Britanski Djevičanski otoci

Britanski Djevičanski otoci (engl.: the British Virgin Islands) su grupa otoka u Malim Antilima, u Karipskom moru, istočno od Portorika. Oni su Britanski prekomorski posjed Ujedinjenog Kraljevstva. Više od 60 otoka i grebena su nastanjeni. Zajedno sa Američkim Djevičanskim otocima čine otočje Djevičanski otoci.

Britanski Djevičanski otoci
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: "Vigilate"'
Himna: "God Save the Queen"
Položaj Britanskih Djevičanskih otoka
Službeni jezik Engleski
Glavni grad Road Town
Vlada Britanski prekomorski teritorij
 - Kraljica
Guverner
Premijer
Elizabeta II.
David Pearey
Ralph T. O'Neal
Površina 216. po veličini
 - ukupno 153 km2
 - % vode 1.6 %
Stanovništvo
- ukupno (2005..) 22,016
 - gustoća 260/km2;
Valuta Američki dolar (cent)
Vremenska zona UTC -4
Internetski nastavak .vg
Pozivni broj 1 284

Zemljopis i klima

Područje Britanskih djevičanskih otoka obuhvaća otoke Anegada, Beef Island, Cooper Island, Ginger Island, Jost Van Dyke, Norman Island, Peter Island, Salt Island, Tortola, Virgin Gorda i pored njih još niz malih otoka oko "Sir Francis Drake" kanala.

Otok Anegada se sastoji od koralja i vapnenca i relativno je nizak, dok su ostali otoci vulkanskog porijekla, brežuljkasti i brdoviti. Najviša točka na otocima je Mount Sage i nalazi se na Tortoli.

Klima je suptropska i vlažna, ali su temperature ublažene vjetrovima. Sezona uragana i tropskih oluja traje od srpnja do listopada. Prirodne zalihe pitke vode su ograničene uz izuzetak rijeka koje ljeti presuše i izvora na Tortoli. Najznačajniji izvori pitke vode su bunari i kišnica.

Povijest

U 1. stoljeću pr. Kr. otoke naseljavaju Arawak indijanci, koje su u 15. stoljeću pokorili Karibi. Kristofor Kolumbo je 1493. za Europljane "otkrio" Djevičanske otoke. Španjolske trupe su 1555. pobijedili Karibe i u idućim desetljećima ih istrijebili. Prvi Europljani koji su naselili ove otoke bili su 1648.Nizozemci, a Engleska ih je anektirala 1648. Britanci su uspjeli provesti na otocima uzgoj šećerne trske.

Prvo stalno naselje osnovali su na otoku Tortoli Danci 1648. godine, a nedugo nakon toga otoke zaposjedaju Britanci. U početku su stanovnici uzgajali pamuk, no dolaskom robova kao jeftine radne snage stvorene su velike plantaže šećerne trske. Melasa se izvozila u Novu Englesku gdje se od nje proizvodio rum koji se tada izvozio u Englesku. Rum bi se zatim u Africi zamjenjivao za nove robove koje su prevozili na otoke kako bi se moglo proizvesti još više šećerne trske i melase. Taj trgovački trokut trajao je sve do ukidanja ropstva 1807. godine. Plantaže su tada redom propadale, a stanovništvo životarilo sve do početka razvoja turizma.[1]

Stanovništvo

Danas na otocima živi oko 21.700 stanovnika. Oko 90% stanovništva su potomci afričkih robova koje su Englezi doveli za rad na plantažama šećerne trske. Na otocima su prisutne gotovo svi oblici kršćanskih religija zapadne provenijencije, a manje od 4 posto pripadaju nekim drugim religijama ili su deklarirani ateisti.

Etničke grupe

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Etničke grupe Britanskih Djevičanskih otoka

Gospodarstvo

Gospodarstvo, koje je jedno od najstabilnijih u području jako je ovisno o turizmu i od njega potiče oko 45% društvenog proizvoda na otocima. Godine 1998., otoke je posjetilo oko 350.000 turista, od kojih je većina bila iz SAD-a. Na otocima se osjećaju posljedice stagnacije gospodarstva SAD-a kroz nešto smanjeni dolazak turista. Od sredine 80.-tih godina prošlog stoljeća otočka uprava otvorila je mogućnost osnivanja tzv. poduzeća s "poštanskim sandučićem". Takse za osnivanje takvih poduzeća postale su vrlo važan dio izvora prihoda uprave otoka. Krajem 2000. godine takvih je registriranih poduzeća na otocima bilo oko 400.000.

Najvažnija grana poljoprivrede je stočarstvo. Loša kvaliteta tla omogućuje samo ograničenu opskrbu domaćeg stanovništva.

Gospodarstvo Britanskih Djevičanskih otoka usko je povezano sa američkim Djevičanskim otocima, a od 1959. službeno je sredstvo plaćanja američki dolar.

Promet

Na cestama, kojih ima ukupno 177 km, promet se odvija lijevom stranom. U Road Townu, koji je glavni grad, postoji luka, a na otocima ima ukupno pet aerodroma.

Izvori

  1. Zdravko Habl-Karibi: jedriličarski raj, Društvena organizacija za popularizaciju pomorstva "Prijatelji Jadrana", Zagreb 1988., str. 95.-106.
Britanska prekomorska područja

Britanska prekomorska područja (službeni puni naziv: Prekomorska područja, o čijim međunarodnim interesima brine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske; raniji naziv je bio krunske kolonije) je zajednički naziv za posjede Ujedinjenog kraljevstva izvan Europe.

To su:

Angvila

Bermudi

Britanski Djevičanski otoci

Britanski Antarktički teritorij

Falklandski otoci (Malvinski otoci)

Gibraltar (iako je na europskom kontinentu)

Kajmanski otoci

Montserrat

Pitcairn

Sveta Helena (uključuje Otok Ascension i Tristan da Cunha)

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Britanski indijskooceanski teritoriji (Otoci Chagos)

Otoci Turks i Caicos

Britanski Hong Kong

CONCACAF

CONCACAF (eng. the Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) je najviše izvršno tijelo za Sjevernu, Srednju Ameriku i Karibe. Uz to tu su i tri južnoameričke zemlje: Gvajana, Surinam i francuski departman Francuska Gvajana. CONCACAF je osnovan 1961.

CONCACAF Liga nacija

CONCACAF Liga nacija je međunarodno nogometno natjecanje nacionalnih seniorskih reprezentacija Sjeverne Amerike članica CONCACAF-a. Kvalifikacije za prvu sezonu natjecanja počet će u rujnu 2018., dok će natjecanje po skupinama početi u rujnu 2019., a sezona će završiti završnicom u ožujku 2020. Natjecanje će uvelike zamijeniti međunarodne prijateljske utakmice koje se trenutno igraju prema FIFA-inom kalendaru utakmica.

Djevičanski otoci

Djevičanski otoci su skupina otoka u Malim Antilima, oko 100 km istočno od Portorika, između Atlantika i Karipskog mora.

Otoci su politički podijeljeni na Američke (US Virgin Islands) i Britanske Djevičanske otoke (British Virgin Islands). Neovisno o ovoj političkoj podjeli, na svim otocima je platežno sredstvo američki dolar. Veći dio stanovništva je mješavina raznih afričkih i europskih grupa.

Grb Britanskih Djevičanskih otoka

Grb Britanskih Djevičanskih otoka prikazuje Svetu Ursulu, englesku sveticu koja je, prema predaji, putovala Europom s 11 tisuća djevica i tragično stradala blizu Kölna. Kristofor Kolumbo je 1493. otkrio otočje i nadjenuo mu ime Santa Ursula y las Once Mil Vírgenes (Sveta Ursula i njezinih 11 tisuća djevica), što je vremenom postalo Las Vírgenes (djevice), a kasnije Virgin Islands (Djevičanski otoci).

Sveta se Ursula nalazi na zelenom štitu i u ruci drži zlatnu lampu uljanicu, a okružuje je još jedanaest uljanica, simbol jedanaest tisuća djevica. U podnožju štita je geslo otočja na latinskom, Vigilate ("Budi budan").

Ovaj se grb, koji datira iz 1960. godine, nalazi i na zastavi Britanskih Djevičanskih otoka.

Jamajčanska nogometna reprezentacija

Jamajčanska nogometna reprezentacija predstavlja Jamajku u nogometu, te je pod kontrolom Jamajčanskog nogometnog saveza. Svoje domaće utakmice igraju na Nacionalnom stadionu u Kingstonu, a nadimak im je The Reggae Boyz. Najveći uspjeh im je igranje na Svjetskom prvenstvu 1998.. Uz to, četiri puta su osvajali Karipski kup, a najbolji rezultat na Gold Cupu im je treće mjesto 1993. godine.

Ljetna univerzijada 2017.

Ljetna univerzijada 2017. (engl. 2017 Summer Universiade) bila je 29. izdanje svjetskih športskih studentskih igara u ljetnim športovima. Održana je od 19. do 30. kolovoza 2017. u tajvanskom gradu Taipeiju. Sveukupno 7 639 natjecatelja iz 144 države nadmetalo se u 21 športu. Igre su održane pod geslom Za tebe. Za mlade (For You. For Youth).

Brojem natjecatelja to je bilo najmasovnije višešportsko natjecanje 2017. u svijetu te najmasovnije međunarodno natjecanje ikad održano u Tajvanu. Ova Univerzijada bila je sedma po redu održana na Azijskom kontinentu i prva na kojoj je Japan bio najuspješnija država po odličjima, ispred Južne Koreje i domaćina Tajvana. Ujedno su Bermuda i Britanski djevičanski otoci ostvarili svoje prvonastupe na natjecanju.

Natjecanja u biljaru održala su se prvi put u povijesti Univerzijade, ali na ovom izdanju kao pokazni šport. Na želju domaćina, FISU je među športove na ovom izdanju Ljetne univerzijade uvrstio natjecanja u rolanju i wushu, borilačkom športu izniklom iz kineskih borilačkih vještina, dok se natjecanja u veslanju nisu održala. Natjecanja u bejzbolu održana su samo za muškarce.

Zbog straha od terorističkih napada, napetih političkih odnosa između Sjeverne Koreje i SAD-a i glasina o simpatizerima Islamske Države na Tajvanu, igre je osiguravalo više od 5 500 tajvanskih policajaca. Zbog oštre kineske politike jedne Kine i nepriznavanja športske ili bilo koje druge neovisnosti Tajvana, Uganda je bojkotirala natjecanje. S druge strane, kineski športaši natjecali su se samo u pojedinačnoj konkurenciji te bojkotirali momčadska natjecanja u nogometu, košarci i vaterpolu. Igre su obilježili prosvjedi mladih Tajvanaca protiv kineskog protektorata.

Nogometna reprezentacija Britanskih Djevičanskih otoka

Nogometna reprezentacija Britanskih Djevičanski otoka (eng. the British Virgin Islands national football team) je nogometna reprerezentacija Britanskih Djevičanki otoka koja je pod kontrolom BDO nogometnog saveza ( eng. British Virgin Islands Football Association) .

Do sada se nisu uspjeli kvalificirati na Svjetska prvenstva, niti na CONCACAF-ova natjecanja

Jedna su od najlošijih reprezentacija na svijetu. U listopadu 2010. izgubili su od Dominikanske Republike 17:0.

Popis zavisnih teritorija

Zavisni teritoriji su teritoriji bez pune političke samostalnosti.

Road Town

Road Town je mali grad smješten na otoku Tortola. Upravno je središte (glavni grad) Britanskih Djevičanskih otoka. Nalazi se na području Road Harbour na južnoj obali otoka. Prema procjenama grad je 2004. imao 9 400 stanovnika. Po popisu iz 2012. Road Town ima 12 603 žitelja. Središte je nautičkog turizma (prihvatilište jahti). Najstarija zgrada u Road Townu izgrađena je 1840-ih i nalazi se u glavnoj ulici. Naselje se počelo graditi 1834., ali je požar 1853. uništio svaku zgradu. Požar se proširio zbog ljutitih prosvjednika koji su prosvjedovali zbog povećanja poreza na goveda. Prosvjednici su naposljetku zapalili većinu plantaža diljem otoka. Grad nema zračnu luku nego koristi međunarodnu zračnu luku nazvanu po Terranceu B. Lettsomeu, koja se nalazi na otoku Beef, nedaleko od grada. Ona može poslužiti samo za letove na kraćim relacijama. Za dulje relacije koristi se zračna luka nazvana po Cyrilu E. Kingu, koja se nalazi na Američkim Djevičanskim otocima. Za javni prijevoz Road Town koristi autobuse.

Sjeverna Amerika

Sjeverna Amerika - kontinent na sjevernoj polutci, površine 24,230.000 četvornih kilometara.

Srednja Amerika

Srednja Amerika obuhvaća kopneni most između Sjeverne i Južne Amerike kao i Zapadnoindijske otoke , a zemljopisno i geološki do kopnene prevlake Tehuantepec pripada kontinentu Sjeverne Amerike. Povijesno gledano, Srednja se Amerika može smatrati samostalnim kontinentom. Kopno Srednje Amerike od prevlake Tehuantepec do prevlake Darién na granici između Paname i Kolumbije naziva se Centralna Amerika

Na tom kopnenom mostu pretežno se govori španjolski. Jedina je iznimka Belize gdje se govori engleski. Na otocima u Karibima govori se engleski, francuski, španjolski i nizozemski.

Svjetska šahovska organizacija

Svjetska šahovska organizacija (FIDE) (franc.: Fédération Internationale des Échecs, engl.: World Chess Federation) međunarodna je organizacija koja povezuje razne nacionalne šahovske saveze diljem svijeta. Obično se spominje kao FIDE (akronim iz francuskog jezika).

FIDE je utemeljena 20. srpnja 1924. u Parizu. Njeno geslo je Gens una sumus, što na latinskom znači "Svi smo jedan rod". Trenutačni je predsjednik Arkadi Dvorkovič.

Tortola

Tortola je najveći i najnaseljeniji otok među Britanskim Djevičanskim otocima. Riječ je o brdovitom vulkanskom otoku s najvišom točkom na 521 m nadmorske visine i površinom od oko 54 km². Otok je dug 20, a širok 5 km. Potresi su vrlo česti.

Tortolu naseljava oko 16 000 žitelja. Većina stanovništva živi u Road Townu, gradu s međunarodnom zračnom lukom, koja je ujedno i glavni grad teritorija Britanskih Djevičanskih otoka. Službeni jezik je engleski, a platežno sredstvo američki dolar. Glavna gospodarska djelatnost je turizam, a plaže bijelog pijeska su turistički znamenite.

Vrhovne internetske domene država

Vrhovne internetske domene država su vršne domene neke države, a imaju dva slova. Ovi nastavci odgovaraju oznakama zemalja prema standardu ISO-3166.

XXII. Zimske olimpijske igre - Soči 2014.

XXII. Zimske olimpijske igre - Soči 2014. su se održavale od 7. veljače do 23. veljače 2014. u Sočiju, u Rusiji. Ovo su biti prve Zimske olimpijske igre organizirane u Rusiji, jer je Moskva kao dio SSSR-a, 1980. bila domaćin ljetnih olimpijskih igara.

Zastava Britanskih Djevičanskih otoka

Zastava Britanskih Djevičanskih otoka usvojena je 15. studenog 1960. Sastoji se od grba Britanskih Djevičanskih otoka na tamno plavoj podlozi i zastave Ujedinjenog Kraljevstva u gornjem lijevom uglu. Na grbu se nalazi sv. Ursula koja drži lampu djevičanskih sljedbenika.

Ženska košarkaška reprezentacija Britanskih Djevičanskih otoka

Ženska košarkaška reprezentacija Britanskih Djevičanskih otoka predstavlja Britanske Djevičanske otoke u međunarodnoj ženskoj košarci.

Sastavne države i teritoriji povezani s Ujedinjenim Kraljevstvom
Zastava Ujedinjenog Kraljevstva
Države u Sjevernoj i Srednjoj Americi

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.