Hido Biščević

Hido (Hidajet) Biščević (Sarajevo 18. rujna 1951.) hrvatski novinar i diplomat[1]

Životopis

Biščević je diplomirao politologiju u Zagrebu. Novinar je Omladinskog tjednika, Poleta, Vjesnika, od 1990. do 1992. godine je glavni urednik Vjesnika, od kuda odlazi u diplomaciju. Veleposlanik je Republike Hrvatske u Turskoj od 1993. do 1995. godine; u Rusiji je od 1997. do 2002. godine.

Knjige

  • U ime Alaha, Zagreb 1987.
  • Krv na vodi, Zagreb 1987.
  • Strategija kaosa, Zagreb 1989.
  • Razglednice iz tjeskobe: susreti, slike, sjećanja, Zagreb, Golden marketing - Tehnička knjiga, 2007.
  • Diplomacija za stolom, Zagreb, EPH Media, 2013.

Izvori

  1. Opća i nacionalna enciklopedija, sv. 3, str. 42, Zagreb 2005.
Polet

Polet je bio tjedno glasilo tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Hrvatske iz Zagreba osobito popularan 1980-ih.

Rotary Hrvatska

Rotary Hrvatska, odnosno Rotary International Distrikt 1913, je dobrovoljna, samostalna i neprofitna organizacija Rotary klubova na području Hrvatske, koji su ujedno članovi Rotary Internationala. Rotary je međunarodna organizacija osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu.

Vjesnik

Vjesnik, politički dnevni list, izlazio je u Zagrebu, od god. 1940. do 2012. Bila je također značajna izdavačka kuća, koja izdaje niz drugih izdanja, a u vrijeme socijalističke Jugoslavije imala je osobito velik značaj.

Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas

Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske (kratica: ZERP) obuhvaća morski prostor u Jadranskom moru, od vanjske granice teritorijalnoga mora u smjeru pučine do nje­gove va­njske granice dopuštene općim međunarodnim pravom, a privremeno slijedi crtu razgraniče­nja epikontinentalnog pojasa uspostav­ljenu Sporazumom između SFRJ i Talijanske Republike o razgraniče­nju epikontinentalnog pojasa iz 1968. godine.

Prilikom proglašenja ZERP-a 2003. godine Hrvatska je zbog stanovitih diplomatskih obzira (poznato je da su Italija i Slovenija bile protiv proširenja suverenih prava Hrvatske na zonu Jadrana izvan teritorijalnih voda širokih 12 nautičkih milja od linije obalnog mora, tj. linije koja povezuje rtove i otočiće duž obale) izbjegla izrijekom proglasiti isključivi gospodarski pojas - ali ZERP svejedno sadrži sve bitne elemente isključivog gospodarskog pojasa. Međutim je Republika Hrvatska tijekom pregovora o ulasku u EU bila obećala da odredbe o ZERP-u neće primjenjivati na (ribarske) brodove članica EU.

Površina Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, pod suverenim pravima Republike Hrvatske, iznosi 23.870 četvornih kilometara.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.