Britanski Antarktički teritorij

Britanski Antarktički teritorij je prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva na području Antarktike.

Teritorij je osnovan 3. ožujka 1962., iako je UK imalo suverenitet na tom dijelu Antartika od 1908. Prije 1962., teritorij je bila dio Falklandskih otoka. Pod Antarktičkim sporazumom iz 1961. sve teritorijalne pretenzije na Antartici su bili suspendirane.

Na teritorijima nema domaćeg stanovništva. Britanska antarktička istraživanja imaju tri stanice na teritoriju, kao i još nekoliko drugih zemalja.

Britanski Antarktički teritorij
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: Research and discovery (Otkriće i istraživanje)
Himna: "God Save the Queen"
Položaj Britanskoga Antarktičkog teritorija
Službeni jezik Engleski
Glavni grad nema
Vlada Britanski prekomorski teritorij
 - Kraljica
Komisionar teritorija
Administrator teritorija
Elizabeta II.
Tony Crombie
Michael Richardson
Pripadnost Ujedinjeno Kraljevstvo
Status Britansko prekomorsko područje
Valuta Britanska funta (Peni)
Britanska prekomorska područja

Britanska prekomorska područja (službeni puni naziv: Prekomorska područja, o čijim međunarodnim interesima brine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske; raniji naziv je bio krunske kolonije) je zajednički naziv za posjede Ujedinjenog kraljevstva izvan Europe.

To su:

Angvila

Bermudi

Britanski Djevičanski otoci

Britanski Antarktički teritorij

Falklandski otoci (Malvinski otoci)

Gibraltar (iako je na europskom kontinentu)

Kajmanski otoci

Montserrat

Pitcairn

Sveta Helena (uključuje Otok Ascension i Tristan da Cunha)

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Britanski indijskooceanski teritoriji (Otoci Chagos)

Otoci Turks i Caicos

Britanski Hong Kong

Europska unija

Europska unija (kratica EU), ekonomska je i politička unija, jedinstvena međuvladina i nadnacionalna zajednica europskih država, nastala kao rezultat procesa suradnje i integracije koji je započeo 1951. godine između šest država (Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga i Nizozemske). Europska unija formalno je uspostavljena 1. studenoga 1993. godine stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji (poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta). Europska Unija je jedina organizacija ove vrste na svijetu, i zbog toga ju je ponekad teško definirati. To je organizacija koja stalno mijenja i nadograđuje politike u kojima djeluje. Trenutno se može definirati kao federacija u monetarnim odnosima, poljoprivredi, trgovini i zaštiti okoliša; konfederacija u društvenoj i gospodarskoj politici, zaštiti potrošača, unutarnjoj politici; i kao međunarodna organizacija u vanjskoj politici.

Europska unija danas ima 28 država članica. Prostire se na 4.381.324 km2, a ima oko 508 milijuna stanovnika.

Prva država koja će vjerojatno izaći iz Europske unije je Ujedinjeno Kraljevstvo čija vlada je 29. ožujka 2017., nakon referenduma održanog u lipnju 2016., podnijela zahtjev za razdruživanje Ujedinjenog Kraljevstva od Europske unije.

Veliki burnjak

Veliki burnjak je vrsta morske ptice iz roda Macronectes iz porodice zovoja. Jedna je od najvećih morskih ptica oceana. Prvi put ju je opisao Johann Friedrich Gmelin 1789. na temelju uzoraka iz Ognjene zemlje i otoka Isla de los Estados. Duga je 86-99 cm, a ima raspon krila 185-205. Visoka je oko 1 m. Mužjak je najčešće težak 5 kg, a ženka 3-8 kg. Ova ptica ima veliki žuti kljun sa zelenim vrhom, a noge su joj sivkastosmeđe. Hrani se lignjama, krilom, kozicama i strvinama. Životni vijek ovih ptica je 30 godina. Pve ptice pomalo sliče na albatrose, ali imaju kraća krila od njih.

Sastavne države i teritoriji povezani s Ujedinjenim Kraljevstvom
Zastava Ujedinjenog Kraljevstva

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.