Galicija, Španjolska

Galicija (špa. Galicia, gal. Galiza ili Galicia) je španjolska autonomna zajednica smještena na krajnjem sjeverozapadu Pirenejskog poluotoka. Nalazi se na obali Atlantskog oceana, graniči na jugu s Portugalom, na istoku s Asturijom i Kastiljom i Leónom (provincije Zamora i León).

Galiciji također pripadaju otočje Cíes (kojeg čine otoci Faro, Monteagudo i San Martiño), otočje Ons (kojeg čine otoci Ons i Onza), i otočje Sálvora (kojeg čine otoci Sálvora, Vionta y Sagres), te drugi otoci kao što su Cortegada, Arosa, Sisargas i Malveiras; većina su dio Nacionalnog parka Islas Atlánticas (Atlantski otoci).

Galicija se dijeli na četiri provincije: La Coruña (gal. A Coruña), Lugo, Orense (gal. Ourense) i Pontevedra. Glavni grad je Santiago de Compostela. Galicija je priznata kao povijesna nacija u svom Statutu autonimije iz 1981. godine.

Službeni jezik u Galiciji, pored španjolskog, je i galješki jezik (španj. gallego, gal. galego). Jezik se smatra srodnim portugalskom jeziku, a prema nekim podjelama on je portugalski dijalekt.

Poznato je Svetište sv. Andrije u Teixidu.

Galicija
Galicia
Flag of Galicia Escudo de Galicia
Zastava Grb
Locator map of Galicia

Zemljopisni položaj Galicije u Španjolskoj
Glavni grad Santiago de Compostela
Površina

- ukupno

7. po veličini

- 29.574 km2

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

6. po veličini

- 2,767.524 (2006.)
- 93,78/km2

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 28. travnja 1981.
ISO 3166-2 GA
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
25
19
Predsjednik Alberto Núñez Feijoo
Službene stranice
.gal

.gal je zemljopisna vršna internetska domena koja je namijenjena za označavanje Galicijaca, galicijskog jezika i galicijske kulture.

Domena je predložena 2007. godine. ICANN ju je odobrio 14. lipnja 2013.. Uvedena je 2014. godine. Prva 93 domenska imena spojena su na internet 25. srpnja 2014. godine. Registar domenskih imena vodi Asociación PuntoGal koji je i pokrovitelj.

Inicijativu je poduprlo više od 13 700 osoba i 110 ustanova u Galiciji, uključujući relevantne kulturne ustanove kao što su Kraljevska galicijska akademija, Galicijsko kulturno vijeće te još tri galicijska sveučilišta. Ustanovi Asociación PuntoGal dana je zadaća uspostaviti zakladu koja će reinvestirati novac u projekte koji promiču galicijski jezik i kulturu na području novih tehnologija.

A Coruña

A Coruña (španjolski La Coruña; galicijski A Coruña) je grad u Španjolskoj autonomnoj zajednici Galiciji. Prostire se na površini od 37,83 km² i ima 246.056 stanovnika.

Buenos Aires

Buenos Aires (špa. izgovor [ˈbwenoˈsaiɾes], hrv. Dobar zrak, službeno Ciudad de Buenos Aires ili Ciudad Autónoma de Buenos Aires) glavni je grad Argentine, a ujedno i njen najveći grad i luka te politički, ekonomski i kulturni centar zemlje. Druga najveća metropolitanska zona u Južnoj Americi nakon São Paula, smješten na južnoj obali La Plate, na jugozapadu kontinenta, grad Buenos Aires nije dio, niti je glavni grad Provincije Buenos Aires, već autonomni federalni distrikt. Veliki Buenos Aires (Gran Buenos Aires, GBA) četvrta je najveća konurbacija u Latinskoj Americi, s oko 13 milijuna stanovnika. Smatra se najbogatijim gradom Južne Amerike i južne hemisfere i "Alfa svjetskim gradom" prema popisu istraživačke grupe GaWC, sveučilišta u Loughboroughu (UK) iz 2008.Nakon unutrašnjih sukoba u 19. stoljeću, Buenos Aires je 1880. izdvojen iz provincije Buenos Aires. Granice grada proširene su radi priključenja bivših gradova Belgrano i Flores, koji su sada četvrti Buenos Airesa. U Skladu s ustavnim reformama iz 1994., grad je postao autonomno područje, te službeni naziv glasi Ciudad Autónoma de Buenos Aires (hrv. Autonomni grad Buenos Aires).

Ubraja se među najljepše gradove svijeta s arhitekturom koja kombinira utjecaje Madrida, Pariza i Barcelone (neobarok, eklekticizam, francuski neoklasicizam, Art Nouveau) s geometrijski zacrtanim planom ulica i trgova ukrašenim spomenicima, te prostranim zelenim površinama.

Camilo José Cela

Don Camilo José Cela Trulock, markiz od Irije Flavije (španj. Don Camilo José Cela Trulock, marqués de Iria Flavia) (Iria Flavia, 11. svibnja 1916. - Madrid, 17. siječnja 2002.) bio je utjecajan španjolski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1989. godine.

Costa Verde

Costa Verde (Zelena obala ili španjolski España Verde, Zelena Španjolska) je dio obale Atlantiskog oceana na sjeverozapadu Pirenejskog poluotoka, na teritoriju države Španjolske. Zbog blage oceanske klime i dosta padalina, čitavo je područje pod relativno bujnom i zelenom vegetacijom, pa se ova regija često naziva i Costa Verde (Zelena obala).

Deportivo de La Coruña

Real Club Deportivo de La Coruña, S.A.D. je španjolski nogometni klub. Osnovan je 1906. godine, te svoje domaće utakmice igra na stadionu Riazor u A Coruñi. Deportivo je jedanput osvojio španjolsku La Ligu, sezone 1999./00.

Galicija

Galicija je naziv koji se koristi za dvije pokrajine u Europi:

Galicija (srednja Europa), pokrajina koje je dio danas u Ukrajini, dio u Poljskoj

Galicija, Španjolska, autonomna zajednica u Španjolskoj

Galicija (otok), hrvatski otok u Jadranu

Galicija (Žalec, Slovenija), naselje u Sloveniji

Galješki jezik

Galješki jezik ili galicijski jezik (ISO 639-3: glg; na galješkom 'galego' ) jedan je od romanskih jezika Španjolske kojime se služi narod Galjega (Galježana). To je matični jezik autonomne zajednice Galicije (na galješkom: Galiza), gdje je služben zajedno sa kastiljskim jezikom. Srodan je portugalskom jeziku.

Herkulesov toranj

Herkulesov toranj (galicijski i španjolski: Torre de Hércules) je starorimski svjetionik na otoku koji je oko 2.4 km udaljen od središta grada A Coruña, Galicija, Španjolska. Svjetionik je visok 55 metara i s njega se pruža pogled na sjevernoatlansku obalu Španjolske. Nakon svjetionika Chipiona, drugi je po visini u Španjolskoj. Svjetionik je španjolski nacionalni spomenik i svake godine ga posjeti preko 149.400 posjetitelja (2009.). Dana 27. lipnja 2009. godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Iako se pretpostavlja da su ga izgradili Feničani, sigurno je da ga je obnovio rimski car Trajan. Naselje u kojemu se nalazi svjetionik - "Corunna", ime duguje od latinske riječi "columna", što znači stup. Svjetionik je do 20. st. bio poznat kao Farum Brigantium, gdje je latinski farum trebalo podsjećati na slavni starogrčki Aleksandrijski svjetionik na otoku Pharosu. Ovaj skoro 1900 godina star svjetionik obnovljen je u izvornom obliku 1791. godine, i najstariji je rimski svjetionik koji je još uvijek u uporabi. Oko svjetionika izgrađen je park sa skulpturama kipara kao što su Pablo Serrano i Francisco Leiro.

Katedrala svetog Jakova u Santiago de Composteli

Katedrala svetog Jakova u Santiagu de Composteli se nalazi u gradu Santiago de Compostela u Španjolskoj autonomnoj zajednici Galiciji. U katedrali se nalaze posmrtni ostatci sv. Jakova Starijeg, jednog od apostola Isusa Krista. Predstavlja odredište na putu sv. Jakova, važnim hodočasničkim putu od vremena srednjeg vijeka.

Laura Alonso Padin

Laura Alonso Padin (Vilagarcía de Arousa, 2. siječnja 1976.) je španjolska operna pjevačica. Karijeru je započela 1999. godine u essenskom kazalištu Aalto.

Lugo

Lugo je glavni grad u istoimenoj španjolskoj provinciji u sjeverozapadnoj autonomnoj zajednici Galiciji. Po broju stanovnika (96.678, 2009. god.) četvrti je grad po veličini u Galiciji. Od 2000. godine Starorimske zidine Luga se nalaze na UNESCOvom popisu svjetske baštine.

Romaničko kiparstvo

Romanička skulptura gotovo je isključivo vezana za arhitekturu (portali, kapiteli, dijelovi ili čitave fasade). Njezina uloga jest ukrasiti ili obogatiti površine građevine, ali u prvome redu reljefnim likovima i prizorima prenijeti likovnim govorom određeni vjerski sadržaj.

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela je glavni grad Galicije (Španjolska). Nalazi se na sjeverozapadu Španjolske, u provinciji Coruña. UNESCO je 1985. godine proglasio Stari dio grada Santiago de Compostela svjetskom kulturnom baštinom. Godine 2000. bio je Europski grad kulture.

Santiago de Compostela je sjedište galicijske autonomne vlade (gal. Xunta de Galicia). Također je i važna destinacija kršćanskih hodočašća, treće nakon Jeruzalema i Rima. Od vrijednih povijesnih spomenika, Santiago ima jedan od najstarijih sveučilišta u Europi i svijetu, Sveučilište Santiago de Compostela, osnovano prije oko 500 godina, i katedralu sv. Jakova.

Zara (tvrtka)

Zara (španjolski izgovor: [ˈθaɾa]) je galicijska fast fashion (odjeća, obuća i modni dodaci) maloprodajna tvrtka sa sjedištem u Galiciji, Španjolskoj, točnije u općini Arteixo. Tvrtku su 1975. godine osnovali Amancio Ortega i Rosalía Mera. Zara je glavna marka grupacije Inditex, najvećeg svjetskog trgovca odjeće. Grupacija također posjeduje i marke Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home te Uterqüe. Od 2017. godine, Zara godišnje na tržište stavi dvadeset kolekcija odjeće. Tvrtka trenutno posjeduje 2.266 prodavaonica diljem svijeta.

Politička podjela Španjolske
Zastava Španjolske

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.