Falklandski otoci

Falklandski otoci (Falkland, Falklandi, Malvini ili Malvinski otoci) su otočje u južnom Atlantiku koji se sastoji od dva velika otoka: Zapadnoga Falklanda i Istočnoga Falklanda, te većeg broja manjih otoka. Nalaze na 51° 45′ 00″ južno, 59° 10′ 00″ zapadno i samoupravni su prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva, ali ih također kao nacionalni teritorij svojata i Argentina. Stanley je najveći i glavni grad i nalazi se na Istočnom Falklandu.

Suverenitet Falklandskih (Malvinskih) otoka bio je predmetom spora od njihovog otkrića. Tako su Francuska, Španjolska, Argentina i Velika Britanija svojatale suverenitet nakon otkrića otočja i uspostave prvih naselja. No, od godine 1833. Britanija je u tome imala najviše uspjeha te su Falklandi s vremenom postali važna baza Kraljevske mornarice, kao i dom za manji broj naseljenika koji se uglavnom bavio uzgojem ovaca. Pokušaj Njemačke carske mornarice da godine 1914. napadne Falklande doveo je do bitke kod Malvinskih otoka - jednog od najvećih i najspektakularnijih pomorskih okršaja u Prvom svjetskom ratu.

Falklandsmap
Karta otočja

Nakon Drugog svjetskog rata, dekolonizacije, nestanka Britanskog Carstva i slabljenja britanske vojne moći Argentina je intenzivirirala napore za preuzimanje suvereniteta nad otočjem za koga koristi izraz Islas Malvinas. Krajem 1960-ih su po tom pitanju počeli pregovori, a službeni stav Foreign Officea u to doba je bio da su troškovi održavanja britanskog suvereniteta na tako udaljenom i u 20. stoljeću strateški nevažnom području preveliki da bi opravdali odbijanje argentinskih zahtjeva. No, ostvarenje tog plana je početkom 1980-ih išlo presporo za argentinsku vojnu huntu, pa su godine 1982. otoke zauzele argentinske invazijske snage. Britanska vlada Margaret Thatcher je na to odgovorila vojnom silom što je dovelo do Falklandskog rata koji je završio argentinskim porazom i ponovnim uspostavljanjem britanskog suvereniteta.

Falklandski otoci
Falkland Islands (eng.);Islas Malvinas(španj.)
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: "Desire the right"
Himna: God Save the Queen
Položaj Falklandskih otoka
Službeni jezik engleski
Glavni grad Stanley
Vlada zavisni teritorij s unutrašnjom autonomijom
Površina 79. po veličini
 - ukupno 12.173 km2
Stanovništvo 22. po veličini
- ukupno (2001..) 2400
Valuta falklandska funta FKP
Vremenska zona UTC -5

Sporovi i sukobi

Suverenitet Malvinskih otoka bio je predmetom spora od njihovog otkrića te su Francuska, Španjolska, Argentina i Velika Britanija svojatale suverenitet nakon uspostavljanja naselja. Ali je od 1833. Britanija je u tome imala najviše uspjeha te su Falklandi s vremenom postali važna baza Britanske kraljevske mornarice, kao i dom za manji broj naseljenika koji se uglavnom bavio uzgojem ovaca. Pokušaj njemačke Kriegsmarine da godine 1914. osvoji Falklande doveo je do Bitke kod Malvinskih otoka - jednog od najvećih i najspektakularnijih pomorskih okršaja u Prvom svjetskom ratu.

Nakon drugog svjetskog rata, dekolonizacije, nestanka Britanskog imperija i slabljenja britanske vojne moći Argentina je intenzivirirala napore za preuzimanje suvereniteta nad otočjem za koga koristi izraz Islas Malvinas. Krajem 1960.-ih su po tom pitanju počeli pregovori, a službeni stav Foreign Officea u to doba je bio da su troškovi održavanja britanskog suvereniteta na tako udaljenom i u 20. st. u strateški nevažnom području premali da bi opravdali odbijanje argentinskih zahtjeva. No, ostvarenje tog plana je početkom 1980-ih išlo presporo za argentinsku vojnu huntu, pa su godine 1982. otoke zauzele argentinskevojne postrojbe. Britanska vlada Margaret Thatcher je na to odgovorila vojnom silom što je dovelo do Falklandskog rata koji je završio argentinskim porazom i ponovnim uspostavljanjem britanskog nadzora.

Zemljopis

Ukupna površina arhipelaga je 12 000 [[kvadratni kilometar|km² a dužina obale se procjenjuje se na 1 300 km.

Dva glavna otoka sa obje strane Falklandskog kanala formiraju većinu zemljišta. To su manji Zapadni Falkland i nešto veći Istočni Falkland, na kojem se nalazi glavni grad Stanley, na kom živi većina stanovnika arhipelaga. Na svim otocima arhipelaga živi 3 140 stanovnika. Oba otoka su gorovita, najviša točka na Istočnom Falklandu od 705 m nalazi se na Planini Usborne, a na Zapadnom Falklandu je to Planina Adam od 700 m. Ima i močvarnih ravnica, ponajviše u Lafoniji, na južnoj polovici Istočnog Falklanda. Gotovo sav teritorij arhipelaga koristi se kao jedinstveni pašnjak za velika stada ovaca.

Brojni manji otoci okružuju dva najveća, to su; Barren, Beaver, Bleaker, Carcass, George, Keppel, Lively, New, Pebble, Saunders, Sealion, Speedwell, Staats, Weddell i West Point. Otoci Jason leže sjeverozapadno od arhipelaga, a otok Beauchene južnije.

Otoci Speedwell, George i Barren odvojeni su od Istočnog Falklanda Kanalom Eagle. Geološki Falklandi, pripadaju Patagoniji, pokrajini u Argentini.

San Carlos Water, Falkland Islands
Zaljev San Carlos Water, jedan od brojnih zaljeva Istočnog Falklanda

Falklandi protežu svoj suverenitet na teritorijalno more oko arhipelaga na 12 nautičkih milja (22 km), i isključivi gospodarski pojas (ribolovni pojas) na 200 nautičkih milja (370 km).

Flora i fauna

Falklandski otoci imaju neobičnu floru i faunu. Najpoznatija autohtona životinjska vrsta na arhipelagu su Magellanovi pingvini, koji imaju brojne kolonije po obalama arhipelaga.

East-Falkland
Tipični camp na Istočnom Falklandu

Bibliografija

Vanjske poveznice

Christchurch-Cathedral
Katedrala u Stanleyu
Atlantski ocean

Atlantski ocean, zvan i Atlantik, drugi je najveći ocean na Zemlji i pokriva približno petinu njene površine. Ime oceana potječe iz grčke mitologije i znači "Atlasovo more".

Atlantski je ocean od sjevera prema jugu izduženi bazen u obliku slova S, kojega se u području ekvatorskih protustruja na približno 8° sjeverne širine može podijeliti na sjeverni i južni dio. Na zapadu ga omeđuju Sjeverna i Južna Amerika, na istoku Europa i Afrika, a preko Arktičkog oceana na sjeveru i Drakeovog prolaza na jugu povezan je s Tihim oceanom. Od godine 1914. postoji i poveznica s Pacifikom kroz Panamski kanal. Na istoku granica Atlantskog i Indijskog oceana teče po 20° istočne dužine. Granica s Arktičkim oceanom ide po izlomljenoj crti od Grenlanda do najjužnijih dijelova Svalbarda i natrag na jug do Norveške.

Atlantski ocean pokriva oko 20% površine Zemlje i drugi je po veličini nakon Tihog oceana. Zajedno sa susjednim morima obuhvaća površinu od oko 106.450.000 km²; a bez njih 82.362.000 km². Površina kopna s kojeg se rijeke slijevaju u Atlantski ocean je dvostruko veća od površine kopna koje napaja Tihi i Indijski ocean zajedno. Volumen Atlantskog oceana sa susjednim morima je 354.700.000 km³, a bez njih 323.600.000 km³.

Prosječna dubina Atlantika i susjednih mora je 3.332 m; a bez njih čak 3.926 m. Najdublja točka, 8.605 m, nalazi se u Portorikanskoj brazdi. Širina oceana kreće se od 2.848 km između Brazila i Liberije do oko 4.830 km između SAD-a i sjeverne Afrike.

Obala Atlantskog oceana je razvedena, s brojnim zaljevima i morima, uključujući Karipsko more, Meksički zaljev, Zaljev St. Lawrence, Sredozemno more, Crno more, Sjeverno more, Baltičko more, Norveško more i Weddellovo more. Među otocima Atlantskog oceana ističu se Svalbard, Grenland, Island, Velika Britanija, Irska, Veliki i Mali Antili, Fernando de Noronha, Azori, Madeira, Kanarski otoci, Zelenortski otoci, Bermuda, Karibi, Ascension, Sveta Helena, Tristan da Cunha, Falklandski otoci i Južna Georgia.

Berberis microphylla

Berberis microphylla (sin. Berberis buxifolia), vazdazeleni grm iz roda žutika, porodica žutikovki, rasprostranjen po jugu Južne Amerike (Čile, Argentina, Falklandski otoci)To je trnoviti grm sa malenim narančasto–žutim cvjetovima čiji plodovi sazriju krajem ljeta. Plodovi imaju izuzetno sladak okus, a od njih mogu se pripremati džemovi, umaci i voćni kolači. Po popularnoj legendi “svako ko jede mageljanovu žutiku, opet će se vratit na zemlju”.

Britanska prekomorska područja

Britanska prekomorska područja (službeni puni naziv: Prekomorska područja, o čijim međunarodnim interesima brine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske; raniji naziv je bio krunske kolonije) je zajednički naziv za posjede Ujedinjenog kraljevstva izvan Europe.

To su:

Angvila

Bermudi

Britanski Djevičanski otoci

Britanski Antarktički teritorij

Falklandski otoci (Malvinski otoci)

Gibraltar (iako je na europskom kontinentu)

Kajmanski otoci

Montserrat

Pitcairn

Sveta Helena (uključuje Otok Ascension i Tristan da Cunha)

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Britanski indijskooceanski teritoriji (Otoci Chagos)

Otoci Turks i Caicos

Britanski Hong Kong

Falklandski rat

Falklandski rat ili Malvinski rat je oružani sukob Argentine i Velike Britanije koji je trajao od 19. ožujka do 14. lipnja 1982. godine, a kojemu je povod bio teritorijalni spor oko Falklandskog otočja.

ICAO aerodromski kodovi

ICAO kodovi zračnih luka ili pokazivač lokacije je četveroslovni alfanumerički kod koji označava pojedinačno svaku zračnu luku širom svijeta. Kodove je definirala Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva a objavljeni su u "ICAO dokumentu 7910: Lokacijski pokazatelji".

ICAO kodovi se koriste u kontroli zračnog prometa i u planiranju leta zrakoplovnih prijevoznika. Različiti su od IATA kodova kojima se susreće javnost a koriste se za red letenja, rezervacije i prijevoz prtljage. Na primjer, putnici koji koriste Zračnu luku Dubrovnik će najvjerojatnije biti upoznati s IATA kodom: DBV. Manje je vjerojatno da će poznavati ICAO kod: LDDU.

ICAO kodovi koriste se i za identifikaciju drugih lokacije, kao što su meteorološke postaje, letačkih servisnih informacija ili oblasnih kontrola leta bez obzira nalazili se oni na zračnoj luci ili ne.

Katolička Crkva u Francuskoj Gijani

Katolička Crkva u Francuskoj Gijani je dio svjetske Katoličke Crkve, pod duhovnim vodstvom pape i rimske kurije. U Francuskoj Gvajani živi oko 75 % katolika od ukupnog stanovništva. Katolici Francuske Gvajane okupljeni su u jedinu biskupiju - Cayenne.

Katolička Crkva u Urugvaju

Katolička Crkva u Urugvaju je dio svjetske Katoličke Crkve, pod duhovnim vodstvom pape i rimske kurije. U Urugvaju živi oko 47 % katolika od ukupnog stanovništva. Crkva je podijeljena na 9 dijeceza (biskupija) uključujući i jednu nadbiskupiju. Biskupi Urugvaja okupljeni su u Biskupsku konferenciju Urugvaja. Zaštitnici Urugvaja su sv. Jakov Alfejev, sv. Filip i Gospa od Trideset i trojice.U Urugvaju se posebno štuje Gospa od Trideset i trojice kao zaštitnica Urugvaja, a njezino najveće svetište se nalazi u gradiću Florida. Osim Rimokatoličke prisutne su u manjem broju i Maronitska i Armenska katolička Crkva.

Morska struja

Morske struje su manje-više povezano, uglavnom vodoravno gibanje morske odnosno oceanske vode, te su uz valove i mijene jedno od triju osnovnih gibanja. Kreću se u određenom smjeru i mogu biti stalne, periodične ili povremene pojave. To su tople ili hladne "rijeke" vode u oceanima. Povremene i periodične struje utječu na manja područja, prije svega uz obale, dok stalne imaju planetarni utjecaj.

Struje uzrokuju sile i čimbenici koji djeluju na vodu, kao: rotacija Zemlje, prevladavajući vjetrovi koji pušu na površinu i usmjeravaju tok vode (stalni ili sezonski vjetrovi), temperatura, razlika u salinitetu, privlačna sila Mjeseca i riječni tokovi. Na smjer i snagu morskih struja utječu i oblik morskog dna i obale, promjene u gustoći vode kao i druge struje.

Struje čiji uzrok su vjetrovi, rijetko kad zahvate vodu dublje od 200 metara, dok su struje koje su posljedica Coriolisovog učinka duboke i do 1000 metara. Javljaju se uz zapadne obale kontinenata i vrlo su brze i snažne. Najbrža među njima je Agulhaška struja u Indijskom oceanu i teče brzinom od 5 čvorova.

Oceanske struje mogu "putovati" više tisuća kilometara. Imaju jak utjecaj na klimu kontinenata, a naročito na područja uz obale oceana. Vjerojatno najizraženiji primjer je Golfska struja koja čini klimu sjeverozapadne Europe umjerenijom od drugih područja na jednakim zemljopisnim širinama. Drugi primjer su Havaji, gdje je klima suptropska, a ne tropska zbog hladne tihooceanske Kalifornijske struje.

Mount Usborne

Mount Usborne (špa.Cerro Alberdi) je najviši vrh na Falklandski otocima, visok je 706 m. Ime je dobio po Alexander Burns Usborneu časniku na brodu Beagle od Charlesa Darwina

Otočje

Otočje (riječ arhipelag nepotrebna je tuđica) je skupina otoka jednake geološke građe i postanka. Obično se nalaze na otvorenom moru, dok je manje uobičajeno da se nalaze u susjedstvu velike kopnene mase. Često su vulkanskog postanka, oblikujući se duž oceanskih hrbata ili vrućih točaka, ali postoje mnogi drugi procesi upleteni u njihovu izgradnju, uključujući eroziju i depoziciju.

Grčka riječ "arhipelag" prvobitno je označavala skupinu otoka koji se nalaze u istočnom dijelu Sredozemnog mora između Grčke, Male Azije i otoka Krete. Taj dio, tj. Egejsko more (grčki αρχιπέλαγος, talijanski Arcipelago), doslovce znači "glavno more", od grčkog arkhi (glavni) i pelagos (more) (mletački duždevi od Arhipelaga vladali su s Naksosa, 1210. - 1566., vidi Vojvodstvo Naksos, koje je također nosilo naslov Otočko Vojvodstvo).

Polarna klima

Polarna klima vlada u polarnim područjima, područjima između polarnih krugova i polova. Karakterizira je odsutnost toplih ljeta (nijedan mjesec nema prosječnu temperaturu10°C ili višu). Ljeti sunce sija 24 sata dnevno (polarni dan), a zimi se gotovo uopće ne pojavljuje (polarna noć).

Popis državnih krilatica

Ovo je popis službenih državnih krilatica za države i pokrajine diljem svijeta.

Albanija: Feja e Shqiptarit është Shqiptaria (albanski, "vjerovanje Albanaca je Albanizam")

Andora: Virtus unita fortior (latinski, "u jedinstvu je snaga")

Antigva i Barbuda: Each endeavouring, all achieving (engleski, "ako se svatko trudi, svi će uspjeti")

Argentina: En unión y libertad (španjolski, "u jedinstvu i slobodi")

Armenija: Մեկ Ազգ, Մեկ Մշագույթ (armenski, "jedan država, jedan kultura")

Bahami: Forward upward onward together (engleski, "zajedno naprijed, više i dalje")

Barbados: Pride and Industry (engleski, "ponos i rad")

Belgija: L'union fait la force i Eendracht maakt macht (francuski i nizozemski, "u jedinstvu je snaga")

Belize: Sub umbra floreo (latinski, "cvatem u sjeni")

Brazil: Ordem e progresso (portugalski, "red i napredak")

Brunej: Brunei darussalam (malajski, "Brunej, domovina mira")

Bugarska: Съединението прави силата (bugarski, "u jedinstvu je snaga")

Crna Gora: Čojstvo i junaštvo

Češka: Pravda vítězí! (češki, "istina pobjeđuje")

Čile: Por la razón o la fuerza (španjolski, "razumom ili silom")

Post Tenebras Lux (latinski, "svjetlo iz tame") (stara)

Aut concilio, aut ense (latinski, "razumom ili mačem") (stara)

Dominikanska Republika: Bog, domovina, sloboda

Europska unija: In varietate concordia (latinski, "Ujedinjeni u raznolikosti")

Fidži: Rerevaka na Kalou ka Doka na Tui ("boj se Boga i poštuj kraljicu")

Filipini: Maka-Diyos, Maka-Tao, Makakalikasan at Makabansa (filipinski, "za ljubav Boga, naroda, prirode i države")

Francuska: Liberté, égalité, fraternité; (francuski, "sloboda, jednakost, bratstvo")

Grčka: Ελευθερία ή Θάνατος (grčki, "sloboda ili smrt")

Gruzija: ძალა ერთობაშია (gruzijski, "u jedinstvu je snaga")

Gvajana: jedan narod, jedna nacija, jedna sudbina

Haiti: L'union fait la force (francuski, "u jedinstvu je snaga")

Indija: Satyameva jayate (sanskrt, "samo istina pobjeđuje")

Indonezija: Bhinneka Tunggal Ika (stari javanski, "jedinstvo u razlikama")

Iran: Esteglāl, āzādī, džomhūrī-je eslāmī (perzijski, "sloboda, nezavisnost, islamska republika")

Istočni Timor: Honra, pàtria e povo (portugalski, "čast, zemlja i narod")

Kambodža: "nacija, religija, kralj"

Kanada: A mari usque ad mare (latinski, "od mora do mora")

Alberta: Fortis et liber (latinski, "jak i slobodan")

Britanska Kolumbija: Splendor sine occasu (latinski, "sjaj bez opadanja")

Manitoba: Gloriosus et liber (latinski, "slavan i slobodan")

New Brunswick: Spem reduxit (latinski, "nada se vratila")

Newfoundland i Labrador: Quaerite primum regnum dei (latinski, "prije svega tražite kraljevstvo Božje")

Nova Scotia: Munit haec et altera vincit (latinski, "jedan brani, drugi osvaja")

Nunavut: Nunavut sanginivut (inuitski, "Nunavut je naša snaga" ili "naša zemlja, naša snaga")

Ontario: Ut incepit fidelis sic permanet (latinski, "počela je vjerna, ostala je vjerna")

Otok Princa Edwarda: Parva sub ingenti (latinski, "mali pod zaštitom velikih")

Quebec: Je me souviens (francuski, "sjećam se")

Saskatchewan: Multis e gentibus vires (latinski, "snaga mnogih naroda")

Kenija: Harambee (svahili, "radimo zajedno")

Kiribati: Maaka te atua, karinea te uea; makatu i te atua, fakamamalu ki te tupu (kiribatski, "boj se Boga, poštuj kralja")

Kolumbija: Libertad y orden (španjolski, "sloboda i red")

Laos: "mir, neovisnost, demokracija, jedinstvo i blagostanje"

Luksemburg: Mir wëlle bleiwe wat mir sin (luksemburški, "želimo ostati ono što jesmo")

Latvija: Tēvzemei un Brīvībai (latvijski, "otadžbina i sloboda")

Malezija: Bersekutu bertambah mutu (malajski, "u jedinstvu je snaga")

Mauricius: Stella clavisque Maris Indici (latinski, "zvijezda i ključ Indijskog oceana")

Meksiko: El respeto al derecho ajeno es la paz (španjolski, "poštivanje tuđih prava je mir")

Monako: krilatica monegaškog princa: Deo juvante (latinski, "uz Božju pomoć")

Namibija: jedinstvo, sloboda, pravda

Nauru: Božja volja prije svega

Nepal: "domovina vrijedi više od kraljevstva nebeskog"

Nizozemska: Je maintiendrai (francuski, "održat ću")

Nizozemski Antili: Libertate unanimus (latinski, "ujedinjeni slobodom")

Norveška: kraljeva krilatica: Alt for Norge (norveški, "sve za Norvešku")

Njemačka: Einigkeit und Recht und Freiheit (njemački, "jedinstvo, pravda, sloboda")

Panama: Pro mundi beneficio (latinski, "za dobro svijeta")

Poljska: Honor i Ojczyzna (poljski, "čast i domovina")

Bóg, Honor, Ojczyzna (poljski, "Bog, čast, domovina") (stara)

Rusko Carstvo: С нами Бог (ruski, "Bog je s nama")

San Marino: Libertas (latinski, "sloboda")

Sejšeli: Finis coronat opus (latinski, "konac djelo krasi")

Senegal: Un peuple, un but, une foi (francuski, "jedan narod, jedan cilj, jedna vjera")

Sijera Leone: jedinstvo, sloboda, pravda

Singapur: Majulah Singapura (malajski, "naprijed, Singapur!")

Sjedinjene Američke Države: In God we trust (engleski, "u Boga se uzdamo") i E Pluribus Unum (latinski, "mnogi čine jednoga"). Vidi i zaseban popis krilatica saveznih država SAD-a

Srbija: "Samo sloga Srbina spašava"

Sjeverna Koreja: "sigurno će pobijediti onaj koji vjeruje u narod i oslanja se na narod"

Solomonski otoci: voditi znači služiti

Surinam: Justitia, pietas, fides (latinski, "pravda, pobožnost, vjernost")

Svazi: Siyinquaba (svati, "mi smo tvrđava")

Sveta Lucija: zemlja, narod, svjetlo

Španjolska: Plus ultra (latinski, "još dalje")

Andaluzija: Andalucía para sí, para España y la humanidad (španjolski, "Andaluzija za sebe, Španjolsku i čovječanstvo")

Švedska: kraljeva krilatica: För Sverige i tiden (švedski, "za Švedsku, u korak s vremenom")

Tajland: "zemlja smiješka"

Turska: Yurtta Sulh, Cihanda Sulh (turski, "mir u domu, mir u svijetu")

Tuvalu: Tuvalu mo te Atua (tuvalski, "Tuvalu za Svevišnjega")

Ukrajina: Volja, zlagoda, dobro (ukrajinski, "sloboda, sloga, dobro")

Urugvaj: Libertad o muerte (španjolski, "sloboda ili smrt")

Velika Britanija: kraljevska krilatica: Dieu et mon droit (francuski, "Bog i moje pravo")

Škotska: Nemo me impune lacessit (latinski, "nitko me ne ranjava nekažnjeno")

Wales: Cymru am byth (velški, "Wales zauvijek")

Falklandski otoci: Desire the right (engleski, "želi pravdu")

Gibraltar: Nulli expugnabilis hosti (latinski, "nijedan nas neprijatelj nije osvojio")

Kajmanski otoci: He hath founded it upon the seas (engleski, "utemeljio ga je na moru")

Venezuela: Dios y Federación (španjolski, "Bog i Savez")

Vijetnam: Ðộc lập, tự do, hạnh phúc (vijetnamski, "neovisnost, sloboda i sreća")

Popis zavisnih teritorija

Zavisni teritoriji su teritoriji bez pune političke samostalnosti.

Prekomorska proširenja SAD-a

Sjedinjene Američke Države danas imaju šesnaest prekomorskih posjeda, od kojih je pet naseljeno. Naseljeni posjedi su Portoriko (od 1898.), Guam (od 1898.), Sjevernomarijanski otoci (od 1975.), Američki Djevičanski otoci (od 1916.) i Američka Samoa (od 1899.). Nenaseljeni su atol Palmyra, otok Baker, otok Howland, otok Jarvis, atol Johnston, greben Kingman, otok Wake, atol Midway i otok Navassa. Nakon privremenog priključenja SAD-u, greben Serranilla i Bajo Nuevo su odbačeni i trenutačno upravno pripadaju Kolumbiji.

Stanley, Falklandski otoci

Stanley (prije poznat kao Port Stanley) je glavni grad i jedino pravo gradsko

naselja (s katedralom) na cijelom Falklandskom otočju. Nalazi se na Istočnom Falklandu, položen na padinama sjevernog brijega, južnije od luke Stanley, na jednom od najvlažnijih dijelova otočja. Po popisu iz 2006, grad je imao 2115 stanovnika.

Trinidad (razdvojba)

Trinidad može značiti:

Zemljopis:

Trinidad, otok u Karibima

Saunders Island (Falklandski Otoci), španjolski naziv za ovoj otok

Trindade i Martim Vaz, brazilska otočna skupina

Trinidad (Bolivija), grad u Boliviji

Trinidad (Kuba), otok na Kubi

Trinidad (Paragvaj), grad u Paragvaju

Trinidad (Bohol), općina u pokrajini Bohol na Filipinima

Trinidad (Urugvaj), grad u Urugvaju

Trinidad, Colorado, grad u Coloradu, SAD

Trinidad, Kalifornija, grad u Kaliforniji, SAD

Trinidad, Teksas, grad u Teksasu, SADOstalo:

Trinidad (film), film iz 1950-ih

Trinidad (brod), Magellanov brodTrinidad je prezime ovih osoba:

Félix Trinidad (* 1973.), portorikanski bokser

José Dionisio de la Trinidad de Herrera y Díaz del Valle (1781.–1850.), honduranski političar

Vrhovne internetske domene država

Vrhovne internetske domene država su vršne domene neke države, a imaju dva slova. Ovi nastavci odgovaraju oznakama zemalja prema standardu ISO-3166.

Zastava Falklandskih otoka

Zastava Falklandskih otoka usvojena je 29. rujna 1948. Zastava je tamno plave boje na čijem se gornjem lijevom uglu nalazi zastava Ujedinjenog Kraljevstva a na desnoj strani grb Falklandskih otoka. U prvotnoj verziji zastave Falklandskih otoka, grb Falklanda se nalazi unutar bijelog kruga na desnoj strani zastave. Redizajnom 1999. bijeli krug je maknut.

Tijekom Falklandskog rata, u vrijeme dok je Argentina okupirala Falklande, zastava je bila zabranjena te se u službenoj upotrebi koristila argentinska zastava.

Uz postojeću zastavu, Falklandski otoci koriste još dvije zastave. Tako je 1998. prihvaćena crvena zastava na čijem se gornjem lijevom uglu nalazi zastava Ujedinjenog Kraljevstva, a na desnoj strani bijeli krug unutar čije površine se nalazi grb Falklandskih otoka. 1999. bijeli krug na zastavi je maknut te se grb Falklanda nalazi direktno na crvenoj površini.

Ta zastava predstavlja "civilnu pomorsku zastavu". Pojednostavljeno, to je pomorska nacionalna zastava Falklandskih otoka koja se vijori na civilnim brodovima (trgovački brodovi i sl.) s ciljem da označavanja nacionalnosti.

Treća zastava koja se takađer koristi je zastava guvernera Falklandskih otoka. To je zastava Ujedinjenog Kraljevstva s bijelim krugom u sredini (bijeli krug ima zelene ukrasne obrube na sebi). Kao i preostale dvije zastave Falklandskih otoka, tako je i ova zastava doživjela svoj redizajn. Tako je 1999. u unutarnji prostor bijelog kruga guvernerske zastave stavljen grb Falklanda.

Sastavne države i teritoriji povezani s Ujedinjenim Kraljevstvom
Zastava Ujedinjenog Kraljevstva
Države i teritoriji u Južnoj Americi

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.