Gustoća stanovništva

Gustoća stanovništva je srednji broj stanovnika na površini određenog područja (država, regija ili slično), i u pravilu se navodi kao "broj stanovnika na km²". Izračunava se na način da se broj stanovnika područja koje nas zanima podijeli s površinom istog područja.

Zemlja sa:

  • najvišom gustoćom stanovništva: Monako 16.410 stanovnika/km²
  • najnižom gustoćom stanovništva: Grenland 0,025 stanovnika/km²

Ponekad se upotrebljava obrnuta vrijednost. Kolika je površina koja u prosjeku stoji na raspolaganju jednom stanovniku određenog područja. Izračunava se tako, da se površina područja izražena u m² podijeli s brojem stanovnika na tom području. Navodi se kao "broj m² na jednog stanovnika".

Zemlja sa:

  • najmanjom površinom po stanovniku: Monako 63 m²/stanovniku
  • najvećom površinom po stanovniku: Grenland 30 milijuna m²/stanovniku
World population density map
Karta gustoće stanovništva po državama

Poveznice

  • Popis država po gustoći stanovništva
Bangladeš

Bangladeš, službeno Narodna Republika Bangladeš je država u južnoj Aziji. Leži na sjevernoj obali Bengalskog zaljeva (dijela Indijskog oceana), na delti rijeka Ganges, Brahmaputra i Meghna. Graniči s Indijom na zapadu, sjeveru i istoku te s Mianmarom na jugoistoku.

Bangladeš je jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta. Izložen je čestim poplavama. Zbog te guste naseljenosti susreo se s jednim od najvećih problema svijeta: Visokim prirodnim priraštajem, tj. velikim brojem rođene djece u siromašnoj zemlji.

Bielefeld

Bielefeld je grad u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 118 metara. Površina općine iznosi 257,9 km². U samom gradu je, prema procjeni iz 2010. godine, živjelo 323.084 stanovnika. Prosječna gustoća stanovništva iznosi 1.253 stanovnika/km².

Gradska općina Velenje

Gradska općina Velenje (slo.:Mestna občina Velenje) je općina u središnjoj Sloveniji u pokrajini Štajerskoj i statističkoj regiji Savinjska. Središte općine je grad Velenje.

Istočna Azija

Istočna Azija je subregija Azije koja se može definirati ili u geografskim ili u kulturnim terminima. U geografskom smislu pokriva oko 6,640.000 km² ili 15% azijskog kontinenta. U kulturnom smislu obuhvaća društva koja pripadaju kineskoj kulturnoj sferi, pokazujući snažni povijesni utjecaj klasičnog kineskog jezika (uključujući tradicionalno pismo), konfucijanizma i neokonfucijanizma, mahayana budizma i daoizma. Ova kombinacija jezika, političke filozofije i religije preklapa se s geografskim određenjem Istočne Azije.

Istočna Azija je suvremeni termin za tradicionalni europski naziv Daleki istok, koji opisuje geografski položaj regije u odnosu na Europu radije nego svoj položaj unutar Azije.

Sljedeće zemlje su smještene u geografskoj Istočnoj Aziji:

Narodna Republika Kina (uključujući Hong Kong i Macau)

Republika Kina (Tajvan) (vidi politički status Tajvana)

Demokratska Republika Koreja (Sjeverna Koreja)

Republika Koreja (Južna Koreja)

Japan

MongolijaSljedeće narode ili društva obuhvaća kulturna Istočna Azija:

Kinesko društvo (koje bi također uključivalo raspršene kineske regije Hong Kong, Tajvan, Macau, te Singapur zbog svoje velike kineske populacije)

Japansko društvo

Korejsko društvo

Mongolsko društvo

Vijetnamsko društvoSljedeće zemlje ili regije ponekad se smatraju dijelom Istočne Azije. Glavni razlog neslaganja o tom pitanju jest razlika između kulturne i geografske definicije "Istočne Azije". Politička perspektiva je također važan čimbenik.

Dijelovi Kine koji povijesno nisu han kineski: Xinjiang, Qinghai, Tibet (ili Istočna ili Srednja Azija)

Ruski Daleki istok (ili Istočna ili Sjeverna Azija)

Vijetnam (ili Istočna ili Jugoistočna Azija)Više od 1,5 milijardi ljudi, tj. oko 40% stanovništva Azije ili četvrtina svih ljudi na svijetu živi u geografskoj Istočnoj Aziji. Ova je regija jedna od najnapučenijih mjesta na svijetu. Gustoća stanovništva u Istočnoj Aziji iznosi 230 st./km², što je pet puta više od svjetskog prosjeka.

Karlovačka županija

Karlovačka županija se nalazi u središnjoj Hrvatskoj. Karlovačka županija graniči sa dvije susjedne države: Republikom Slovenijom te Bosnom i Hercegovinom. Administrativno, političko, gospodarsko, kulturno i sportsko središte županije je Grad Karlovac.

Općina Bloke

Općina Bloke (slo.:Občina Bloke) je općina u južnoj Sloveniji u statističkoj regiji Notranjsko-kraškoj. Središte općine je naselje Nova vas sa 266 stanovnika.

Općina Cerknica

Općina Cerknica (slo.:Občina Cerknica) je općina u južnoj Sloveniji u statističkoj regiji Notranjsko-kraškoj. Središte općine je naselje Cerknica sa 3.532 stanovnika.

Općina Horjul

Općina Horjul (slo.: Občina Horjul) je općina u središnjoj Sloveniji u pokrajini Notranjskoj i statističkoj regiji Središnja Slovenija. Središte općine je naselje Horjul sa 1.169 stanovnika.

Općina Ilirska Bistrica

Općina Ilirska Bistrica (slo.:Občina Ilirska Bistrica) je općina u južnoj Sloveniji u statističkoj regiji Notranjsko-kraškoj. Središte općine je naselje Ilirska Bistrica sa 4.869 stanovnika.

Općina Kostel

Općina Kostel (slo.: Občina Kostel) je općina u južnoj Sloveniji u pokrajini Dolenjskoj i statističkoj regiji Jugoistočna Slovenija. Središte općine je naselje Vas sa 59 stanovnika.

Općina Ljutomer

Općina Ljutomer (slo.:Občina Ljutomer) je općina u sjeveroistočnoj Sloveniji u pokrajini Štajerskoj i statističkoj regiji Pomurje. Središte općine je naselje Ljutomer sa 3.413 stanovnika.

Općina Markovci

Općina Markovci (slo.:Občina Markovci) je općina u istočnoj Sloveniji u pokrajini Štajerskoj i statističkoj regiji Podravskoj. Središte općine je naselje Markovci sa 429 stanovnika.

Općina Metlika

Općina Metlika (slo.: Občina Metlika) je općina u istočnoj Sloveniji u pokrajini Dolenjskoj i statističkoj regiji Jugoistočna Slovenija. Središte općine je grad Metlika sa 3.225 stanovnika.

Općina Mežica

Općina Mežica (slo.:Občina Mežica) je općina u sjevernoj Sloveniji u pokrajini Koruškoj i statističkoj regiji Koruškj. Središte općine je grad Mežica.

Općina Semič

Općina Semič (slo.: Občina Semič) je općina u južnoj Sloveniji u pokrajini Dolenjskoj i statističkoj regiji Jugoistočna Slovenija. Središte općine je naselje Semič sa 1.905 stanovnika.

Općina Starše

Općina Starše (slo.:Občina Starše) je općina u istočnoj Sloveniji u pokrajini Štajerskoj i statističkoj regiji Podravskoj. Središte općine je naselje Starše sa 726 stanovnika.

Općina Trzin

Općina Trzin (slo.: Občina Trzin) je općina u središnjoj Sloveniji u pokrajini Gorenjskoj i statističkoj regiji Središnja Slovenija. Središte općine je grad Trzin sa 3.385 stanovnika.

Općina Veržej

Općina Veržej (slo.:Občina Veržej) je općina u sjeveroistočnoj Sloveniji u pokrajini Štajerska i statističkoj regiji Pomurje. Središte općine je naselje Veržej sa 956 stanovnika.

Općina Škocjan

Općina Škocjan (slo.: Občina Škocjan) je općina u istočnoj Sloveniji u pokrajini Dolenjskoj i statističkoj regiji Jugoistočna Slovenija. Središte općine je naselje Škocjan sa 233 stanovnika.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.