Bermudi

Bermudski otoci su otočje u Atlantiku i jedno su od Britanskih prekomorskih područja. Istočno su od Sjeverne Karoline, jedne od saveznih država SAD-a.

Postali su poznati po Bermudskom trokutu i bermudskim hlačama.

Bermudi
Bermudi
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: Quo Fata Ferunt
Himna: God Save the Queen
Položaj Bermuda
Službeni jezik engleski
Glavni grad Hamilton
Vlada britanski zavisni teritorij s unutrašnjom autonomijom
 - guverner Sir Vereker
Površina 205. po veličini
 - ukupno 54 km2
 - % vode - %
Stanovništvo 225. po veličini
- ukupno (2001..) 63.500
Valuta bermudski dolar BMD
Vremenska zona UTC -4
Internetski nastavak .bm
Pozivni broj +1-441

Povijest

Bermude je "otkrio" jedan španjolski istraživač, ali se zbog opasnih grebena koji okružuju otoke nije usudio iskrcati na obalu.

Prvi naseljenici su bili engleski kolonisti koji su bili na putu za Virginiu i nakon brodoloma 1609. se iskrcali na otok. Brodolomci su proveli na otoku 10 mjeseci a njihovi izvještaji o otoku su u Engleskoj izazvali veliku pozornost tako da je kralj Jakov I. 1615. dao pravo upravljanja otocima Bermuda Company. Oko 60 kolonista je 1612. osnovalo St. George. 1620. je postavljeno prvo predstavništvo vlade i time su Bermudi postali samostalna kolonija.

Zbog velike udaljenosti od matice zemlje, gospodarstvo se usredotočilo na trgovinu sa soli i za brodogradnju vrlo pogodnim cedrovim drvom. Glavnim gradom postao je 1815. Hamilton, grad koji je osnovan 1620. Od 1600. do 1734. Bermuda je bila baza u trgovini robljem. U više slučajeva robovi su dizali pobune koje su bile gušene. Od 1701. Britanska kruna je shvatila vojnu važnost Bermuda za britanske interese u Novom svijetu i ondje je poslana vojska i uspostavljena baza Britanske ratne mornarice. Od tada se razvija trgovina i lov na kitove, a za vrijeme Američkog rata za neovisnost (1775.-1781.), Bermudi su bili najvažnija baza britanskih gusara koji su napadali trgovačke brodove pobunjenih Amerikanaca.

Tijekom američkog građanskog rata Bermuda je bila mjesto odakle je krijumčaren ratni materijal neophodan Konfederaciji.

Za vrijeme drugog svjetskog rata su Bermudi važna baza američke vojske. 1941. je američka vojska sagradila dvije baze, a u zamjenu su britanske snage dobile američke razarače. Američke, kanadske i britanske baze na otocima zatvorene su 1995.

Nakon Drugog svjetskog rata Bermudi su se uspješno razvijali i postali značajno financijsko središte na otvorenom moru. 1968. je usvojen Ustav koji od tada pojačava težnje za neovisnošću iako je stanovništvo 1995. referendumom odbilo neovisnost.

Politika

Bermudi su prekomorsko područje Ujedinjenog kraljevstva. Državni poglavar je kraljica Elizabeta II. koju zastupa imenovani generalni guverner. Sve važne političke odluke, naročito pitanja iz područja vanjske i obrambene polike donosi direktno vlada u Londonu.

Zemljopis

Cathedral in Hamilton, Bermuda
Katedrala u glavnom gradu Hamiltonu

Bermudski otoci su postali poznati prije svega zbog Bermudskog trokuta. To je područje na kojem se, navodno, svako toliko dogodi da tajanstveno nestane brod ili avion.

Klima je na Bermudima suptropska, vlažno-topla. No bez obzira na tu klasifikaciju, u siječnju temperatura može pasti i na 5°C. U rujnu su uragani česta pojava.

Najviša točka je Town Hill sa 79 m nadmorske visine. Na otocima ima upadljivo puno kraških špilja. Otoci su okruženi koraljnim grebenima koji su na ovom mjestu najsjeverniji na Zemlji. Kako na otoku nema rijeke, mora se skupljati kišnica u cisternama.

Za otoke je tipična suptropska vegetacija razne vrste gumovaca, razne vrste žalfija i bermudski cesar. Na nekim dijelovima obale rastu i mangrove.

Na bermudskim otocima je i gnjezdište gotovo izumrlih ptica Bermuda-Petrel.

Na otocima postoji više nacionalnih parkova, kako na kopnu tako i pod vodom.

Gospodarstvo

Najvažnija gospodarska grana je turizam s oko 40% društvenog bruto proizvoda. Oko 90% turista dolazi iz SADa, ali raste i broj turista iz Zapadne Europe. Kako su Bermudi "porezni raj" (sa niskim poreznim stopama), na otocima su se smjestile kreditne ustanove i osiguravajuće tvrtke.

Suptropska klima omogućuje intenzivnu poljoprivredu. Uzgaja se prije svega južno voće, krumpir, povrće, duhan i cvijeće (prije svega ljiljani). Ribolov samo pokriva vlastite potrebe. Osim vapna koje se koristi u građevinarstvu, nema drugih sirovina. Mali industrijski pogoni prerađuju mirise i proizvode lijekove i kozmetiku.

Izvoze se prije svega južno voće, povrće, cvijeće, biljni ekstrakti i farmaceutski i kozmetički proizvodi. Sve vrste prehrambenih proizvoda, naftne prerađevine kao i automobili se uvoze.

Promet

Bermudi imaju prilično guste zračne linijske veze s Londonom kao i s američkim kopnom. S Europom su povezani čarter linijama. Na otocima se promet odvija državnim autobusima. Veliki otoci povezani su nasipima i mostovima.

Stanovnici otoka smiju imati samo jedan automobil po obitelji. Turisti mogu birati između bicikla, autobusa, taksija, konjskih kočija i mopeda. Moped je inače nacionalno prijevozno sredstvo na otocima.

Za međunarodni morski promet, značajne su luke Freeport, Hamilton i Saint George.

Stanovništvo

70% stanovništva su crnci i mulati, a 30% su bijelci. Tamnoputi stanovnici su potomci afričkih robova, dok su bijelci britanskog porijekla. Glavni grad Hamilton ima oko 3.000 stanovnika. Službeni kao i svakodnevni jezik je britanski engleski. Većina stanovnika su protestanti (pretežno anglikanci), dok su 15% rimokatolici.

Životni standard je vrlo visok. Nezaposlenosti praktično nema. Više od 80% proračuna se izdvaja za socijalna davanja i za obrazovanje.

Školska obveza traje od 6. do 17. godine života. Na Bermudima se može školovati do visokoškolskog stupnja, a na studije se odlazi u SAD ili Kanadu.

Većina stanovnika obavlja različite poslove. Nepoznato je podcjenjivanje bilo kojeg posla. Doduše, obojenoj većini je tek od 1961. godine dozvoljeno sjediti uz bijelce u autobusu, kinu ili restoranu, ali danas integracija različitih boja funkcionira kao rijetko gdje drugdje, što vrijedi i za turiste. Različitih zločina gotovo da uopće nema, pa je sićušni zatvor uglavnom prazan.

Na Bermudima se njeguje britanska tradicija. To se vidi na raznim paradama, na svečanim uniformama, na izgledu gradova kao i u kuhinji.

Etničke grupe

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Etničke grupe Bermuda

Jezici

Bermudi imaju bez imigrantskog portugalskog jezika (2.610) svega 1 jezik koji se govori na otoku, to je službeni engleski sa 58.800 govornika (1989)[1].

Izvori

  1. Languages of Bermuda (16th)
.bm

.bm je vrhovna internetska domena (country code top-level domain - ccTLD) za Bermude. Domenom upravlja Mrežni informacijski centar Bermuda (BermudaNIC)

Bermudi na ZOI 2010.

Bermudi su nastupali na XXI. Zimskim olimpijskim igrama 2010. u Vancouveru u Kanadi. Jedini predstavnik bio je Tucker Murphy u skijaškom trčanju. Ovo im je čak 6 nastup na ZOI.

Bermudska šahovska reprezentacija

Bermudska šahovska reprezentacija predstavlja državu Bermude u međunarodnim natjecanjima u športu šahu. Nalazi se pod vodstvom Bermudske šahovske asocijacije, upravljačkog šahovskog tijela u državi.

Bermudska ženska košarkaška reprezentacija

Bermudska ženska košarkaška reprezentacija predstavlja Bermude u međunarodnoj ženskoj košarci.

Bermudski dolar

Bermudski dolar, ISO 4217: BMD je službeno sredstvo plaćanja na Bermudama. Označava se simbolom BD$, a dijeli se na 100 centi. Vezan je uz američki dolar.

Bermudski dolar uveden je 1970. godine, kada je zamijenio bermudsku funtu, i to u omjeru 1 dolar za 8 šilinga i 4 penija (100 penija). Kovanice i novčanice izdaje "Bermuda Monetary Authority", i to: kovanice od 1, 5, 10, 25 i 50 centi, te 1 dolara i novčanice od 2, 5, 10, 20, 50 i 100 dolara.

Britanska prekomorska područja

Britanska prekomorska područja (službeni puni naziv: Prekomorska područja, o čijim međunarodnim interesima brine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske; raniji naziv je bio krunske kolonije) je zajednički naziv za posjede Ujedinjenog kraljevstva izvan Europe.

To su:

Angvila

Bermudi

Britanski Djevičanski otoci

Britanski Antarktički teritorij

Falklandski otoci (Malvinski otoci)

Gibraltar (iako je na europskom kontinentu)

Kajmanski otoci

Montserrat

Pitcairn

Sveta Helena (uključuje Otok Ascension i Tristan da Cunha)

Južna Georgija i otočje Južni Sandwich

Britanski indijskooceanski teritoriji (Otoci Chagos)

Otoci Turks i Caicos

Britanski Hong Kong

Grb Bermuda

Grb Bermuda prikazuje crvenog lava koji drži štit, na kojem je prikazana havarija jedrenjaka. Crveni lav je simbol Engleske i označava povezanost Bermude s njom. Jedrenjak je "Sea Venture", engleski brod kojeg je njegov kapetan John Smith namjerno nasukao na obalu Bermude kako bi ga spasio od oluje. Svi na brodu su preživjeli i potom naselili otok. U podnožju grba je latinski natpis, ujedno i moto Bermuda: Quo fata ferunt ("Kamo nas nosi sudbina").

Ovaj se grb, koji datira još iz 1624. godine, nalazi i na zastavi Bermuda.

Hamilton (Bermudi)

Hamilton je glavni grad Bermuda, britanskog prekomorskog područja koje se nalazi istočno od Sjeverne Karoline, jedne od Saveznih država SADa. Grad se nalazi na sjevernoj obali luke Hamilton, najvažnije luke na Bermudima.

Povijest grada počinje 1790.g. kada je tadašnja vlada odredila područje za svoje buduće središte. Hamilton je službeno postao glavni grad 1815.g. Grad je nazvan prema guverneru Henry Hamiltonu, koji je upravljao Bermudima od 1778-1794.

Iako je Hamilton administrativno središe Bermuda, grad ima samo 969 stanovnika.

M/V Stena Paris

M/V Stena Paris je handymax tanker (Tanker po AIS-u, Crude Oil Tanker, tip handymax tanker for oil) hrvatske proizvodnje. Izgrađen je u Brodosplitu. IMO broj mu je 9299123. MMSI broj je 310486000. Plovi pod bermudskom zastavom. Matična mu je luka Hamilton (Bermudi). Pozivni znak je ZCDP9.

Dio serije Brodosplitovih tankera koji mogu prevesti teret teži od 65.000 tona i ploviti po zaleđenom moru, klasa 1B ). Dizajnom udovoljavaju najvišim ekološkim i plovidbeno-sigurnosnim standardima, s dvjema odvojenim strojarnicama i 30% većim kapacitetom prijevoza tereta u odnosu na standardne tankere te veličine. Iz ove je serije M/V Stena Paris dobila nagradu za brod godine u svojoj klasi, a koju je dodijelila Kraljevska ustanova pomorskih arhitekata (Royal Institution of Naval Architects - RINA)

M/V Stena Performance

M/V Stena Performance je handymax tanker ("Other" po AIS-u, Oil/Chemical Tanker, tip handymax tanker for oil, po IMO 3) hrvatske proizvodnje. Izgrađen je u Brodosplitu. IMO broj mu je 9299159. MMSI broj je 310515000. Plovi pod bermudskom zastavom. Matična mu je luka Hamilton (Bermudi). Pozivni znak je ZCDR5.

Dio serije Brodosplitovih tankera koji mogu prevesti teret teži od 65.000 tona i ploviti po zaleđenom moru, klasa DNV CLASS ICE-1B (P-MAX Ice Class 1B)). Dizajnom udovoljavaju najvišim ekološkim i plovidbeno-sigurnosnim standardima, s dvjema odvojenim strojarnicama i 30% većim kapacitetom prijevoza tereta u odnosu na standardne tankere te veličine. Iz ove je serije M/V Stena Paris dobila nagradu za brod godine u svojoj klasi, a koju je dodijelila Kraljevska ustanova pomorskih arhitekata (Royal Institution of Naval Architects - RINA)

Panamerički kup u hokeju na travi za žene 2009.

3. Panamerički kup u hokeju na travi za žene se održao 2009. godine.

Krovna međunarodna organizacija pod kojom se održalo ovo natjecanje je bila Panamerička hokejska federacija.

Popis zemalja po BDP-u (PKM) per capita

Ovo je popis zemalja svijeta po bruto domaćem proizvodu po stanovniku (per capita). BDP je mjeren metodom pariteta kupovne moći (PKM ili PPP), a iznosi su u dolarima. PKM metoda je korisnija za usporedbu životnog standarda između zemalja, jer uzima u obzir troškove života i stopu inflacije, umjesto jednostavnije usporedbe nominalnih iznosa koji možda ne prikazuju prave razlike u prihodima.

U ovoj tablici nalaze se podaci za 2005. godinu za svih 181 zemalja članica Međunarodnog monetarnog fonda. Podaci su u međunarodnim dolarima. U tablici se ne nalaze Bermudi koji su dio Britanskih prekomorskih područja. Bermudi imaju najveću stopu BDP-a po PKM-u na svijetu (76,403 USD 2005. godine).

Sjeverna Amerika

Sjeverna Amerika - kontinent na sjevernoj polutci, površine 24,230.000 četvornih kilometara.

St. George (Bermudi)

St. George (službeno engleski: Town of St. George ili St. George's Town) je grad na istoimenom otoku i općini na Bermudima. St.George je bila treća britanska kolonija u Americi, a s obzirom da su ranije dvije, St. John's na Newfoundlandu i Jamestown u Virginiji bile zapravo utvrde koje su status grada dobile kasnije, St. George je najstariji britanski grad u Americi, osnovan 1812. godine. Danas je najveći grad na Bermudima.

God. 2000., St. George s pripadajućim utvrdama je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi kao primjer najstarijih gradova Novog Svijeta koji svojim utvrdama prikazuje razvoj vojne inženjerije od 17. do 20. stoljeća.

Vremenska zona

Jedan vremenski pojas (zona) pokriva područja Zemlje koja su izabrala isto lokalno vrijeme.

Zastava Bermuda

Zastava Bermuda je usvojena 4. listopada 1910. Sastoji se od zastave Ujedinjenog Kraljevstva u gornjem lijevom kutu i grba Bermudskog arhipelaga.

Zastava je neuobičajena za britansku koloniju, budući je pozadina crvene boje, a ne plave.

Sastavne države i teritoriji povezani s Ujedinjenim Kraljevstvom
Zastava Ujedinjenog Kraljevstva
Države u Sjevernoj i Srednjoj Americi

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.