Dalibor Foretić

Dalibor Foretić (Šibenik, 1943. - Zagreb, 1. studenoga 2001.), bio je hrvatski novinar i kazališni kritičar. Kad je umro bio je doajen hrvatske kazališne kritike, a u trima desetljećima svog djelovanje ga se smatralo "najvećom živućom enciklopedijom hrvatskog kazališta".

Životopis

Rodio se je u 1943. godine u Šibeniku. Novinarskim se radom počeo se baviti 1964. godine. Prva novinarska kuća za koju je radio bio je zagrebački Vjesnik. Ondje je radio kao dopisnik, izvjestitelj, pisao je o vanjskoj politici. Značajan je za kulturnu rubriku, gdje je pisao kulturne i kojoj je bio urednikom. Poslije Vjesnika, radio je u Danasu, Novom Danasu i u riječkom Novom listu. Bio je prvim izbornikom Hrvatskog festivala malih scena koji je pokrenut 1994. godine.

Dobio je nekoliko nagrada. 1999. godine je dobio nagradu Petar Brečić za kritičarske tekstove, osvrte i studije objavljene 1998. i 1999., a 2000. godine je dobio novinarsku nagradu za životno djelo nagradu Otokar Keršovani, koju nije za života dospio primiti.

Izvor

  • Vjesnik K.R.: Umro Dalibor Foretić, 2. studenoga 2001.
Danas (Zagreb)

Danas je bio hrvatski politički tjednik.

HKD Teatar

HKD Teatar je udruga kazališnih profesionalaca osnovana 1993. godine. Osnovna im je djelatnost izvođenje dramskih predstava. Sjedište im je na pozornici Hrvatskog kulturnog doma u Rijeci.

Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT) strukovna je neprofitna udruga.

Ivan Bakmaz

Ivan Bakmaz (Zagreb, 1941. - 2014.) je hrvatski dramatičar.

Bio je član Društva hrvatskih književnika.

Međunarodni festival malih scena

Međunarodni festival malih scena je međunarodni kazališni festival koji se održava godišnje u Rijeci u razdoblju od tjedan dana.

Nagrada Otokar Keršovani

Nagrada "Otokar Keršovani" je nagrada za životno djelo u novinarstvu. Dodjeljuje je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) od 1965.. Odluku o nagradi sada donosi ocjenjivački odbor dvotrećinskom većinom glasova nazočnih članova. Nagradu čini priznanje i novčani iznos.

Nagrada Petar Brečić

Nagrada Petar Brečić je nagrada za kazališnu kritiku, esej i dramaturgiju. Od 2005. je nagrada proširena i na područje doprinosa kazališnoj umjetnosti.

Utemeljena je 1. veljače 1999. godine. Dobila je ime po uglednom hrvatskom kazališnom kritičaru, teatrologu i dramatiku Petru Brečiću.

Dodjeljuju je Hrvatska radiotelevizija i izdavačka kuća Školska knjiga.

Dodjeljuje se kritičarima, esejistima i teoretičarima s područja teatrologije svake godine na dan Brečićeva rođenja . Sastoji se od diplome i novčanog iznosa.

Vjesnik

Vjesnik, politički dnevni list, izlazio je u Zagrebu, od god. 1940. do 2012. Bila je također značajna izdavačka kuća, koja izdaje niz drugih izdanja, a u vrijeme socijalističke Jugoslavije imala je osobito velik značaj.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.