Heavy metal

Heavy metal (ili klasični metal) je podvrsta rocka. Razvio se kasnih šezdesetih i početkom sedamdesetih, najviše u Velikoj Britaniji i SAD-u. Obilježavaju ga distorzirani zvuk, duge gitarske solo dionice, i općenito glasna i energična izvedba.

Kao suvremeni naziv za ovu glazbenu podvrstu koristi se i naziv "metal", koji obuvaća i sve podvrste heavy metala, u međuvremenu nastale.

Heavy metal
Stilski začetak: blues rock, psihodelični rock
Kulturni začetak: krajem 1960-ih, Sjedinjene Države i Velika Britanija
Glazbala: električna gitarabas-gitarabubnjevivokalklavijature
Popularnost:širom svijeta
Podjela žanra
black metaldeath metaldoom metalglam metalgothic metalgroove metalpower metalprogresivni metalspeed metalsimfonijski metalthrash metalviking metal
Spoj žanrova
alternativni metalkršćanski metalcrust punkdrone metalfolk metal • funk metal • grindcoreindustrial metalmetalcoreneoklasični metalnu metalpost-metal • rap metal • sludge metal
Regionalna scena
AustralijaBrazilBritanijaNjemačkaGothenburgSjedinjene Države

Ime

Izraz heavy metal izmislio je američki književnik William Burroughs. Jednom liku u svojem romanu Nova Express iz 1964. dao je ime „Uranium Willy the heavy metal kid“. Glazbeni kritičar Lester Bangs kasnije je taj izraz upotrijebio u glazbenom kontekstu. Prije toga izraz heavy metal je u 19. stoljeću bio ratni termin kojim se označaval vatrena moć. U kemiji je ovaj naziv označavao novootkrivene elemente visoke molekularne gustoće. U hipijevskom žargonu ovaj izraz je označavao bilo što obilježeno moćnim ugođajem.

U glazbi ga prvi put uvodi kanadski rock sastav Steppenwolf u himničnoj skladbi Born to be wild, 1968. u stihu:

"I like smoke and lightning

Heavy metal thunder

Racin' with the wind

And the feelin' that I'm under"

U ovoj skladbi izraz heavy metal označava „grmljavinu motocikala“ odnosno opći dojam kojeg oni stvaraju prilikom vožnje. Mnogi rock kritičari prvom skladbom heavy metala smatraju skladbu "You Really Got Me" engleskog sastava The Kinks, zbog distorziranog zvuka gitare. Neki pak smatraju skladbu "My Generation" sastava The Who prvom skladbom ovog glazbenog žanra. Ove pjesme također se mogu svrstati i u hard rock.

Povijest

Utjecajni američki kritičar Lester Bangs, sedamdesetih godina promovira heavy metal kao objedinjavajući nazivnik za novu glazbenu vrstu. Bangs precizno rekonstruira spajanje blues rocka i psihodeličnog rocka u metal. Začetnici heavy metala, kako tvrdi Bangs bile su britanske grupe The Who, Cream, Led Zeppelin, te Black Sabbath, Deep Purple, i gitaristi Tony Iommi, Eric Clapton, Jimmy Page i Jeff Beck. Značajne naznake stila bile su prisutne i kod gitarskih distorzija na koncertima Yardbirdsa, za koje su uglavnom i zaslužna tri posljednja navedena gitarista.

Sa američke strane Hendrixov inovativni pristup bluesu i preteče metala sastavi kao što su Blue Cheer, Iron Butterfly, Grand Funk Railroad i ostali, stvorili su podlogu na kojoj je izrasla jedna od najdugovječnijih žanrovskih vrsta rocka. Metal je početkom sedamdestih prihvatila tinejdžerska i adolescentska publika podignuvši na pijedestal gitarista virtuoza: trajnu konstantu žanra. Publika je u metalu prepoznala "izvorni rock žanr" suprotstavljajući ga banalnosti pop glazbe. Značajan utjecaj na jasnije oblikovanje heavy metala kao samosvojnog žanra imao je sastav Judas Priest, koji je uvođenjem dviju gitara i vrištećim vokalom snažno nadahnuo mnoge britanske metal sastave u drugoj polovici sedamdestih i osamdesetih, čija je pojava nazvana New Wave of British Heavy Metal. Nastao je i kao odgovor na stadionsku pirotehniku i instrumentalnu virtuoznost koja je sama sebi postala svrhom. Iznjedrio je velike sastave: Iron Maiden izričit predstavnik heavy metala, Saxon, Diamond Head, Def Leppard, Tygers of Pan Tang, Blitzkrieg i druge.

NWOBHM bitno je utjecao na američku scenu pojavom sastava kao što su Metallica, Megadeth, Anthrax, Slayer. Ovi sastavi također su osnivači thrash metala koji se kasnije razvio u black metal, i death metal. Istovremeno u SAD-u nastala je scena glam metala, kao spoj glam rocka i metala koju predstavljaju sastavi, Quiet Riot, Mötley Crüe, Ratt, Twisted Sister, Stryper te W.A.S.P.

Sredinom sedamdestih Ritchie Blackmore je osnovao sastav Rainbow u kojem je zajedno sa pjevačem i tekstopiscem Ronnie James Diom pisao aranžmane i glazbu.

Engleski sastav Motorhead nastao u isto vrijeme, svojom neuglađenom izvedbom rocka, utjecao je i na metal i na punk. Utjecaj heavy metala primjetan je i u hardcore punku osamdesetih.

Iz heavy metala i dalje nastaju druge brojne podvrste, a i sam se nastavio preobražavati, s obzirom da ga mnogi glazbenici uklapaju u druge stilove alternativne i popularne glazbe.

Ljubitelji

Na stil odijevanja metal publike, uvelike je utjecao Rob Halford, pjevač Judas Priesta, oblačeći crne kožne jakne sa zakovicama i lancima. Metalac je hrvatski naziv za obožavatelja metala. Engleski naziv je metalhead ili headbanger. Headbanger je izvorno pogrdni naziv, no kasnije opće prihvaćen naziv. Naziv je nastao zbog karakterističnog mahanja glavom i kosom što je poznato na metal koncertima. Muški metalci najčešće su prepoznatiljivi po dugoj kosi, te se smatra njihovim "zaštitnim znakom".

Najznačajniji albumi

Literatura

  • Pojmovnik popularne glazbe, Zlatko Gall, Šareni dućan Koprivnica, 2001. ISBN 953-6683-09-1
  • Urlik zvijeri potpuna povijest heavy metala, Ian Christe, Naklada Ljevak Zagreb, 2008. ISBN 978-953-178-986-8
  • Encyclopedia of Heavy Metal, Daniel Bukszpan, Barnes & Noble Publishing, Inc. NY, 2003. ISBN 0-7607-4218-9
  • History of Hard Rock, Hit Parader, June/July 2008. Vol. 51, Hit Parader Publications, Inc. NY, ISSN 0162-0266
  • Sedam razdoblja rocka, 4. epizoda: Never Say Die, dokumentarac o povijesti rocka
Anthrax

Anthrax je heavy metal sastav iz New Yorka. Poznati su po tome što su bili prvi sastav koji je kombinirao heavy metal sa rap glazbom. Smatra ih se članom "velike četvorke" thrash metala uz Metallicu, Megadeth i Slayer.

Century Media Records

Century Media Records neovisna je diskografska kuća s uredima u SAD-u, Brazilu, Njemačkoj, Australiji, Francuskoj, Italiji, Švedskoj, FInskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Objavljuje diskografska izdanja rock, punk i heavy metal sastava.

Charlie Dominici

Charlie Dominici (Brooklyn, New York, SAD, 16. lipnja 1951.), američki je glazbenik i pjevač progresivnog metal sastava Dominici.

Ipak, Dominici je najpoznatiji kao drugi po redu pjevač sastava Dream Theater, zamijenivši tada Chrisa Collinsa. Dominici je napustio sastav iz osobnih razloga te ga je nakon dvije godine zamijenio James LaBrie. S Dream Theaterom je snimio jedan studijski album, When Dream and Day Unite.

Deep Purple

Deep Purple je britanski hard rock sastav, osnovan u Hertfordshireu 1968. godine. Poput sastava Led Zeppelin i Black Sabbath, smatraju se začetnicima heavy metala i modernog hard rocka, iako su članovi oduvijek odbijali etiketu heavy metal sastava. 'Deep Purple' se u svojim pjesmama oslanjao i na zvukove pop glazbe, kao i na progresivni rock, na nikad ranije viđen način. Guinessova knjiga svjetskih rekorda zabilježila je ovaj sastav kao najglasniji svjetski rock sastav. Tijekom prvih osam aktivnih godina, sastav je promijenio nekoliko postava. One se od 1968. do 1976. uobičajeno nazivaju Mark I, II, III i IV. Drugu (i komercijalno najuspješniju i najpoznatiju) postavu činili su: Ian Gillan (pjevač), Ritchie Blackmore (gitarist), Jon Lord (klavijaturist), Roger Glover (basist) te Ian Paice (bubnjar).

Ova postava ponovno se okupila 1984. i zatim opet 1993. godine, no zatim su trzavice između Blackmorea i ostalih članova sastava prerasle u ozbiljan sukob i onemogućile daljnju suradnju. Blackmorea je u sadašnjoj, aktivnoj postavi zamijenio gitarist Steve Morse. Jedini originalni član u današnjoj postavi je Ian Paice jer je Jon Lord 2002. godine otišao u mirovinu i posvetio se pisanju skladbi za orkestralno izvođenje.

Derek Sherinian

Derek Sherinian (rođen, 25. kolovoza 1966.) je klavijaturist i glazbeni producent najpoznatiji po svom radu sa glazbenicima Yngwie Malmsteenom i Dream Theaterom. Nakon što je diplomirao na sveučilištu Berklee College of Music, Sherinian pokreće glazbenu suradnju sa mnogim istaknutim glazbenicima. Osim već navedenih to su Alice Cooper, Zakk Wylde, Kiss, Planet X, Platypus i Billy Idol. Sherinian je također snimio šest samostalnih albuma, među ostalom surađujući i sa gitaristom sastava Velvet Revolver, Slashom.

Dominici

Dominici je progresivna metal grupa koju je osnovao bivši pjevač Dream Theatera Charlie Dominici. Sastav je dosad izdao tri studijska albuma.

Hard rock

Hard rock je podvrsta rocka. Nastao je sredinom šezdesetih nešto ranije nego stilski srodnik heavy metal. Kao naziv za ovaj glazbeni stil koristio se i sinonim heavy rock, koji se i danas koristi u svrhu pobližeg označavanja glazbenog pravca određenog sastava.

U svojoj osnovi ovaj stil je ostao dosljedan i nepodložan mijenama. Moćni riffovi, mačizam, gitarska sola i čvrsta ritam sekcija temeljne su značajke hard rocka.

James LaBrie

Kevin James LaBrie (rođen 5. svibnja 1963.) najpoznatiji je kao pjevač progresivnog metal sastava Dream Theater.

John Myung

John Ro Myung (Chicago, Illinois, SAD, 24. siječnja 1967.), američki je bas gitarist i jedan od osnivača progresivnog metal sastava Dream Theater. Također je i bas-gitarist sastava The Jelly Jam, a kao gost svirao je i za Explorers Club i Gordian Knot.

Judas Priest

Judas Priest je heavy metal sastav osnovan 1969. godine, u engleskom Birminghamu. Trenutnu postavu sačinjavaju vokalist Rob Halford, gitaristi Richie Faulkner, Glenn Tipton, i Ian Hill na bas-gitari. Smatraju se jednim od najutjecajnijih sastava heavy metala.

Mike Portnoy

Michael "Mike" Stephen Portnoy, (New York, New York, SAD, 20. travnja 1967.), američki je bubnjar i jedan od osnivača progresivnog metal sastava Dream Theater. Također je poznat po radu sa sastavima Transatlantic, Avenged Sevenfold i Liquid Tension Experiment. Portnoy je ujedno i drugi najmlađi bubnjar uvršten u u kuću slavnih rock bubnjara (poslije Neila Pearta) sa navršenih 37 godina života.

Nuclear Blast

Nuclear Blast je diskografska kuća sa podružnicama u Njemačkoj, SAD-u te Brazilu koja uglavnom ima potpisane ugovore sa heavy metal sastavima.

Ozzy Osbourne

John Michael "Ozzy" Osbourne (Aston, Birmingham, 3. prosinca 1948.), engleski pjevač.

Mnogi obožavatelji nazivaju "Ocem heavy metala". Osbourneova glazbena karijera proteže se kroz četiri desetljeća. Osbourne je bio pjevač pionirske heavy metal grupe Black Sabbath i dobitnik multi-platinaste nagrade za solo karijeru. Od 2002. do 2005. godine prikazivao se reality show The Osbournes koji je pratio njegov obiteljski život. Nadimak mu je Princ tame (engl. Prince of Darkness).

Rainbow

Rainbow je hard rock i heavy metal sastav koji je 1975. godine osnovao bivši gitarist grupe Deep Purple, Ritchie Blackmore. Osim njega, originalna postava sastava uključivala je bivše članove skupine Elf: pjevača Ronnija Jamesa Dia, klavijaturist Mickeyja Leeja Soulea, basist Craiga Grubera i bubnjara Garyja Driscolla. Tijekom karijere, sastav je mnogo puta mijenjao svoje članove.

Roadrunner Records

Roadrunner Records je diskografska kuća, podružnica Warner Music Groupa, koja većinom ima potpisane ugovore s heavy metal sastavima.

Spinefarm Records

Spinefarm Records je finska diskografska kuća, koja uglavnom izdaje diskografska izdanja heavy metal izvođača. Od 2002. član je Universal Music Groupa, no djeluje neovisno. U 2007. pokrenuta je podružnica u UK-u, u sklopu koje su objavljena reizdanja albuma sastava Nightwish.

Whitesnake

Whitesnake je britanska hard rock grupa koju je 1978. osnovao David Coverdale nakon odlaska iz grupe Deep Purple. Najveći komercijalni uspjeh postižu tijekom 80-ih nizom hitova poput Here I Go Again, Is This Love, Fool For Your Loving, Still Of The Night, itd.

Winter Rose

Winter Rose je kanadski glam metal sastav aktivan sredinom 1980-ih.

Izdao je samo jedan istoimeni album Winter Rose.

Najpoznatiji su po pjevaču Jamesu LaBrieju, koji se kasnije pridružio mnogo poznatijem američkom sastavu Dream Theater.

Winterspell

Winterspell je američka heavy metal grupa koju je osnovao prvi pjevač Dream Theatera, Chris Collins. Chris je glavni vokalist, gitarist i tekstopisac sastava. Sastav trenutno radi na svom prvom studijskom albumu.

Heavy metal

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.