Britanska funta

Britanska Funta (eng. Pound Sterling), je britanska valuta.

Povijest

Simbol valute je £ i dolazi od latinskog librum (funta). Standardni ISO-4217 valutni kôd glasi GBP (Great Britain Pound). Jedna britanska funta (1 GBP) se dijeli na 100 penija. U Velikoj Britaniji se često koristi žargonski naziv quid.

Ime "Sterling" dolazi od istoimene stare engleske srebrne kovanice, težine 1,555 Gramm (1/240 Pfund). Danas se samo još koristi da bi se razlikovale valute zemalja koje isto koriste riječ "Pound". Naziv "British pound" koji se često može čuti u američkom medijskom prostoru nije službeni naziv za britansku funtu.

Kretanje tečaja

JPY-GBP 1989-

Kretanje tečaja japanskog jena i britanske funte od 1989. do danas

USD-GBP 1989-

Kretanje tečaja američkog dolara i britanske funte od 1989. do danas

Yahoo! Finance: AUD CAD CHF EUR HKD JPY USD
XE.com: AUD CAD CHF EUR HKD JPY USD

Poveznice

Vanjske poveznice

Brexit

Brexit je složenica koja je nastala od spajanje dvaju engleskih riječi Britain (Velika Britanija) i exit (izlazak). Izraz se rabi za politički proces i medijsku kampanju koja je povezana s britanskim izlaskom iz Europske unije. Izraz je prvi put rabljen u lipnju 2012. godine u članku u The Economistu (tada u varijanti "Brixit"), a skovano je analogno pojmu "Grexita". Rezultat referenduma je 51,8 % za izlazak, a 48,2 % za ostanak u Europskoj uniji.

Britanski Antarktički teritorij

Britanski Antarktički teritorij je prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva na području Antarktike.

Teritorij je osnovan 3. ožujka 1962., iako je UK imalo suverenitet na tom dijelu Antartika od 1908. Prije 1962., teritorij je bila dio Falklandskih otoka. Pod Antarktičkim sporazumom iz 1961. sve teritorijalne pretenzije na Antartici su bili suspendirane.

Na teritorijima nema domaćeg stanovništva. Britanska antarktička istraživanja imaju tri stanice na teritoriju, kao i još nekoliko drugih zemalja.

Britanski Indijskooceanski teritorij

Britanski Indijskooceanski teritorij (BIOT, engleski: British Indian Ocean Territory) je prekomorsko područje Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao što ime govori, nalaze se u Indijskom oceanu, na pola puta između Afrike i Indonezije.

Ovi teritoriji obuhvaćaju šest atola otočja Chagos, sa preko 1000 pojedinačnih otoka.

Najveći otok je Diego Garcia, mjesto zajedničkog vojnog objekta (strateški vrlo značajnog) Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.

Danciški gulden

Danciški gulden (njem. Danziger Gulden) bila je novčana jedinica Slobodnog grada Danziga od 1923. do 1939. godine.

Izdavao se u novčanicama od 10, 20, 25, 50, 100, 500 i 1000 guldena i kovanicama od 1, 2, 5 i 10 pfenninga te 1⁄2, 1, 2, 5, 10 i 25 guldena.

Engleska

Engleska (eng. England) je država koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva. Engleska je najveće i najgušće naseljeno područje Ujedinjenog Kraljevstva, u njoj živi 83% stanovnika te države. Zbog premoći Engleske u Ujedinjenom Kraljevstvu naziv se vrlo često koristi kao sinonim za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo ili za otok Veliku Britaniju.

Europska unija

Europska unija (kratica EU), ekonomska je i politička unija, jedinstvena međuvladina i nadnacionalna zajednica europskih država, nastala kao rezultat procesa suradnje i integracije koji je započeo 1951. godine između šest država (Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga i Nizozemske). Europska unija formalno je uspostavljena 1. studenoga 1993. godine stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji (poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta). Europska Unija je jedina organizacija ove vrste na svijetu, i zbog toga ju je ponekad teško definirati. To je organizacija koja stalno mijenja i nadograđuje politike u kojima djeluje. Trenutno se može definirati kao federacija u monetarnim odnosima, poljoprivredi, trgovini i zaštiti okoliša; konfederacija u društvenoj i gospodarskoj politici, zaštiti potrošača, unutarnjoj politici; i kao međunarodna organizacija u vanjskoj politici.

Europska unija danas ima 28 država članica. Prostire se na 4.381.324 km2, a ima oko 508 milijuna stanovnika.

Prva država koja će vjerojatno izaći iz Europske unije je Ujedinjeno Kraljevstvo čija vlada je 29. ožujka 2017., nakon referenduma održanog u lipnju 2016., podnijela zahtjev za razdruživanje Ujedinjenog Kraljevstva od Europske unije.

Funta (valuta)

Srednjovjekovni engleski novčani sustav, iz kojeg je nastala britanska funta, temeljio se na novčanom sustavu franačkog cara Karla Velikog. Funta je odgovarala rimsko-karolinškoj libri (oznaka £), šiling solidusu (oznaka s), a peni denariusu (oznaka d).Kasnije je funta raširena po britanskim kolonijama diljem Britanske imperije, te su mnoge bivše kolonije i nakon stjecanja neovisnosti prihvatile funtu kao svoju nacionalnu valutu.

Hongkonški dolar

Hongkonški dolar (znak: $, kod: HKD, oznaka: 344) je službena valuta u Hong Kongu. To je 9. valuta kojom se najviše trguje u Svijetu. Alternativni kod za Hongkonški dolar je HK$ kako bi se razlikovao od drugih dolar-denominiranih valuta. 1 HKD dijeli se na 100 centi.

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich (izv. South Georgia and the South Sandwich Islands) je Britansko prekomorsko područje u južnom Atlantiku, oko 1.390 kilometara jugoistočno od Falklanda i oko 2.150 kilometara istočno od Ognjene Zemlje. Administrativni centar je King Edward Point, na zeljevu Cumberland East Bay na Južnoj Georgiji, u kojem se 22. ožujka 2002. godine otvorila nova istraživačka postaja sa izgrađenim laboratorijem i sadržajem za odmor, u kojem je već registrirano oko 20 brodova iz raznih država, među kojima, uz Falkland, i iz Španjolske, Južnoafričke Republike, Čilea i Urugvaja.

Teritorij je okružen hladnim vodama Antarktika a veliki dijelovi otoka prekriveni su vječnim ledom, a u kasnoj zimi okruženi ledenim santama. Na Južnoj Georgiji svojom impozantnošću ističe se Mount Paget (2960 m) u planinama Allardyce Range, a sa padina se prema fjordovima polako spuštaju brojni ledenjaci. Sastoji se od otoka Južna Georgija, otočja Južni Sandwich te nekoliko manjih otoka i grebena: Shag Rocks, Black Rock, Clerke Rocks i Bird Island.

Ukupna površina ovog područja je 3903 km², od čega 3760 km² otpada na Južnu Georgiju.

Ovo područje od kasnih 1700-ih do sredine 1900-ih služi kao baza lovcima na tuljane i kitolovcima. Manju turističku pozornost od 1990-ih privlače tuljani, pingvini i drugi divlji svijet.

Novac

Novac je svojevrsna roba za koju se može kupiti svaka druga roba. Novcem se raspoređuju i razmjenjuju svi proizvodi ljudskog rada. Uobičajena definicija novca kaže da je novac (1) obračunska jedinica; (2) spremnik vrijednosti; te (3) sredstvo razmjene, iako većina autora drži da su prva dva svojstva nebitna te da slijede iz posljednjeg.

Popis valuta po državama

Ovo je popis valuta po državama i nesamostalnim područjima.

Napomena: U prvom su stupcu nazivi država i drugih nesamostalnih područja (entiteta) prema njihovom uobičajnom nazivu u hrvatskom jeziku. U drugom su stupcu većinom nazivi valuta prema Uputi Hrvatske narodne banke. U trećem stupcu je uobičajna kratica/oznaka valute. U četvrtom stupcu su troslovne oznake valute prema ISO 4217. U petom stupcu su nazivi manjih dijelova valute (ako postoje), dok u šestom stupcu su naznačeni brojevi manjih dijelova valute (npr. 1 kn = 100 lp).

Provincija New York

Provincija New York (engleski: Province of New York, nizozemski: Provincie New York) nastala je predajom nizozemske kolonije Nove Nizozemske Kraljevini Engleskoj. Pokrajina je nazvana prema vojvodi od Yorka Jakovu II., bratu Karla II. Ova kolonija prostirala se na teritoriju današnjih američkih država New York, New Jersey, Delaware i Vermont, te dijelova saveznih država Connecticut, Massachusetts i Maine.

Sark

Sark (Sercq; Sèr), mali otok u jugozapadnom dijelu La Manchea. Pripada Kanalskim otocima. Velik je 5,45 km².

Na otoku nema automobilskoga prometa, a dopuštene su samo kočije koju vuku konji, bicikli, traktori i bagiji na baterije ili motorizirani bicikli za stare ili nemoćne osobe. Putnici i roba stižu trajektom sa Jerseyja i prevoze se od pristaništa vozilima koja vuku traktori. Glavni izvori prihoda su turizam, zanati i financije.

Službeni su jezici francuski, engleski i sarški (sercquiais).

Otok Sark je 9. travnja 2008. ukinuo posljednji feudalni sustav u Europi.

Sjeverna Irska

Sjeverna Irska je naziv za teritorij otoka Irske koji politički pripada Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha je otok u južnom Atlantskom oceanu na položaju 37° južne zemljopisne širine i 12° zapadne zemljopisne dužine. Upravno pripada pod Svetu Helenu, koja je zavisni teritorij Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske), od koje je udaljen 2000 km prema jugu. Godine 1961. na otoku se aktivirao vulkan, zbog čega se preselilo cjelokupno stanovništvo otoka (oko sto ljudi) u Veliku Britaniju. Većina se kasnije vratila.

Otok je vrlo teško dostupan, uglavnom je brdovit, a na jedinoj ravnici, na sjeverozapadnoj obali, leži prijestolnica Edinburgh (ili „Edinburgh na sedam mora”). Najviša gora, Vrh kraljice Mary iznosi 2010 m. Po zimi njen vrh prekriva snijeg.

Otoke je 1506. god. otkrio portugalski pomorac Tristão da Cunha i nazvao ih po sebi -Ilha de Tristão da Cunha. Ime se kasnije angliziralo u Tristan da Cunha.

Ime Tristan da Cunha se upotrebljava također za cijelu otočnu skupinu, koju čine otoci:

Tristan da Cunha (površina: 98 km2)

Otok Inaccessible (10 km2)

Otoci Nightingale (2 km2)

Otok Nightingale (1,8 km2)

Srednji otok (0,1 km2)

Stoltenhoff (0.1 km2)

Otok Gough (91 km2)

Ujedinjeno Kraljevstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (eng. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) je država u zapadnoj Europi, obično poznata kao Ujedinjeno Kraljevstvo (eng. United Kingdom), neformalno kao Velika Britanija (eng. Great Britain) ili Britanija (eng. Britain). Ujedinjeno je Kraljevstvo nastalo nizom Zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Wales sa Sjevernom Irskom, regijom na otoku Irskoj (Ostali su se dijelovi Irske izdvojili iz UK 1922.).

Ujedinjeno Kraljevstvo je smješteno na sjeverozapadnoj obali kontinentalne Europe, okruženo Sjevernim morem, Engleskim kanalom i Atlantskim oceanom. Pod suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva, iako nisu njegov dio, su zavisni teritoriji - Kanalski otoci, otok Man te niz prekomorskih teritorija.

Velika Britanija, ili kako se ponekad naziva Britanija, je zemljopisni naziv za područje koje obuhvaća Englesku, Wales i Škotsku. Britansko otočje je zemljopisni naziv skupine otoka, kojem pripadaju Velika Britanija, Irska, otoci Man, Wight i Orkney, Hebridi, otočje Shetland, Kanalski otoci i drugi.

Wales

Wales (engleski izgovor [▶] ) (vel. Cymru velški izgovor [▶] [ˈkəm.rɨ]) je jedna od četiri države koja čini Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Nalazi se na jugozapadu britanskog otoka i ima izlaz na Irsko more.

Wales nije politički neovisan od 1282. godine. To je keltska regija u kojoj se govori i velškim jezikom iako su keltski elementi u Engleskoj i Škotskoj gotovo iščezli.

Zaštitnik Walesa je Sveti David.

Zimbabveanski dolar

Zimbabveanski dolar je bivša valuta Zimbabvea. Dijelila se na 100 centi.

Prvi zimbabveanski dolar uveden je 1980. i zamijenio je rodezijski dolar u omjeru 1:1. ISO 4217 kod bio je ZWD.

Izdavan je kovani novac u apoenima od: 1, 5, 10, 20 i 50 centi i 1, 2 i 5 dolara, te novčanice i čekovi u apoenima od: 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 5000, 10000, 20000, 50000 i 100000 dolara.

Drugi zimbabveanski dolar (ZWN) uveden je 1. kolovoza 2006. i zamijenio je prethodni dolar u omjeru 1:1000. Zimbabveanska narodna banka nije obavljala otkup ni prodaju deviza. Izdavala je novčanice u apoenima od: 1, 5, 10 i 50 centi i 1, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 10000 i 100000 novih dolara.

Stopa inflacije u Zimbabveu bila je izrazito visoka. Godine 2006. iznosila je 1281%, a godine 2007. iznosila je 66.212%.

Treći zimbabveanski dolar (ZWR) uveden je 1. kolovoza 2008. i zamijenio je prethodni dolar u omjeru 1:10.000.000.000.

Izdavane su novčanice u apoenima od: 1, 5, 10, 20, 100, 500, 1000, 10000, 20000, 50000, 100000, 500000, 1 milijun, 10 milijuna, 50 milijuna, 100 milijuna, 200 milijuna, 500 milijuna, 1 milijarda, 5 milijardi, 10 milijardi, 20 milijardi, 50 milijardi, 10 bilijuna, 20 bilijuna, 50 bilijuna i 100 bilijuna dolara.

U optjecaj su ponovno puštene kovanice prvog zimbabveanskog dolara po nominalnoj vrijednosti, a uvedene su i nove kovanice od 10 i 25 dolara.

Zimbabve je pogodila najveća inflacija u 21. stoljeću, koja je na svom vrhuncu, u studenom 2008., iznosila 7,96 × 1010% mjesečno, odnosno 98.01% dnevno (cijene su se udvostručavale svakih 25 sati).

Četvrti zimbabveanski dolar (ZWL) uveden je 2. veljače 2009. i zamijenio je prethodni dolar u omjeru 1:1.000.000.000.000.

Izdavane su novčanice u apoenima od: 1, 5, 10, 20, 50, 100 i 500 dolara.

Dana 12. travnja 2009. zimbabveanski dolar je napušten i prestao je biti sredstvo plaćanja, te se od tada kao sredstvo plaćanja koriste južnoafrički rand, bocvanska pula, britanska funta i američki dolar.

Škotska

Škotska (škotski gaelski Alba, latinski: Caledonia, engleski: Scotland) je dio Ujedinjenog Kraljevstva. Najsjeverniji dio otoka Velike Britanije; s otočjem Hebridi, Orkney i Shetland obuhvaća 77.180 km², a s unutarnjim vodama 78.764 km². Škotska je 1980. godine imala 5.153.000 stanovnika. Gustoća iznosi 65 stanovnika na km². Najgušće je naseljeno središnje područje. Političko, industrijsko i kulturno središte je Edinburgh (1981. godine - 419.200 stanovnika). Na zapadu i sjeveru dopire do Atlantskog oceana, a na istoku do Sjevernog mora. Od Engleske je dijeli granična crta koja se proteže od ušća rijeke Tweed do zaljeva Solay. Za Škotsku je kerakteristična razvedenost obale, osobito zapadne, po čemu se znatno razlikuje od Engleske. Na istočnoj obali duboko su se usjekli zaljevi Firth of Forth i Moray Firth. Škotska se uglavnom dijeli na južni, središnji i sjeverni dio. Južni dio obuhvaća Južno visočje s graničnim gorjem Cheviot, građenim pretežno od starih stijena. Središnji dio sastoji se od niza depresija, koje se nastavljaju u Firth of Clyde, Firth of Forth i Firth of Tay. Njima je odvojeno brdovito područje na jugu od granitnih ravnjaka gorja Grampian na sjeveru s najvišim vrhom britanskog otočja Ben Nevis, 1343 m.

Udolina Glen More s nizom jezera rastavlja gorje Grampain od sjevernog visočja (Northern Highlands). Sjeverni dio zaprema Škotsko visočje, koje na krajnjem sjeveru prelazi u obalnu ravnicu.

Osnovne su privredne grane rudarstvo i industrija. Iskorištavaju se ležišta ugljena, koja daju oko 10% ukupne britanske proizvodnje, željezne, bakrene i olovne rude.

Velike količine električne energije potječu iz hidroelektrana i iz nuklearnih elektrana. Uz metalurgiju razvila se metalna industrija s brodogradnjom, proizvodnjom strojeva i sl. Poznata je dobro razvijena tekstilna (pamučna, vunena, prerada jute) i dr., prehrambena (proizvodnja viskija), kemijska i petrokemijska industrija s velikim rafinerijskim središtem u Grangemouthu, do kojeg vodi naftovod iz ležišta Forties u podmorju Sjevernog mora (preko Crudena Baya i Aberdeena). Važnu privrednu granu predstavlja i stočarstvo, osobito uzgoj goveda i ovaca. Oko 25% obrađenih površina nalazi se pod žitaricama (zob, pšenica, ječam) i industrijskim biljkama. U priobalnim vodama dobro razvijeno je ribarstvo; poznate su ribarske luke Aberdeen, Peterhead i Banff. Vrlo su atraktivne trgovačke luke Glasgow i Dundee. Glavno prometno središte jest Edinburgh. Sve veću ulogu ima turizam.

Europske valute

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.