Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld (Jönköping, Švedska, 29. srpnja 1905. - Ndola, Zambija, 18. rujna 1961.), švedski političar, ekonomist i publicist, od 1953. do 1961. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Diplomirao je humanističke znanosti u Uppsali 1925. godine, a 1928. i političku ekonomiju. Nakon političke karijere u Švedskoj, od 1949. godine bio je izaslanik u Ujedinjenim narodima. Godine 1953. izabran je za glavnog tajnika UN-a.

Dana 18. rujna 1961. godine, Hammarskjöld je životom platio nastojanje svjetske organizacije da vrati mir i zakonitost u DR Kongo. Težeći da pregovorima završi secesiju bogate Katange, skandinavski diplomat uputio se zrakoplovom na razgovor s katanškim vođom Mosesom Chombeom. Hammarskjöldova letjelica na tom se putu srušila u džunglu nedaleko Ndole u današnjoj Zambiji. Tri različite službene istrage nisu uspjele dokazati popularnu teoriju da je zrakoplov Chombeovih vojnih snaga rafalima presreo mirovnu misiju.

Neposredno prije smrti 1961. nominiran je za Nobelovu nagradu za mir. Nagrada mu je posthumno dodijeljena: na svečanosti 10. prosinca te godine na Sveučilištu u Oslu preuzeo ju je švedski veleposlanik.[1]

Dag Hammarskjöld
Dag Hammarskjöld

2. Glavni tajnik Ujedinjenih Naroda
trajanje službe
10. travnja 1953. – 18. rujna 1961.
Prethodnik Trygve Lie
Nasljednik U Thant
Rođenje 29. srpnja 1905.
Smrt 18. rujna 1961.

Izvori

  1. The Nobel Peace Prize 1961

Vanjske poveznice

Ostali projekti

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Dag Hammarskjöld
Bertha von Suttner

Bertha von Suttner (rođena Kinsky; Prag, 9. lipnja 1843. - Beč, 21. lipnja 1914.), austrijska književnica.

Zalagala se za mir u svijetu i dobila Nobelovu nagradu za mir 1905. godine. Smatra ju se za veliku ljubav Alfreda Nobela.

Fredrik Bajer

Fredrik Bajer (Vesteregede, 21. travnja 1837. - Kopenhagen, 22. siječnja 1922.), danski političar i pisac.

Bio je liberal i gorljivi pobornik pacifizma. Godine 1882. osnovao je Dansko društvo za mir, a 1891. godine Međunarodni mirovni ured u Bernu. Godine 1908. dobio sa Šveđaninom Arnoldsonom Nobelovu nagradu za mir.

Nedovršeni članak Fredrik Bajer koji govori o dobitniku Nobelove nagrade za mir treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Fridtjof Nansen

Fridtjof Nansen (Store-Froen kod Osla, 10. listopada 1861. - Lysaker, 13. svibnja 1930.), norveški istraživač, zoolog i diplomat.

Fridtjof Nansen, jedan od najpoznatijih svjetskih polarnih istraživača, stekao je svjetsku slavu svojim ekspedicijama preko Grenlanda i putovanjem brodom Fram preko Arktičkog oceana. Bio je izniman znanstvenik, kasnije profesor zoologije i oceanografije, ali i sposoban skijaš, što mu je bilo od velike koristi u polarnim istraživanjima.

Godine 1888. je bio prvi koji je na psećim saonicama istražio unutrašnjost Grenlanda. Sjeverno polarno more je istraživao od 1893-96. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1922. godine. Pridonio je potpisivanju ženevskog protokola o izbjeglicama za koje je uvedena putovnica nazvana njegovim imenom "Nansen-putovnica". Na čelu Visokog povjerenstva za izbjeglice koje je vodio, zbrinuo je na stotine tisuća izbjeglica.

George Marshall

George Catlett Marshall, Jr. (Uniontown, Pennsylvania, 31. prosinca 1880. - Washington, DC, 16. listopada 1959.) je bio američki general i političar koji je služio kao vrhovni zapovjednik američke vojske, Državni tajnik, te Ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država. Dobivši naziv "organizator pobjede" od Winstona Churchilla zbog svog vodstva savezničkih pobjeda u Drugom svjetskom ratu, Marshall je postao vrhovni general američke vojske i osobni savjetnik predsjednika Franklina Delana Roosvelta. Kao Državni tajnik pomogao je u stvaranju američkog plana za poslijeratnu obnovu Europe, danas poznatog kao Marshallov plan. Zbog tog plana, George Marshall je 1953. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda

Glavni tajnik je na čelu Glavnog tajništva Ujedinjenih naroda. Glavnog tajnika imenuje Glavna skupština na prijedlog Vijeća sigurnosti na mandat od 5 godina.

Dosadašnji glavni tajnici UN-a bili su:

Trygve Lie,

Dag Hammarskjöld,

U Thant,

Kurt Waldheim,

Javier Pérez de Cuéllar,

Boutros Boutros-Ghali,

Kofi Annan,

Ban Ki-moon,

António Guterres

Henri Dunant

Jean Henry Dunant (Ženeva, 8. svibnja 1828. - Heiden, 30. listopada 1910.), švicarski filantrop, osnivač Crvenog križa

Krvavo iskustvo bitke kod Solferina navelo ga je da 1864. predloži konvenciju koja je usvojena i prema kojoj se u ratu moraju poštedjeti svi bolesni i ranjeni vojnici, te sanitetsko osoblje. Godine 1901. dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Henry Kissinger

Henry Alfred Kissinger (Fürth, 27. svibnja 1923.), američki diplomat i političar njemačkog porijekla.

Józef Rotblat

Józef Rotblat (Łódź, 4. studenog 1908. - London, 31. kolovoza 2005.) bio je britanski fizičar iz židovske obitelji poljskog podrijetla. Kasnije je imao američko državljanstvo. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1995. godine.

Józef Rotblat pridružio se Sveučilištu u Liverpoolu kao pridruženi profesor 1939. Radio je sa skupinom znanstvenika u Los Alamosu u New Mexicu, na projektu Manhattan (razvoj atomske bombe bačene na Japan).

Roblat je postavljao etička pitanja. U početku je vjerovao, da je bomba samo način, kako bi se zaustavila njemačka prijetnja. Godine 1944., kada je otkriveno da nacistička Njemačka više nije u stanju proizvesti atomsku bombu napustio je projekt i vratio se u Liverpool. Nakon rata, postao je američki državljanin i posvetio se miroljubivoj primjeni fizike, prije svega u nuklearnoj medicini.

Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1995., zajedno s organizacijom za borbu protiv nuklearnog oružja Pugwash, u kojoj je bio jedan od osnivača.

Sudjelovao je u osnivanju Pugwash konferencije o znanosti i međunarodnoj suradnji, u kanadskom mjestu Pugwash. Pokret je izrastao iz manifesta objavljenog u Londonu dvije godine prije u kojima su sudjelovali znanstvenici iz različitih područja kao što su: Albert Einstein, Bertrand Russell i Linus Pauling vjerujući, da znanstvenici trebaju preuzeti odgovornost u svojim istraživanjima i eksperimentimza moguće naknadne loše posljedice kao što je bio slučaj s atomskom bombom. Smatrali su, da razvoj nuklearnog oružja prijeti opstanku čovječanstva.

Rotblat je služio kao tajnik Pugwash konferencije o znanosti i međunarodnoj suradnji (sa sjedištem u Londonu od 1957. do 1973., a kao predsjednik od 1988. bio je član Koordinacionog odbora za pokroviteljstvom Međunarodnog desetljeća za kulturu nenasilja i mira.

Kofi Annan

Kofi Annan (Kumasi, Gana, 8. travnja 1938. — Bern, 18. kolovoza 2018.), bio je ganski diplomat, bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Annan je svoju karijeru započeo godine 1962. u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Od 1972. do 1974. godine bio je direktor turizma u Gani. Od godine 1987. držao je neke od najvažnijih položaja u UN-u, uključujući mjesto pomoćnika glavnog tajnika. U 1990-ima je bio zadužen za mirovne operacije, a od listopada 1995. bio je posebni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju.

U to vrijeme Annan je uživao veliku podršku američke administracije Billa Clintona, nezadovoljne dotadašnjim glavnim tajnikom UN-a Boutrosom Boutrosom Ghalijem i njegovom inzistiranju na proceduri prilikom američke vojne intervencije u bivšoj Jugoslaviji. Uz američki diplomatski pritisak, Vijeće sigurnosti UN-a je 13. prosinca 1996. imenovalo Annana glavnim tajnikom. Mandat mu je obnovljen godine 2002.

U posljednjih nekoliko godina Annan je došao u sukob s novom američkom administracijom Georgea W. Busha jer je izrazio protivljenje napadu na Irak. Nakon nekog vremena Organizacija UN došla je pod žestoki udar kritika zbog nesposobnosti, korupcije, seksualnog zlostavljanja te pronevjere sredstava iz iračkog programa "nafta za hranu", u što je navodno umiješan i Annanov sin Kojo.

Kvekeri

Kvekeri (poznati i kao Društvo prijatelja) su kršćanski vjerski pokret bez svećenstva i obreda. Pojavio se u Engleskoj sredinom 17. stoljeća i brzo proširio po današnjem SAD-u iz kolonije Pennsylvanije, koju je osnovao kveker William Penn, dobivši 1681. kraljevskom poveljom zemljište. Danas u svijetu ima oko 600.000 kvekera.

Godine 1947. dobili su Nobelovu nagradu za mir.

Osnivač je George Fox. Ubrajaju se u povijesne crkve mira.

Obično se dijele na programiranu i neprogramiranu zajednicu. Zvali su se svakako, najčešće Vjersko društvo prijatelja, a naziv kveker prvi put se spominje 1650. kad propovjednika Georgea Foxa privode na sud zbog blasfemije.

Vjersko društvo prijatelja je ustaljeni naziv iz 18. stoljeća.

Oni iz Velike Britanije su ostali ujedinjeni, dok su se drugdje podijelili.

1827. nastaje prvi raskol, a drugi dolazi 1842. godine.

Ne priznaju sakramente ni pastora. Na njihovim sastancima se ne govori.

Zbog doktrinarnih sumnji bilo je sukoba, ali poštuju Krista i Bibliju.

Ne vjeruju u teologe.

Usmjereni su na časni i kršćanski način života.

Ne smatraju se pripadnicima niti jednog od tri glavna ogranka kršćanstva, nego predstavljaju novi pogled na kršćanstvo.

Ne nose oružje i česti su "prigovarači savjesti". Vjenčanje se obavlja u krugu svjedoka.

Nedovršeni članak Kvekeri koji govori o kršćanstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Lech Wałęsa

Lech Wałęsa (Popowo, 29. rujna 1943.), poljski političar i državnik.

Od 1980. do 1990. bio je predsjednik sindikata Solidarność. Prvi je predsjednik demokratske Poljske (1990. - 1995.).

Godine 1983. dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Poziv Wałęse je bio električar.

Linus Pauling

Linus Carl Pauling (Portland, 28. veljače 1901. - Big Sur, 19. kolovoza 1994.), američki kemičar, fizičar, borac za mir i nobelovac, počasni član HAZU

Dvostruki je dobitnik Nobelove nagrade:

1954. - Nobelova nagrada za kemiju

1962. - Nobelova nagrada za mir

Nedovršeni članak Linus Pauling koji govori o dobitniku Nobelove nagrade za mir treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Nedovršeni članak Linus Pauling koji govori o dobitniku Nobelove nagrade za kemiju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Philip Noel-Baker

Philip Noel-Baker (London, 1. studenog 1889. - London, 8. listopada 1982.), istaknuti britanski političar, diplomat, humanist i sportaš.

Jedini je čovjek do sada koji je osvojio i olimpijsku medalju i Nobelovu nagradu.

Na Olimpijskim igrama u Antwerpenu, 1920. godine Philip Noel-Baker s rezultatom 4:02,3 osvaja srebrnu olimpijsku medalju na 1500 m. Tada se zvao Philip Baker, jer je prezime supruge Irene Noel, s kojom se vjenčao 1915 godine, službeno dodao svome 1943 godine. Osim ovog svog najvećeg sportskog uspjeha sudjelovao je, prije toga, i na prethodnim Olimpijskim igrama, onima u Stockholmu, 1912. godine (gdje je bio finalist na 1500 m), te nakon toga i na onima u Parizu, 1924, godine, gdje je kao član britanskog olimpijskog tima u atletici igrao važnu ulogu u uspjehu svoje ekipe na tim Igrama, o čemu je i snimljen slavni film "Vatrene kočije", dobitnik Oscara 1981 godine, ali u kome Philip Noel-Baker nije direktno prikazan.

Vrlo mlad postao je sveučilišni profesor. Kao član Laburističke stranke djelovao je u britanskom parlamentu punih 35 godina.

1959. godine Philip Noel-Baker, kao uvjereni zagovornik mirnog rješavanja sporova među narodima, te kao zagriženi protivnik atomskog naoružanja dobiva Nobelovu nagradu za mir.

Da je njegovo ime postalo (i ostalo) simbolom internacionalnog humanizma i pacifizma, jedan od dokaza je i taj što je u ratom izmučenoj i napaćenoj multietničkoj Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, novoosnovano međunarodno sveučilište (da bi se izbjegao nacionalni konflikt u pogledu imenovanja istog, te da bi se i imenom iskazala internacionalnost i humanistička stremljenja mladog sveučilišta) dobilo ime "Philip Noel-Baker", a prvim počasnim rektorom imenovan je Hrvat, znameniti atomski fizičar i istaknuti humanista, prof. dr. Ivan Supek.

Sjedište Ujedinjenih naroda

Sjedište Ujedinjenih naroda je znamenito zdanje u New Yorku, koje toj svrsi služi od 1952. godine.

Nalazi se u blizini Zaljeva kornjača, na istočnoj strani Manhattana, na East Riveru.

Kompleks čine tri glavne zgrade:

Tajništvo (39. kat)

Zgrada Generalne skupštine

Knjižnica Dag HammarskjöldTakođer je poznat, zbog svojih vrtova i dvorišnih skulptura.

Adresa kompleksa je 760 United Nations Plaza, New York, NY 10017, USA . Iz sigurnosnih razloga sva pošta, koja se šalje na tu adresu podliježe prethodnoj provjeri.

Stockholmska ekonomska škola

Stockolmska ekonomska škola (šved. Handelshögskolan i Stockholm, skraćeno HHS) privatna je poslovna škola u Stockholmu i jedna od najuglednijih u Europi. Osim u Švedskoj, ima svoje odjele u Latviji (Riga) i Rusiji (Sankt Peterburg, Moskva). Unutar škole djeluje i Europska škola za japanske studije sa sjedištem u Tokiju.

Osnovano je 1909. godine, po uzoru na slične škole u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Od poznatijih studenata i predavača, u školi su djelovali nobelovac Gunnar Myrdal i glavni tajnik UN-a Dag Hammarskjöld.

Trygve Lie

Trygve Halvdan Lie (Oslo, 16. srpnja 1896. - Geilo, 30. prosinca 1968.), norveški političar.

U više je navrata bio ministar u norveškoj vladi kao i guverner grada Osla. Bio je prvi Glavni tajnik UN-a u razdoblju od 1946. do 1953.

Nedovršeni članak Trygve Lie koji govori o političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

U Thant

U Thant (Pantanaw, 22. siječnja 1909. - Irrawaddy-Division, 25. studenoga 1974.), političar je iz Burme (danas Mjanmara), glavni tajnik Ujedinjenih naroda od 1961. do 1971.

Često je nazivan i U Thant Sithu, gdje je imenu pridodana počasna titula, zahvaljujući odlikovanju burmanske vlade.

Rođen je u Pantanawu, gdje je završio i osnovnu i srednju školu. Potom je studirao povijest na sveučilištu u Rangoonu, nakon čega se vraća u Pantanaw, te ondje radi kao profesor i ravnatelj škole. Objavljivao je članke u novinama i časopisima i bavio se prevoditeljskim poslom. 1948. postaje direktor za medije u burmanskoj vladi, a od 1951. do 1957. tajnik je burmanskoga premijera. Bio je tajnik prvoga Afričko-azijskog sastanka na vrhu 1955. koji je doveo do nastanka Pokreta nesvrstanih. 1957. postaje veleposlanik Burme u Ujedinjenim narodima.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda bio je kroz dva mandata.

3. studenoga 1961. jednoglasno je izabran za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. Među zaslugama, pripisuje mu se važna uloga u okončanju kubanske raketne krize i smirivanju građanskog rata u Kongu. 2. prosinca 1966. imenovan je glavnim tajnikom u drugom mandatu, a 31. prosinca 1971. otišao je u mirovinu.

Šimon Peres

Šimon Peres (heb.: שִׁמְעוֹן פֶּרֶס ), (Wiszniew, Poljska, sada Višneva, Bjelorusija, 16. kolovoza 1923. - Tel Aviv, Izrael, 28. rujna 2016.), izraelski političar, bivši predsjednik vlade pa predsjednik države Izraela.

Glavni tajnici UN-a
Flag of the United Nations.svg
Dobitnici Nobelove nagrade za mir

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.