padinama, jer su građeni poput savršenih jedrilica, pa pri polijetanju trebaju dovoljno vjetra u lice i/ili strmi zalet.

Na otvorenome moru je albatrose lako prepoznati po letu: brzo slijetaju niz vjetar među valove, naglo se okreću i strmo uzlijeću uz vjetar te kruže oko brodova, a da ni jednom ne zamahnu krilima. Albatrosi nisu jedine subantartičke morske ptice. Na južnim se otocima naveliko gnijezde burnice, pingvini, galebovi, vranci, čigre i pomorci itd.

Atlantski ocean

Atlantski ocean, zvan i Atlantik, drugi je najveći ocean na Zemlji i pokriva približno petinu njene površine. Ime oceana potječe iz grčke mitologije i znači "Atlasovo more".

Atlantski je ocean od sjevera prema jugu izduženi bazen u obliku slova S, kojega se u području ekvatorskih protustruja na približno 8° sjeverne širine može podijeliti na sjeverni i južni dio. Na zapadu ga omeđuju Sjeverna i Južna Amerika, na istoku Europa i Afrika, a preko Arktičkog oceana na sjeveru i Drakeovog prolaza na jugu povezan je s Tihim oceanom. Od godine 1914. postoji i poveznica s Pacifikom kroz Panamski kanal. Na istoku granica Atlantskog i Indijskog oceana teče po 20° istočne dužine. Granica s Arktičkim oceanom ide po izlomljenoj crti od Grenlanda do najjužnijih dijelova Svalbarda i natrag na jug do Norveške.

Atlantski ocean pokriva oko 20% površine Zemlje i drugi je po veličini nakon Tihog oceana. Zajedno sa susjednim morima obuhvaća površinu od oko 106.450.000 km²; a bez njih 82.362.000 km². Površina kopna s kojeg se rijeke slijevaju u Atlantski ocean je dvostruko veća od površine kopna koje napaja Tihi i Indijski ocean zajedno. Volumen Atlantskog oceana sa susjednim morima je 354.700.000 km³, a bez njih 323.600.000 km³.

Prosječna dubina Atlantika i susjednih mora je 3.332 m; a bez njih čak 3.926 m. Najdublja točka, 8.605 m, nalazi se u Portorikanskoj brazdi. Širina oceana kreće se od 2.848 km između Brazila i Liberije do oko 4.830 km između SAD-a i sjeverne Afrike.

Obala Atlantskog oceana je razvedena, s brojnim zaljevima i morima, uključujući Karipsko more, Meksički zaljev, Zaljev St. Lawrence, Sredozemno more, Crno more, Sjeverno more, Baltičko more, Norveško more i Weddellovo more. Među otocima Atlantskog oceana ističu se Svalbard, Grenland, Island, Velika Britanija, Irska, Veliki i Mali Antili, Fernando de Noronha, Azori, Madeira, Kanarski otoci, Zelenortski otoci, Bermuda, Karibi, Ascension, Sveta Helena, Tristan da Cunha, Falklandski otoci i Južna Georgia.

Europska unija

Europska unija (kratica EU), ekonomska je i politička unija, jedinstvena međuvladina i nadnacionalna zajednica europskih država, nastala kao rezultat procesa suradnje i integracije koji je započeo 1951. godine između šest država (Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga i Nizozemske). Europska unija formalno je uspostavljena 1. studenoga 1993. godine stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji (poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta). Europska Unija je jedina organizacija ove vrste na svijetu, i zbog toga ju je ponekad teško definirati. To je organizacija koja stalno mijenja i nadograđuje politike u kojima djeluje. Trenutno se može definirati kao federacija u monetarnim odnosima, poljoprivredi, trgovini i zaštiti okoliša; konfederacija u društvenoj i gospodarskoj politici, zaštiti potrošača, unutarnjoj politici; i kao međunarodna organizacija u vanjskoj politici.

Europska unija danas ima 28 država članica. Prostire se na 4.381.324 km2, a ima oko 508 milijuna stanovnika.

Prva država koja će vjerojatno izaći iz Europske unije je Ujedinjeno Kraljevstvo čija vlada je 29. ožujka 2017., nakon referenduma održanog u lipnju 2016., podnijela zahtjev za razdruživanje Ujedinjenog Kraljevstva od Europske unije.

Falklandska funta

Falklandska funta, ISO 4217: FKP, je naziv valute koja se koristi na Falklandskim otocima i otocima Južna Georgia i Južni Sandwich. Označava se simbolom £, odnosno FK£, a dijeli se na 100 penija.

U upotrebi je od 1833. godine i oduvijek je vezan uz tečaj funte sterlinge, a obje su jednako vrijedne u plaćanju na tim otocima u južnom Atlantiku.

Kovanice se izdaju u apoenima od 1, 2, 5, 10, 20, 50 penija, 1 i 2 funte, a novčanice u apoenima od 5, 10, 20 i 50 funti.

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich (izv. South Georgia and the South Sandwich Islands) je Britansko prekomorsko područje u južnom Atlantiku, oko 1.390 kilometara jugoistočno od Falklanda i oko 2.150 kilometara istočno od Ognjene Zemlje. Administrativni centar je King Edward Point, na zeljevu Cumberland East Bay na Južnoj Georgiji, u kojem se 22. ožujka 2002. godine otvorila nova istraživačka postaja sa izgrađenim laboratorijem i sadržajem za odmor, u kojem je već registrirano oko 20 brodova iz raznih država, među kojima, uz Falkland, i iz Španjolske, Južnoafričke Republike, Čilea i Urugvaja.

Teritorij je okružen hladnim vodama Antarktika a veliki dijelovi otoka prekriveni su vječnim ledom, a u kasnoj zimi okruženi ledenim santama. Na Južnoj Georgiji svojom impozantnošću ističe se Mount Paget (2960 m) u planinama Allardyce Range, a sa padina se prema fjordovima polako spuštaju brojni ledenjaci. Sastoji se od otoka Južna Georgija, otočja Južni Sandwich te nekoliko manjih otoka i grebena: Shag Rocks, Black Rock, Clerke Rocks i Bird Island.

Ukupna površina ovog područja je 3903 km², od čega 3760 km² otpada na Južnu Georgiju.

Ovo područje od kasnih 1700-ih do sredine 1900-ih služi kao baza lovcima na tuljane i kitolovcima. Manju turističku pozornost od 1990-ih privlače tuljani, pingvini i drugi divlji svijet.

Univerzalno vrijeme

Univerzalno vrijeme ili opće vrijeme (engl. Universal Time, franc. temps universel), vremenski standard zasnovan na Zemljinoj rotaciji. Moderan je nastavak srednjeg griničkog vremena (GMT, od engl. Greenwich Mean Time), tj. srednjeg sunčeva vremena na početnom meridijanu u Greenwichu, pa se GMT ponekad rabi kao približan sinonim za UTC. Izraz "univerzalno vrijeme" zapravo je nejasan (u slučaju kad se traži točnost manja od nekoliko sekunda) jer postoji nekoliko njegovih verzija, a najčešće koje se rabe jesu UTC i UT1 (vidi dalje). Sve ove verzije UT-a zasnovane su na Zemljinoj rotaciji u odnosu na daleke nebeske objekte (zvijezde i kvazare), no s faktorom razmjera i ostalim ugađanjima koji ih približavaju sunčevu vremenu.

Vremenska zona

Jedan vremenski pojas (zona) pokriva područja Zemlje koja su izabrala isto lokalno vrijeme.

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich
UK

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.