Irski jezik

Irski ili irski gaelski jezik (ISO 639-3: gle; Gaeilge / Gaedhilge) je jedan od dva službena jezika u Republici Irskoj. Pripada keltskoj grani indoeuropskih jezika i najstariji je u toj grupi. 260.000 u Irskoj (1983 popis). Ukupno u svim zemljama: 391.470[1].

Karakteristično za njega je da ima 2 padeža - nominativ i genitiv, dok se dativ pojavljuje samo u jednini ženskog roda.

Iako je ovaj jezik, sa brojnim dijalektima, nekada govorila cjelokupna irska populacija, danas ga u svakodnevnom govoru upotrebljava svega 30-tak tisuća Iraca, koji mahom žive u zapadnim dijelovima zemlje (t.zv. Gaeltacht).

Od 1922. g. bio je obvezan jezik u državnim školama. No polakom gašenju irskog jezika je išlo na ruku i odluka političkog vrha zemlje da, kao službeni jezik komunikacije u Europskoj uniji, Irska koristi engleski jezik. Od 1. siječnja 2007., irski je jedan od službenih jezika Europske unije.

Irski jezik
Speech balloon.svg

Gaeilge
Države
govorenja:
Irska
Regije
govorenja:
Irska
Broj govornika: 250.000
Rang:
Razredba: indoeuropski

 keltski
  otočni keltski
   gaelski
    irski

Jezični kôd
ISO 639-1: ga
ISO 639-2: gle
ISO 639-3: gle
Vidi također: Jezik | Jezične porodice i jezici | Popis jezika po kodnim nazivima |Dodatak: Popis jezika

Vidi

Izvori

  1. Ethnologue (16th)

Vanjske poveznice


P linguistics.svg Nedovršeni članak Irski jezik koji govori o jeziku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

1. siječnja

1. siječnja (1.1.) 1. je dan godine po gregorijanskom kalendaru.

Do kraja godine ima još 364 dana (365 u prijestupnoj godini).

Dhún na nGall, okrug

Okrug Dhún na nGall (irski: Contae Dhún na nGall), najveći je okrug u irskoj provinciji Ulaidhu i četvrti je najveći u cijeloj Irskoj. Njezino ime potječe od istoimenoga grada. Jedinstvena je u Republici Irskoj, pošto graniči samo s još jednom irskom općinom – Liatroma. Većinu svoje kopnene granice dijeli sa sjevenoirskim grofovijama Londonderry, Tyrone i Fermanagh. Izrazita izolacija stanovništva dovela je do činjenice da se svakodnevno njeguju oni običaji koji polako odumiru u ostalim dijelovima Irske. O tome svjedoči i njihov marketinški slogan: Ovdje (gore) je drugačije. Motto Dhún na nGalla glasi: Mutuam habeatis caritatem. Engleski naziv je Donegal.

Etničko čišćenje

Etničko čišćenje eufemistički je naziv za nasilnu promjenu etničkog sastava nekog područja, i to smaknućima, protjerivanjem stanovništva ili preseljavanjem stanovništva s ciljem promjene etničke strukture na nekom području. Čin je u pravilu, psihološki i fizički, nasilan prema ciljanoj "neodgovarajućoj" etničkoj skupini (ne nužno uvijek i manjinskoj) na određenom području. Vrši se prisilan izgon i progon, odnosno raznim mjerama pritiska stanovnike se dovede u takav položaj da oni sami napuste područje. Nekad se radi o napuštanju radi izbjegavanja onoga što bi moglo biti ili o napuštanju ozemlja kao posljedica neposredno izvršene prijetnje, pa napadnute skupine napuštaju svoje domove. Treća je mogućnost i kada ciljana etnička (ili kulturna ili civilizacijska) skupina unatoč svim pritiscima ne želi napustiti svoje domove, pa ih izvršitelji etničkog čišćenja fizički i prisilno odvedu s ciljanog područja.

Pojam etničko čišćenje ušao je u politički rječnik 1990-ih godina.

Gaelski jezici

Gaelski jezici (ili goidelski jezici) otočna su grana keltskih jezika. Jezici su to koji su se razvili iz jedinstvenog jezika kojim se govorilo na područjima od jugozapadne Irske, preko otoka Mana do sjeverne Škotske. Jedna su od dvije glavne podskupine otočnih keltskih jezika dok drugu čine britonski jezici s velškim i bretonskim kao najizrazitijim predstavnicima.

Goidelska podskupina jezika dijeli se na irski (Gaeilge) [gle], škotski gelski (Gàidhlig) [gla], manski jezik (Gaelg) [glv] i hiberno-škotski gaelski [ghc].

Oblik srednjeg irskog jezika, poznat pod imenom klasični gaelski, korišten je kao jezik književnosti u Irskoj do 17., a u Škotskoj do 18. stoljeća. Pravopisne razlike između standardnih varijanti irskog i škotskog gaelskog nastale su nakon irske reforme (u Škotskoj je, zbog nedostatka središnjeg tijela koje bi upravljalo razvojem gaelskog jezika, na snazi ostala tradicionalna ortografija). Manski jezik svoju je standardizaciju doživio relativno kasno (1610.) te je tako u svojem pravopisnom sustavu baziran uglavnom na velškim i engleskim pravilima.

Gaelski su jezici poznati i kao "Q-keltski" jer se u njih zadržao protokeltski glas kw (koji je kasnije postao običan [k]) dok se on kod britonskih jezika odrazio kao [p] pa su tako poznati i kao "P-keltski" jezici.

Gaoth Dobhair

Gaoth Dobhair je mjesto u Irskoj, smješteno na obali Atlantskoga oceana u općini Dún an nGall, dijelu Provincije Ulster (irski: Cúige Uladh). Proteže se na oko 25 kilometara od Mín an Chladaigha na sjeveru do Croichshlíja na jugu i oko 14 kilometara od Dún Lúichea na istoku do Machaire Chlochaira na zapadu. U Europi, najgušće je naseljeno ruralno područje. Službeno, Gaoth Dobhair je u Irskoj najveća župa u kojoj ipak prevladava irski jezik s oko 4 065 stanovnika, a ujedno je i sjedište sjeverozapadnoga regionalnog studija RTÉ Raidió na Gaeltachta koji svakodnevno emitira svoj program na irskome jeziku.

Gaoth Dobhair se sastoji od sela An Bun Beag, Na Dairí Beaga, Dún Lúiche, Croichshlíja i Bun an Leaca. Smješten je u podnožju najvišega vrha općine Dún an nGall, An Earagaila (Govornička vještina) visine 751 metra.

Poznat je po činjenici da je to kolijevka irske kulture, pošto stari irski običaji, folklorna glazba, kazališta, razna irska sportska događanja poput irskoga nogometa i hurlinga, te očuvana tradicija svakodnevnoga korištenja irskoga jezika igraju izuzetno važnu ulogu u životu lokalnoga stanovništva.

Irci

Irci su narod keltske grane Indoeuropljana nastanjen u Irskoj (oko 4 500 000), te znatno više u prekomorskim državama, poglavito SAD-u.

Irska

Irska je otočna europska država, graniči s Velikom Britanijom. Prema ustavnom uređenju Irska je parlamentarna demokracija, podjeljena je na 26 grofovija, a glavni grad je Dublin. Članica je Europske Unije od 1973., a službena valuta je euro, koji je 2002. zamijenio irsku funtu.

Irska književnost

Irska književnost odnosi se na književna djela objavljena u Irskoj, odnosno od autora irskog podrijetla.

Irska književnost danas uglavnom nastaje na engleskom jeziku, ali od srednjeg vijeka do 17. stoljeća, većina pjesama napisana je na irskom jeziku, a često se odnosi na keltsku tradiciju. Iako je Irska stoljećima bila pod izravnim utjecajem Engleske, ima vlastitu književnost i autonomni identitet, za razliku od Škotske i Walesa. Irska je svijetu dala mnoge istaknute umjetnike, uključujući četiri nobelovca.

Matija

Matija je hrvatski oblik imena Matajos, uzeto iz Novog zavjeta. U stvari, to ime potječe od hebrejskog imena Matatjuh ili Matitjah. Na hebrejskom, Matija znači "Božji dar".

Od imena Matija je nastalo hrvatsko prezime Matić.

Mnogi narodi u sklopu svojih nacionalnih osobnih imena imaju dvije ili više inačica imena Matija.

Narodi svijeta I

Narodi svijeta I

Ibeno. Ostali nazivi:Lokacija: Akwa lbom, Nigerija

Jezik/porijeklo: benue-kongoanski narodi

Populacija: 10,000 (1989):

Kultura:

Vanjske poveznice:

Ibibio. Ostali nazivi:Lokacija: Akwa lbom, Nigerija

Jezik/porijeklo: jezik ibibio, ima dijalekte enyong i nkari, benue-kongoanski narodi.

Populacija: 3,186,000 (1991 SIL).

Kultura:

Vanjske poveznice:

Ichen. Ostali nazivi:Lokacija: Taraba, Nigerija

Jezik/porijeklo: jezik icen ili ichen, benue-kongoanski narodi.

Populacija: 40,000 to 50,000 (1992).

Kultura:

Vanjske poveznice:

Ičkerinci.Lokacija:

Jezik/porijeklo: pripadaju Nahskim narodima

Populacija (2007):

Vanjske poveznice:

Imeretinci. Ostali nazivi: Имеретины (Imeretiny; ruski)Lokacija: zapadna Gruzija

Jezik/porijeklo: gruzijski. Kartvelski narodi.

Populacija (2007):

Vanjske poveznice:

Imerhevci. Ostali nazivi:Lokacija: u Turskoj.

Jezik/porijeklo: gruzijski ogranak, Kartvelski narodi.

Populacija (2007):

Vanjske poveznice:

Indijski narodi Indoarijski narodi, ili Indoarijci, Hindusi, narodi Indije koji govore indijskim ili hinduskim jezicima. Imenom Arijci (Arjan), naglašavali su svoje iransko porijeklo. Etnički su različiti od prastanovnika Indije, tamnoputih Dravida i Munda. Ostali nazivi: Indoariani (talijanski), Indo-Aryans (engleski), Indo-arianos ili Indo-áricos (portugalski)Ingilojci. Ostali nazivi: Ingilo, Ингилойцы (Ingilojcy, ruski)Lokacija: u Azerbajdžanu.

Jezik/porijeklo: gruzijski ogranak, Kartvelski narodi.

Populacija (2007):

Vanjske poveznice:

Ingri. Ostali nazivi: Ižori, inkeriläinen (vlastito ime)Lokacija:

Jezik/porijeklo: finski narodi

Populacija (2007):

Vanjske poveznice:

Ingura, ostali nazivi: Wanindilyaugwa, Andiljaukwa, Andilyaugwa, Wani-Ndiljaugwa (ime horde ili klana), En Indiljaugwa (ime za jezik dan po hordi), Andilagwa, Lamadalpu (ime od domorodaca sa Trial Baya).Lokacija: Groote Eylandt i Woodah Islands, Sjeverni teritorij, Australija.

Jezik/porijeklo: ingura., australski narodi. Horde: Andiljaugwa, Awarikpa, Amakurupa (ime po lokaciji).

Populacija (2007): 1,400; 1,000 (1983 Black).

Kultura

Vanjske poveznice:

Inguši.Lokacija:

Jezik/porijeklo: pripadaju Nahskim narodima

Populacija (2007):

Kultura:

Vanjske poveznice:

Iranci. Ostali nazivi:Lokacija: Iran

Jezik/porijeklo: iranski jezik

Populacija (2007):

Kultura:

Vanjske poveznice:

Iranski narodi, grana indoeuropskih naroda.

Irci. Ostali nazivi:Lokacija: Irska

Jezik/porijeklo: irski jezik.

Populacija (2007):

Kultura:

Vanjske poveznice:

Islanđani. Ostali nazivi:Lokacija: Island

Jezik/porijeklo: islandski, germanski narodi

Populacija (2007):

Kultura:

Vanjske poveznice:

Iškašmi. Ostali nazivi: ishkoshumí, i ishkoshimí (vlastiti nazivi).Lokacija:

Jezik/porijeklo:

Populacija (2007):

Kultura:

Vanjske poveznice:

Itelmeni → KamčadaliIžori →IngriIchen Adamawa, Nigerija

Idoma Benue, Taraba, Nigerija

Igalla Kogi, Nigerija

lgbo Abia, Anambra, Benue, Delta, Ebonyi,Enugu, Imo, Rivers, Nigerija

ljumu Kogi, Nigerija

Ikorn Cross River, Nigerija

Irigwe Plateau, Nigerija

Isoko Delta, Nigerija

lsekiri (Itsekiri) Delta, Nigerija

lyala (lyalla) Cross River, Nigerija

lzondjo) Bayelsa, Delta, Ondo, Rivers, Nigerija

Iwaidja (NT), Ithu (QLD), Irukandji (QLD), Iningai (QLD), Ingura (NT), Inggarda (WA), Indjilandji (NT), Indjibandi (WA), Inawongga (WA), Iliaura (NT), Ildawongga (WA), Ilba (QLD), Idindji (QLD),

Nikola

Nikola je osobno ime, u hrvatski jezik dolazi od latinskog Nicolaus, izvorno od grčkog Nikolaos, sastoji se od dvije riječi: nike (pobjeda) i laos (narod). U Hrvatskoj se sv. Nikola štuje kao zaštitnik pomoraca i djece, tako je običaj da se 6. prosinca na blagdan sv. Nikole daruju djeca. Sveti Nikola Tavelić je prvi hrvatski svetac.

Hrvatska muška imena Nike, Niko, Nikica, Nikša, Nino i Ninoslav te ženska imena: Nikoleta i Nikolina izvedenice su imena Nikola. Ime je u zapadnom svijetu poznatije kao Nicholas, a u ovom obliku je rasprostranjeno u Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji. U Češkoj se koristi kao muško i žensko ime, a u Poljskoj i Slovačkoj samo kao žensko ime.

Patrick Pearse

Patrick Henry Pearse (na irskom jeziku: Pádraic Anraí Mac Piarais) (Dublin, 10. studenog 1879. - Dublin, 3. svibnja 1916.), irski političar.

Rođen je u Dublinu. Otac mu je bio umjetnik i zidar. Za irski jezik zanimanje mu je probudila tetka. Sa 16 godina odlazi u Galsku ligu, a 1903. u 23. godini pridružuje se redakciji lista "An Claidheamh Soluis" ("Mač svjetla"). Protivio se postojećem školskom sustavu pa je osnovao St. Enda School gdje je podučavao na engleskom i na irskom. To se pokazalo kao vrlo uspješan eksperiment.

U studenom 1913. pozvan je na prvi sastanak Irskih dobrovoljaca. Član Irskog Republikanskog Bratstva postao je 1914. godine, a bio je i jedan od petorice članova Vojnog Odbora. Nakon podizanja Uskršnjeg ustanka, proglašen je predsjednikom Republike Irske, naravno samo imenom. Pročitao je Uskrsni proglas ispred Glavne pošte u Dublinu. Kad je uvidio da ne mogu pobjediti, naredio je svima da se predaju. Pogubljen je 3. svibnja 1916. u 36. godini ispred streljačkog voda.

Službeni jezici Europske unije

Europska unija od 1. srpnja 2013. godine ima 24 službena i radna jezika.Službeni list Europske unije izdaje se na svim službenim jezicima.

Od 1. siječnja 2007. godine, priključenjem Bugarske i Rumunjske, službenim jezicima EU postali su i službeni jezici tih država. Irski jezik također je postao jednim od službenih jezika Europske unije.

Od 1. srpnja 2013. godine, priključenjem Hrvatske, Europska unija ima 24 službena jezika jer je službenim jezikom EU postao i hrvatski jezik.

Službeni jezik

Službeni jezik je jezik izričito određen kao takav u ustavu ili zakonu neke zemlje, države ili teritorija.

Polovica zemalja svijeta ima službene jezike. Neke zemlje imaju samo jedan, npr. Albanija, Francuska (iako Francuska ima više domorodačkih jezika), Njemačka i Litva. Neke imaju više službenih jezika, npr. Bjelorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Finska, Afganistan, Paragvaj, Bolivija, Indija, Švicarska i Južna Afrika.

U nekim zemljama, kao što su Irak, Italija i Španjolska, postoji službeni jezik za cijelu državu, ali drugi jezici dijele službeni status u nekim važnim regijama. Neke zemlje, kao što su Sjedinjene Američke Države, nemaju službeni jezik, ali pojedine savezne države imaju službene jezike. Napokon, neke zemlje uopće nemaju službeni jezik, npr. Australija, Eritreja, Luksemburg, Švedska i Tuvalu.

Na području Perua, svi jezici koji se tamo govore su službeni, a njihov broj iznosi 92Zbog kolonijalizma i neokolonijalizma, Filipini i neke afričke zemlje imaju službeni i školski jezik (francuski ili engleski) koji nije ni nacionalni ni najrašireniji jezik. S druge strane, zbog nacionalizma, Irska koristi irski jezik kao državni i prvi službeni jezik, iako ga govori malen dio stanovništva.

U nekim zemljama, pitanje koji se jezik treba koristiti u kojim kontekstima predstavlja velik politički problem.

Srednjovjekovni irski jezik

Srednjoirski jezik (ISO 639 identifier: mga), keltski povijesni jezik koji se govorio između 900 i 1200 godine na području Irske i zapadne Škotske.

Prethodio je suvremenom irskom jeziku.

Staroirski jezik

Staroirski jezik je jezik koji pripada keltskoj grani indoeuropskih jezika i najstariji je u toj grupi.

Govornici tog jezika nazivali su ga sen-goídelc. U suvremenom irskom jeziku naziva ga se sean-ghaeilge .

Pisan je latinicom.

Govorio se od 6. do 10. stoljeća na području otoka Irske, otoku Manu i na zapadnoj obali Britanije. Oko 10. stoljeća prerastao je u srednjovjekovni irski jezik te je stoga pretkom današnjeg irskog, škotskog gaelskog jezika i manskog jezika. U literaturi ga se još naziva starim gaelskim, radi izbjegavanje zabuna.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (eng. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) je država u zapadnoj Europi, obično poznata kao Ujedinjeno Kraljevstvo (eng. United Kingdom), neformalno kao Velika Britanija (eng. Great Britain) ili Britanija (eng. Britain). Ujedinjeno je Kraljevstvo nastalo nizom Zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Wales sa Sjevernom Irskom, regijom na otoku Irskoj (Ostali su se dijelovi Irske izdvojili iz UK 1922.).

Ujedinjeno Kraljevstvo je smješteno na sjeverozapadnoj obali kontinentalne Europe, okruženo Sjevernim morem, Engleskim kanalom i Atlantskim oceanom. Pod suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva, iako nisu njegov dio, su zavisni teritoriji - Kanalski otoci, otok Man te niz prekomorskih teritorija.

Velika Britanija, ili kako se ponekad naziva Britanija, je zemljopisni naziv za područje koje obuhvaća Englesku, Wales i Škotsku. Britansko otočje je zemljopisni naziv skupine otoka, kojem pripadaju Velika Britanija, Irska, otoci Man, Wight i Orkney, Hebridi, otočje Shetland, Kanalski otoci i drugi.

Škotska umjetnost

Škotska umjetnost je umjetnost na području Škotske i umjetnost naroda Škota od prapovijesti do danas.

Gaelski jezici (7) keltski jezici
Službeni jezici Europske unije
Zastava Europske unije

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.