Føroyar

Føroyar (Ovčji otoci, Ferojski otoci, Farski otoci; IPA:[fɶɹjaɹ]) je danska autonomna pokrajina. Obuhvaćaju istoimenu otočnu skupinu u sjevernom Atlantiku između Škotske, Norveške i Islanda. Od 1948. godine imaju nadležnost u svim područjima osim obrane i vanjskih poslova. Za razliku od Danske zemlje nisu članovi EU.

Ovčji otoci, Farski otoci, Ferojski otoci
Føroyar (ferojski)
Færøerne (danski)
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo
nema
Himna
Tú alfagra land mítt
Položaj Føroyara
Glavni grad Tórshavn
Službeni jezik ferojski (regionalni), danski jezik
Državni vrh
 - Kraljica Margareta II.
 - Predsjednik Vlade Aksel V. Johannesen
Neovisnost Ovisni teritorij Danske sa samoupravom od 1948.
Površina 189. po veličini
 - ukupno 1.399 km2
 - % vode 0,5 %
Stanovništvo 211. po veličini
 - ukupno (2004.) 48.228
 - gustoća 33,1/km2
Valuta U međunarodnoj razmjeni danska kruna (DKK); unutar regije føroyarska kruna (FOK)1 (1 FOK = 1 DKK = 100 oyra = 100 øra)
Pozivni broj 298
Internetski nastavak .fo
1 Novčanice su danske krune, ali s føroyarskim motivima. Kovanice su standardne danske, a kruna rabi ISO 4217 kod DKK.

Ime

Føroyar je izvorni ferojski naziv, dok bi isto na danskome jeziku glasilo Færøerne gdje oba imena imaju isto značenje — ovčji otoci. U hrvatskome jeziku još uvijek nema potpune suglasnosti oko njihova imena te se tako nazivaju još i Ovčjim, Farskim, Ferskim, Ferojskim, i Ferinškim otocima, a često se umjesto otoka koristi i riječ otočje).
(Vidi stranicu za razgovor.)

Povijest

Kvivik-1900
Mjesto Kvívík, 1900. godina

Rana povijest

Postoji mogućnost da su ljudi prvi puta stupili na otoke krajem 6. ili u 7. stoljeću. Bili su to irski redovnici, no nedvojbenih podataka o tome nema.

Prvi stanovnici bijahu norveški Vikinzi koji su, nakon tiranije svoga kralja Haralda, koji je silom želio ojačati svoju vlast na račun lokalnih vladara-kraljeva, takozvanih konunga, krenuvši put zapada, naišli na nenastanjeno kopno, u svemu slično njihovoj domovini Norveškoj, samo bez kraljevske diktature. I dok su mnogi krenuli dalje na zapad, ili, bolje rečeno, sjeverozapad, prema Islandu, dio ih je odlučio ostati ovdje i započeti novi život u novoj koloniji koja svoju povijest piše od 9. stoljeća.

No, i ovdje postoje neke sumnje. Glavni izvor za povijest prije 14. stoljeća je takozvana Færeyinga Saga (Føroyarska saga) nastala u 13. stoljeću. Ona govori o čovjeku Grímru Kambanu koji je, prema sagi, došao ovdje prije Norvežana. Ime Grímr je nordijsko, ali prezima Kamban je irskoga podrijetla, što je namećalo pitanje je li on Irac ili Nordijac? Drži se da bi mogao potjecati i s Britanskih otoka gdje se stanovništvo irskoga i nordijskoga podrijetla već pomiješalo. Pretpostavlja se i da su se i Norvežani koji su pobjegli od Haralda, odlučili za ove otoke jer su otprije za njih znali, dakle, netko je morao biti na njima. Sa sigurnošću se može reći da su krenuli put Islanda jer su pouzdano znali da je onamo otok.

Saga još svjedoči o političkom uređenju: nordijska tradicija s parlamentom Alþing, odnosno Alting je i ovdje nazočna. To su javne skupštine na kojima su imali pravo glasa svi slobodni ljudi, a na njima su se donosili zakoni.

Prihvaćaju kršćanstvo krajem 10. stoljeća sa stolnom crkvom u Kirkjubøuru na južnome dijelu Streymoya. Spominju se čak 33 biskupa.

Faroe map 1673 by lucas debes
Karta Otoka iz 1673.

1035. su izgubili svoju samostalnost i postali su dijelom Kraljevine Norveške. Norveška kontrola se nastavila do 1380. godine, kada je Norveška ušla u uniju s Danskom, koja se kasnije pretvorila u duplu monarhiju Danska-Norveška. Reformacija crkve je došla na otoke 1538. godine. Kada je Danska napustila Norvešku sporazumom u Kielu 1814., Danska je zadržala vlast na Føroyaru.

Monopol u trgovini na otocima je ukinut 1856. Od tada, zemlja razvija samostalnu ribolovnu pomorsku flotu. 1888. se probudila nacionalna svijest stanovnika otoka oko borbe za ferojski jezik. Poslije 1906. sve više se javljala nacionalna svijest kod stanovnika pojavom političkih stranaka na otocima. | 12. travnja 1940., Føroyar je okupirala britanska vojska poslije napada nacističke Njemačke na Dansku. Vojska je došla na otoke kako bi spriječila možebitni pokušaj Nijemaca da okupiraju i Føroyar. 1942.-43., britanski kraljevski inžinjeri sagradili su jedinu zračnu luku na otocima (Vágar). Poslije rata je vraćena Danskoj kontrola nad otocima, ali su 1948. godine Føroyar dobili veliku autonomiju. Odbili su zajedno s Danskom ući u Europsku ekonomsku zajednicu 1973. godine. Otoci su doživjeli ekonomsku krizu propadanjem ribarske industrije početkom 1990-ih i od onda se mnogo trude promijeniti gospodarstvo.

Zemljopis

Faroes030417-nasa(2)
NASA, fotografija Otoka

Føroyar su grupa od 18 otoka, zapadno od sjeverne Europe, između Norveškoga mora i sjevernog Atlanskog oceana, na pola puta između Norveške i Islanda. Kordinate su 62°00′ s.z.š. 6°47′ z.z.d.. Površina otočja iznosi 1.399 km², uključujući rijeke i jezera, i sa obalom od 1.117 km. Jedini nenaseljeni otok je Lítla Dímun.

Føroyar imaju hladnije ljeto i blagu zimu, uglavnom je uvijek oblačno i česte su pojave magle i dosta je vjetrovito. Iako je sjeverna zemlja, zbog Golfske struje klima je amelioratedna. Otočja su pretežno strma i bez vegetacije. Føroyar imaju najstrmije morske litice u Europi. Najniža točka je 0, dok je najviša 882 m iznad mora. Zbog litica gradnja prometnica je otežana, ali tek odnedavno je počela izgradnja tunela.

Stanovništvo

Većina stanovništva čini Ferojci, skandinavskog ili keltskog porijekla. Stanovništvo (Ferojci) govori ferojskim, sjevernogermanskim jezikom sličnim islandskom po očuvanju osobina iz ranijih razdoblja jezičnog razvoja, čemu je svakako pogodovala otočna izoliranost. Također govore i danskim jezikom, te engleskim, pogotovo stanovništvo iz većih mjesta i mlađi, koji uče engleski u školama.

Stanovništvo otoka je rašireno po cijeloj zemlji i do prije nekoliko desetljeća nije bilo urbanizacije stanovništva. Industrijalizacija zemlje je bila decentralizirana, pa je i stanovništvo ostalo ruralno. Opet, sela s lošim lukama i nepovoljnim lokacijama su bile žrtve modernizacije od poljoprivrede do ribarstva, gdje u nekadašnjim poljoprivrednim dijelovima nema mladih ljudi. Dijelovi kao što su: Fugloy, Svínoy, Mykines, Skúvoy i Dímun, loše su povezani s ostatkom zemlje, zbog nepredvidljivih vremenskih prilika koje mogu zaustaviti promet.

Politika

Map-kommuna-2005new-color-caption
Administrativna podjela Otoka

Otočja su administrativno podijeljena na 34 općine sa oko 120 gradova i sela. Tradicionalno postoje i 6 regija (sýslur):

  • Eysturoyar sýsla - čini ga otok Eysturoy.
  • Norðoyar sýsla (u prijevodu znači "Sjeverni otoci") - čine otoci: Borðoy, Fugloy, Kalsoy, Kunoy, Svínoy i Viðoy.
  • Sandoyar sýsla - otok Sandoy, Skúvoy, Stóra Dímun.
  • Streymoyar sýsla - otok Hestur, Koltur, Nólsoy, Streymoy.
  • Suðuroyar sýsla - Suðuroy, Lítla Dímun .
  • Vága sýsla - čine otoci Vágar i Mykines.
Tinganes
Sjedište Vlade

Danas se izbori održavaju na općinskom nivou, na nacionalnom (za føroyarski parlament Løgting), kao i za danski parlament Folketing.

Vlada na Føroyaru ima zakonodavnu vlast za pitanja od lokalnog značaja. Premijer se zove Løgmaður, dok se ostali ministri zovu landsstýrismaður.

Føroyarska skupština zove se "Løgting". Nalazi se u predjelu glavnog grada Tórshavna zvanom Tinganes, i ima 33 članova.

Gospodarstvo

Poslije velike ekonomske krize na početku 1990-ih, uslijed loših ulova i lošeg upravljanja ekonomijom, Føroyar se je vratio na pravi put. Nezaposlenost je 1998. bila 5%, a 2006. je svedena na 3% (jedna od najmanjih u Europi). Ipak, zbog potpune ovisnosti o ribolovu, ekonomija je i dalje ranjiva. Stanovnici se nadaju da će izgradnja novih postrojenja za preradu ribe doprinijeti jačanju gospodarstva. Izvorišta nafte oko Otoka daju nadu za oporavak gospodarstva.

Od 2000. godine, započeti su novi projekti u informacijskim tehnologijama i biznisu radi poticanja novih ulaganja. Rezultati ovih projekata su nepoznati, ali s nadom da će donijeti kvalitetniju tržišnu ekonomiju na Otoke.

Mala nezaposlenost ne znači da se ekonomska situacija na Otocima poboljšava. Mnogo mladih se nakon završetka studija preseli u Dansku ili druge europske zemlje. Zbog toga na Otocima ostaje pretežno starije stanovništvo, od kojeg veći dio nema odgovarajuće znanje u području informacijskih tehnologija.

  • ukupni BDP: 1 milijarda $.
  • BDP - stvarni rast: 10% (2001.)
  • BDP po stanovniku - 22.000 $ (2001.)

Promet

Avro at Vagar Airport
Zračna luka

Zračna luka Vágar je jedina zračna luka u zemlji. Zbog svog planinskog reljefa i relativno male površine Føroyar, nije moguć veliki promet sa puno zemalja svijeta. Oko 80% stanovništa su povezani tunelima ispod oceana, mostovima što spaja tri najveća otoka i tri veća otoka na sjeveru, dok su dva velika otoka na jugu povezana brzim i modernim trajektima. 458 km dobrih puteva povezuju svako selo, osim na sedam manjih otoka, koji imaju po jedno selo.

Religija

Faroe stamp 425 church of gota
Crkva u Gøti

Religija na Føroyaru je dio luteranskog pokreta. Druga religija po zastupljenosti je baptistička zajednica.

Prema službenim statistikama iz 2002. godine, 84,1% su vjernici državne crkve "Føroyarske narodne crkve" (Fólkakirkjan), luteranske crkve.

Kršćanstvo je došlo na otoke oko 1000. godine. Na početku pod Norveškom, Føroyar je pripao Danskoj 1523. Zadnji katolički biskup (Amundur Olavson) je zamijenjen s prvim luteranskim biskupom (Jens Gregersøn Riber) 1540. godine.

Prema legendi, oko 1000. godine, kralj Norveške je rekao Sigmundu otići brodom na Føroyar. Sigmund je rekao da moraju 18 otoka (koja čine Føroyar) načini kršćanskim, što je i uradio prema legendi. Prva katolička crkva je osnovana tek oko 1100. godine.

Šport

Nogometna reprezentacija Føroyara i klubovi iz Nogometne lige Farskih Otoka sudjeluju na europskim natjecanjima.

Stanovnici ovih otoka se natječu i u "seoskim" športovima u kojima se zahtijeva izdržljivost, poput nošenja bačava, penjanja po deblu, držanja betonskih blokova (a može ih se vidjeti na europskim satelitskim postajama).

Nordijska kuća

Nordijska kuća je najvažnija kulturna institucija na Føroyaru. Ima za cilj promociju nordijske i føroyarske kulture, što lokalno, što u drugim nordijskim zemljama. Erlendur Paturson (1913.-1986.), føroyarski član Nordijskog vijeća, dao je ideju za izgradnju takve ustanove na otoku. Natječaj za izgradnju je održan 1977. sa 158 prijavljenih radova. Izabran je rad Ole Srena iz Norveške i Kolbrune Ragnarsdottir s Islanda. Držeći se tradicije, arhitekti su zamislili da zgrada ima oblik kuće vilenjaka. Zgrada je jedna od najljepših u Skandinaviji. Kuća je otvorena u Torshavnu 1983. Nordijska kuća je pod upravom kulturne organizacije pod Nordijskim ministarskim vijećem. Njome upravlja odbor od 8 članova, 3 sa Føroyara i 5 iz drugih zemalja Skandinavije. Direktor kuće određuje odbor na razdoblje od 4 godine.

Zanimljivosti

Za vrijeme drugog svjetskog rata, odnosno od 1941. do 1945. bili su pod britanskom okupacijom.

Električni napon je na 230 V i 50 Hz.

Føroyarska vladarica je danska kraljica Margareta II., odnosno punim imenom Margareta Aleksandrina Þórhildur Ingrid Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Vanjske poveznice

.fo

.fo je vrhovna internetska domena (country code top-level domain - ccTLD) za otočje Føroyar. Domenom upravlja FO Council.

Administrativna podjela Danske

Kraljevina Danska je od 2007. godine dobila novu, dvostepenu upravno-područnu podjelu države. Time je Danska podijeljena na 5 pokrajina, kao područnih jedinica prvog reda. Pokrajine se dalje dijele na općine, kao područne jedinice drugog reda. U okviru date podjele nisu uključena Føroyar i Grenland, koji imaju veliki stepen autonomije, pa se obično posebno računaju.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro (Funchal, 5. veljače 1985.), poznatiji kao Cristiano Ronaldo, portugalski nogometaš, član je torinskog Juventusa. Reprezentativac je i kapetan Portugala te peterostruki dobitnik Zlatne lopte i FIFA-ine nagrade za nogometaša godine za 2008., 2013., 2014., 2016. i 2017. godinu.

Četiri puta je osvajao nagradu za najboljeg strijelca godine - Zlatnu kopačku.

Osvajao je titule sa svim ekipama u kojima je igrao a većina stručnjaka kaže da ako osvoji Ligu prvaka i sa Juventusom da će to dodatno zacementirati njegov status nogometnog GOAT-a.

Kao mladić počeo je u malom klubu Andorinha, gdje je igrao dvije godine da bi 1995. godine otišao u Nacional. Godine 1997. Ronaldo je stigao u redove portugalskog giganta Sportinga, da bi 2003. godine njegov talent primjetio trener Manchester Uniteda Alex Ferguson, tako da Ronaldo sa samo 18 godina odlazi na Otok u transferu vrijednom 12,24 milijuna funta. U narednoj sezoni osvojio je i svoj prvi trofej, FA kup, a s reprezentacijom Portugala nastupio je u finalu Europskog prvenstva 2004. godine. Na tom turniru je postigao i svoj prvi pogodak za izabranu vrstu.

Godine 2008. Ronaldo je s Manchester Unitedom osvojio Ligu prvaka.

Zabio je gol u finalu te je proglašen igračem turnira iako je u istom Finalu promašio jedanaesterac. Također je s 8 pogodaka te godine bio najbolji strijelac ovog natjecanja. Iste godine je osvojio nagradu za FIFA-inog igrača godine. Johan Cruyff je izjavio da su George Best i Denis Law bili odlični igrači Manchester Uniteda, ali da je Ronaldo bolji od obadvojice.

Peterostruki je osvajač Lige prvaka te peterostruki najbolji strijelac 2008.,2014.,2016.,2017.,2018..

Najbolji je strijelac UEFA Lige prvaka u povijesti, te najbolji strijelac Liga petice, odnosno prvi nogometaš koji je došao do brojke od 400 golova.

Prvi je i jedini igrač koji je bio strijelac na osam međunarodnih natjecanja zaredom.

Te također, uz Zlatana Ibrahimovića jedini nogometaš koji je postigao gol u svakoj minuti utakmice.

Postao je i prvi igrač u povijesti, uz legendarnog Alfreda Di Stefana koji se upisao u strijelce na 6 uzastopnih El Clasica, odnosno nije bilo te utakmice bez njegovog gola.

Portugalski nogometni izbornik objavio je u svibnju 2016. godine popis za nastup na Europskom prvenstvu u Francuskoj, na kojem se nalazi Ronaldo.Uz Cristiana Ronalda vežemo još nekoliko zanimljivosti:

2016.godine potpisao je doživotni ugovor sa Nikeom te se tako procjenjuje prvim milijarderom među nogometašima.

Poznat je i po brojnim humanitarnim donacijama od Nepala do Hrvatske.

Jedna od najpoznatijih donacija bila je 2013. godine kada je u Londonu prodao svoju Zlatnu kopačku osvojenu 2012. te novac od prodaje donirao palestinskoj bolesnoj djeci.

Danska

Danska - najmanja nordijska zemlja. Danska je dio Skandinavije, na sjeveru Europe, graniči s Njemačkom.

Engleska rukometna reprezentacija

Engleska rukometna reprezentacija predstavlja Englesku u športu rukometu u međunarodnim rukometnim natjecanjima.

Krovna organizacija je Engleski rukometni savez (English Handball Association).

FO

FO (od Føroyar (før.)), međunarodna registracijska oznaka za cestovna vozila, koju od 1996. godine koristi Føroyar. Oznaka se upotrebljava u cestovnom prometu i mora biti nalijepljena na cestovnom vozilu prilikom ulaska u druge države.

8. studenog 1968. godine u Beču je potvrđen "Međudržavni zakon o razvrstavanju prepoznatljivih oznaka", koji se naknadno dopunjavao nastankom novih država.

Nekadašnja registracijska oznaka je bila: FR.

Nedovršeni članak FO koji govori o prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Føroyarska kruna

Kruna je valuta u upotrebi na Farskim otocima. Krune izdaje Danska Narodna banka i nisu nezavisna valuta. Farska kruna je zapravo danska kruna sa prirodnim motivima Farskih Otoka na novčanicama koje se izdaju u apoenima od 50, 100, 200, 500 i 1.000 kruna. Kovanice u upotrebi su danske kao i na Grenlandu.

S obzirom na to da nije nezavisna valuta, nema ni međunarodni kod. Kod danske krune je DKK.

Grb Føroyara

Grb Føroyara prvi put se pojavio u jednoj od srednjovjekovnih stolica u Kirkjubouru u 15. stoljeću. Prikazuje ovna na štitu. Kasnije verzije prikazuju pečat na kojem se nalazi ovan, a tu verziju koristili su svi suci na Ovčjim otocima, u starom sudu Logtingu.

Grb je izašao iz upotrebe kada je Logting ukinut 1816. godine. Ni po obnovi institucija, grb više nije korišten. Poslije usvajanja Zakona o autonomiji 1948. godine, grb se ponovbo upotrebljava, ali ne od parlamenta, Logtinga, već vlade - Landsstýria. Kabinet premijera objavio je 1. travnja 2004. godine pečat upotrebe novog grba, baziranog na najstarijoj varijanti grba i u bojama zastave Føroyara uz dodatu zlatnu. Neke institucije još uvijek koriste stari simbol.

Kršćanstvo na Ovčjim otocima

Kršćanstvo je najzastupljenija vjera na Ovčjim otocima.

Nogomet na Otočkim igrama

Osvajači odličja u športu nogometu na Otočkim igrama. Nogomet se na istom natjecanju održava od 1989., u muškoj konkureniciji.

Nogomet na Otočkim igrama 1991.

Ålandski otoci 1991. su bili domaćinom drugom izdanju nogometnog turnira na Otočkim igrama.

Nogometna reprezentacija Føroyara

Nogometna reprezentacija Føroyara predstavlja Føroyar u nogometu. Pod upravom je Nogometnog saveza Føroyara. Jedna je od najslabijih nogometnih reprezentacija na svijetu te se do sada nije plasirala niti na jedno veliko natjecanje. Članica je FIFA-e i UEFA-e od 1988. godine.

Najveći uspjeh im je pobjeda rezultatom 1:0 nad nogometnom reprezentacijom Austrije, 1990. godine u kvalifikacijama za Euro 1992. To je ujedno bio i njihov prvi nastup na nekom službenom natjecanju, te se ta pobjeda smatra jednim od najvećih iznenađenja u povijesti nogometa. U ostatku kvalifikacija za Euro 1992. su osvojili još samo bod protiv Sjeverne Irske.

Najuspješnije kvalifikacije su im bile za Svjetsko prvenstvo 2002., kada su osvojili čak sedam bodova. Tada su dva puta pobijedili Luksemburg i odigrali neodlučeno sa Slovenijom. U kvalifikacijama za Euro 2008. su protiv svjetskih prvaka Talijana izgubili s minimalnih 2:1.

Norðoyatunnilin

Norðoyatunnilin (Tunel sjevernih otoka) je s 6300 m najduži tunel na Farskim otocima. Povezuje grad Leirvík na Eysturoyu ispod tjesnaca Leirvíksfjørður sa gradom Klaksvík na Borðoyu.

Norðoyatunnilin je cestovni tunel s dvjema trakama i završen je u travnju 2006. Službeno otvorenje bilo je 29. travnja.

Plan za tunel koji bi povezao otok Eysturoy i otok Borðoy nije nov. Državni seizmički zavod (Landsverkfrøðingurin) je 1988. istraživao prolaz Leirvíksfjørður. Godinu ranije, su napravljeni planovi za alternativna mjesta za tunel. Dalja istraživanja su pokazala da će tunel biti ekonomski održiv. Petnaest godina poslije prvih istraživanja počeli su radovi na tunelu. Tunel je dugačak 6,3 km i nalazi se na dubini 150 m ispod dubine mora. Maksimalan nagib je oko 6%.

Popis zavisnih teritorija

Zavisni teritoriji su teritoriji bez pune političke samostalnosti.

Republikanska stranka

Republikanska stranka može značiti:

Republikanska stranka (SAD), stranka u SAD-u

Republikanska stranka (Føroyar), stranka u Føroyaru

Republikanska stranka (Irska), stranka u Irskoj

UEFA

Union of European Football Associations (UEFA) je najviše izvršno tijelo u Europi zaduženo za nogomet.Sjedište UEFA-e se nalazi u Nyonu.

Zastava Føroyara

Zastava Føroyara je križ s pomaknutim presjekom na jarbolu (nordijski križ) crvene boje na istom takvom plavom križu, a sve na bijeloj podlozi.

Zračna luka Vágar

Zračna luka Vágar je jedina zračna luka na Farskim Otocima. Kroz luku prometuju avioni iz nekoliko avionskih kompanija: Atlantic Airways, Air Iceland, i FaroeJet (niskobuđetni letovi). Osim aviona, kroz ovu luku putnici putuju i helikopterima

Nordijsko vijeće
Države u Europi

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.